Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj, kenőanyag, hidraulika olaj, zsírok

uhuhu

Recommended Posts

T grep!

"... Eesetleg ..."

És hol láttad ebben a cikkben ezt a mondatot:

"... a márkakereskedésekben is feltűnt a hamisított olaj ..."

Mivel márkakereskedésben cserélt olajról volt szó a fórumon és a cikk autószervízeket jelölt meg, ezért az autószervízek meghatározásba belefér a márkaszervíz is

De való igaz, hogy nem írta kifejezetten a márkakereskedéseket, így ez félrevezető volt részemről (viszont jogosan merülhet fel, hogy talán mégis).

De fordítsuk meg: láttál olyan mondatot benne, hogy márkaszervízekbe ilyen nem került?

"Nem csak a bolti termékeket érinti az ügy. A GÉMOSZ tapasztalatai szerint a csalók ráálltak a szervizekben található 208 literes üres hordók felvásárlására. Az autószervizeknek szánt kiszereléseket általában nem látják el nehezen hamisítható jelöléssel, így még több pénzt lehet velük fogni, és a lebukás esélye is kisebb. "

A márkaszervízek is veszik az olajat és nekik sem mindegy mennyiért. Főleg manapság, mikor egyre kevesebb az ügyfél. Ők is legtöbbször 200L-es kiszerelésben veszik az olajat, tehát simán beleeshetnek ebbe a meghatározásba és tudtuk nélkül is használhatnak rossz olajat, tehát nem kell, hogy az ő részükről szándékosság legyen benne, és nem is feltételeztem ezt. Mivel olyan mondat sincs benne, hogy márkaszervízekben ilyen nem volt, ezért jogosan vetődhet fel a dolgok, hogy ott is lehetett ilyen.

Mivel egy egyszerű ügyfél nem tudja ellenőrizni, hogy honnan veszi a márkaszervíz (vagy bármelyik szervíz) az olajat, és ha még tudható is, akkor sincs kizárva, hogy hamisított olajat vesznek, ezért a szervíz által adott olajjal elég rizikós egy olajcsere.

Szeretném felhívni a címre a figyelmet: háromból két motorolaj hamis, azaz 66% az esélye, hogy rossz olaj van az autóban, ami nem kis szám! Mivel elég nagy a hamis aránya, nem gondolnám, hogy ez csak a kannás olajból jönne össze, valószínű a hordós olaj esetében is legalább ilyen az arány (vagy még rosszabb, hiszen a cikk szerint a hordóval nehezebb lebukni).

Tehát az, hogy egy márkaszervízben a hordóban nem az az olaj van, aminek vették, annak elég nagy a valószínűsége (ha csak 50% lenne a hamis arány, akkor vagy az vagy benne, vagy nem ;) és ez így elég rosszul hangzik)

Megosztás:

• 2 weeks later...

T Bat83!

"... 5w40 ..."

A követelmény - immáron kb 13 éve - nem viszkozitási osztály, hanem az aktuális gyártóművi (GM Dexos2) követelmény megléte.

Az egyetlen 5W-40-es viszkozitályi osztályba tartózó és GM Dexos2-t teljesítő motorolaj:

Castrol Edge Fst 5W-40.

Értem de én ezt találtam: http://www.olajwebshop.hu/termek-Castrol%20Magnatec%205w-40%20C3/69/

E szerint ez az olaj is rendelkezik GM Dexos 2 specifikációval és fel van tüntetve az ACEA C3 akkor használható?

Megosztás:

Értem de én ezt találtam: http://www.olajwebshop.hu/termek-Castrol%20Magnatec%205w-40%20C3/69/

E szerint ez az olaj is rendelkezik GM Dexos 2 specifikációval és fel van tüntetve az ACEA C3 akkor használható?

http://castrolmintabolt.hu/webshop/product/castrol-edge-fst-5w-40-4-literes/201/16950

Ha már Castrol, én rászánnám azt az alig plusz 1700 ft-ot az Edge-re, korszerűbb, jobb minőségű olaj... A Magnatec-kel nincsen jó tapasztalatom, többször is leírtam, a Dexos 2-t teljesítők közül az lenne az utolsó amit beletöltenék...

