Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Általános műszaki problémák!

hemi

Recommended Posts

forrás: motorland.hu fóruma

Viszkozitás:

A viszkozitási jellemzők osztályába sorolását az Amerikai Autómérnökök Egyesülete dolgozta ki először. Jele: SAE.

Hidegindításkor az a legjobb, ha az olaj viszkozitása alacsony. Ez azért előnyös, mivel csökkennek a veszteségek, könnyebb a szivattyúzhatóság és kisebb a kopás, mert gyorsabban áramlik a kenőolaj a súrlódó felületekhez.

Azokat az olajakat, amelyek ezeket a követelményeket teljesítik, téli olajaknak nevezzük és „W” (az angol winter, azaz tél szó rövidítése) betűvel jelöljük. Ezen olajok osztályozása 0W-25W-ig terjed.

Nyáron a nagy viszkozitású olajakkal érhetjük el a megfelelő kenőhatást, besorolásuk 20W-60W-ig terjed.

Azon olajok, amelyek használata nem egy adott időszakhoz kötött, hanem egész évben használható, többfokozatú (multigrade) olajoknak hívjuk. Jelölésükre jellemző, hogy egy téli és egy nyári besorolási szinttel rendelkeznek.

SAE / ºC

0W / -35

5W / -30

10W / -25

15W / -20

20W / -15

25W / -10

20 / 30

30 / 35

40 / 40

50 / 45

60 / 50

Pl. egy SAE 10W-40 viszkozitású motorolaj -25 és +40 ºC közötti hőmérséklettartományban használható.

A legfontosabb, hogy az alkalmazott olaj viszkozitási paramétereivel tisztába legyünk. Előfordulhat, hogy télen a hőmérséklet nagyon lecsökken. Ilyenkor érdemesebb a kopás és a veszteségek csökkentése, valamint a jobb hidegindítás érdekében kisebb viszkozitású olajat használni. Nyáron ennek az ellenkezője fordulhat elő.

Kopott motoroknál a tömítettség viszonylagos helyreállítása érdekében a gyárilag előirt SAE besorolás helyett ajánlatos magasabb viszkozitású olajat alkalmazni.

Megosztás:

A gyakorlatban szerintem semmiben!! Azért is váltottak lefelé...

1ébként ez a szám(tartomány) azt jelzi milyen külső hőmérséklettartományban tartja meg a gyári viszkozitását az olaj!

De lehet, hogy tévedek, ne vedd fixre! :lol:

Az alsó szám a hidegre, a felső a melegre (téli - nyári) vonatkozik!Minél kisebb az alsó érték, és minél nagyobb a felső annál tágabb tartományban lehet használni az olajat!

Amúgy olajokból is létezik (létezett??) egyszezonos is!

Hát így naggyából eddig terjed az én "tudásom"

:oops: :roll: :wink:

Megosztás:

forrás: motorland.hu fóruma

Viszkozitás:

A viszkozitási jellemzők osztályába sorolását az Amerikai Autómérnökök Egyesülete dolgozta ki először. Jele: SAE.

....

Hű, ez király leírás! Az 5W30 -30 és +35 celsius fok közötti külső hőmérsékleteknél használható... De mi van, ha nyáron melegebb van, mint 35 fok? Attól még óvatosan mehetek vele?

Megosztás:

A gyakorlatban szerintem semmiben!! Azért is váltottak lefelé...

1ébként ez a szám(tartomány) azt jelzi milyen külső hőmérséklettartományban tartja meg a gyári viszkozitását az olaj!

De lehet, hogy tévedek, ne vedd fixre! :lol:

Az alsó szám a hidegre, a felső a melegre (téli - nyári) vonatkozik!Minél kisebb az alsó érték, és minél nagyobb a felső annál tágabb tartományban lehet használni az olajat!

Amúgy olajokból is létezik (létezett??) egyszezonos is!

