freddy_ Elküldve December5, 2018 Megoszt Elküldve December5, 2018 1 órával ezelőtt, georgee írta: Valamennyit befolyásol a műszer referencia értéke is. +- pártized volt. Tehát multiméter és mutiméter között is láttam már 0,4V differenciát. Mindenesetre ma utána nézek miért vagy hol esik le a feszültség. A helyedben közvetlenül ott mérnék feszültséget multiméterrel, ahol az arduino méri. Ha másnál jól működik ugyanezzel a szoftverrel, nem lehet áramköri hiba? Az ellenállásértékek jók, ezeket ellenőrizted multiméterrel? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Smith Elküldve December5, 2018 Megoszt Elküldve December5, 2018 9 órája, georgee írta: Jajj, elnézést. Kicsit belenyúltam a programozói nyelvbe :D Akkun mértem. Ezt a mérési pontatlanságot annak idején szóvá tették az "eredeti" fórumon,az egyik fórumozó azt tanácsolta (én így használom) hogy a BC bemenő feszültség (3.) 100k-s ellenállása helyett egy 150K-s mini heli potit javasolt amivel a fesz.osztó értéke minimálisan változtatható,majd így egy multiméterrel mérve a feszültséget az akku sarukon hozzá állítható a kijelzőn megjelenített értékhez. Link to comment Megosztás: More sharing options...
DarthVödör Elküldve December6, 2018 Megoszt Elküldve December6, 2018 (edited) 16 órája, georgee írta: Jajj, elnézést. Kicsit belenyúltam a programozói nyelvbe :D Akkun mértem. De sokallom azt az 1V feszültség esést. Amikor beépítettem még egyezett a multiméterrel. Még az ellenállás toleranciára vagyok kíváncsi, vagy hogy a hideg idő mennyire befolyásolja a mérést. 5%-os ellenállás tolerancia esetében szerintem már előfordulhat 1V differencia. A szoftveres kalibrálásra viszont van már ötletem Így van! Egyébként, 1%-os ellenállással kell feszültségosztót kialakítani. 5% az nagyon sok. Pl: 100K -+5%= 95000...105000 érték között lehet. Hideg/meleg környezeten ez az érték is változik. 4 darab van az osztóban... 15V/4=3,75V van az A0-án, ha a bejövő 15V. A heliopoti is jó megoldás, nagyon pontosan be lehet vele állítaniaz adott értéket. Ha USB-n csatlakozol az arduinora, megnézheted Serial monitoron az aktuális értéket, amit az A0 lábra kap. Ez még a számítás előtti érték.(szofveresen nem bántanám, jelenleg van egy hőre változó feszültségosztód) Ha kicseréled, megyszűnik a hiba. Magam 1/3 as osztást elegendőnek találok, 100K-47K két ellenállással, és legalább 0,1% alkatrészekkel. (így már az értéket/szorzást át kell írni) meg is van az ára. Módosítva December6, 2018 : DarthVödör Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve December6, 2018 Megoszt Elküldve December6, 2018 8 órája, DarthVödör írta: Ha USB-n csatlakozol az arduinora, megnézheted Serial monitoron az aktuális értéket, amit az A0 lábra kap. Ezt megnézném. Az arduino programmal hogy tudok csatlakozni? Megnéztem 1%-os az ellenállás tűrése. Bár a 3db 100k esetébe a tűrés is összeadódik. Lehet értelmesebb lenne tényleg 1darabbal osztani. Nem értem miért így oldotta meg. Link to comment Megosztás: More sharing options...
