Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Általános műszaki problémák!

hemi

Recommended Posts

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni egy probléma miatt. Van egy '91-es vekim C16NZ motorkóddal és a következő bajom van vele: hideg indításkor nehezebben indul be a motor (az önindító teker-teker, de nem röffen be egyből a motor, csak jónéhány tekerés után, és akkor is elég betegesen), ezután mikor elindulok vele gázadáskor akadozik, rángat, fékezéskor kinyomott kuplung mellet vagy lámpánál várakozáskor leáll a motor. 1-2 km megtétele után viszont szinte teljesen jól működik a gépezet, sőt ilyenkor ha leállítom és próbálom megint indítani, pöccre beindul. Több órás állás után szintén előjönnek ezek a gondok, de ha melegebb idő van (pl. du. indítom, miután órákat sütötte a nap) akkor kevésbé , hidegebb időben jobban kifejezettek. Szerelő nézegeti egy ideje már, de nem igazán tudta az okát kideríteni eddig. Időnként kigyullad a check-engine is, kivillogtatva 45-ös (lambda szonda) hibakódot mutat, de a szerelő szerint ez elő szokott fordulni, valószínűleg nem az okozza ezt a problémát. Le lett ellenőrizve minden gyújtókábel, benzinszivattyú cserélve lett (más miatt), alapjárat állító motor cserélve, hőmérséklet jeladó jó, pillangószelep poti elvileg jó, benzinnyomáson is lett állítva, legutóbb pedig motorvezérlő egységet is cseréltünk. Akkor 2-3 napig úgy tűnt, hogy megjavult, de ezután ismét kezdődött minden probléma az elejéről. Az hozzátartozik a történethez, hogy pár hónappal ezelőtt az indexkar használatkor elfüstölt, ki lett cserélve, így a szerelő arra gondolt, hogy akkor vmi zárlat miatt sérülhetett a motorvezérlő, ezért cseréltük ki azt majdnem "utolsó" lehetőségként. Ha van esetleg ötlet, hogy milyen iráyban lehetne még kutakodni, azt megköszönném!

Megosztás:

Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni egy probléma miatt. Van egy '91-es vekim C16NZ motorkóddal és a következő bajom van vele: hideg indításkor nehezebben indul be a motor (az önindító teker-teker, de nem röffen be egyből a motor, csak jónéhány tekerés után, és akkor is elég betegesen), ezután mikor elindulok vele gázadáskor akadozik, rángat, fékezéskor kinyomott kuplung mellet vagy lámpánál várakozáskor leáll a motor. 1-2 km megtétele után viszont szinte teljesen jól működik a gépezet, sőt ilyenkor ha leállítom és próbálom megint indítani, pöccre beindul. Több órás állás után szintén előjönnek ezek a gondok, de ha melegebb idő van (pl. du. indítom, miután órákat sütötte a nap) akkor kevésbé , hidegebb időben jobban kifejezettek. Szerelő nézegeti egy ideje már, de nem igazán tudta az okát kideríteni eddig. Időnként kigyullad a check-engine is, kivillogtatva 45-ös (lambda szonda) hibakódot mutat, de a szerelő szerint ez elő szokott fordulni, valószínűleg nem az okozza ezt a problémát. Le lett ellenőrizve minden gyújtókábel, benzinszivattyú cserélve lett (más miatt), alapjárat állító motor cserélve, hőmérséklet jeladó jó, pillangószelep poti elvileg jó, benzinnyomáson is lett állítva, legutóbb pedig motorvezérlő egységet is cseréltünk. Akkor 2-3 napig úgy tűnt, hogy megjavult, de ezután ismét kezdődött minden probléma az elejéről. Az hozzátartozik a történethez, hogy pár hónappal ezelőtt az indexkar használatkor elfüstölt, ki lett cserélve, így a szerelő arra gondolt, hogy akkor vmi zárlat miatt sérülhetett a motorvezérlő, ezért cseréltük ki azt majdnem "utolsó" lehetőségként. Ha van esetleg ötlet, hogy milyen iráyban lehetne még kutakodni, azt megköszönném!

Végülis megmondta a kocsi mi a baja, de a szerelő a szondán kívü mindenre gyanakszik? Hát szerintem meg kellene próbálni szondát cserélni. Ebből csak gyári ajánlott.

Megosztás:

Végülis megmondta a kocsi mi a baja, de a szerelő a szondán kívü mindenre gyanakszik? Hát szerintem meg kellene próbálni szondát cserélni. Ebből csak gyári ajánlott.

Azért nem gondol a szondára, mert elvileg hideg motornál a motor a vezérlőegységtől kapja a jelet, nem a szondától. Ahogy bemelegedik a motor, akkor veszi át a szonda ezt a szerepet. De egy próbát mindenképpen megér!

Megosztás:

Azért nem gondol a szondára, mert elvileg hideg motornál a motor a vezérlőegységtől kapja a jelet, nem a szondától. Ahogy bemelegedik a motor, akkor veszi át a szonda ezt a szerepet. De egy próbát mindenképpen megér!

Mondjuk ez igaz a szonda csak egy bizonyos hőmérséklet felett lép közbe de ha eltárolt hibakódodt a szondáról annak csak van valami oka.

Megosztás:

Mondjuk ez igaz a szonda csak egy bizonyos hőmérséklet felett lép közbe de ha eltárolt hibakódodt a szondáról annak csak van valami oka.

Pont arra gondoltunk, hogy a 45-ös hibát azért dobja ki, mert a vezérlőegység indításnál már alapból rossz értékeket küldött (és ez minden hiba forrása), ezért cseréltük ki azt. Ezzel kapcsolatban pedig az a furcsa, hogy ahogy írtam is, 2-3 napig úgy nézett ki a helyzet, hogy minden megoldódott (a nehezebb indulást leszámítva, mert az változatlan maradt). Ezután viszont ugynúgy visszajött minden probléma. Nem igazán tudom hova tenni, szóval tovább kell keresni az okot.

Megosztás:

Szia!

Csak szemrevételezve volt a gyújtókábel vagy csere darabbal is volt próba?

Esetleg a gyújtás elosztó vagy a trafó?

Gyertyák milyenek?

Megosztás:

Nekem első olvasásra szegény keveréknek tűnik. (Azt hogy miért dob dús dús keverék hibát, annak elég sok oka lehet.)

Benzinszivattyú és motorhőfok jeladó lett volna az első két tippem. Ebből a szivattyú cserélve, a jeladóra pedig azt írtad, hogy jó. Biztosan a vezérlőegység számára jelet szolgáló kétvezetékes jeladót mértétek? Valami hasonlónak kell lennie az ellenállás értékeinek:

100C ~ 180 Ohm

80C ~ 320 Ohm

60C ~ 650 Ohm

40C ~ 1.18 kOhm

20C ~ 2.45 kOhm

0C ~ 5.6 kOhm

-10C ~ 9.45 kOhm

-20C ~ 15 kOhm

Nem a konkrét ellenállásérték a fontos, hanem a tendencia.

Termosztát és a kipufogó jó? (Ez a hibakód miatt lényeges.)

Biztos, ami biztos dugjátok be a gázelemzőt, az meg fogja mutatni, hogy ténylegesen milyen a keverék hideg és meleg motornál. Abból már el lehet indulni a hibakeresés útján.

Megosztás:

Sziasztok!

Nem túl hosszú szünet után újra itt :D

Ez a tragacs nem bír magával!! Ma reggel a forgalom közepén egy elindulási kísérlet olyan szinten fulladt kudarcba (nem azért mert béna vagyok!), hogy egy erőteljes rántást követően kidobta a sebességet, és utána már nem is ment tovább. A sebességket veszi ugyan, de a kerekeket nem hajtja meg.

Mindkét keréktől halk kattogás hallatszik, mint amikor fogaskerekek éppen csak érintkeznek.

Ingyenes parkoló keres... tolás... gyalog melóba :lol:

Délután majd megnézem kifordított kormánynál is. Addig csak szidom magamban :lol:

Ötletek, tanácsok esetleg? (féltengely csuklók, kuplungtárcsa más apópénzes dolog?)

Megosztás:

Sziasztok!

Nem túl hosszú szünet után újra itt :D

Ez a tragacs nem bír magával!! Ma reggel a forgalom közepén egy elindulási kísérlet olyan szinten fulladt kudarcba (nem azért mert béna vagyok!), hogy egy erőteljes rántást követően kidobta a sebességet, és utána már nem is ment tovább. A sebességket veszi ugyan, de a kerekeket nem hajtja meg.

Mindkét keréktől halk kattogás hallatszik, mint amikor fogaskerekek éppen csak érintkeznek.

Ingyenes parkoló keres... tolás... gyalog melóba :lol:

Délután majd megnézem kifordított kormánynál is. Addig csak szidom magamban :lol:

Ötletek, tanácsok esetleg? (féltengely csuklók, kuplungtárcsa más apópénzes dolog?)

Szerintem az egyik külső féltengelycsukló ment szétt. Ugye a difi működéséből adódóan a könnyebben hajtható kerékre megy az erő, az meg most az amelyiknél szétugrott a csukló. Valaki nyomja a gázt te meg nézed a féltengelyeket ha csak az egyik forog na az a rossz. Ha nem akkor marad a difi-váltó.

Megosztás:

Sziasztok Vecrtások! Javaslat után kerültem ide, hogy ti talán tudtok válaszolni az általam leírtakra. Ma olajszűrő betét után érdeklődtem, és mutattak egy olyat ami szeleppel van ellátva és a motor leállítása után nem engedi vissza az olajat. Ezáltal a következő indításnál nincsenek csattogó hangok mivel az olaj nem folyt vissza. A kérdésem az, hogy jó ez a szelepes megoldás vagy teljesen felesleges? Válaszotokat előre is köszönöm.

Üdv: palicska

Megosztás:

Sziasztok Vecrtások! Javaslat után kerültem ide, hogy ti talán tudtok válaszolni az általam leírtakra. Ma olajszűrő betét után érdeklődtem, és mutattak egy olyat ami szeleppel van ellátva és a motor leállítása után nem engedi vissza az olajat. Ezáltal a következő indításnál nincsenek csattogó hangok mivel az olaj nem folyt vissza. A kérdésem az, hogy jó ez a szelepes megoldás vagy teljesen felesleges? Válaszotokat előre is köszönöm.

Enyémben is ilyen van, de ugyanúgy kattog sajnos ha hidegen indítok :lol:

Megosztás:

Szerintem az egyik külső féltengelycsukló ment szétt. Ugye a difi működéséből adódóan a könnyebben hajtható kerékre megy az erő, az meg most az amelyiknél szétugrott a csukló. Valaki nyomja a gázt te meg nézed a féltengelyeket ha csak az egyik forog na az a rossz. Ha nem akkor marad a difi-váltó.

Nem forog... Na ez még rosszabb :lol:

Megyünk a költségesebb hibalehetőségek felé... :lol:

Megosztás:

Enyémben is ilyen van, de ugyanúgy kattog sajnos ha hidegen indítok :lol:

A hidrotőkék eléggé fent vannak, az olajvisszafolyás természetes, még ha ilyen speckó szűrő is van benne.

Ahol a motor maga termeli az olajnyomást, ott mindig is lesz minimális "szárazon futás".

Amíg az olaj nem melegszik be kissé, 1 kicsit csattogni fog.

Ki kell tapasztalni melyik olajjal halkabb. :lol:

Megosztás:

Van 1 fölös F13-as váltóm. Olcsón adom, nagyon olcsón. :D Születésnapod alkalmából. (bár nem ilyen ajándékot vártál gondolom) :lol:

Neked mi van 15-ös?

Még nem sikerült behatárolni a hiba pontos okát. Ha már tudom, hogy merre induljak, akkor visszatérhetünk a dologra. Mondjuk én azt sem tudom milyen váltó van benne :lol:

A legjobb a dologban, hogy jelenleg arra sem ér rá a szerelőm, hogy megnézze. A korrekcióról nem is beszélve.

Megosztás:

A kuplungod ablakos nem?

Mert akkor beletudsz lesni mi a helyzet ott. :lol:

Vagy hagyod a szerelőre?

Olyannyira nem volt dolgom eddig a kuplunggal, hogy azt sem tudom, hogy ablakos-e. :lol:

(vagyis a bovdent már cseréltem, amikor egy nap kétszer ment ment el)

Annyit tudok, hogy most akkor is kelepel valami, ha csak üresben ketyeg a verda :D

Megosztás:

Olyannyira nem volt dolgom eddig a kuplunggal, hogy azt sem tudom, hogy ablakos-e. :lol:

(vagyis a bovdent már cseréltem, amikor egy nap kétszer ment ment el)

Annyit tudok, hogy most akkor is kelepel valami, ha csak üresben ketyeg a verda :lol:

Miért szakadhatott el a bowden 2X és ráadásul egy nap?

Megosztás:

Miért szakadhatott el a bowden 2X és ráadásul egy nap?

Csak egyszer szakadt el, aztán az új bowdenen lévő műanyag biztosító anya nem bírta a feszítést és becsúszott vagy kétszer menet közben. Elég kemény a kuplungom... eleinte fájt tőle a lábam, míg hozzá nem szoktam. Ez akár összefüggésben is lehet a mostani problémával.

Ja és időnként előfordult, hogy nem tudtam vele elsőre elindulni, mert a kuplung felengedésekor annyira rázta az autót, hogy majdnem leszakadt a kipufogóm. (olyankor előfordult, hogy kidobta a sebességet).

Megosztás:

Még nem sikerült behatárolni a hiba pontos okát. Ha már tudom, hogy merre induljak, akkor visszatérhetünk a dologra. Mondjuk én azt sem tudom milyen váltó van benne :lol:

A legjobb a dologban, hogy jelenleg arra sem ér rá a szerelőm, hogy megnézze. A korrekcióról nem is beszélve.

Azért nézz rá rendesen mielőtt váltót cserélsz mert ritkán de a belső féltengelycsukló és szétmehet akkor ugyanúgy nem forog egyik féltengely sem.

Megosztás:

Pillanatnyi helyzet:

Álló helyzetben 4. speed-be téve a kilóméteróra 35-t mutat.

Bal oldal!

A féltengely váltó felőli része!

Lóg az egész...

Holnap ha minden jól megy szét lesz szedve és megnézzük, mi rejlik belül.

Öcsibácsi! Ablakos a váltó, de a házon nem látszik a típusjelzés, olyan szutykos :lol: Majd ha le tudom takarítani, akkor megkeresem, hogy F13 v. F15. Apropó! Tudja vki, hogy hol van ez a felirat? Én csak annyit, hogy nagy betűkkel rá van írva.

Megosztás:

Pillanatnyi helyzet:

Álló helyzetben 4. speed-be téve a kilóméteróra 35-t mutat.

Bal oldal!

A féltengely váltó felőli része!

Lóg az egész...

Holnap ha minden jól megy szét lesz szedve és megnézzük, mi rejlik belül.

Öcsibácsi! Ablakos a váltó, de a házon nem látszik a típusjelzés, olyan szutykos :D Majd ha le tudom takarítani, akkor megkeresem, hogy F13 v. F15. Apropó! Tudja vki, hogy hol van ez a felirat? Én csak annyit, hogy nagy betűkkel rá van írva.

4.-ben 35km/h, érdekes. :lol:

Féltengely belső csukló lóg? Jajj. :lol:

A típusjelzést ott találod, ahol a rudazat belemegy a váltóba(kulissza), az mögött(feltéve,hogy az autó előtt állsz) kb. 2 cm nagyságú betű-szám kombináció.

Általában 1 kis olajfolt és egyéb kosz eltakarja. Kicsit lepucolod és látszik is.

Találtam képet.

1276948582_100858888_1-Fotok--Elado-F16os-opel-kadett-valto-1276948582.jpg

Megosztás:

4.-ben 35km/h, érdekes. :lol:

Féltengely belső csukló lóg? Jajj. :lol:

A típusjelzést ott találod, ahol a rudazat belemegy a váltóba(kulissza), az mögött(feltéve,hogy az autó előtt állsz) kb. 2 cm nagyságú betű-szám kombináció.

Általában 1 kis olajfolt és egyéb kosz eltakarja. Kicsit lepucolod és látszik is.

Találtam képet.

Így kicsit könnyebb lesz :D Köszi!

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.