Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Általános műszaki problémák!

hemi

Recommended Posts

Nálam nem lehetett,mert észrevette az ECU.

EGR csere volt a megoldás.

Az index fórumán leírták, hogy lehet ledugózni:

Idézem:

Opel vectra diesel elektro pneumatikus EGR szelep kiiktatása:

Légtömegmérő 5-ös számú lábától jövő vezetéket elvágni,beletoldani 2x0,75-ös mtl vezetéket annyit,hogy elérjen az ABS felett lévő műanyag elosztóba ahol az izzító relé is van,oda kerül a relé ami 12V dc az-az egyenáramú működtetésű tekercsű úgynevezett miniatűr vagy morze relé aminek váltóérintkezője van, tehát van egy közös pont és ehhez képest van egy alapállapotban zárt kivezetése és egy nyitott. A relé működtető tekercsére rá kell kötni az EGR-t működtető mágnes szelep két vezetékét (a dobozba nagyon szépen megcsapolható)

a közös pontra a behúzott 2eres vezetékünk egyik fele a másik fele pedig az alap állapotban zárt kivezetésre és tulajdonképpen az ellenállást is ide forraszthatod a két eres vezeték végére, aminek az értéke 1,7kOhm vagyis 1700 Ohm sima szénréteg ellenállás.

Magyarázat:

hideg motornál nincs kipufogógáz visszavezetés, ezért mérhetjük a teljes beszívott levegő mennyiséget és 3000-es fordulat felett sincs ezért eddig nem is problémázik az ECU,de viszont hamar melegszik a motor elkezdi a kipufogógáz visszavezetést az ECU amit a légtömegmérőn keresztül tud ellenőrizni,ezért kell ilyenkor az ellenállás,hogy kevesebb beszívott levegőt érzékeljen az ECU. Kiküldi a 12V-ot az EGR mágnes szelephez, amire mi rátettük a mi kis relénk működtetését is ami ekkor meghúz és bontja az érintkezőt ezáltal az ellenállás bekerül a légtömeg mérő és az ECU közé mi által azt érzékeli,hogy kevesebb levegőt szív a motor és megy bele a kipufogógáz ezáltal az ECU úgy érzi,hogy tökéletesen működik minden!

Megosztás:

Az index fórumán leírták, hogy lehet ledugózni:

Idézem:

Opel vectra diesel elektro pneumatikus EGR szelep kiiktatása:

Légtömegmérő 5-ös számú lábától jövő vezetéket elvágni,beletoldani 2x0,75-ös mtl vezetéket annyit,hogy elérjen az ABS felett lévő műanyag elosztóba ahol az izzító relé is van,oda kerül a relé ami 12V dc az-az egyenáramú működtetésű tekercsű úgynevezett miniatűr vagy morze relé aminek váltóérintkezője van, tehát van egy közös pont és ehhez képest van egy alapállapotban zárt kivezetése és egy nyitott. A relé működtető tekercsére rá kell kötni az EGR-t működtető mágnes szelep két vezetékét (a dobozba nagyon szépen megcsapolható)

a közös pontra a behúzott 2eres vezetékünk egyik fele a másik fele pedig az alap állapotban zárt kivezetésre és tulajdonképpen az ellenállást is ide forraszthatod a két eres vezeték végére, aminek az értéke 1,7kOhm vagyis 1700 Ohm sima szénréteg ellenállás.

Magyarázat:

hideg motornál nincs kipufogógáz visszavezetés, ezért mérhetjük a teljes beszívott levegő mennyiséget és 3000-es fordulat felett sincs ezért eddig nem is problémázik az ECU,de viszont hamar melegszik a motor elkezdi a kipufogógáz visszavezetést az ECU amit a légtömegmérőn keresztül tud ellenőrizni,ezért kell ilyenkor az ellenállás,hogy kevesebb beszívott levegőt érzékeljen az ECU. Kiküldi a 12V-ot az EGR mágnes szelephez, amire mi rátettük a mi kis relénk működtetését is ami ekkor meghúz és bontja az érintkezőt ezáltal az ellenállás bekerül a légtömeg mérő és az ECU közé mi által azt érzékeli,hogy kevesebb levegőt szív a motor és megy bele a kipufogógáz ezáltal az ECU úgy érzi,hogy tökéletesen működik minden!

Merre találtad meg ezt a megoldást? Nem sikerült rá akadnom.

Miért pont 1,7k-t kell bekötni a körbe?! Ez nem teljesen tiszta. Az is lehet, hogy ez egy gyakorlati tapasztalat. Ezzel a megoldással

akkor azt is el lehet érni, hogy elméletben több levegőt kap a motor, de mi lesz akkor az üzemanyag mennyiséggel? Hogyan fog

változni az égés??

Ahol le lehet lemezleni az egr-t, ott valós értékeket számol az ECU. De szoftveres beavatkozás számomra elgondolkodtató. (Olyan ez

mint a tuning doboz, ami csak átveri a motort)

Szerintem érdekes témában kezdtünk most. Remélem másokban is felvetődik pár kérdés ezzel kapcsolatban!