DarthVödör Elküldve December7, 2018 Megoszt Elküldve December7, 2018 (edited) 16 órája, georgee írta: Ezt megnézném. Az arduino programmal hogy tudok csatlakozni? Megnéztem 1%-os az ellenállás tűrése. Bár a 3db 100k esetébe a tűrés is összeadódik. Lehet értelmesebb lenne tényleg 1darabbal osztani. Nem értem miért így oldotta meg. magyarul bővebben. Erre a analóg-digitál bemenetre adott jel értéke 0....1023 lehet. 0=0 5V=1023. Tehát ha az adott maximális érték 1/4 osztás alapján (a teljes létra 20V a leágazásnál 5V mivel az autóban NEM lesz 20V, csak maximum 15V, akkor az értéke 3,75V=767,25 és mivel egy kisebb skálán fér el, a felbontása, is elnagyolt lesz. Akár 0,5V-ot is léphet, ami egy kis változáskor nem mévadó. Ugyanakkor az osztók tűrése miatt is lehet folyamatosan vándorló az érték. 100K/47K azért lenne jobb, mert a bemenet (A0) +5V-ig mintavételezhető. Vagyis felhasználnánk a teljes 1023. Ha ez osztom 1023/15V=68.2 pontossága. A 14.4V-os mintára, 982.08 érték jön ki, ami már elég jó. Módosítva December7, 2018 : DarthVödör Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve December7, 2018 Megoszt Elküldve December7, 2018 (edited) 4 órája, DarthVödör írta: magyarul bővebben. Erre a analóg-digitál bemenetre adott jel értéke 0....1023 lehet. 0=0 5V=1023. Tehát ha az adott maximális érték 1/4 osztás alapján (a teljes létra 20V a leágazásnál 5V mivel az autóban NEM lesz 20V, csak maximum 15V, akkor az értéke 3,75V=767,25 és mivel egy kisebb skálán fér el, a felbontása, is elnagyolt lesz. Akár 0,5V-ot is léphet, ami egy kis változáskor nem mévadó. Ugyanakkor az osztók tűrése miatt is lehet folyamatosan vándorló az érték. 100K/47K azért lenne jobb, mert a bemenet (A0) +5V-ig mintavételezhető. Vagyis felhasználnánk a teljes 1023. Ha ez osztom 1023/15V=68.2 pontossága. A 14.4V-os mintára, 982.08 érték jön ki, ami már elég jó. Ez esetben ha jól értelmezem és a 100K/47K osztót használom, akkor elég a program elején is az R1 R2 értéket is módosítanom? Időközben összeállt a kép. Köszönöm a kimerítő választ. Azért nem jött ki a matekolás mert az A0-ra a feszültség osztóra kapott értékkel számoltam, és nem a hozzátartozó digitális értékkel. Módosítva December7, 2018 : georgee Link to comment Megosztás: More sharing options...
DarthVödör Elküldve December7, 2018 Megoszt Elküldve December7, 2018 14 órája, georgee írta: Ez esetben ha jól értelmezem és a 100K/47K osztót használom, akkor elég a program elején is az R1 R2 értéket is módosítanom? Időközben összeállt a kép. Köszönöm a kimerítő választ. Azért nem jött ki a matekolás mert az A0-ra a feszültség osztóra kapott értékkel számoltam, és nem a hozzátartozó digitális értékkel. nincs mit, sajnos csak otthon tudtam volna ránézni az arduinos programozás miatt. (a cégnél új PC-t kaptunk W10-es, teljesen üres, minden telepítéshez rendszergazda szintü hozzáférés kell...) Link to comment Megosztás: More sharing options...
kobraCode Elküldve December8, 2018 Megoszt Elküldve December8, 2018 18 órája, DarthVödör írta: nincs mit, sajnos csak otthon tudtam volna ránézni az arduinos programozás miatt. (a cégnél új PC-t kaptunk W10-es, teljesen üres, minden telepítéshez rendszergazda szintü hozzáférés kell...) KB 2 perc alatt lehet adni a saját fiókodnak is rendszergazda szintű hozzáférést még úgy is hogy nem ismered a rendszergazda jelszavát ;-). Utána nem lenne gond a telepítés. Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve December12, 2018 Megoszt Elküldve December12, 2018 On 2018. 12. 07. at 8:29, georgee írta: Ez esetben ha jól értelmezem és a 100K/47K osztót használom, akkor elég a program elején is az R1 R2 értéket is módosítanom? Időközben összeállt a kép. Köszönöm a kimerítő választ. Azért nem jött ki a matekolás mert az A0-ra a feszültség osztóra kapott értékkel számoltam, és nem a hozzátartozó digitális értékkel. Meglett a megoldás. Excelben az akkufeszültség matekolós részt megnéztem. Viszont ha a 100/47 értékekkel használom a feszosztót, akkor a mért érték fél volttal feljebb lesz, tehát 12v esetében 12,51v lesz a kiírt érték. Viszont ha az osztót. 