Hát így naggyából eddig terjed az én "tudásom"

:oops: :roll: :wink:

Köszönöm ezt a tájékoztatót is! :lol: Eddig nem teljesen voltam tisztában a W utáni szám jelentésével, de most már totálisan megvilágosodtam! :roll:

Megosztás:

Hű, ez király leírás! Az 5W30 -30 és +35 celsius fok közötti külső hőmérsékleteknél használható... De mi van, ha nyáron melegebb van, mint 35 fok? Attól még óvatosan mehetek vele?

HALLLÓÓÓÓ!!!!! :director:

amikor meleg a motor akkor ugye nem több a hőmérséklete mint 35 fok?????

ne izélj máááááááá :roll:

van ezer fok az égéstérben, és lent is biztosan többszáz.....

a 10 milliós Vectra C t is ezzel az olajjal szerelik.... :oops:

Megosztás:

HALLLÓÓÓÓ!!!!! :director:

amikor meleg a motor akkor ugye nem több a hőmérséklete mint 35 fok?????

ne izélj máááááááá :roll:

van ezer fomk az égéstérben, és lent is biztosan többszáz.....

a 10 milliós Vectra C t is ezzel az olajjal szerelik.... :oops:

Erre én is gondoltam, de vmi oka azért csak van, hogy 35 fokig írják...

Megosztás:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Telo nem arról van szó, hogy 35,2 foknál annyira elvész a folyékonyság...túró effekt, motor megszorul... 8)

Létezik ám tűrés, meg alultervezés is!!

Amúgy ha belegondolsz ennek a dolognak hidegüzemben van jelentősége! Amíg az olaj a motorral el nem éri az üzemi hőfokot!!

Nnnah! :oops: :roll:

Megosztás:

:lol: :lol: :lol: :lol:

Telo nem arról van szó, hogy 35,2 foknál annyira elvész a folyékonyság...túró effekt, motor megszorul... 8)

Létezik ám tűrés, meg alultervezés is!!

Amúgy ha belegondolsz ennek a dolognak hidegüzemben van jelentősége! Amíg az olaj a motorral el nem éri az üzemi hőfokot!!

Nnnah! :oops: :roll:

a hideginditásnál.

Hidegindításkor az a legjobb, ha az olaj viszkozitása alacsony. Ez azért előnyös, mivel csökkennek a veszteségek, könnyebb a szivattyúzhatóság és kisebb a kopás, mert gyorsabban áramlik a kenőolaj a súrlódó felületekhez.

szóval minél kisebb a szám annál folyékonyabb az olaj.

minnél magasabb a második annál jobban birja a versenyzést.........

de a tied nem versenyautó, igy jó ez bele 8)

Megosztás:

érdekes dolgot vetttem észre, és nem tom hogy ez természetes-e, légyszi segítsetek

Minden reggel motorindítás:

egyszer a forulat 2.200 körül forog

máskor meg csak 1.500

aztán meg az utánni alapjárat, úgy hogy egy centit se megyek, van hogy 1.200, de olyan is, hogy 1.000-en mocorog

és már olyan is előfordult, hogy motorindítás után egy pillanatra úgy visszesik a forulatszám (700), hogy az az érzésem nem sok kell neki a leffulladáshoz.

Mindenzek hőmérséklettől függetlenek, akkor is ezt csinálja, ha 5 fok van, de akkor is ha 20.

Viszont csak hideg motortnál csinálja, és csak akkor ha fél napot áll

remélem érthető voltam, és meggyugtattok hogy semmi baj nincs

Megosztás:

érdekes dolgot vetttem észre, és nem tom hogy ez természetes-e, légyszi segítsetek

máskor meg csak 1.500

aztán meg az utánni alapjárat, úgy hogy egy centit se megyek, van hogy 1.200, de olyan is, hogy 1.000-en mocorog

és már olyan is előfordult, hogy motorindítás után egy pillanatra úgy visszesik a forulatszám (700), hogy az az érzésem nem sok kell neki a leffulladáshoz.