Megosztás:

Merre találtad meg ezt a megoldást? Nem sikerült rá akadnom.

Miért pont 1,7k-t kell bekötni a körbe?! Ez nem teljesen tiszta. Az is lehet, hogy ez egy gyakorlati tapasztalat. Ezzel a megoldással

akkor azt is el lehet érni, hogy elméletben több levegőt kap a motor, de mi lesz akkor az üzemanyag mennyiséggel? Hogyan fog

változni az égés??

Ahol le lehet lemezleni az egr-t, ott valós értékeket számol az ECU. De szoftveres beavatkozás számomra elgondolkodtató. (Olyan ez

mint a tuning doboz, ami csak átveri a motort)

Szerintem érdekes témában kezdtünk most. Remélem másokban is felvetődik pár kérdés ezzel kapcsolatban!

Kezdjük ott, hogy nekem nem ilyen motorom van, csak olvastam ezt a hozzászólást a másik fórumba. Azt hiszem, hogy oda is úgy lett bemásolva valahonnan, így már ez a harmadik kéz :)

A másik dolog, hogy ne várj ettől a megoldásról tudományos magyarázatokat, valószínű kísérletezett vele az illető, és így tapasztalta a legjobbnak a motort.

Annyi a különbség az EGR-es állapothoz képest, hogy a lezárt kipuffogógáz helyett annyival több levegőt szív be a motor. Mivel ezt nem szabad megtudnia az ECU-nak, azért van beépítve az ellenállás. Különben folyton hibakódot dobna.

Megosztás:

Hi!

Srácok! Segítsetek légyszi. Nem tudja valaki véletlenül hogy a kocka biztosíték mihez tartozik?Barnás a teteje.Mintha szétégett volna.

És a műszerfalon nem működik a fordulatszámmérő se a benzin se a vízhőfokmérő.

Ha nem ő a felelős ezekért a hibákért akkor mi?

a1_2013_2_2_xopm4u65ls_tn.jpg

a1_2013_2_2_t7tqkm2h5h_tn.jpg

Megosztás:

Hi!

Srácok! Segítsetek légyszi. Nem tudja valaki véletlenül hogy a kocka biztosíték mihez tartozik?Barnás a teteje.Mintha szétégett volna.

És a műszerfalon nem működik a fordulatszámmérő se a benzin se a vízhőfokmérő.

Ha nem ő a felelős ezekért a hibákért akkor mi?

a1_2013_2_2_xopm4u65ls_tn.jpg

a1_2013_2_2_t7tqkm2h5h_tn.jpg

A biztosítéknál azt nézd meg, hogy a vezetőszálja át van-e égve, vagy jó.

A motortérben lévő biztosítékok és relék, a hűtés illetve a klíma biztosítékai, reléi. A műszeregység tápellátásának egy biztosítéka van, ami ha kiégett, akkor nem megy az egész műszeregység. Ha pl nem megy a fordulatszámmérő, de megy a km óra, akkor valami vagy a fordulatszémmérőnél a műszeregységben ment tönkre, vagy annak jeladó részénél az ECU-nál. Ezek a dolgok tele vannak félvezetőkkel, amik érzékenyek a különbféle rövidzárakra, vagy a polaritás cserére. Csak a szerencsén múlik, hogy mi megy tönkre, olcsóbb, vagy drágább alkatrész.

Relék a motortérben (1,6 -osod van, igaz?):

X16XEL_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megosztás:

A biztosítéknál azt nézd meg, hogy a vezetőszálja át van-e égve, vagy jó.

A motortérben lévő biztosítékok és relék, a hűtés illetve a klíma biztosítékai, reléi. A műszeregység tápellátásának egy biztosítéka van, ami ha kiégett, akkor nem megy az egész műszeregység. Ha pl nem megy a fordulatszámmérő, de megy a km óra, akkor valami vagy a fordulatszémmérőnél a műszeregységben ment tönkre, vagy annak jeladó részénél az ECU-nál. Ezek a dolgok tele vannak félvezetőkkel, amik érzékenyek a különbféle rövidzárakra, vagy a polaritás cserére. Csak a szerencsén múlik, hogy mi megy tönkre, olcsóbb, vagy drágább alkatrész.

Relék ay motortérben (1,6 -osod van, igaz?):

X16XEL_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szia!

Köszi a választ. Igen 1.6-os. A kormány alatti biztosítéktáblán nem találtam kiégett biztit. Amúgy nem megy semmi csak alul ABS , olajnyomás stb. kijelző .Km állást mutató kis kijelző sem működik.Lehet az ECU csesződött el.Hibakódot akarta haver kivillogtatni és véletlen rossz helyre csúszott be a drót :)

Megosztás:

Sziasztok!