94k/47k vagy 100k/50k-n használom, akkor az érték már végig pontos. Vagy szoftveres kompenzációval lehet a fél voltot "eltüntetni"(Bízom benne, hogy nem fog 15V fölé szaladni a generátor :D). A 100/50-es osztó a legjárhatóbb. Amint kész lesz és járható ez az út, jelzem. Érdekesség: Reggelente a nagy hidegbe "nem indul" a computer. A TID a dátumot kijelzi, majd kb 8-10 perc után magához tér. A mérések megvannak, tehát az ARDUINO dolgozik a háttérben és ha magához tér a TID akkor pl az eltelt időnél a már indítás óta eltelt időt mutatja, csak épp a TID és az ardu között nincs kommunikáció. Valaki tapasztalt már hasonlót? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zsolt 09 Elküldve December13, 2018 Megoszt Elküldve December13, 2018 Sziasztok! Kérdésem a következő lenne hátha valaki találkozott már ilyen problémával. X20dtl motoros, Astra g, hidegen gyújtás kapcsolás után a motorhűtés visszajelző ikon kint marad, és elindulnak a hűtő ventilátorok, (vészüzemmód) kb. 3-4 percig. Csak hidegen, melegen nem csinálja. Hűtővíz jeladó cserélve, klíma nyomáskapcsoló cserélve, relék, vezetékek jók. Hűtő vezérlő cserélve, OPCOM hibát nem hoz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve December14, 2018 Megoszt Elküldve December14, 2018 On 2018. 12. 12. at 7:44, georgee írta: Meglett a megoldás. Excelben az akkufeszültség matekolós részt megnéztem. Viszont ha a 100/47 értékekkel használom a feszosztót, akkor a mért érték fél volttal feljebb lesz, tehát 12v esetében 12,51v lesz a kiírt érték. Viszont ha az osztót. 94k/47k vagy 100k/50k-n használom, akkor az érték már végig pontos. Vagy szoftveres kompenzációval lehet a fél voltot "eltüntetni"(Bízom benne, hogy nem fog 15V fölé szaladni a generátor :D). A 100/50-es osztó a legjárhatóbb. Amint kész lesz és járható ez az út, jelzem. Érdekesség: Reggelente a nagy hidegbe "nem indul" a computer. A TID a dátumot kijelzi, majd kb 8-10 perc után magához tér. A mérések megvannak, tehát az ARDUINO dolgozik a háttérben és ha magához tér a TID akkor pl az eltelt időnél a már indítás óta eltelt időt mutatja, csak épp a TID és az ardu között nincs kommunikáció. Valaki tapasztalt már hasonlót? Jó híreim vannak. Kicsit piszkálgattam a programban. A 100/47k arányú feszültségosztót alakítottam egy kicsit 100/50-re így 15V bemenő esetén a kijelzőn az érték is 15V. Pontosabban mér mint a 300/100k arányban. Így már csak 0.1V eltérés volt amit a programban korrigáltam, így az akku feszültségét írja ki 0.5v pontossággal. Átalakítás annyi, hogy a panelon a feszültség osztón ellenállást cserélünk 3db 100k kell az r2 az párhuzamosan lett felhasználva. Illetve a programban az elején R1 R2 értékét R1=300000 ről 100000-re az R2t meg 50000re kell átírni a többi marad. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
DarthVödör Elküldve December15, 2018 Megoszt Elküldve December15, 2018 (edited) On 2018. 12. 14. at 16:37, georgee írta: Jó híreim vannak. Kicsit piszkálgattam a programban. A 100/47k arányú feszültségosztót alakítottam egy kicsit 100/50-re így 15V bemenő esetén a kijelzőn az érték is 15V. Pontosabban mér mint a 300/100k arányban. Így már csak 0.1V eltérés volt amit a programban korrigáltam, így az akku feszültségét írja ki 0.5v pontossággal. Átalakítás annyi, hogy a panelon a feszültség osztón ellenállást cserélünk 3db 100k kell az r2 az párhuzamosan lett felhasználva. Illetve a programban az elején R1 R2 értékét R1=300000 ről 100000-re az R2t meg 50000re kell átírni a többi marad. Jó ötlet a 100/2*100 párhuzamos osztó. Ha 1% ellenállásokra kicserélnéd, a pontossága is javulna. Módosítva December15, 2018 : DarthVödör Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve December16, 2018 Megoszt Elküldve December16, 2018 23 órája, DarthVödör írta: Jó ötlet a 100/2*100 párhuzamos osztó. Ha 1% ellenállásokra kicserélnéd, a pontossága is javulna. Már ki van cserélve, egészen jól mér. Cserébe ami fent volt program ezelőtt, amibe mérte a 100as átlagfogyasztást is, azt nem tudom hova mentettem, szóval kezdhetem előlről a program átírását, hogy a fogyasztás átlag is benne legyen Link to comment Megosztás: More sharing options...
