Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Általános műszaki problémák!

hemi

Recommended Posts

Sziasztok!

Következő lenne a problémám, ha valaki tud kérem segítsen. Egy Astra G 1.4-es-ről lenne szó. A jelenség az, hogy reggel induláskor, amikor hideg van (kb. 3 fok alatt) kigyullad a motorhibát jelző sárga lámpa és mint azóta kiderült a harmadik szelep nem működik. Az autó érezhetően remeg és visszaváltáskor a kuplung benyomása után rendszerint teljesen le is áll. Aztán az újraindítás után továbbra is fennáll a jelenség, hogy remeg és rossz hangja van de utána már nem mindig fullad le. Voltunk vele Opel szervízben ahol elsőnek kicserélték a gyújtáshidat, de ez sem hozott eredményt, gyertyacsere is történt, de ettől sem oldódott meg a probléma. Azt mondták, hogy valószínűleg az lehet a gond, hogy a szelepeknél olyan mértékű az elrakódás hogy ez okozhatja a hibát. Javasolták, hogy potom 110 ezer forintért szétszedik a motort és kitisztítják, de nem vagyok biztos benne hogy ezzel megoldódna a probléma. Vettem bele mindenféle szelep és injektor tisztító folyadékot de ez sem segített. Aztán van olyan időszak, hogy teljesen jól működik, elalszik a sárga lámpa és napokig nincs semmi probléma, de aztán újra előjön a hiba. Azt szeretném tudni, hogy lehet-e a szelepeknél lerakódott szennyeződés a hiba okozója, vagy valami más gond van? Mert azért furcsa, hogy sokszor meg napokig jól működik, ha valóban a szennyeződés a hiba kiváltója akkor nem kéne folyamatosan fennálnia a hibának?

Ha valaki tud kérem segítsen mert nem szeretném feleslegesen szétszedetni a motort, már csak az anyagiak miatt sem.

Előre is köszönöm a segítséget.

Nekem hasonló jelenségem volt, oka: katalizátorban összerogyott a cucc és eltömítette a kipufogót... néha napokig jó volt, aztán rángatott, nem ment, villogott a hibalámpa stb.. véletlenül vettük észre, hogy a folytószelepnél kipufogás történik gázadásra........

Megosztás:

Én meglátogatnám a sógorom Fehérváron... nomeg egy kis fagyi ;)

Lassan kiderül, hogy mindenkinek van fehérvári kötődése :lol:

Nomeg az is, hogy az fehérvári frencsálysz rendszerű fagyizó üzletlánc uhuhu tulajdona :lol: :)

.... hopp sorry javítani akartam nem válaszolni a sajátomra :lol:

Módosítva : freeze
Megosztás:

gyári gyertyét tegyél bele... 2 polusut.

tudsz cikkszámot vagy valamit?

Vagy ez jó :

NGK BKR5EK

Esetleg az iridium? BKR5EIX

Vagy valami teljesen más a gyárija (az így csináldban ezt is hozza gyárinak, mármint a BKR5EK tipusút. Ez ugye 2 pólusú jól tudom? )

Megosztás:

12 14 000

Ez nekem ;)

kb garnitúra ár? csak hogy tudjak számolni.

Ma vettem olajat (GM :lol: ) meg szűrőket (mindet, kivéve légszűrő), meg még a héten vennem kell tisztítót a sport betétszűrőhöz (lassan mehet vissza a papír helyett), az is forint, + hétfőn vennék gyutacsokat.

Megosztás:

A következő furát tapasztaltam ma:

Eddig indítás után a fordulatszám 5-10 mp után visszaesett 1500-ról 1000 környékire álló helyzetben. Ma viszont két hideg indításnál is 5-10 mp után 1100-1300 között ugrált az rpm és éreztem, ahogy rángat a motor. Majd ezek után 100-200m megtétele után megálltam, újra beindítottam és nem volt gond. Este megint hideg indítva megint tök ugyanez történt, ahogy elindul a kocsi nem lehet érezni a dolgot és 100-200m után alapjáraton is megszűnik.

Este még kicsit kergetőztem a Hungárián és utána már normálisan visszaállt az 5-10mp és 1000rpm-es állapot. Mi lehetett ez?

