Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Egyéb csevegés

gsi.tamás

Recommended Posts

Sajnos erre nincs jó módszer, max erőteljesen szigorítani

lehetne a jogsihoz jutás feltételét, és annak megtartási feltételeit...

A megtartási feltételeknél csak az jönne szóba, hogy például 10 évenként újra kellene vizsgáznia mindenkinek. Szerintem ilyen esetben Magyarországon a bukási arány 20-30% között mozogna. Gáborral egyébként egyetértek abban, hogy a törvényhozók rossz oldalról közelítik meg a problémát.

A mai technikai újdonságok és egyéb kényelmi, biztonsági újítások sokszor a vezető figyelmének lankadásához és felelőtlen elkényelmesedéséhez vezetnek. Jómagam például előszeretettel használom a GPS-t, de amióta megvan, kevésbé nézem az utcai tájékoztató táblákat és az utcanévtáblákat, mert egyszerűen rábízom magam a gépre. A családtagjaim szerint a korábban mindig dícsért tájékozódási képességem egyértelműen romlott. (Az más kérdés viszont, hogy talán jobban odafigyelek az útra.)

Aztán hallottam már olyat, hogy a gyorshajtó azzal érvelt a rendőr előtt, hogy nem mehetett gyorsabban a megengedettnél, hiszen a GPS erre figyelmeztetette volna.

Olvastam egy cikket, hogy a városban használt hibrid autóknál nőtt a baleseti statisztika, mert a gyalogosok (és cikkben a vakokat is említették), akik nem hallják a motor megszokott zúgását, körülnézés nélkül lépnek le a járdáról.

Nemrég jelent meg biztonsági újításként a holttérfigyelő rendszer az autókban. Szerintem ezek elterjedése is ahhoz fog vezetni, hogy az autósok nem fogják a fejüket oldalra, illetve hátrafordítani sávváltáskor. Rá fogják bízni magukat teljes mértékben a technikára. És tovább sorolhatnám a példákat...

Jómagam azon a véleményen vagyok, hogy a széles tömegek csak későn fogják felismerni, hogy az elterjedő kényelmi/biztonsági újításoknak hátrányaik is vannak a vezető szempontjából. A technika szerepe nő, az ember szerepe, felelőssége csökken a közlekedésben...

Végül két videó Indiából, ahol a megdöbbentő felvételek ellenére a városi baleseti statisztika meglehetősen alacsony. Közlekedési kultúra ott nincs, másokra való odafigyelés viszont igen...

http://www.indavideo.hu/video/India_kozlekedesi_szokasa

http://youtube.com/watch?v=byzH2vfYsSs

És Kína is megér egy fél percet:

http://www.indavideo.hu/video/Laza_kozlekedes

Megosztás:

Megint a légzsákkal kell jönnöm. Általában az is akkor nyílik, ha valaki felelőtlen, akkor az sem kell?

Az előbb nem mondtam, de a légzsák ide nagyon rossz példa. Az nem megelőzési téma, hanem a

baleset következményeitől véd. Teljesen más téma. Tudod, lyuk-lyuk, mégse mindegy :D

Nem mondja mert tényleg igazad van észre kellett volna vegyen, de nem lett volna jobb, ha nem ment volna át rajtad? :D

De pont az a lényege a mondandómnak, ha reflektorral meg külön szúrófényekkel megyek, akkor sem vett volna észre! :D

De mi a sok? Van akinek ezer forint is sok, van akinek az egymillió és van olyan, akinek az egymilliárd sem.

Most én is jöhetnék azzal, hol lehetne sokkal többet spórolni... :D

Persze, lehetne ezt, meg lehetne azt. És mégis a legrosszabb irányba megy az egész... nekem akkor is

az a véleményem, hogy teljesen felesleges bevezetni a városban nappal jó látási viszonyok közti kötelező

lámpaégetést. A baleseti statisztika nem fog csökkenni ettől, az energiapocsékolás viszont látványos lesz

tőle...

Megosztás:

A megtartási feltételeknél csak az jönne szóba, hogy például 10 évenként újra kellene vizsgáznia mindenkinek. Szerintem ilyen esetben Magyarországon a bukási arány 20-30% között mozogna. Gáborral egyébként egyetértek abban, hogy a törvényhozók rossz oldalról közelítik meg a problémát.

Én arra gondoltam, hogy ha valaki balesetet okoz, akkor már nagy eséllyel veszíthesse el a jogsiját, legalább

pár hónapra. Ha valaki már többször is okozott, akkor az egy életre... Én így csinálnám. És ez jelentősen

csökkentené a balesetek számát utána, ebben biztos vagyok.

(monnyuk lehet hogy már Píístának sem lenne így jogsija :D :D )

Megosztás:

Gabi! Egy a gond, hogy jelenleg is sokan beülnek jogsi nélkül kocsiba. Mi garantálná, hogy ezután nem fog beülni jogsi nélkül?

Talán az, hogy ennek a büntetését is szigorítanák? :D

Egyelőre az a baj, hogy a jelenlegi törvényeknek nincs visszatartó ereje azokkal

szemben, akiknek nincs semmi a nevükön...

Megosztás:

Hát,ma azt hiszem végleg eldöntöttem,lecserélem a kicsikét. Rengeteget bukok majd rajta szerintem,de ezt nem bírom tovább,inkább fizetem a törlesztést,és nézek egy 2000 körüli évjáratút (Astrát persze :D ),minthogy folyton alkatrészeket vegyek ehhez. Aztán ha azzal is ennyi bajom lesz,akkor megszívtam,de nagggyon :D .

Megosztás:

Hát,ma azt hiszem végleg eldöntöttem,lecserélem a kicsikét. Rengeteget bukok majd rajta szerintem,de ezt nem bírom tovább,inkább fizetem a törlesztést,és nézek egy 2000 körüli évjáratút (Astrát persze :D ),minthogy folyton alkatrészeket vegyek ehhez. Aztán ha azzal is ennyi bajom lesz,akkor megszívtam,de nagggyon :D .

Őszinte részvétem! Tényleg sajnállak. Csak az a baj, hogy nincs garancia arra, hogy egy 2000-es évjáratúval nem jársz-e ugyanígy. Sajnos azt kell mondjam, hogy minden használtautó vétel lutri, és aki ráadásul nem készül arra, hogy a megvétel után rögtön még legalább 20-40%-ot rá kell költeni ahhoz, hogy megbízható autója legyen, az biztosan csalódni fog. Én speciel 120%-ot költöttem rá vétel után 1 hónapon belül, és azóta is folyamatosan költök rá. Az autó költséges üzem.

Megosztás:

Őszinte részvétem! Tényleg sajnállak. Csak az a baj, hogy nincs garancia arra, hogy egy 2000-es évjáratúval nem jársz-e ugyanígy. Sajnos azt kell mondjam, hogy minden használtautó vétel lutri, és aki ráadásul nem készül arra, hogy a megvétel után rögtön még legalább 20-40%-ot rá kell költeni ahhoz, hogy megbízható autója legyen, az biztosan csalódni fog. Én speciel 120%-ot költöttem rá vétel után 1 hónapon belül, és azóta is folyamatosan költök rá. Az autó költséges üzem.

Az a 120% az nem semmi :D . Az alkatrészek cseréjénél mindig arra gondoltam,hogy ezzel jó darabig nem lesz gondom,de sajnos a karosszéria iszonyatosan rohad mindenhol (szokásos helyek+motortér több helyen+hátulja több helyen+alja+ajtók sarka). Arra végképp nincs pénzem,pedig hosszú távra terveztem vele,ezért is kapott mindenből újat,és nem bontottat. A zenét is elkezdtem beépíteni,így aztán vehetek a visszapillantó belső oldalára is háromszögeket,mert a magas már fixen bele van dolgozva. Amúgy ma a benzinpumpa adta meg magát,ez adta a végső lökést. Elnézek pár kereskedésbe,hogy mennyiért számítanák be :D . Remélem hamarosan találok valami jó állapotú gépet,csak előtte még rendbevágom az első lököst,ha már megvan a spray,meg kap egy kis polírt itt-ott.

Megosztás:

ha egy 2000 es évjáratút vesz, nemhiszem rá kellene költeni 10% is akár

nekünk se volt agy tapasztalatunk az opelokkal, még sose votl csak hasonlo autonk se.

azóta mit cseréltünk?

szilent, termosztát, téligumi alufelni, meg 14es lemezfelni

persze van olyan ami ki van ütve, de azért egy 2000es évjáratu kocsin meg is látszik ha ki van ütve :D

Megosztás:

Továbbá egyéb intézkedéseket is bevezethetünk:

- ne nyomjuk a féklámpát a piroslámpánál (esetleg csak az utolsó a sorban)

Ez mondjuk szokott engem is zavarni.. pláne némely új csoda kocsi lámpája.. olyan fénye van, hogy megvakulok..

Én általában nem nyomom.. (mondjuk nappal még nem is olyan vészes.. este gáz).. sőt.. van olyan, hogy ha lejtős is az út, inkább behúzom a kézit.. néztek is néha már emberek,hogy mi van. sajnos manapság az előzékenység, meg az odafigyelés a fura..(ezért is gondolkodik szerintem sok user akiknek pl villogok, hogy gyere elengedlek.. persze amig teljesen meg nem állok, soknak nem esik le.. :S)

- indokolatlanul hosszú indexelőkre a törvény teljes szigorával sújtsunk le

ez nem zavar annyira, bár néha zavarkeltő.. amikor várja az ember,hogy nah.. lekanyarodik... nem? vagy mégis.. most mi lesz.. vagy lassítok, hogy gyere beengedlek.. azt közben eszében sincs.. sőőt már olyat is láttam, hogy indexel balra.. erre lekanyarodik jobbra... majdnem belementem.. :D

Engem inkább az szokott bosszantani, amikor pl egy T kereszteződés "szárából akarok balra kikanyarodni.. és jönnek ezerrel mindkét irányból..(pl DK auchan felé) és mondjuk jobbról jó lenne, balról még jönnek.. erre index nélkül le mellém, vagy az utsó 5 méteren kapcsolja csak.. amikor már jön a másik írányból is valaki, vagy-ill. a mögötte jövő, és továbbhaladó miatt nem tudok kifordúlni.. míg ha már hamarabb jelzett volna, akkor rég kint lennék...

Én ha ott látok valakit állni, direkt hamarabb kirakom az indexet.. meg úgy álltalában is.. pl 2x2 sávos út.. balra akarok kanyarodni a belsőből.. már sacc 50-70 méterrel hamarabb jelzem,hogy legyen elég idejük simán kisorolni a külsőbe.. (persze csak ahol nincs közben is lehajtási lehetőség..)

- és tiltsuk be vagy alakíttassuk át azokat az autókat amelyek mindkét oldalon rendelkeznek tolató vagy ködzáró lámpával.

Ködlámpa még hagyján is.. bár azzal nincs gond, ha csak akkor használják amikor kell.. sajnos én is mentem már ködlámpát csak hátúl égető user mögött.. estefelé.. háát igen zavaró volt.. gondoltam, ha mellé érek, szólok neki.. mikor megláttam a középkorú, szöke nőt, feladtam.. lehet azt se tudná hol a kapcsolója.. (tisztelet minden kivételnek!! nem általánosítani akartam!)

Viszont a kétoldali tolató nem olyan rossz!! én pl. régen egy barinőmmel sokat csavarogtunk.. hegyes-erdős,mezős stb tájakon is, volt hogy igen jól jött.. felmentem egy földútra..hogy ez felfelé megy(erdő-hegy).. milyen pöpec kilátás lesz.. jah... csak épp egyszercsak elfogyott az út!! (összeszűkült egy ösvényre..) este.. marha jó volt vagy 500-600 métert tolatni lefelé a szük kacskaringós úton! Jobb oldalt a sziklafal, bal oldalt szakadék..

Még a hátsó ködöst is felkapcsoltam.. mire leértünk "begörcsölt" a nyakam :D

Ha csak egy oldalon lett volna, lehet kevés lett volna..

Megosztás:

hehe... múltkor elindultam a cégtől haza.

közel a klinika, és láttam, hogy ugyan nem villogva, de a kereszteződésben, amihez közeledek, 2 irányból is mentő. Egyik szemből kb. az 5., és balra akar fordulni, másik jobbról, megint hátul, és jobbra akar fordulni.

Na most nekem elsőbbségem lett volna, de gálánsan lemondtam róla. Előbb szépen elengedtem a szemből balra kanyarodókat, aztán a jobbról jövőket, míg a mentők el nem mentek.

Mögöttem már villogtak, mert ugye, hogy ne okozzak bajt, úgy álltam meg, hogy mögülem jobbra még véletlen se tudjanak elmenni, nehogy kress legyen azzal, akivel előzékeny vagyok.

Ez az egész, ha nem lenne a sok marha, aki telefonál vezetés közben, meg bambán néz, hogy ez most mit villog, kb. 30 másodpercbe telt volna. Ám mivel nagy az Isten állatkertje, és a kerítés is alacsony, mire felocsúdtak, hogy valaki végre engedi a sorokat, hát eltelt vagy másfél perc.

Ennyivel értem később haza. :D

Megosztás:

...Engem inkább az szokott bosszantani, amikor pl egy T kereszteződés "szárából akarok balra kikanyarodni.. és jönnek ezerrel mindkét irányból..(pl DK auchan felé) és mondjuk jobbról jó lenne, balról még jönnek.. erre index nélkül le mellém, vagy az utsó 5 méteren kapcsolja csak.. amikor már jön a másik írányból is valaki, vagy-ill. a mögötte jövő, és továbbhaladó miatt nem tudok kifordúlni.. míg ha már hamarabb jelzett volna, akkor rég kint lennék...

Én ha ott látok valakit állni, direkt hamarabb kirakom az indexet.. meg úgy álltalában is.. pl 2x2 sávos út.. balra akarok kanyarodni a belsőből.. már sacc 50-70 méterrel hamarabb jelzem,hogy legyen elég idejük simán kisorolni a külsőbe.. (persze csak ahol nincs közben is lehajtási lehetőség..)...

Múltkor egy kis szöszit engedtem így be. Alíg akarta elhinni. Sokáig mosolyogtunk is egymásra, miközben kanyarodott ki akkor is (persze egy pillanatra azért benézett jobbra is, hogy tényleg nem jönnek e) :D :D

Megosztás:

Pedig nem olyan ritka az ilyen számára szerintem :D

Neem, ez most kivételesen nem az a kivételezett "típus" volt, meg

messziről nem is láttam egyébként, hogy ki ül benne, csak azt, hogy valami,

az enyémhez hasonló korú autó nem tud bejönni szerencsétlen,

mert sokan jöttünk, gondoltam beengedem. Nagyon hálás volt a kis aranyos :D :D

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.