Stofl Elküldve December30, 2018 Megoszt Elküldve December30, 2018 (edited) Sziasztok! Olvasom itt a sok funkciós csoda megoldásokat, nem semmik. Én megelégednék a dátum helyén egy vízhőfok és feszültség kijelzéssel. Tudtok erre egyszerű megoldást? Más funkciókra nincs szükségem. Vagy talált már valaki olyan eszközt ami pont a TID helyére van méretezve és használható ezen információk kijelzésére? Ilyenre gondolok mint ennél a Vectránál: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fi.ytimg.com%2Fvi%2FXn6_CGswc28%2Fhqdefault.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DXn6_CGswc28&docid=C6ny5_cgG7cU2M&tbnid=XAUWjLr-LLLdxM%3A&vet=10ahUKEwjP6cyOwcffAhWBEVAKHcT8CKYQMwhJKAwwDA..i&w=480&h=360&bih=724&biw=1536&q=astra g tid voltage coolant temperature&ved=0ahUKEwjP6cyOwcffAhWBEVAKHcT8CKYQMwhJKAwwDA&iact=mrc&uact=8#h=360&imgdii=XAUWjLr-LLLdxM:&vet=10ahUKEwjP6cyOwcffAhWBEVAKHcT8CKYQMwhJKAwwDA..i&w=480 Köszi! Módosítva December30, 2018 : Stofl Link to comment Megosztás: More sharing options...
DarthVödör Elküldve December31, 2018 Megoszt Elküldve December31, 2018 On 2018. 12. 30. at 12:58, Stofl írta: Sziasztok! Olvasom itt a sok funkciós csoda megoldásokat, nem semmik. Én megelégednék a dátum helyén egy vízhőfok és feszültség kijelzéssel. Tudtok erre egyszerű megoldást? Más funkciókra nincs szükségem. Vagy talált már valaki olyan eszközt ami pont a TID helyére van méretezve és használható ezen információk kijelzésére? Ilyenre gondolok mint ennél a Vectránál: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fi.ytimg.com%2Fvi%2FXn6_CGswc28%2Fhqdefault.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DXn6_CGswc28&docid=C6ny5_cgG7cU2M&tbnid=XAUWjLr-LLLdxM%3A&vet=10ahUKEwjP6cyOwcffAhWBEVAKHcT8CKYQMwhJKAwwDA..i&w=480&h=360&bih=724&biw=1536&q=astra g tid voltage coolant temperature&ved=0ahUKEwjP6cyOwcffAhWBEVAKHcT8CKYQMwhJKAwwDA&iact=mrc&uact=8#h=360&imgdii=XAUWjLr-LLLdxM:&vet=10ahUKEwjP6cyOwcffAhWBEVAKHcT8CKYQMwhJKAwwDA..i&w=480 Köszi! Arduinoval az akku feszültség kijelzése, és a Vectránál belső hőmérséklet kijelzése kb 1500 ft. A vízhőfok kijelzésére, a műszerek csatlakozó/28-ot (vízhőfok) kell "mérni". 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Stofl Elküldve December31, 2018 Megoszt Elküldve December31, 2018 1 órával ezelőtt, DarthVödör írta: Arduinoval az akku feszültség kijelzése, és a Vectránál belső hőmérséklet kijelzése kb 1500 ft. A vízhőfok kijelzésére, a műszerek csatlakozó/28-ot (vízhőfok) kell "mérni". Köszönöm DV! Bár ez az Arduinos világ nekem nagyon távoli. Nagyjából tudom mi az, de megvalósításba nem kezdenék bele. A belső hőmérséklet sem érdekes számomra, csak olyan módon szeretném kiiratni a vízhőfokot, mint ahogy annál a Vectránál írják a belsőt. A műszer csatlakozójára az OBD-n kiolvasható valós jelenik meg, és az óra csalja el? Vagy az órához már a csalós hőmérséklet érték érkezik? Link to comment Megosztás: More sharing options...
motorosgabor Elküldve Január4, 2019 Megoszt Elküldve Január4, 2019 Sziasztok! Nekem nem Astrám van, hanem egy 2011-es Corsa-m. Sajnos a vízhőfokmérő nincs benne, és emiatt nézegetem az oldalt, hogy bele lehet-e varázsolni valahogy? Alapból a szerviz menü kijelzi, de nekem állandóra kéne. Víz/olaj plusz akkufesz a dátum helyett. Vagy ezt inkább Tech2-vel? Sehol nem látok infót a hőfokok kijelzésére. A BC adatokat nekem alapból tudja. Link to comment Megosztás: More sharing options...