Találkozott-e már valaki olyan problémával, hogy intenzívebb kigyorsításnál és mondjuk amikor 3.ból 2.ba visszavágom akkor jobbról valami kattan egy k*rv* nagyot?? Intenzív kigyorsításnál meg inkább csak halkan ropog. Először azt hittem, hogy a jobb első motortartó bak a ludas, azt kicseréltem amikor az első futóművet újítottam fel, mert amúgy sem volt toppon.. a jelenség pedig ugyan úgy megmaradt. Aztán a gyanúm a belső féltengely csuklóra terelődött, mert lógott. Szereztem egy jó állapotú bontott féltengelyt beraktam és ugyan úgy megmaradt a hiba jelenség. Nem hinném, hogy a bontott jobb állapotban lévő féltengely is ugyan úgy sz*r lenne.. Valakinek van valami ötlete, vagy valaki járt már így?? Rugótörés nem hinném, hogy lehet mert akkor nem csak kigyorsításnál kattogna, bár ha a jobb elejével belemegyek egy kátyúba akkor eléggé puffog annak ellenére, hogy fel lett újítva az első futómű. Még amin agyalok az a belső alsó motortartó bak, de hiába feszegetem rángatom mozgatom nem tűnik olyan rossznak, vagy még a legvégső esetben difire tudok gondolni. Ha az a rossz akkor az jó nagy szívás.. lehet azt javítani, vagy váltó csere??

Megosztás:

Sziasztok

Ezt a turbót vettem az autómba (opel vectra b dti x20dth) http://kepfeltoltes....ltoltes.hu_.jpg

és szépen is müködik viszont csak 1500-ös fordulat körül kapcsol, hogyan tudnám beállítani hogy ezer körül már mozgolódjon? Ezer köszönet :)

Szia

Nekem is épp ez a motorkódos autóm van és nekem is 1500-nál kezd tölteni. Szerintem ez a normális, nekem nincs vele gondom :) szépen húz.

Megosztás:

Sziasztok!

Találkozott-e már valaki olyan problémával, hogy intenzívebb kigyorsításnál és mondjuk amikor 3.ból 2.ba visszavágom akkor jobbról valami kattan egy k*rv* nagyot?? Intenzív kigyorsításnál meg inkább csak halkan ropog. Először azt hittem, hogy a jobb első motortartó bak a ludas, azt kicseréltem amikor az első futóművet újítottam fel, mert amúgy sem volt toppon.. a jelenség pedig ugyan úgy megmaradt. Aztán a gyanúm a belső féltengely csuklóra terelődött, mert lógott. Szereztem egy jó állapotú bontott féltengelyt beraktam és ugyan úgy megmaradt a hiba jelenség. Nem hinném, hogy a bontott jobb állapotban lévő féltengely is ugyan úgy sz*r lenne.. Valakinek van valami ötlete, vagy valaki járt már így?? Rugótörés nem hinném, hogy lehet mert akkor nem csak kigyorsításnál kattogna, bár ha a jobb elejével belemegyek egy kátyúba akkor eléggé puffog annak ellenére, hogy fel lett újítva az első futómű. Még amin agyalok az a belső alsó motortartó bak, de hiába feszegetem rángatom mozgatom nem tűnik olyan rossznak, vagy még a legvégső esetben difire tudok gondolni. Ha az a rossz akkor az jó nagy szívás.. lehet azt javítani, vagy váltó csere??

Halli.

Nekem ojan tapasztalatomvan hogy amikor elindulok a kocsival jobb előről kasztni jellegű ropogást hallok...

Ma voltam a szerelőnél átrángatták mindenét szegény kocsinak minden épp....

Viszont ojat mondott hogy a fő motortartók és egyéb másik ijen felfüggesztési pontis kiszoktak lazulna a hosszú évek alatt namármost nekem találtak ijent.. Majd kövi héten csütörtökön megyek vissza és megoldják mert melegiteni kell a csavart a korrodáció miatt...

Egyéb ropogós hangot a toronycsapágy adhat ha berohad és balra kormányzásnál balra illetve jobbra kormányzásnál jobbra huzhat... Ennyit mondtak nekemis... Bár nekem még bal oldalon illetve hátulrólis hallok kopogást rossz uton... De a vizsgálat során pedig nemderültfény ojan alkatrészre ami logna kopogna vagyis ami előidézhetné ezt a jelenséget...

Elsőként szerintem ellenőrizd a felfüggesztési csavarok megvannak-e húzva rendesen...

Rugótörésnélmeg szerintem alacsonyabb lenne a kocsi mivel az eltört rugó nemtartaná a kellő magasságban...

Megosztás:

Sziasztok! Megvettem a tempomat kapcsolót. A plusz kábelt ami rajta van azt hova dugom? Köszi a segítséget!!!

Ott kellene lennie a csatlakozó ellenpárjának a kormányburkolat alatt. Ha nincs ott az szívás, mert akkor be kell kötni a megfelelő helyre az elektromos rajz alapján. Milyen motor van a kocsiban?

Megosztás:

Ott kellene lennie a csatlakozó ellenpárjának a kormányburkolat alatt. Ha nincs ott az szívás, mert akkor be kell kötni a megfelelő helyre az elektromos rajz alapján. Milyen motor van a kocsiban?

Szia

Y20DTH motorkód! És bent volt a kábel, rádugtam és működik is :D Köszi a segítséget.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.