Mindenzek hőmérséklettől függetlenek, akkor is ezt csinálja, ha 5 fok van, de akkor is ha 20.

remélem érthető voltam, és meggyugtattok hogy semmi baj nincs

Hidegindítás utáni 700 illetve 2200-as fordulatok? :shock:

Megosztás:

Hát itten van a kutya elásva tesókám!!

Dógozik az ecotec elektronika!! Hidegen arra törekszik a gépjárműd, hogy ózonbarát is legyen, meg a gatyádból se zabáljon ki, meg a motornak is jó legyen, ne kapjon se keveset - se sokat!! Nna ezért számolgat a kompjute' olyan sokat és szabályozza a mocit!!

Nyugodj meg teljesen egészséges a járműd!! ....szerintem... :roll: :roll:

Ha félmelegen is csinálja akkor keressed UHU -t!! :lol:)

Megosztás:

máskor meg csak 1.500...................

Lehet, hogy a neon miatt? :twisted: Ez csak vicc vót.

Így nekem nem csinál, de azt megfigyeltem, hogy hidegen, min. 8 órás ácsorgás után az első fél-1 km-en nem hagyja nyomni magát, hiába nyomod, nem ad neki annyit, nem indul meg.

Persze nagy melegben, 25 fok körül már nem észrevehető annyira.

Biztos védi a motort is, meg környezetvédelem is egyben.

Megosztás:

...Így nekem nem csinál, de azt megfigyeltem, hogy hidegen, min. 8 órás ácsorgás után az első fél-1 km-en nem hagyja nyomni magát, hiába nyomod, nem ad neki annyit, nem indul meg.

Persze nagy melegben, 25 fok körül már nem észrevehető annyira.

Biztos védi a motort is, meg környezetvédelem is egyben.

Nekem sem csinál így... Ezért csodálkoztam az előbb... 700-ra még sosem esett le a fordulatom hidegen. Illetve 2200-at sem tapasztaltam sosem alapjáratnak. Talán csak az indítás utáni pillanatban ugrik fel rövid ideig (1 mp-re talán)... de nem emlékszem, hogy mennyire. Majd megfigyelem.

Megosztás:

Sziasztok!Nekem egy olyan gondom lenne az G Astrámmal,hogy a légzsák+övfeszítő visszajelzője a műszerfalon 4 másodperc után rendesen elalszik,ám utánna pár másodperc múlva újra kigyullad,és folyamatosan világít!Mi okozhatja ezt?Köszi előre is a segítséget!

Megosztás:

nekem is csak rövid ideig van ott, pár ms és aztán minden okés lesz, csak fura, mert az ugyancsak eco -s B-s corsánk nem csinálja ezt

Akkor viszont ilyen. :lol:

Mennyi km van benne? Égesd ki rendesen pályán, hátha vmi szar benzintől koszos a fojtószelep, oszt hidegen emiatt pörgeti fel a motort!

Megosztás:

Hát nem tudom Fiúkák! :roll:

Nekem az F -es Astrám csinálta az Amus féle jelenséget, nem durván, és inkább csak mínusszokban...

ne mondjátok már, hogy nektek finoman nem játszik a motor hidegen?!!? A honvédségnél lévő G astrák (3db 1.4 és 1db 1.6) is csinálja, anno megbeszéltem a sofőrökkel ezt a jelenséget! Az opel Tormásiék is azt mondták teljesen normális, ha hidegen az elektronika szabály!!

persze ha tartósan nagyon megszalad, vagy leesika fordulat, netán rángat is a motor akkor valami gáz van!! 8)

Szóval én nem aggódnék a helyedben Amusing, ha valóban fojtószelepház akkor úgyis berángat ahogy elkoszolódik....annyira!

Persze lehet takarítani, csak ennyi futásteljesítménnyel még nem illenék olyan állapotban lennie!! Igaz UHU?? :roll:

Sőt, meglepő de a mostani DI Astra is jáccik kicsit a fordulattal hidegen...

És tudjátok mé'??? :lol: :lol:

Ezé'!!!

85891793801.jpg

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.