Megosztás:

A következő furát tapasztaltam ma:

Eddig indítás után a fordulatszám 5-10 mp után visszaesett 1500-ról 1000 környékire álló helyzetben. Ma viszont két hideg indításnál is 5-10 mp után 1100-1300 között ugrált az rpm és éreztem, ahogy rángat a motor. Majd ezek után 100-200m megtétele után megálltam, újra beindítottam és nem volt gond. Este megint hideg indítva megint tök ugyanez történt, ahogy elindul a kocsi nem lehet érezni a dolgot és 100-200m után alapjáraton is megszűnik.

Este még kicsit kergetőztem a Hungárián és utána már normálisan visszaállt az 5-10mp és 1000rpm-es állapot. Mi lehetett ez?

nem lehet párásodás a gond?

Megosztás:

Hát fogalmam nincsen. Most lett kipucolva a motor 500km-el ezelőtt kb. A szerelőmmel ma beszéltem, szerinte valami vákumcső nem lehet OKés és "fantom" levegő jut a rendszerbe alapjáraton.. Vélemény?

Sziasztok!

Nálunk ugyan így kezdődőtt ahogy Invi írja.

Hát ez az amit én is keresek már jó ideje,a "fantom" levegő,mi az összes vákumcsövet leszedtük de nem volt hibás,repedt,sérült,stb. egyiksem!

Falsot szív?? De honnan?? Csak hidegen?? (melegen bedugul a lik ;) )

A szakiktól kérdezem,hogy lehetséges-e a pillangószelep vezérlése a hibás jeladótól? (hőmérők)?

De a fordulatszám emelkedést nem csinálja ha rá van engedve a kuplung és nincs gáz sem nyomva,csak kuplung kinyomáskor viszi az egekbe a fordulatot hidegen ez a b@rom (már bocsi) mintha megszünne a terhelés,akkor meg nem hömérséklet jeladó! Pucolás meg volt,tisztító adalék is volt,EGR lezárás ugy hogy félre hajtva az egr,csati rajta,lemezzel lezárva a helye de az sem változtatott a motor bőgésen!

Nagyon lassan feladom!

Smith

Megosztás:

A szakiktól kérdezem,hogy lehetséges-e a pillangószelep vezérlése a hibás jeladótól? (hőmérők)?

De a fordulatszám emelkedést nem csinálja ha rá van engedve a kuplung és nincs gáz sem nyomva,csak kuplung kinyomáskor viszi az egekbe a fordulatot hidegen ez a b@rom (már bocsi) mintha megszünne a terhelés,akkor meg nem hömérséklet jeladó! Pucolás meg volt,tisztító adalék is volt,EGR lezárás ugy hogy félre hajtva az egr,csati rajta,lemezzel lezárva a helye de az sem változtatott a motor bőgésen!

Nagyon lassan feladom!

Smith

A dolog érdekessége, hogy nálam újkora óta van ez, és 8 év alatt nem romlott a helyzet (mondjuk, nem is javult), ez sztenderd tulajdonsága lett a gépemnek. Ahogy beszéltük a múltkor, együtt lehet ezzel élni, meg ki is lehet cselezni, de tényleg bosszantó. Szóval, ne add még fel, Smith, hátha tudsz rajtunk is segíteni (önző vagyok-e? ;) )...

Megosztás:

Sziasztok!

Nálunk ugyan így kezdődőtt ahogy Invi írja.

Hát ez az amit én is keresek már jó ideje,a "fantom" levegő,mi az összes vákumcsövet leszedtük de nem volt hibás,repedt,sérült,stb. egyiksem!

Falsot szív?? De honnan?? Csak hidegen?? (melegen bedugul a lik ;) )

Nagyon lassan feladom!

Smith

Érdemes megnézni/meghallgatni a leömlő csonkot....én anno hallottam, hogy vmi minimális kifújás van hidegen és ugyanígy idegesítően ugrált ki-ki hagyott a moci hideg indításkor alapjáraton, menetközben semmi, sőt bemelegedve már a kifújás sem volt hallható, aztán tavaly ősszel levettem a hővédő lemezt és elszörnyűlködtem...a leömlő csonk látható módon el volt repedve..és ahogy bemelegedett ez a repedés összezárt és már nem volt gond...próbáltam beszerezni a mocihoz, akár használtba, de nem sikerűlt így el lett víve egy hozzá értő hegesztőhöz, de azt mondta eléggé ki van égve már ez az öntévny, nem biztos hogy sikeres lesz, de meghegesztette...azóta az alapjárattal sincs semmi gond és hang sem hallatszik! Szóval nézz ill. halgassrá, ilyet nem e tapsztalsz...amikor próbáltam ilyen csonkot szerezni bontókban, azt mondták, hogy ez típushiba, elég sok ilyen repedt csonkot látnak és tuti nem ütközéstől reped el...

Megosztás:

Érdemes megnézni/meghallgatni a leömlő csonkot....én anno hallottam, hogy vmi minimális kifújás van hidegen és ugyanígy idegesítően ugrált ki-ki hagyott a moci hideg indításkor alapjáraton, menetközben semmi, sőt bemelegedve már a kifújás sem volt hallható, aztán tavaly ősszel levettem a hővédő lemezt és elszörnyűlködtem...a leömlő csonk látható módon el volt repedve..és ahogy bemelegedett ez a repedés összezárt és már nem volt gond...próbáltam beszerezni a mocihoz, akár használtba, de nem sikerűlt így el lett víve egy hozzá értő hegesztőhöz, de azt mondta eléggé ki van égve már ez az öntévny, nem biztos hogy sikeres lesz, de meghegesztette...azóta az alapjárattal sincs semmi gond és hang sem hallatszik! Szóval nézz ill. halgassrá, ilyet nem e tapsztalsz...amikor próbáltam ilyen csonkot szerezni bontókban, azt mondták, hogy ez típushiba, elég sok ilyen repedt csonkot látnak és tuti nem ütközéstől reped el...

A dologban az a furcsa, hogy lehet az autóval hidegen gurulni mondjuk 1500-as fordulaton, de ha váltanánk felfelé, kinyomjuk a kuplungot - megszűnik a terhelés -, ekkor dobálja fel 2000-2500 körülire... Ezt az egészet én úgy tudom kiküszöbölni, hogy a csonthideg gépet akár csak mondjuk 20 mp-ig hagyom alapjáraton ketyegni, és úgy indulok el. Ekkor 10-ből mondjuk csak kétszer csinálja. Pedig ennyi idő alatt szerintem a szenzorok számára sem emelkedik mérhetően a motorhőmérséklet, meg egy lehetséges repedés sem nagyon tud „összeforrni”. De akkor mitől lehet? ;)

Megosztás:

A dologban az a furcsa, hogy lehet az autóval hidegen gurulni mondjuk 1500-as fordulaton, de ha váltanánk felfelé, kinyomjuk a kuplungot - megszűnik a terhelés -, ekkor dobálja fel 2000-2500 körülire... Ezt az egészet én úgy tudom kiküszöbölni, hogy a csonthideg gépet akár csak mondjuk 20 mp-ig hagyom alapjáraton ketyegni, és úgy indulok el. Ekkor 10-ből mondjuk csak kétszer csinálja. Pedig ennyi idő alatt szerintem a szenzorok számára sem emelkedik mérhetően a motorhőmérséklet, meg egy lehetséges repedés sem nagyon tud „összeforrni”. De akkor mitől lehet? ;)

Nekem még ilyesmit sem csinál. 100m után minden megszűnik, ha addig megállok és álló helyzetben van a kocsi alapjáraton, akkor ugrál 2-300at a fordulat és érzem, hogy a motor be-be ránt. De menet közben semmi sem tapasztalható. Érdekes...

Megosztás:

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Már régóta vagyok Opel tulaj(előző Astra F, most Astra G) de olyan problémával kerültem szembe amihez nem tudok hozzászólni. (a jelenlegi vas egy 2001, 1.4)

Próbáltam keresgélni a hozzászólások között, de az enyémre hasonlító problémát nem találtam..csak a hidegindítás utáni rángatást, ami meg nekem nincs.

A jelenség a következő: ha tartom a sebességet - legyen 40, 80, 100 akkor előfordul szinte mindig, hogy beránt-berángat a kocsi (üzemmeleg állapotban!) időközönként. Kigyorsításkor, motorféknél, rendes haladáskor semmi..húz rendesen.

Amit próbáltam már: autópályás menet, Shell V pover benya, injektor tisztító adalék (2 flakon).. s ezek egyidejű kombinálása..de a jelenség ugyanaz..

Mi a bánat lehet? ;)

A motoron kívül bármit megoldok, de ehhez a mocihoz hozzás se tudok szagolni..

A válaszokat előre köszönöm!!

Üdv.

