Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Általános műszaki problémák!

hemi

Recommended Posts

Na muti és leirást is :) Egyébként a szalag-al körbetekerem megoldásnál nem jön le a szalag? mert ugye a gumisnál nem surlódik a szalag semmivel itt meg folyton az lenne, ha igy oldottad meg.

A szalagnak nem a gömbfejnél kell véget érnie, hanem feljebb.

Megosztás:

Ha megnézed a cikket, amit Fort belinkelt, meglátod, hogy egyáltalán nem kókányolás.

Tudom, hogy a kábelkötegelőről, meg a szigetelőszalagról ez jut eszébe elsőként mindenkinek, de ha csak ez a problémája a váltókarnak, akkor hatalmas marhaság újat venni. Ráadásul szinte biztosan nem lesz jó azzal sem, mert nemcsak a váltókaron lévő gömb kopik, hanem a rudazattal egybe épített hüvely is, amiben a gömb jár. Azt pedig ki nem cseréled egykönnyen. Ezen a problémán a szigetelőszalagos megoldás tökéletesen segít, kicsit megnöveli a váltókaron a gömb méretét, ettől enyhén szorulni fog a helyén, és nem lötyög.

Akinek nincsen gumigyűrű a gombcsuklón, az pedig elég, ha átlátszó ragasztószalaggal egyenletesen betekeri enyhén a gömböt. Ezzel megnő a mérete, és nem fog lötyögni.

Vagy esztergáltatok fémből faterral :)

Megosztás:

Jó ötletek de még egyik sem tuti :)

Azt mondjátok meg nekem, hogy hogyan lehet kivenni a váltókart? Mert az lenne a tuti 100-as megoldás ha ki tudnám venni :D

Jöhetnek az ötletek és akkor inkább a mai megoldást fel sem teszem hanem inkább holnap leírással és sok képpel a tutit ami mindenféle váltófajtánál beválik, tartós, olcsó és olyan mint az új tőle <_<

Alul rögzítve van valami fémmel ez eddig oké de ezt hogyan tudom kivenni? Csak úgy jön ki ha lebontom a komplett burkolatot ami a váltó körül van? Vagy ki tudom venni akkor is ha csak a váltószoknyát húzom fel?

Megosztás:

Jó ötletek de még egyik sem tuti :)

Azt mondjátok meg nekem, hogy hogyan lehet kivenni a váltókart? Mert az lenne a tuti 100-as megoldás ha ki tudnám venni :D

Jöhetnek az ötletek és akkor inkább a mai megoldást fel sem teszem hanem inkább holnap leírással és sok képpel a tutit ami mindenféle váltófajtánál beválik, tartós, olcsó és olyan mint az új tőle <_<

Alul rögzítve van valami fémmel ez eddig oké de ezt hogyan tudom kivenni? Csak úgy jön ki ha lebontom a komplett burkolatot ami a váltó körül van? Vagy ki tudom venni akkor is ha csak a váltószoknyát húzom fel?

Azt hittem, eddig azért eljutottál :icon13:

Nálam egy csapszeg tartja. Ha felveszem a váltószoknyát, berakom 3-ba a váltót, akkor hozzáférek. A csapszeg végén egy U alakú rugó van, ami átölteli a váltókart. Ezt ki kell pattintani, majd a csapszeget kihúzni :lol:

Fort által belinkelt cikk írja.

Megosztás:

Szivesen, de a képet szedd ki az idézetből mer a modibácsik csunyán néznek majd rád.

Na a váltókarral kapcsolatba:

Hihetetlen mákom volt :) Felmegyek racsingbazárra, beirom h váltókar kidob egy tucat lada váltót meg egy G ASTRA váltókart. Nem is akármilyet, fa mintázattal, mint az enyém! Mondom megnézem a képeket nagyba, hát nem ugyanolyan az alja mint az enyémnek? Teló elő, kiderül itt van 20percre tőlem, elmentem megnéztem, kevésbé kopott volt, mint az enyém. Meg is vettem 3k huf volt. Előbb szenvedtem be, marha jó lett. Mint kiderült, amit nem is vettem észre, hogy 1-2centivel rövidebb a szoknya és a felhuzó gomb közti rész, és így az egész is, szval rövidebb lett, jól kapcsol, és marha jól néz ki. A régi meg volt fakulva, meg jobb oldalt lekopva a mintázat, ez viszont tökéletesen ugyanolyan szinű mint a műszerfal :D

Egy ideig jó lesz, majd ha nem kitalálok vmit <_<

Megosztás:

Ha még nem lenne meg :) Szval ugye ma váltókart cseréltem, neked ugyanilyen lesz gondolom, szval kis segitség ha még nem lennél kész.

Nekünk a cikkhez hasonló/ugyanaz a rögzítés, berakod 3-asba fogsz egy vékony lapos csavarhúzót, a képen benyilazott helyen van egy kis "járat" oda beakasztod és magad felé+balra nyomod, akkor kipattan. Aztán csak kihúzod alulról és kijön az egész.

20101014016_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Na így néz ki a g astra váltó:

20101014014_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

20101014015_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Télleg ugyanolyan szinü mint a müszerfal, csak a fény pont a váltóra esett+szar a mobil fényképezője.

