Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

uhuhu

Recommended Posts

"... SAE szamok a klimatikus viszonyokra utalnak ..."

Nem.

"... az egyeb tulajdonsagokat ..."

Nem.

Termeszetesen, ha te mondod, garantaltan nem lehet maskepp. Nehany erdekes idezet alkalmatlan hulyek altal a hasznalati utasitasba csempeszett hazugsagokbol:

"A motorolajokat minőségük és viszkozitásuk alapján különböztetjük meg. A használni kívánt motorolaj kiválasztásakor a minőségi osztály fontosabb, mint a viszkozitás. Az olaj minősége biztosítja a motor tisztaságát, a kopásvédelmet és az olaj szabályozott öregedését. A viszkozitás pedig az olaj folyékonyságát határozza meg egy adott hőmérséklet-tartományban.

Dexos a legújabb motorolaj minőség, mely optimális védelmet kínál benzinés dízelmotorok számára. Ha nem áll rendelkezésre ilyen motorolaj, a felsorolt elvárásoknak megfelelő egyéb motorolaj is használható. A benzines motorokhoz javasolt motorolajak a sűrített földgáz (CNG), a folyékony propán-bután gáz (LPG) és etanol (E85) üzemű motorokhoz is érvényesek.

Válassza ki a megfelelő motorolajat az olaj minősége és a legalacsonyabb környezeti hőmérséklet alapján."

Aztan kesobb meg olyan szornyusegeket is irnak, hogy Europan kivul -20 fokig SAE 10W-30 vagy SAE 10W-40 is engedelyezett, de az 5W-30 vagy 5W-40 dexos minoseg a javasolt.

Lathato, hogy nem csak a Castrol weboldalat szerkesztik total hulyek, hanem a H Astra hasznalati utasitasat is :)

https://www.opel.hu/content/dam/Opel/Europe/hungary/nscwebsite/hu/04_Owners/02_Manuals/00_Owners/MY_13/om_astra_kta-2584_18-hu_eu_my13_ed0712_11_hu_hu_online.pdf

Megosztás:

T Csaba66!

"... hasznalati utasításba ..."

Az említett dokumentum a gyártó gyártáskori álláspontját képviseli.

A műszaki fejlődés nem áll meg a dokumentum nyomtatásának időpontjában.

Az azóta eltelt időben kifejlesztett magasabb műszaki szinvonalat képviselő termékekről lemondani botorság.

Megosztás:

Az említett dokumentum a gyártó gyártáskori álláspontját képviseli.

A műszaki fejlődés nem áll meg a dokumentum nyomtatásának időpontjában.

Az azóta eltelt időben kifejlesztett magasabb műszaki szinvonalat képviselő termékekről lemondani botorság.

A dokumentum 2012. juliusi; termeszetesen azota sem allt meg a fejlodes, de az altalam idezett altalanos elvek nyilvan valtozatlanok.

Arrol nem hallottam, hogy megjelent volna pl. SAE 8W-35.7 -es motorolaj :)

A magasabb szinvonalu termekekrol nem kell lemondani, de ettol teny marad, hogy pl. a valasztando viszkozitas a klimatol fugg.

Igazan kivancsi lennek, ha ezen a teren barmi valtozas tortenne, de ha csak altalanossagokat pufogtatsz, illetve annyit irsz, hogy "nem", attol senki nem lesz okosabb.

Megosztás:

T csaba66!

"... teny marad ..."

Nincs ilyen tény.

"... valasztando viszkozitas a klimatol fugg ..."

Nem.

"... senki nem lesz okosabb ..."

A te "okosságod" fokozása nem cél.

Reális cél az olvasók figyelmeztetése a hozzászólásaidban rejlő "kockázatokról".

Megosztás:

"... teny marad ..."

Nincs ilyen tény.

"... valasztando viszkozitas a klimatol fugg ..."

Nem.

"... senki nem lesz okosabb ..."

A te "okosságod" fokozása nem cél.

Reális cél az olvasók figyelmeztetése a hozzászólásaidban rejlő "kockázatokról".

Akkor en is figyelmeztetek mindenkit, hogy az ellenkezoje sem igaz annak, amit irsz; nyilvan nagyon sokra fognak menni vele, es persze el is hiszik.