Egyébként GM 5w30 dexos2 olajat használok, teljes megelégedéssel... Három dolog van amit jegyezz meg, ahogy mantec is írta: Tökmindegy a viszkozitási osztály, a lényeg, hogy teljesítse a DEXOS 2-t ezek jelenleg kizárólag úgyis 0w30, 0w40, 5w30, 5w40 viszkozitási osztályba tartozó olajok, a második, hogy legkésőbb évente/30000km cseréld az olajat (amelyik előbb eljön), én pl. 15ezrenként cserélem, ennyit is megyek egy évben... A harmadik, hogy hiába lesz egyszer 100ezer, majd 150ezer, később akár 300ezer km az autóban, akkor sem váltunk "vastagabb" olajra (értsd 10w40 ilyesmi) ahogyan a tapasztalt "(nagy)okos öreg szakik" mondják... Az autó élete végéig be kell tartani a gyári előírást, ami jelenleg a DEXOS2... Továbbá ha már itt tartunk, olajszűrő, én csak és kizárólag jó minőségű szűrőt használok, pl. gyári, mann, hengst... Ha ezeket megfogadod, nagy valószínűséggel nem kell aggódnod az olajtémával kapcsolatban, azon kívül, hogy néha ránézel a nívópálcára...

Megosztás:

http://castrolmintabolt.hu/webshop/product/castrol-edge-fst-5w-40-4-literes/201/16950

Ha már Castrol, én rászánnám azt az alig plusz 1700 ft-ot az Edge-re, korszerűbb, jobb minőségű olaj... A Magnatec-kel nincsen jó tapasztalatom, többször is leírtam, a Dexos 2-t teljesítők közül az lenne az utolsó amit beletöltenék...

Egyébként GM 5w30 dexos2 olajat használok, teljes megelégedéssel... Három dolog van amit jegyezz meg, ahogy mantec is írta: Tökmindegy a viszkozitási osztály, a lényeg, hogy teljesítse a DEXOS 2-t ezek jelenleg kizárólag úgyis 0w30, 0w40, 5w30, 5w40 viszkozitási osztályba tartozó olajok, a második, hogy legkésőbb évente/30000km cseréld az olajat (amelyik előbb eljön), én pl. 15ezrenként cserélem, ennyit is megyek egy évben... A harmadik, hogy hiába lesz egyszer 100ezer, majd 150ezer, később akár 300ezer km az autóban, akkor sem váltunk "vastagabb" olajra (értsd 10w40 ilyesmi) ahogyan a tapasztalt "(nagy)okos öreg szakik" mondják... Az autó élete végéig be kell tartani a gyári előírást, ami jelenleg a DEXOS2... Továbbá ha már itt tartunk, olajszűrő, én csak és kizárólag jó minőségű szűrőt használok, pl. gyári, mann, hengst... Ha ezeket megfogadod, nagy valószínűséggel nem kell aggódnod az olajtémával kapcsolatban, azon kívül, hogy néha ránézel a nívópálcára...

Nem feltétlen Castrol olajat tennék bele de a gyári Gm olajon kívül ehhez az olajhoz találtam dexos 2 specifikációt és ezért érdeklődöm. A 30000km-es cserét én nem preferálom inkább a 10-15 ezreset hisz az előző corsámon is 10 ezrenként új olaj volt benne. Igyekszem mindig a jó minőséget megvenni legyen ez alkatrész vagy olaj.

A tiedben mennyi km van harmlevi?

Én most léptem át a 85 ezret.

Megosztás:

Nem feltétlen Castrol olajat tennék bele de a gyári Gm olajon kívül ehhez az olajhoz találtam dexos 2 specifikációt és ezért érdeklődöm. A 30000km-es cserét én nem preferálom inkább a 10-15 ezreset hisz az előző corsámon is 10 ezrenként új olaj volt benne. Igyekszem mindig a jó minőséget megvenni legyen ez alkatrész vagy olaj.

A tiedben mennyi km van harmlevi?

Én most léptem át a 85 ezret.

Az enyémben 157ezer van, látható olajfogyasztás nincs, lecsapódás sincs (a Magnatec-kel volt), a 10-15 ezres csere helyes döntés, azoknak áll inkább a 30ezer, akik országúton-autópályán tesznek meg nagyobb távokat, kevés hidegindítással, van ideje bemelegedni a motornak, stb...

(2'20") :huh: .....annyira talán mégsem

Természetesen a Dexos2-t teljesítő, felsorolt viszkozitású olajokra gondoltam, a hazai viszonyok között...:) Skandináviában én is 0w40-t vennék.... Nálunk azért szerencsére ritka a -35 :)...

