Maverick087 Elküldve December5, 2018 Elküldve December5, 2018 37 perce, Salas írta: Sziasztok, Y17DT g Astráról van szó. Kétszer azt tapasztaltam hogy indulás után a motor egy pillanatra leállt majd ment tovább. Menet közben az összes sárga lámpa véletlenszerűen kivillant majd kialudt. A világítás kívül belül elhalványult, majd kb. 10km után visszajött a fényerő. Nem mentem vele messzebbre, de talán ahogy melegedett úgy normalizálódott a dolog. Köszönöm ha van tippje valakinek. Szia, Ez a világítás, fényerő, kontroll lámpák hibájának együttese elektromos hibára mutathat. Én első körben ellenőrizném a feszültséget leállított motornál, indítózásnál, járó motornál továbbá a testpontokat.
L.Fazakas Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 On 2018. 12. 04. at 20:41, Csabesz400 írta: csak akkor gyullad ki a lámpája ha nem a szélvédőre állítom a levegő zsalu kapcsolóját. Megnéztem az autómban. Nálam is pont úgy működik.
gyurigyerek Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 On 2018.12.05. at 7:05, L.Fazakas írta: Nem is kell, de az a bepárásodást valójában /és meglepő módon/ elég gyorsan elviszi. De erősen javallott néha beindítani a tömítések megóvása érdekében( praktikust a hasznossal). Egyébként még full melegre állítva, benyomott légkondival simán leviszi Pik-pak a párát. Nem kell semmi varázsszer hozzá. Szilika gélből meg kb. egy vödörrel kéne, hogy érjen valamit.
L.Fazakas Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 8 órája, gyurigyerek írta: Szilikagélből meg kb. egy vödörrel kéne, hogy érjen valamit. Azt vettem észre. És néha bizony elég keményen ki kellene izzítani, hogy utána ismét aktív (nedvszívó) legyen. (regenerálás) Valamikor a Japánból érkező, ám eléggé embargós anyagnál (DL Triptophán) minden egyes 50 kilós papírhordóban (fiber-dob) benne volt vagy 2-3 db. a 20 dekás vászontasakkal. És most valójában annyira nagyon bánom, hogy akkoriban nem hoztam belőle haza - legalább vagy 20 kilót. (nem igazán foglalkoztunk vele, hogy egyáltalán mire való) Csak úgy lazán-simán - a szemétbe kidobáltuk ...
tgabika76 Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 On 2018. 12. 05. at 7:43, L.Fazakas írta: Érdekes, de azért majd jobban megfigyelem az enyémben. Ezeddig úgy vettem észre, gyárilag az a lámpa inkább azt kellene visszajelezze, hogy a szellőző zsalu belső-, avagy külső-levegő szívás üzem-állapotában van. Ha jól tudom, a gombban levő lámpa többnyire a "Belső keringetés" nyomógomb-állás esetében világít. (kivéve - amikor nem). Ez így is van. De azért az Opel mérnökei nem voltak hülyék, feltételezték hogy ha a forgatógomb a szélvédőre van állítva, akkor párátlanítani akarsz, így ilyenkor nem lehet bekapcsolni a belső levegő keringetést, mert ha a benti párás levegőt fújnád a szélvédőre, az annyit tenne, mint halottnak a csók...
tgabika76 Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 9 órája, gyurigyerek írta: Szilika gélből meg kb. egy vödörrel kéne, hogy érjen valamit. A kulcsszó a szilikonos macskaalom. Ebből 4-5 liternyi egy légáteresztő (hálós) tasakban mondjuk a hátsó ülés lábterébe helyezve működik, hátránya hogy sajnos a macskaalom szóródik (ha nagyon nagy a hálós tasak lyukmérete), szóval időnként porszívózni kell.