Ha az Opel hasznalati utmutatojabol vett idezet kockazatokat tartalmaz, akkor regen rossz...

Ha pedig keptelen vagy erdemi valaszokat adni, az csak teged minosit...

Kerdezze mar meg valaki, milyen alapon kell viszkozitast valasztani, hatha megtudhatjuk a nagy titkot :)

Megosztás:

Akkor en is figyelmeztetek mindenkit, hogy az ellenkezoje sem igaz annak, amit irsz; nyilvan nagyon sokra fognak menni vele, es persze el is hiszik.

Ha az Opel hasznalati utmutatojabol vett idezet kockazatokat tartalmaz, akkor regen rossz...

Ha pedig keptelen vagy erdemi valaszokat adni, az csak teged minosit...

Kerdezze mar meg valaki, milyen alapon kell viszkozitast valasztani, hatha megtudhatjuk a nagy titkot :)

Én megkérdezném Mantec kollégától, hogy milyen alapon kell viszkozítást választani és azt is, hogy lehet-e bármilyen pozitív hozadéka, ha a GM olaj helyett a jóval drágább és modernebb Mobil 1 ESP 0W-40 olajat használnék, egy 3 éves benzines Astra H-ba?

Megosztás:

T Sasa58!

"... milyen alapon .."

Mintmár többször leírtam, egyetlen egy követelmény az aktuális GM olajkövetelmény a GM dexos2.

Ez, és ennyi.

Ezen belül mindenki úgy választ, ahogy tetszik.

Én a korszerűbb PAO alapolaj okán választom a 0W-40-s viszkozitási osztályt.

Megosztás:

T Sasa58!

"... milyen alapon .."

Mintmár többször leírtam, egyetlen egy követelmény az aktuális GM olajkövetelmény a GM dexos2.

Ez, és ennyi.

Én a korszerűbb PAO alapolaj okán választom a 0W-40-s viszkozitási osztályt.

Ez mind rendben van, de nekem, mint mezei felhasználónak milyen elónyeim származnak egy korszerűbb PAO alapolajjal készült termék használatából, azon kívül, hogy talán kevésbé kopik a motorom és jobban viseli a szélsőséges körülményeket (-30, + 40)?

Megosztás:

Ez, és ennyi.

Tehat Sziberiaban, minusz 40 fokban is batran valasszon 5W-akarmit, ha az tetszik neki. Bravo mester, tanits meg minket!

Megosztás:

Te Szibériában üzemeltetsz gépjárművet?

Latom, sikerult felfognod a dolog lenyeget...

Az allitas annyi, hogy a viszkozitasi ertek arra utal, milyen klimatikus viszonyok kozott hasznalhato egy olaj. Ez akkor is igaz, ha nalunk tortenetesen olyan a klima, hogy szinte barmelyik megfelel, illetve a "korszeru" olajok eleve szelesebb homerseklettartomanyra jok.

A "korszeruseg" jegyeben lehet nyaron is fagyallo szelvedomosot hasznalni, vagy titanbol keszult csavarokkal rogziteni a kesztyutartot, de kerdes, milyen elonyok jarnanak ezekkel.

Az "elavult" hasznalati utasitasban az van, hogy valasszon olajat a minosege, illetve a legalacsonyabb kornyezeti homerseklet alapjan, azaz magyarul legyen dexos2-es, es a klimanak megfelelo viszkozitasu.

Ehhez kepest a "korszeru" allaspontod az, hogy legyen dexos2-es, a tobbi pedig ahogy tetszik, viszont arra keptelen vagy valaszolni, milyen elonyokkel jar egy "korszeru" olaj hasznalata egy "elavult", de azert dexos2-eshez kepest.

Javasolni fogom a tema atkereszteleset "user kerdez, Mantec nem valaszol"-ra :)

Megosztás:

Ez mind rendben van, de nekem, mint mezei felhasználónak milyen elónyeim származnak egy korszerűbb PAO alapolajjal készült termék használatából, azon kívül, hogy talán kevésbé kopik a motorom és jobban viseli a szélsőséges körülményeket (-30, + 40)?