Megosztás:

Váltókar probléma orvosolva. A szigetelőszalagos megoldás nálam egy napig működött. A zsírtól meg a súrlódástól szépen el kezdett le málni. Így hát eszembe jutott, hogy kipróbálom zsugor csővel. Szépen rázsugorítottam, és tökéletes lett. Nem tud leesni nem málik le, és teljesen szabályosan rásimul. Még a gyári bordák is látszanak rajta.

Megosztás:

Összelapítva 7,5 cm.

Most mentem az autóval. Nagyon zsír lett olyan mint a doxa <_<

Jó nagy marha voltam hogy eddig nem jöttem rá :) :D

Mekkora átmérőjű ment rá? 1métereseket adnak csak ha jól látom, vhonnan szereznem kell, ezt ki kell próbálni :icon13:
Megosztás:

Na, bocsi a késésért de sok dolgom volt.

Ellenben szerintem ez a legtutibb megoldás:

101016_113411_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem más mint kerékpárnak a gumibelsőből ráhúzva egy darab a gömb részre (kopástól függően 1 vagy két rétegben de szerintem két réteg mehet mindenkinek mert nem olyan vastag ez a gumi). A zsugorcsövet is próbáltam :) Volt megfelelő darab, rá is húzta magát szépen nekem is ott voltak a bordák de túl vékony volt és kissé kemény, ezzel a gumis megoldással puha a váltó de mégis érezni, hogy holtjátéka nincs csak a rudazaton keresztül van pár milliméter mozgása, minden szépen kapcsolható és hangtalanul és megszűnt a váltókartól hallható rezonálás is, kapott a gumi alá, két gumi réteg közé és a gumi és a műanyag keret közé is zsírt így csúszik is és nem kopik és a gumihoz a zsír is jobban tapad mint a műanyaghoz ami kinyomja a zsírt az illesztésekből.

Ami kell: 10 centi kerékpár gumi belső, 2 gyorskötöző és pár perc munka :D Gyorskötöző egyébként nem is kötelező mert szépen ráfeszül így is az csak a biztonság kedvéért van ott.

Teljesen más érzés váltani <_<

Ui.:

A nyári puha anyagú lábtörlők gumikra cserélve, az ablaktörlő blade jellegű lapát egyszerű valve-ra cserélve (a blade ha nagyon esik a hó van, hogy magán tolja le-fel a havat míg ezen a régin keresztülesik :icon13: ). Nyári ablakmosó kiszivattyúzva, télivel feltöltve, olaj szintig, fékolaj szinten volt eddig is, hűtővíz rendben van mindig. Ablakok kívül-belül párásodás gátló sprayel kezelve és működik is (!), valamint a fényszórók és a tükrök is. A hátsó dob fekete kipufogó dobra való festékkel vastagon lefestve és a felfüggesztési pontjai is. Már kezdte a rozsda kóstolgatni és inkább még nem cserélném le de még vagányabb is lett sokkal így feketén :lol:.

Olajcsere is közeledik lassan ezért betáraztam: 5+1L Valvoline TopGuard 10W40 Synthetic motorolaj, GM olajszűrő, Technofil légszűrő, Unix pollenszűrő már meg is van de még azonnal nem állok neki, még 10e kilométer sincs meg ellenben ha mégis korán esne a hó amit ugyan nem várok akkor egyből kicserélem mert a GM olajat inkább nem hagyom benne télre.

Téligumik felrakva, kerekek centrírozva. A nyári dunlop sp sport gumik már kopásjelzőn voltak és repedtek így ott is hagytam kidobni őket a gumisnál. Fékezésnél most már ismételten simán megy az autó mert már kezdtek a kerekek kicsit rázni de nem is csodálom mert idén annyit kapott ez az autó mint eddig soha szerintem.... árvíz 2 alkalommal, földút, alja is leért 3x, mentem is vele sokat, hegynek fel völgybe le, autópályán de nem volt gond soha -_- A télu goodyear ultra grip 7 14 fokon sokkal jobban tapad mint a nyárim tapadt, halkabb, kényelmesebb. Ha gyorsan akarok elindulni akkor alig kell a kipörgésgátlónak is visszafognia mert tapad (direkt kipróbáltam) és még az úthibákat is kevésbé érzem meg azonos guminyomás mellett.

Megosztás:

Hát nem esztétikára mentél az biztos :) Bár itt nem is kell, hogy szép legyen. Nekem tökéletes a zsugorcső. De mindenki maga tudja. Természetesen nem a legvékonyabból kell csinálni. Azt is jól bezsírozni és finoman beütni a helyére. De ez a biciklibelső..... :D <_<

Na, bocsi a késésért de sok dolgom volt.

Ellenben szerintem ez a legtutibb megoldás

Megosztás:

A zsugorcső az valamivel merevebb anyag, ezzel olyan puha hatása van :) Nem volt az sem annyira vékony de valahogy nem olyan lágy volt az érzése mint ennek szóval ez mégis csak gumi és puha :D Szépnek nem szép ez tuti de ki látja? :icon13: Ellenben olyan megoldást kerestem ami egyszerű, olcsó (lyukas gumibelsőt nem túl drága szerezni... nekem volt is de akinek esetleg nem lenne szerintem 0 forintért kap 10-et is egy kerékpáros szervízben) és mégis hatékony. Zsugorcsőből ilyen nagy méret nem túl gyakori sajnos. Amúgy a sok zsírtól nem is látszik semmi <_<

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.