KMiki Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 (edited) 1 órával ezelőtt, tgabika76 írta: A kulcsszó a szilikonos macskaalom. Ebből 4-5 liternyi egy légáteresztő (hálós) tasakban mondjuk a hátsó ülés lábterébe helyezve működik, hátránya hogy sajnos a macskaalom szóródik (ha nagyon nagy a hálós tasak lyukmérete), szóval időnként porszívózni kell. A varázsszer: nylon harisnya - duplán. Vagy anyáról/barátnőről lerángatott combfix... -szintén duplán. Az export csomagolós cégek előszeretettel használnak a hagyományos macskaalomhoz (talán zeolit?) hasonló nedvességmegkötő anyagot. 0,5-1 kg tömegű csomagokban (topdry). A zsák anyaga leginkább a porszívók eldobható műszálas porzsákjához hasonlít. Most hogy ezt így leírtam, megvilágosodtam: miért is nem használom ezt a megoldást a harisnya helyett...? Módosítva December6, 2018 : KMiki
L.Fazakas Elküldve December6, 2018 Elküldve December6, 2018 18 perce, KMiki írta: A varázsszer: nylon harisnya - duplán. Vagy anyáról/barátnőről lerángatott combfix... -szintén duplán. Vagy egy simán autós porszívó, pl. 12 voltos akkuról. Mint amilyen épp nekem van - és persze Tesco-s. Nem nagyon szív, de azt azért eléggé ...
euler30 Elküldve December8, 2018 Elküldve December8, 2018 Opel Astra 1.4 Z14xep 2009-es kocsim van, 70.000 km-el (valóban annyi igazolhatóan). Fél éve van, nálam és mivel mániákusan szeretném, hogy minden klappoljon benne, ezért a következőket cseréltem eddig benne: olajszűrő, légszűrő, pollenszűrú, gyertyaszett és trafó, lambda szonda, (amúgy olajat 8 ezrenként cserélek, mert sokat járok vele, castrol edge titanium 5w-40es motorolaj). Pöccre indul, semmi üzemi hiba, plus mindig várok amíg az olaj szépen átjárja a kenési helyeket (4-5 perc után indulok el csak vele reggel). Sose megy 90 fok fölé a víz hőmérője, még a körúti dugókban sem. Ami aggaszt nem kicsit: fogy a kiegyenlítőből a vízem. Nem tetemes mennyiséget rövid idő alatt, de 2-3 hetene hozzá kell önteni, hogy rendesen legyen benne. Amit a szerelő lát: nem utal hengerfejre, mert nem habzik az olajbeöntő sapka, nem bugyog a tartályba a víz, nincs nyilván kapucsínó sem. Nem is erőtlen a motor, sőt semmi baját nem érzem / érezzük. De a víz fogy. A szerelő azt mondja, hogy két lehetőség van: vagy valamelyik cső a ludas, vagy a vezérlésnél az egyik gumi tömítés (nem jegyeztem meg a nevét), és hogy szerinte sürgősen meg kéne bontani a motort és vezérlést cserélni mielőtt nagy baj lesz és kiég az a gumi tömítés. Szerintetek télleg ekkora a gáz, hogy vezérlést kell bontatni vagy mit lehetne csinálni? Köszi!!!
Kukacka Elküldve December8, 2018 Elküldve December8, 2018 (edited) 54 perce, euler30 írta: Szerintetek télleg ekkora a gáz, hogy vezérlést kell bontatni vagy mit lehetne csinálni? Köszi!!! Egyfelől max 30 másodperc és indulj el vele. Csak a benzinnel mosatod az olajfilmet fölöslegesen. Kímélő üzemben indulj el. Álló helyben csak 12 literes fogyasztásod lesz és alig melegedő motorod. Meg kéne keresni azt a tömítést, mert ez így nekem fura. Van azon a részen sok tömítés, ezt bizton állíthatom, én is nézegettem már, hogy hova mehet el 1 deci víz köbö 2 hónap alatt. Én inkább gyanakszom, hogy az állófűtés könyökén húzni kéne picit. De az ugye nálad 99%, hogy nincs is. Módosítva December8, 2018 : Kukacka