Pl. egy korszerubb olajjal esetleg megnyujthato a csereperiodus, mint ahogy ez tortent anno, amikor bejottek a 20-30 ezres cserek.

"... viszkozitasi ertek arra utal, milyen klimatikus viszonyok kozott hasznalhato egy olaj ..."

Nem.

Ha többször leírod, akkor sem.

Ellenben ha tobbszor leirod, minden indoklas nelkul azt, hogy nem, attol nyilvan ez lesz igaz...

Mi lenne, ha elmeselned, hogy akkor milyen kovetkeztetest kell levonni az olajokra irkalt furcsa szamokbol? Pl. adott ket olaj, mindketto dexos2-es, az egyikre az van meg rairva, hogy 5W-30, a masikra az, hogy 0W-40. Mire utalnak ezek a szamok?

• Like 1
Megosztás:

Pl. egy korszerubb olajjal esetleg megnyujthato a csereperiodus, mint ahogy ez tortent anno, amikor bejottek a 20-30 ezres cserek.

Ellenben ha tobbszor leirod, minden indoklas nelkul azt, hogy nem, attol nyilvan ez lesz igaz...

Mi lenne, ha elmeselned, hogy akkor milyen kovetkeztetest kell levonni az olajokra irkalt furcsa szamokbol? Pl. adott ket olaj, mindketto dexos2-es, az egyikre az van meg rairva, hogy 5W-30, a masikra az, hogy 0W-40. Mire utalnak ezek a szamok?

Jól értem, hogy a Dexos2-vel emelték 30 ezerre az olajcsere periódust? Akkor nem értem miért prüszköl mindenki ellene. Persze magamat is beleértve.

Megosztás:

T csaba66!

"... egy korszerubb olajjal esetleg megnyujthato a csereperiodus ..."

Nem.

Nem nyújtható meg.

A csereperiódus sem nyújtható.

"... Mire utalnak ..."

Neked annyit elég tudnod, hogy az egyik alapolaja hidrokrakk alapolaj (API group III: HC) a másik alapolaja polialfaolefin (API group IV: PAO).

T Sasa58!

"... jól értem ..."

Nem.

Megosztás:

Jól értem, hogy a Dexos2-vel emelték 30 ezerre az olajcsere periódust? Akkor nem értem miért prüszköl mindenki ellene. Persze magamat is beleértve.

Nem, az mar korabban tortent, az akarmi-LL (Long Life) jelu olajokkal. Hogy miert a pruszkoles, azt en sem ertem; valami nagy szakerto kijelentette, hogy olyan olaj, ami x kilometert kibirna, nincs, ez pedig nagyon jol hangzik, es terjed.

Kozben meg folyamatos a fejlodes, csak azt nem tudjuk, hova es miert fejlodunk, hiszen hallhattuk, a fejlettebb olaj csak abban ter el a tobbitol, hogy mas alapolajbol keszult,

a tovabbi elonyei titkosak.

"... egy korszerubb olajjal esetleg megnyujthato a csereperiodus ..."

Nem.

Nem nyújtható meg.

A csereperiódus sem nyújtható.

"... Mire utalnak ..."

Neked annyit elég tudnod, hogy az egyik alapolaja hidrokrakk alapolaj (API group III: HC) a másik alapolaja polialfaolefin (API group IV: PAO).

Nem azt mondtam, hogy sajat szakallra nyujtsuk meg a csereperiodust, hanem hogy ez is lehet a fejlodes velejaroja, ahogy mar korabban is volt. Ha lesz mondjuk dexos3, az azt teljesiteni tudo olajok mar hosszabb csereperiodussal is jarhatnak.

Rettento kinos, de az API group III asvanyi olaj, ehhez kepest pedig a Castrol Edge 5W-30 dobozan pl. ott diszeleg a Fully Synthetic felirat.