Megosztás:

A jelenség a következő: ha tartom a sebességet - legyen 40, 80, 100 akkor előfordul szinte mindig, hogy beránt-berángat a kocsi (üzemmeleg állapotban!) időközönként. Kigyorsításkor, motorféknél, rendes haladáskor semmi..húz rendesen.

Mi a bánat lehet?

Ez EGR gyanús.Első körben azt javaslom,próbáld meg kipucolni féktisztítóval.Ha ez nem jön be akkor lamda szonda.Azt meg Úgy tudod a legegyszerűbben meg nézni ha le húzod a csatiját azt mész vele egy kört

Megosztás:

Ez EGR gyanús.Első körben azt javaslom,próbáld meg kipucolni féktisztítóval.Ha ez nem jön be akkor lamda szonda.Azt meg Úgy tudod a legegyszerűbben meg nézni ha le húzod a csatiját azt mész vele egy kört

Megpróbálom..de lenne előtte egy hülye kérdésem: hol találom az EGR szelepet? :lol:

Van egy OPEL-s könyvem a karbantartásról, de abban sajna szó sincs EGR szelepről, csak annyi, hogy a szívócsonkon helyezkedik el...na de hogy hol és hogyan néz ki..arról nem szól a fáma.. ;)

Totalcaron olvastam a tisztításáról, majd TEC-kel üssék ki a hibakódot, és menjek vele pár 100 kilómétert és nézessem meg újra, hátha elment valamit ami nem érzékelhető.

Ha meg tudod mondani (esetleg képen megmutatni), hogy hol találom, onnan már sima ügy a berhelése. :lol:

Köszi

Megosztás:

Megpróbálom..de lenne előtte egy hülye kérdésem: hol találom az EGR szelepet? :lol:

Van egy OPEL-s könyvem a karbantartásról, de abban sajna szó sincs EGR szelepről, csak annyi, hogy a szívócsonkon helyezkedik el...na de hogy hol és hogyan néz ki..arról nem szól a fáma.. ;)

Totalcaron olvastam a tisztításáról, majd TEC-kel üssék ki a hibakódot, és menjek vele pár 100 kilómétert és nézessem meg újra, hátha elment valamit ami nem érzékelhető.

Ha meg tudod mondani (esetleg képen megmutatni), hogy hol találom, onnan már sima ügy a berhelése. :lol:

Köszi

http://www.muszaki-vizsga-zoldkartya.hu/im...r-szelep_1n.jpg

Így néz ki és a motor jobb oldalán van.vedd le a műanyag takaró burkolatot azt meg fogod találni katt ide

Én azért a fojtószelep házat is ki takarítanám

Megosztás:

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Már régóta vagyok Opel tulaj(előző Astra F, most Astra G) de olyan problémával kerültem szembe amihez nem tudok hozzászólni. (a jelenlegi vas egy 2001, 1.4)

Próbáltam keresgélni a hozzászólások között, de az enyémre hasonlító problémát nem találtam..csak a hidegindítás utáni rángatást, ami meg nekem nincs.

Amit próbáltam már: autópályás menet, Shell V pover benya, injektor tisztító adalék (2 flakon).. s ezek egyidejű kombinálása..de a jelenség ugyanaz..

Mi a bánat lehet? ;)

A motoron kívül bármit megoldok, de ehhez a mocihoz hozzás se tudok szagolni..

A válaszokat előre köszönöm!!

Üdv.

Szia,

nekem 100%ra ugyanez volt, csak 1.6os a drága. Az EGR szelepet nyitása után több éjszakán át tartó áztatással, ütögetéssel, nyúlkálással kitisztítottam, és azóta jó. (És itt is hála Uhuhunak, aki erre rávezetett. Viszot a hosszú áztatás kellett neki, a gyors tisztítás a műhelyben csak javított a dolgon némileg, autózhatóvá vált a szekér, de messze volt még a tökéletestől.)

Megosztás:

Sziasztok!

Én az EGR-t úgy teszteltem hogy vágtam egy ugyan olyan formát vas lemezből (1.5mm) karos ollóval mint a profilja ,kifúrtam a csavarok helyén és ezzel a lemezzel lezártam az EGR fészkét,a szelepet elektromos csatlakozóstul félre hajtva kötöző szalaggal rögzítettem a mellette lévő csőhöz,így mászkáltam pár napig,de a nem szűnt az általam keresett probléma és nem is vitt be hibát mert ott csattogott szerencsétlen magába ;) !

Üdv.

Smith

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.