M.o.r.t.e. Elküldve Január10, 2019 Megoszt Elküldve Január10, 2019 Sziasztok! Kérdésem a következtő: Alap TID-es a kocsim. Ha esetlegesen CID-et akarok bele, tudom konzolt is kell cserelni, ha a TID megfelelő pinjeit összekötöm a CID megfelelő pinjeivel, akkor az alap funkció, dátum, óra, hőmérséklet, es az opel logó működni fog? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Imbal Elküldve Március16, 2019 Megoszt Elküldve Március16, 2019 Jó napot kívánok! Van egy 2004-es 1.6 16v easytronic Opel Merivám digitális klímával, de csak kétsoros kijelzővel és rcd 2005 fejegységgel szerelt. Ezt szeretném fejleszteni, “okosítani” milyen lehetőségeim vannak? Köszönöm a segítséget! Link to comment Megosztás: More sharing options...
DarthVödör Elküldve Március19, 2019 Megoszt Elküldve Március19, 2019 On 2019. 03. 16. at 17:33, Imbal írta: Jó napot kívánok! Van egy 2004-es 1.6 16v easytronic Opel Merivám digitális klímával, de csak kétsoros kijelzővel és rcd 2005 fejegységgel szerelt. Ezt szeretném fejleszteni, “okosítani” milyen lehetőségeim vannak? Köszönöm a segítséget! gondolom CDR 2005, és olvasd végig a topikot... Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve Április15, 2019 Megoszt Elküldve Április15, 2019 Üdv Mindenkinek! 195/65 R15-ös gumiabroncshoz milyen értéket használtok a fatorDist-hez? Téli gumi esetén, ami eredetileg benne van, az az érték 2-4km tévedést mutat 500km-en, viszont amióta fent van a nyári gumi 240km van most a kilométer órámon, a TID-en meg 168km. Itt már nagy az eltérés. A kalibrálás menüpontból nem menti el a beállított értéket, illetve ha a kalibráló menüből kapott értéket írom át az arduinoba, majd újra programozom, akkor szintén nem kapok olyan értéket, ami használható lenne. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Smith Elküldve Április15, 2019 Megoszt Elküldve Április15, 2019 13 órája, georgee írta: 195/65 R15-ös gumiabroncshoz milyen értéket használtok a fatorDist-hez? Nálam ezzel az értékkel (téli gumi,ugyanaz mint a tiéd) 100km-után 2-3km az eltérés. Ettől pontosabbra nem sikerült beállítanom. Pl.: 100km megtétele alatt többször megállok (leállítva a motort) akkor nagyobb eltérés adódik... const float fatorDist = 1.1000; //.. const float fatorVel = 1.15; //.. const float fatorCons = 12.5; //.. Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve Április16, 2019 Megoszt Elküldve Április16, 2019 Köszönöm, megnézem hátha. Nekem a téli kisebb. Link to comment Megosztás: More sharing options...
georgee Elküldve Április17, 2019 Megoszt Elküldve Április17, 2019 Smith, amit utoljára feltöltöttél auto tripes programot Te készítetted? Lenne pár dolog, amit érdemes lenne módosítani. Csak segítségre van szükségem Link to comment Megosztás: More sharing options...
Smith Elküldve Április17, 2019 Megoszt Elküldve Április17, 2019 (edited) 13 órája, georgee írta: Smith, amit utoljára feltöltöttél auto tripes programot Te készítetted? Lenne pár dolog, amit érdemes lenne módosítani. Csak segítségre van szükségem Mit szeretnél tudni?? (nem én csináltam csak beleokoskodtam ) Korábban másodmagammal kitaláltuk hogy 2 féle Auto.Trip kellene egy ami teljes értékeket lépteti a másik csak a napit,ez sajnos időhiány miatt nem készült el.. Akartam már említeni (nem kerestem utána itt a fórumon de ha van róla téma akkor sorry ) szóval közel féléve beraktam egy óccó TPMS kijelzőt, ez egy kínai noname valami copy ami napelemről töltődik (nem kell kábelt bekötni),mozgásra bekapcsol majd megállás után 3 perc után lekapcsol. A kerék szelepeire kell tekerni bumszli jeladót ami időközönként a nyomást és a hőmérsékletet küldi a kijelzőre,beállítható alsó és felső nyomás és hőmérséklet értékszint riasztás! Meglepően jól működik. itt a linkje : Módosítva Április17, 2019 : Smith Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts