Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

uhuhu

Recommended Posts

1 óra, marton.csaba2 írta:

T Cserenkov!

És aki megmondja, hogy mi a különbség a német nyelvterületen és a Mo-on forgalmazott termék feliratai között, és miért, az csokit kap :-) 

T mantec!

Igen, mi a kérdés, hozzáfűzni való, megjegyzés, bármi egyéb? Nem nagyon értem... az én képemen ugyan ez az olaj van szerintem, ugyan ezt vettem én is.

59 perce, kezdőkabriós írta:

Szerintem praktikus a 4+1 kiszerelés, mert az utolsó literből marad fél liter és sokkal könnyebb egy literes flakont tárolni mint egy 4 literes kannát.

Nekem nem marad. Belemegy mind a 4+1 liter. Így semmit nem kell tárolni.

Megosztás:

2 órája, marton.csaba2 írta:

T Cserenkov, Vertigo!

"... ugyan ez az olaj ..."
Igen.
Az olaj, igen.
A felirat szép példája annak, hogy API grouip III., hidrokrakk (HC) motorolajat Mo-on lehet FULLY SYNTHETIC-nek hazudni, Németországban meg azt kell ráírni ami (HC).

hc-hydrocracked  az is szintetikus ,azt hiszem németben 3-as kategória a full meg 4-es de úgy tudom,hogy  a hc -olajok teszteken bizonyítottan tudják már a 4-es kategóriát ezért magyarországon egykalap alatt van a kettő....ha nem így van akkor javítsatok ki

Megosztás:

7 hours ago, Cserenkov said:

Ezek szerint a németek, franciák is hazudoznak:

castrol-edge-5w30-c3-titanium-5-liter-vo

Ez biztos a keletnemet cimke :) Persze inkabb svajci lesz, ha francia es nemet egyutt...

Aki hazudik, az a Castrol, bar engem ez a reszlet kevesbe izgat, mint a tulajdonsagok es hatasok koruli kodosites.

Módosítva : csaba66
Megosztás:

2 órája, Tom111 írta:

Köszönöm!

Dexos2-nek azért megfelel?

Egyáltalán 2006-os évjáratú H Astrába szükséges a dexos 2?

Üdv:  Tom

Nézd meg a címkét vagy a specifikációját, ha szerepel rajta akkor igen.

2006-osnak még hivatalosan nem előírás a Dexos2 csak 2010-től az.

Előtte OPEL/GM LL A-025 és LL B-025 az előírás.

Megosztás:

• 2 weeks later...
Ancillaires
Engine (PT)
5.0
Mobil 1 ESP 0W-40
Mobil Super 3000 XE 5W-30
Differential

From Gearbox
Brake Fluid

Mobil Brake Fluid DOT 4
Oil Change Intervals
20000 Miles Max
24 Months Max

Ezt adja ki a gyári kereső...szerintük két évig is benne lehet, és szerintem is, ha kevés a futás és az se városi.

Megosztás:

1 órával ezelőtt, Tom111 írta:
Ancillaires
Engine (PT)
5.0
Mobil 1 ESP 0W-40
Mobil Super 3000 XE 5W-30
Differential

From Gearbox
Brake Fluid

Mobil Brake Fluid DOT 4
Oil Change Intervals
20000 Miles Max
24 Months Max

Ezt adja ki a gyári kereső...szerintük két évig is benne lehet, és szerintem is, ha kevés a futás és az se városi.

A Castrol olajkeresője nekem 50.000km-t ír motorolajcsere periódusra... Hát...?! Nem tudom, de én inkább lecserélem 15.000km-enként. Az is összejön 7 hónap alatt. Tehát mejdnem minden évben megvan a 2 csere.

Módosítva : Cserenkov
Megosztás:

3 perce, Cserenkov írta:

A Castrol olajkeresője nekem 50.000km-t ír motorolajcsere periódusra... Hát...?! Nem tudom, de én inkább lecserélem 15.000km-enként. Az is összejön 7 hónap alatt. Tehát mejdnem minden évben megvan a 2 csere.

Nekem ez 2. autóm, évi 5000-t megyek vele és nem is cserélem évente, 2 év után is olyan hogy simán betöltik régebbi autókba...

Megosztás:

2 perce, Tom111 írta:

Nekem ez 2. autóm, évi 5000-t megyek vele és nem is cserélem évente, 2 év után is olyan hogy simán betöltik régebbi autókba...