zotya975 Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 11 órája, euler30 írta: Sziasztok! Nem fedélzeti komputeres téma, viszont fontos és látom, hogy itt aktívak az emberkék. Tanácsot szeretnék kérni. Opel Astra 1.4 Z14xep 2009-es kocsim van, 70.000 km-el (valóban annyi igazolhatóan). Fél éve van, nálam és mivel mániákusan szeretném, hogy minden klappoljon benne, ezért a következőket cseréltem eddig benne: olajszűrő, légszűrő, pollenszűrú, gyertyaszett és trafó, lambda szonda, (amúgy olajat 8 ezrenként cserélek, mert sokat járok vele, castrol edge titanium 5w-40es motorolaj). Pöccre indul, semmi üzemi hiba, plus mindig várok amíg az olaj szépen átjárja a kenési helyeket (4-5 perc után indulok el csak vele reggel). Sose megy 90 fok fölé a víz hőmérője, még a körúti dugókban sem. Ami aggaszt nem kicsit: fogy a kiegyenlítőből a vízem. Nem tetemes mennyiséget rövid idő alatt, de 2-3 hetene hozzá kell önteni, hogy rendesen legyen benne. Amit a szerelő lát: nem utal hengerfejre, mert nem habzik az olajbeöntő sapka, nem bugyog a tartályba a víz, nincs nyilván kapucsínó sem. Nem is erőtlen a motor, sőt semmi baját nem érzem / érezzük. De a víz fogy. A szerelő azt mondja, hogy két lehetőség van: vagy valamelyik cső a ludas, vagy a vezérlésnél az egyik gumi tömítés (nem jegyeztem meg a nevét), és hogy szerinte sürgősen meg kéne bontani a motort és vezérlést cserélni mielőtt nagy baj lesz és kiég az a gumi tömítés. Szerintetek télleg ekkora a gáz, hogy vezérlést kell bontatni vagy mit lehetne csinálni? Köszi!!! 10 órája, Kukacka írta: Egyfelől max 30 másodperc és indulj el vele. Csak a benzinnel mosatod az olajfilmet fölöslegesen. Kímélő üzemben indulj el. Álló helyben csak 12 literes fogyasztásod lesz és alig melegedő motorod. Meg kéne keresni azt a tömítést, mert ez így nekem fura. Van azon a részen sok tömítés, ezt bizton állíthatom, én is nézegettem már, hogy hova mehet el 1 deci víz köbö 2 hónap alatt. Én inkább gyanakszom, hogy az állófűtés könyökén húzni kéne picit. De az ugye nálad 99%, hogy nincs is. Ha jól tudom a 16 szelepes ( vagy 12 szelepes mert x10xe-be is ilyen kell)láncos motoroknál a vezérlés fedél tömítés szokott behalni de akkor leginkább az olaj-víz szokott keveredni. Lehet hogy tud úgy sérülni a tömítés hogy a víz kifelé jön, de ennek valahol kellene nyomának lennie, bár nagyon kis mennyiségnél, és forró helyen szivárogva el tud párologni látható nyom nélkül. Szoktak olyat csinálni hogy nyomás alá helyezik a hűtőrendszert és akkor kiderül ha valahol szivárog a víz. Hideg motornál ugye nem párolog el.
euler30 Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 Tehát mindenképp vezérlés bontás / csere kell?
zotya975 Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 1 órával ezelőtt, euler30 írta: Tehát mindenképp vezérlés bontás / csere kell? Először ki kell deríteni hogy hol ereszt, mert lehet egy csőcsatlakozás ( elrepedt kiegyenlítő, vízhűtő, fagydugó stb) is, addig nem érdemes nekiugrani a legköltségesebb munkának. Legutóbb amit néztem annak például a vákum által vezérelt fűtéscsapnál szivárgott a fagyálló kábé a váltó felett. Mivel eléggé takarva volt nem volt olyan feltűnő, és tócsa sem volt alatta.
L.Fazakas Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 (edited) On 2018. 12. 06. at 18:20, tgabika76 írta: azért az Opel mérnökei nem voltak hülyék, Való igaz, de néha mégis! Mert például a szellőztető légzsalu ide-oda irányváltásánál a mindenkori végállás-kapcsolót - azt bizony eléggé kispórolták! Ott például egy idő után - vagy eltörik a tengely (vagy annak befogadó alakos perselye a zsalu-lapban), - vagy "csak simán" leég a kis szervomotor! De talán mindezekhez megemlíthetném még a NAGY hűtőventilátor fordulatszám-szabályozásának egy eléggé "trabantosra" sikeredett, ámde valójában kissé primitív megoldását! Ott ugyanis mindenféle huzal-ellenállásokkal emésztik fel az egy szem villanymotorra menő tápfeszültség-értékeket, miközben meg - mi már a XXI. századot írjuk! Nem lett volna némiképpen egyszerűbb (már csak a fejlődő elektronikával való "együttfutás" okán is de) oda valami kissé modernebb tirisztoros megoldást betenni? Módosítva December9, 2018 : L.Fazakas
L.Fazakas Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 20 órája, euler30 írta: ezért a következőket cseréltem - gyertyaszett és trafó, lambda szonda, Ameddig az rendesen és jól működik, minek egyből kicserélni? Ennyire gazdag vagy?
zotya975 Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 4 perce, L.Fazakas írta: Való igaz, de néha mégis! Mert például a szellőztető légzsalu ide-oda irányváltásánál a mindenkori végállás-kapcsolót - azt bizony eléggé kispórolták! Ott például egy idő után - vagy eltörik a tengely (vagy annak befogadó alakos perselye a zsalu-lapban), - vagy "csak simán" leég a kis szervomotor! De talán mindezekhez megemlíthetném még a NAGY hűtőventilátor fordulatszám-szabályozásának egy eléggé "trabantosra" sikeredett, ámde valójában kissé primitív megoldását! Ott ugyanis mindenféle huzal-ellenállásokkal emésztik fel az egy szem villanymotorra menő tápfeszültség-értékeket, miközben meg - mi már a XXI. századot írjuk! Nem lett volna némiképpen egyszerűbb (már csak a fejlődő technikával és elektromikával való "együttfutás" okán is de) oda valami kissé modernebb tirisztoros megoldást betenni? Tömegtermelés..nem az egyszerűbb megoldás kell hanem az olcsóbb.
L.Fazakas Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 20 órája, euler30 írta: De a víz fogy. Nekem/nálam is elkezdett fogyni egyszer - úgy kb. 2 éve! Simán vízpumpa szimmering! Tehááát - a jól működő gyujtótrafó helyett inkább azt kellett volna rögtön kicseréltetned!
L.Fazakas Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 (edited) 13 perce, zotya975 írta: Tömegtermelés..nem az egyszerűbb megoldás kell hanem az olcsóbb. Hááát - nem is igazán tudom! A nagy hűtőventilátornál az ellenállások lába egy idő után szétrázódik - majd eltörik, míg egy jól beforrasztott tirisztor ... (vagy mondjuk - ott a légzsalunál a főmegoldás) - egy mezei negyed wattos ellenállás betétele - egyből megoldotta volna a problémát. Én eme kismotorral simán sorba kötöttem egy ellenállást, amely aztán simán (általam több elektronikai méréssel ellenőrzötten) felemészti a kismotorra menő, (de mozgásában már eléggé korlátozott - mondhatni - ÁLLÓ) motor áramát. Módosítva December9, 2018 : L.Fazakas
zotya975 Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 31 perce, L.Fazakas írta: Hááát - nem is igazán tudom! A nagy hűtőventilátornál az ellenállások lába egy idő után szétrázódik - majd eltörik, míg egy jól beforrasztott tirisztor ... (vagy mondjuk - ott a légzsalunál a főmegoldás) - egy mezei negyed wattos ellenállás betétele - egyből megoldotta volna a problémát. Én eme kismotorral simán sorba kötöttem egy ellenállást, amely aztán simán (általam több elektronikai méréssel ellenőrzötten) felemészti a kismotorra menő, (de mozgásában már eléggé korlátozott - mondhatni - ÁLLÓ) motor áramát. 3 év vagy 100 ezer kilométer..eddig kellett neki jól működnie. 1
Maverick087 Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 Sziasztok, Zotya! Említettem pár napja hogy kopog a hátulja a kocsinak. Készítettem videót a hátsó hídszilentekről és felmerült bennem hogy nem egészen úgy vannak berakva ahogy kéne. Mit gondolsz/gondoltok? (Elnézést a sok helyet foglaló posztért) Két videót készítettem mindkét oldali hídszilentről. Feltűnt hogy a szilenteknek van egy fém palástja ami nem fekszik fel a fészek oldalára, magyarul mintha a szilent nem lenne teljesen a helyére nyomva. Találtam egy szerelő videót amin 16:34-től lehet megfigyelni hogy teljesen belepréseli a helyére a szilentet. Továbbá találtam egy szilent hézagra vonatkozó méretet külön a 4 ajtós (saloon) és 5 ajtós (estate) karosszériára. Mi a véleményetek? Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást
L.Fazakas Elküldve December9, 2018 Elküldve December9, 2018 3 órája, zotya975 írta: eddig kellett neki jól működnie. Minek is? A nagy hűtőventilátornak, vagy a zsalumozgató kismotornak (a zsaluval?)? Nálam a nagyhűtő vagy 10 év után "adta be a kulcsot", a zsalu pedig kb. 4-5 éve (legalábbis én akkor vettem észre ... majd cseréltem ki - a megfelelő és kikisérletezett módosítással)
euler30 Elküldve December10, 2018 Elküldve December10, 2018 Kedves L. Fazakas! Nem jómódomban cseréltettem ki az egész gyújtás rendszert, hanem azért mert konkrét hibakód jelezte a nem jól működést, s ha egyszer gyertya csere kell akkor a trafót is kicseréltem, hogy jó időre le legyen a gond. Szóval jelenlegi problémára megoldás menet: Nyomáspróba és csövek egyenkénti ellenőrzése, a vízpumpa cserére szorul (gondolom). Ha ezek mellett is van vízfogyás és tegyük fel a csövek sértetlenek, akkor hogyan tovább
Kukacka Elküldve December10, 2018 Elküldve December10, 2018 6 órája, euler30 írta: Kedves L. Fazakas! Nem jómódomban cseréltettem ki az egész gyújtás rendszert, hanem azért mert konkrét hibakód jelezte a nem jól működést, s ha egyszer gyertya csere kell akkor a trafót is kicseréltem, hogy jó időre le legyen a gond. Szóval jelenlegi problémára megoldás menet: Nyomáspróba és csövek egyenkénti ellenőrzése, a vízpumpa cserére szorul (gondolom). Ha ezek mellett is van vízfogyás és tegyük fel a csövek sértetlenek, akkor hogyan tovább Működő dolgok megjavítása.
zotya975 Elküldve December10, 2018 Elküldve December10, 2018 18 órája, Maverick087 írta: Sziasztok, Zotya! Említettem pár napja hogy kopog a hátulja a kocsinak. Készítettem videót a hátsó hídszilentekről és felmerült bennem hogy nem egészen úgy vannak berakva ahogy kéne. Mit gondolsz/gondoltok? (Elnézést a sok helyet foglaló posztért) Két videót készítettem mindkét oldali hídszilentről. Feltűnt hogy a szilenteknek van egy fém palástja ami nem fekszik fel a fészek oldalára, magyarul mintha a szilent nem lenne teljesen a helyére nyomva. Találtam egy szerelő videót amin 16:34-től lehet megfigyelni hogy teljesen belepréseli a helyére a szilentet. Továbbá találtam egy szilent hézagra vonatkozó méretet külön a 4 ajtós (saloon) és 5 ajtós (estate) karosszériára. Mi a véleményetek? Köszönöm Mindenkinek a hozzászólást Megmondom őszintén hátsó hídszilentet még magamnak sem cseréltem, de az elsőknél úgy van hogy fém-gumi-fém kombinációk, és a belső fém cső ér el az adott alkatrészig ( ami elöl a lengőkar) tehát fizikailag ott sem ér össze a szilent fém része és az alkatész amibe bele van fogatva. 17 órája, L.Fazakas írta: Minek is? A nagy hűtőventilátornak, vagy a zsalumozgató kismotornak (a zsaluval?)? Nálam a nagyhűtő vagy 10 év után "adta be a kulcsot", a zsalu pedig kb. 4-5 éve (legalábbis én akkor vettem észre ... majd cseréltem ki - a megfelelő és kikisérletezett módosítással) Pont azért nem foglalkoztak vele hogy más megoldás után nézzenek, mert csak adott ideig ( ami talán a garancia vége , nem tudom) van visszahívás akkor ha egy problémával sokan viszik vissza az autót. Ha nincs tömeges reklamáció akkor így fut ki a gyártás, és senkit nem érdekel opeléknál ( meg máshol sem) hogy 5-10 év után szívnak a tulajok a törött zsaluval, egyébbel.
Recommended Posts