Megosztás:

Az enyémben 157ezer van, látható olajfogyasztás nincs, lecsapódás sincs (a Magnatec-kel volt), a 10-15 ezres csere helyes döntés, azoknak áll inkább a 30ezer, akik országúton-autópályán tesznek meg nagyobb távokat, kevés hidegindítással, van ideje bemelegedni a motornak, stb...

Természetesen a Dexos2-t teljesítő, felsorolt viszkozitású olajokra gondoltam, a hazai viszonyok között... :) Skandináviában én is 0w40-t vennék.... Nálunk azért szerencsére ritka a -35 :)...

Te akkor a GM Dexos 2 gyári olajat teszed bele? Mióta hajtod így a gépet? Esetleg mást is teszel bele?

Megosztás:

Te akkor a GM Dexos 2 gyári olajat teszed bele? Mióta hajtod így a gépet? Esetleg mást is teszel bele?

Igen, gyakorlatilag újkora óta és 15ezrenként cserélem... Egyszer volt benne Castrol Magnatec 5w40 C3, azonkívül mindig GM 5w30, ami idő közben Dexos2 lett, előtte GM-ll-a-025 volt a megfelelő előírás... Semmi mást nem teszek bele, én úgy vagyok vele és sokan mondják is, hogy az olajat nem véletlenül kreálják olyannak amilyennek, ha valamit hozzáöntesz csak felborítod az egyensúlyát... Van a családban egy Meriva B az sokat megy, ott miért ne alapon ment bele legutóbb a legkorszerűbb Dexos2-es Mobil Esp 0w40, mantec ajánlásával, de ez már egy jelentősen drágább olaj...:)

Megosztás:

,,.....Nálunk azért szerencsére ritka a -35 :)...

Persze, ritka a -35°C, de gondolom 0°C vagy -10°C körül sem más ez a szemmel látható viszkozitáskülönbség!

Én a videó láttán komolyan elgondolkodtam, hogy csak 0W...-t teszek bele, főleg, hogy kb. januárban lesz esedékes az olajcsere.

Megosztás:

Persze, ritka a -35°C, de gondolom 0°C vagy -10°C körül sem más ez a szemmel látható viszkozitáskülönbség!

Én a videó láttán komolyan elgondolkodtam, hogy csak 0W...-t teszek bele, főleg, hogy kb. januárban lesz esedékes az olajcsere.

Nyilvan nem veletlenul mutatjak -35 fokon... Komolyan kar, hogy nincs -5Wxx -es olaj, mert akkor az meg sokkal jobb lenne :)

Megosztás:

Hogy ne lenne más:)...

-35 fok már a hivatalos ajánlás alatt van az 5w30-as esetében (több táblázatot is megnéztem, -30 fokig ajánlott) a 0w-s olajok videók szerint -40 fok alatt is még folynak, inkább jó hír hogy a mínusz 35 fok ellenére sem volt "kőkemény"... Ha a két olaj melegoldali viszkozitása megegyezik, akkor ahogyan emelkedik a hőmérséklet a különbségnek egyre csökkennie kell a két olaj között a viszkozitási diagramon, míg szinte össze nem ér a két görbe... :)

Megosztás:

Hogy ne lenne más:)...

-35 fok már a hivatalos ajánlás alatt van az 5w30-as esetében (több táblázatot is megnéztem, -30 fokig ajánlott) a 0w-s olajok videók szerint -40 fok alatt is még folynak, inkább jó hír hogy a mínusz 35 fok ellenére sem volt "kőkemény"... Ha a két olaj melegoldali viszkozitása megegyezik, akkor ahogyan emelkedik a hőmérséklet a különbségnek egyre csökkennie kell a két olaj között a viszkozitási diagramon, míg szinte össze nem ér a két görbe... :)

Oké, de van egyáltalán 0w-30as Dexos2 olaj ? Januári hidegben, nem fog kifolyni a flakonból az 5w :)

Megosztás:

T Urak!

Fordítva ültök a lovon!

Nem azért használják a 0W-XX viszkozitási osztályt, mert valaki -35 C°-ban indítja az autóját, hanem korszerű PAO alapolajból gyártják a motorolajat, amely egyéb hasznos tulajdonságain kívül -35 C°-ig is szivattyúzható marad.

Röviden: a -35 C° nem ok, hanem következmény.

T Jómagam!

"... 0w-30as Dexos2 ..."

Mo-on kapható nincs.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.