És meddig jó az olaj?

A válasz egyszerű: addig, amíg az adalékcsomag tart benne, illetve nem lesz sok benne a szennyeződés. A valóság az, hogy senki sem tudhatja előre pontosan, hogy egy kilométeren mekkora igénybevételt kap az olaj, mivel a megtett távolság nem tükrözi ezt pontosan. Ennek megfelelően kellő nagyvonalúsággal adalékolják az olajat, az adalékok kifogyásától nem kell tartani. Valójában a mai autókban az olaj elhasználódásának a fő oka az elszennyeződés.

Totalcar-tól idézve

Megosztás:

12 perce, Tom111 írta:

És meddig jó az olaj?

A válasz egyszerű: addig, amíg az adalékcsomag tart benne, illetve nem lesz sok benne a szennyeződés. A valóság az, hogy senki sem tudhatja előre pontosan, hogy egy kilométeren mekkora igénybevételt kap az olaj, mivel a megtett távolság nem tükrözi ezt pontosan. Ennek megfelelően kellő nagyvonalúsággal adalékolják az olajat, az adalékok kifogyásától nem kell tartani. Valójában a mai autókban az olaj elhasználódásának a fő oka az elszennyeződés.

Totalcar-tól idézve

Igen, de jobb félni mint megijedni alapon inkább jobb az olajban hagyni egy kis "időtartalékot", vagy "futástartalékot", mint hogy bármi gondot okozzunk ezzel. Szerintem. Az olaj oxidálódik, savasodik is idővel, amit szemmel nem látsz, mint a szennyezettséget, de a csapágyakat, egyéb fém részeket eszegeti lassan. Nem olyan borzasztóan drága egy olajcsere az autó többi költségéhez képest, hogy megérje kockáztatni és ezen spórolni. Legalábbis én így gondolom.

Van aki szerint így is hülye vagyok, mert meg van róla győződve az illető, hogy az olajat max 8000km-enként cserélni KELL. Azt én is túlzásnak és túlóvatoskodásnak tartom. Persze bajnak épp nem baj, ha valaki ennyinél már cseréli. A másik véglet meg a 30.000-50.000km egy olajjal. A 15.000km-t még optimálisnak érzem. Annyit ki kell bírnia egy mai olajnak, főleg úgy hogy nem nagyon megyek rövid távokat, inkább hosszú autópályázások a jellemzőek. Most lesz 250.000km az autómban, de olajból 15.000km alatt a sokszor 130-140km/h-s tempó ellenére egy deci nem szokott fogyni.

Módosítva : Cserenkov
Megosztás:

2 hours ago, Cserenkov said:

Van aki szerint így is hülye vagyok, mert meg van róla győződve az illető, hogy az olajat max 8000km-enként cserélni KELL. Azt én is túlzásnak és túlóvatoskodásnak tartom. Persze bajnak épp nem baj, ha valaki ennyinél már cseréli. A másik véglet meg a 30.000-50.000km egy olajjal. A 15.000km-t még optimálisnak érzem. Annyit ki kell bírnia egy mai olajnak, főleg úgy hogy nem nagyon megyek rövid távokat, inkább hosszú autópályázások a jellemzőek.

Es miert pont annyit? Illetve miert tulzas a 8000? Mar regota keresek valamilyen objektiv alatamasztast ezekhez a szamokhoz, de csak nem jonnek...

Megosztás:

21 perce, csaba66 írta:

Es miert pont annyit? Illetve miert tulzas a 8000? Mar regota keresek valamilyen objektiv alatamasztast ezekhez a szamokhoz, de csak nem jonnek...

Szerintem ezt autója válogatja, sok szempont van. Tárolás, használat, terhelés...Figyelem az olajat, állagát, szinét, fogy-e, motor hangja, fogyasztás...

Megosztás:

27 minutes ago, Tom111 said:

Szerintem ezt autója válogatja, sok szempont van. Tárolás, használat, terhelés...Figyelem az olajat, állagát, szinét, fogy-e, motor hangja, fogyasztás...

Az, hogy autoja valogatja, es sok szempont van, az ketsegtelen. A gyarto megad valamilyen ertekeket, azt is elmondja, mikor celszeru ezektol elterni. A hasznalat es terheles szerinti elteres jogos, a tarolas annyira nem erdekes szerintem. A szemmel felmert allag, szin, fogyas es fogyasztas viszont nem sok tampontot ad arra, hogy cserelni kell-e...

Megosztás:

Szerintem ez totál emberfüggő. Ha valaki beveszi a fejébe, hogy márpedig ő 8000/10000/12000/15000/20000/30000-nél cseréli, akkor az az ember akkor fogja cserélni. Itt mondhat bárki bármit, nem fog változni a véleménye. Én felújíttattam a motort, óvatosabb vagyok, ezért a 12-15000 intervallum között cserélek. De ha nem lett volna a motorgenerál, biztos az előírt 30e körül cserélném....

Megosztás:

4 hours ago, Maybal said:

Szerintem ez totál emberfüggő. Ha valaki beveszi a fejébe, hogy márpedig ő 8000/10000/12000/15000/20000/30000-nél cseréli, akkor az az ember akkor fogja cserélni. Itt mondhat bárki bármit, nem fog változni a véleménye. Én felújíttattam a motort, óvatosabb vagyok, ezért a 12-15000 intervallum között cserélek. De ha nem lett volna a motorgenerál, biztos az előírt 30e körül cserélném....

Nem valtoztatni akarok, csak megerteni az okokat. Elfogadom, hogy ovatossagbol valaki a gyari eloirast megszorozza x-szel, es ahogy nezem, ez az ovatossagi faktor motorolaj cserenel 0.3 - 0.5 kozott szokott lenni. De akkor pl. a vezerlesnel miert nem szokas ugyanilyen faktorokkal roviditeni a csereperiodust?

Megosztás:

6 órája, csaba66 írta:

Nem valtoztatni akarok, csak megerteni az okokat. Elfogadom, hogy ovatossagbol valaki a gyari eloirast megszorozza x-szel, es ahogy nezem, ez az ovatossagi faktor motorolaj cserenel 0.3 - 0.5 kozott szokott lenni. De akkor pl. a vezerlesnel miert nem szokas ugyanilyen faktorokkal roviditeni a csereperiodust?

Az én autómon a 175e Km alatt 2x lett cserélve a vezérlés, azaz 3 garnitúra van/volt az autóban.........a legutóbb a motorgenerálnál 135e-nél....előtte a tulaj 91-nél cserélte...:-)

De én se azért írtam, mert változást akarok elérni, csak ahogy itt olvasom a hozzászólásokat, ez jön le.....hiába a gyári 30e-kénti csereperiódus, ehhez képest mindenki akkor cseréli, amikor akarja, amit a fejébe vett, hogy így neki jó.   Ennyi....

Megosztás:

23 perce, Maybal írta:

Az én autómon a 175e Km alatt 2x lett cserélve a vezérlés, azaz 3 garnitúra van/volt az autóban.........a legutóbb a motorgenerálnál 135e-nél....előtte a tulaj 91-nél cserélte...:-)

De én se azért írtam, mert változást akarok elérni, csak ahogy itt olvasom a hozzászólásokat, ez jön le.....hiába a gyári 30e-kénti csereperiódus, ehhez képest mindenki akkor cseréli, amikor akarja, amit a fejébe vett, hogy így neki jó.   Ennyi....

2db astra 1.4 benzines közül (mindegyiket újonnan vettem) az elsőnél 15 ezrenként cseréltettem az olajat,a mai napig megy, a családban maradt 270 ezer km van benne számottevő olajfogyáa nélkül,motor nem volt bontva. A másodiknál,30 ezrenként volt olajcsere ezt már eladtam kb 140 ezernél 5 ezer km-en minimum 1 liter olajat fogyasztott

• Like 1
Megosztás:

On 2016. 03. 24. at 12:14, csaba66 írta:

Mért, te 8000km-nél kevesebbnél cseréled? Ha igen, mért? Ha nem mért nem?

Csaba, szerintem vagy annyira értelmes, hogy te is tudod a kérdésedre a választ. De úgy látom ragaszkodsz hozzá, hogy az én számból halld. Ám legyen! Bár leginkább csak ismételni fogom magamat. Kapásból három indok jut az eszembe:

1. Nézd meg mit írt előttem banatila! Nem az első ilyen történet, amiről hallani lehet. A benzinesek körében általánosnak mondható. Pont a dízelek valamilyen oknál fogva kevésbé érzékenyek az olajra, de jobb félni mint megijedni. Nyilván ha 100.000Ft lenne egy olajcsere, akkor elgondolkoznék rajta, hogy nem cseréltetem ennyire "sűrűn". De amíg 10-15eFt-ból megvan, addig megkockáztatom, hogy ezt a pénzt akár feleslegesen adom ki, de az is lehet hogy megkímélem magam egy idő előtti motorgeneráltól. Nyilván ez utólag se fog soha kiderülni, mert nincs két tökéletesen egyforma autó, tökéletesen egyforma sofőrrel, tökéletesen egyforma vezetési stílussal, tökéletesen egyforma körülmények között.

2. A szerelőm (márkaszerviz, tehát tökéletesen tisztában van vele, mit ajánl a GM) is ezt javasolta. Gondolom egy kicsit több motort látott, nagyobb a tapasztalata mint nekem laikusnak. Így logikusan hiszek neki, megbízom abban amit mond. Lehet azt mondani, hogy persze csak azért mondja, mert arra az évi kétszer 1500Ft munkadíjra hajt. De ha belegondolsz, neki inkább az lenne az érdeke, hogy minél ritkábban cseréljek olajat és minél előbb hozzam a kocsit teljes motorgenerálra.

3. Egy motorolajat rengeteg hatás éri 30.000km alatt. Rengetegszer felmelegszik, lehűl. Sok kémiai anyaggal érintkezik. Akár csak az oxigénnel, égéstermékekkel, stb. Ezért belátható, hogy egy idő után "elfárad". Azt hogy a gyár ezt a 30.000-es csereperiódust hogy határozta meg, mennyire hegyezte ki, mennyi tartalékot hagyott benne és ezt milyen körülményekre kalkulálta fogalmam sincs. De ha neked vannak első kézből származó pontos mérési adataid, információid, azt ne tartsd magadban! Ha sokat, mondjuk 50%-ot ráhagyok, akkor 99%-ban biztos vagyok benne, hogy hosszútávú, azaz ideálisabb használat mint a városi rövidtávok mellett, még kell lennie tartaléknak az olajban. Lehet ráhagyni 75-80%-ot is. Ízlés kérdése. Lehet 10-20%-ot is, de akkor már kevésbé vagyok biztos a fenti kijelentésemben. Az eddigi világképem, természettudományi tanulmányaim és tapasztalatom szerint 50%-nak bőven elégnek kell lennie. Ezt akár elfogadod, akár nem. Hogy te mit gondolsz erről, rád van bízva, a te autód, azt csinálsz vele, amit akarsz.

+1 ráadás, ami közben eszembe jutott. Az Opel gyár sem mindenható és tévedhetetlen. (Sajnos.) Lásd pl toronyszilent rohadást, ami egyértelműen gyári hiba, nem a felhasználó hanyagsága. Vagy lásd a levegőkeringetés zsalujának tengelytörését, kábelmegtörést az ajtóátvezetésben, stb...

Mért nem cserélek vezérműszíjat a javasoltnál előbb?

Erre szintén hasonló indokok vannak. Mert nem hallottam még olyan történetet, hogy valakinek elszakadt volna a gyári szíja határidő előtt. Pedig elég sok éve, elég gyakran olvasok elég sok itthoni és külföldi fórumot. Mert a szíjcsere nem 15.000Ft. Mert egy 90.000km-t futott szíj közel ugyan úgy néz ki, mint az új, ellenben egy 30.000km-t futott olajjal. Mert a szerelőm is azt tanácsolta, hogy bőven elég a gyári javaslatot betartani. (Pedig a zsebének megint csak nem ez lenne az érdeke.) Gondolom több szíjat látott mint én. Mert amíg nem szakad el a szíj, biztos lehetek benne, hogy a vezérlés úgy működik 100%-osan ahogy kell, ellenben ebben nem lehetek 100%-ig biztos egy 28.000km-nél járó olajnál. És még sorolhatnám, most kapásból ezek jutottak eszembe.

Remélem sikerült kielégítenem a kíváncsiságodat. Akik régóta járunk ide erre a fórumra, és ismernek téged, tudjuk, hogy most az következik, hogy kiragadsz egy monadtomat és azzal kezdesz vitába szállni. Nem is te lennél, ha nem így tennél. :)

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.