Kene szolni nekik, hogy hulyeseget beszelnek, cimkezzek mar at :)

Nem, nem, nem. (Ezt csak azert irtam ide, hogy Mantecnek ne kelljen faradnia a reszletes cafolattal :) )

Csaba66, add föl! Nem fogsz tőle érdemi válasz kapni. :D

Ujitottam: mar rogton beirom a nemeket a hozzaszolasomba :)

Megosztás:

Hallott mar valaki a Penrite nevu cegrol? Valami elkepeszto kontarok lehetnek, ugyanis a kovetkezo viszkozitasu olajakat allitjak elo PAO es ester kombinaciobol:

0W-20

5W-30

10W-40

15W-50

20W-60

http://www.penriteoil.com.au/products-categ.php?id_categ=1&id_base_oil=1

De ezek a japanok is eleg szornyu dolgokat muvelnek:

http://www.mitasuoil.com/en/platinum-sn

http://www.mitasuoil.com/en/motor-oil-sn

Megosztás:

T Csaba66!

"... Rettento kinos ..."
Az API group III-as, és a IV-s alapolaj is ásványolajból készül.

"... Castrol Edge 5W-30 ... Fully Synthetic ..."
És aki a doboz felirattól még ellát a műszaki adatlapig is, az láthatja, hogy az említett motorolaj 35-50% olajalapanyagból és 35-50% hidrogénnel kezelt nehéz paraffinos párlatból áll.

Megosztás:

"... Castrol Edge 5W-30 ... Fully Synthetic ..."

És aki a doboz felirattól még ellát a műszaki adatlapig is, az láthatja, hogy az említett motorolaj 35-50% olajalapanyagból és 35-50% hidrogénnel kezelt nehéz paraffinos párlatból áll.

En ilyet nem latok, de azt igen, hogy a fully synthetic feliratokkal eleg liberalisan bannak a gyartok, ezert irtam az ausztral peldat, ahol egyertelmuen elmondjak, hogy csak Group IV es V alapon a legkulonfelebb viszkozitasokat allitjak elo.

Tehat a viszkozitas tovabbra sem arra utal, hogy milyen alapolajakat hasznaltak.

Megosztás:

T Csaba66!

"... En ilyet nem latok ..."

Amit te nem látsz, az nem azt jelenti, hogy nincs is.

Csak a te ismerethorizontodon kívül esik.

"... ausztrál példa ..."
Nagy öröm, hogy már készség szinten kezeled a Google-t.

"... Tehat a viszkozitas ..."

Nem állított senki ilyet. De még az ellenkezőjét se.

El nem hangzott, le nem írt állítást vitatsz.

Módosítva : mantec
Megosztás:

"... En ilyet nem latok ..."

Amit te nem látsz, az nem azt jelenti, hogy nincs is.

Csak a te ismerethorizontodon kívül esik.

"... ausztrál példa ..."

Nagy öröm, hogy már készség szinten kezeled a Google-t.

"... Tehat a viszkozitas ..."

Nem állított senki ilyet. De még az ellenkezőjét se.

El nem hangzott, le nem írt állítást vitatsz.

Akkor idezem korabbi kerdesemet, es az el nem hangzott allitast:

"Pl. adott ket olaj, mindketto dexos2-es, az egyikre az van meg rairva, hogy 5W-30, a masikra az, hogy 0W-40. Mire utalnak ezek a szamok?"

"Neked annyit elég tudnod, hogy az egyik alapolaja hidrokrakk alapolaj (API group III: HC) a másik alapolaja polialfaolefin (API group IV: PAO)."

En nem allitom magamrol, hogy olaj, vagy akar auto szakerto lennek, viszont az itt-ott fellelheto informaciok alapjan megprobalok megerteni dolgokat.

Raadasul picit lassu is a felfogasom, illetve bizonyos kerdesekben eleg nekem a limitalt tudas, igy ennek okan az sem igazan jott meg at, hogy te kulonosebben ertenel ahhoz, amirol itt osztod az eszt.

Ketsegtelenel jol probalod jatszani, de nalam a hozzaertes ott kezdodik, amikor valaki kepes a temaban kerdesekre valaszolni, es nem mellebeszel folyamatosan, nulla informaciotartalom mellett.

Azt mar meg sem merem kerdezni, mit eleg nekem tudom a Penrite ot kulonbozo viszkozitasu olajarol... Vajon miert irkaljak ra ezeket a szamokat? Csak hogy engem bosszantsanak, vagy van valamilyen melyebb jelentesuk is?

• Like 1
Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.