Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Egyéb csevegés

gsi.tamás

Recommended Posts

ledes izzót nem próbáltatok még?

gondolom nem ugyanaz a hatás...de lehet erősebb mint a sima izzó

Nem tudom,erősebb-e,de ha minden igaz a Volvo már csak ezt rak a hátsó lámpákba biztonsági szempontból. 1-2 tized másodperccel hamarabb észreveszik,ha fékezel. Nemtom,ez számít-e valamit.

Megosztás:

Nem tudom,erősebb-e,de ha minden igaz a Volvo már csak ezt rak a hátsó lámpákba biztonsági szempontból. 1-2 tized másodperccel hamarabb észreveszik,ha fékezel. Nemtom,ez számít-e valamit.

Hogyne számítana. Ki lehet számítani különböző sebességeknél mennyit halad ezalatt az autó. 90-nél egytized másodperc alatt 2,5 métert tesz meg az autó. Ha jól számoltam.

Megosztás:

Hogyne számítana. Ki lehet számítani különböző sebességeknél mennyit halad ezalatt az autó. 90-nél egytized másodperc alatt 2,5 métert tesz meg az autó. Ha jól számoltam.

"...Hát, igen, sok múlik néha öt centin. Gondoljatok erre, miközben (néha) vadul tekergetitek ide-oda a kormányt..." :D

Megosztás:

Remélem, azért a márkaszerviz jó helyről veszi :D

Nem vagyok benne biztos, hogy mindegyik márkaszervízben az a koncepció, hogy jó minőséget adjanak

a hasznukkal szemben :D

ezt egyébként bevezetném...valahogy fixre köttetném az összes autóban a világítást...

Érdekes, hogy sok médiában már kampányolnak, hogy a TV-t is teljesen ki kell áramtalanítani amikor nem

használjuk, mert az a 10mA-es fogyasztás is sok, ha millió TV van bekapcsolva egyszerre így.... és akkor

olyan szabályokat hoznak be, hogy 120W fogyasztót millió autóban kapcsoljunk be tök feleslegesen? Tudod

milyen energiapocsékolás ez? Aki fényes nappal nem látja a közlekedő autókat, az menjen el szemészhez,

vagy ne menjen ki az útra... nem a lámpa használata itt a kérdés, hanem az, hogy a jogsi nem alanyi jogon

kéne járjon :D Mert ez a balesetek döntő számú okozója...

Abban egyetértünk, hogy rosszabb látási viszonyok között, és szürkületben/sötétben alapvető igény a lámpa

használata :D

Megosztás:

Érdekes, hogy sok médiában már kampányolnak, hogy a TV-t is teljesen ki kell áramtalanítani amikor nem

használjuk, mert az a 10mA-es fogyasztás is sok, ha millió TV van bekapcsolva egyszerre így.... és akkor

olyan szabályokat hoznak be, hogy 120W fogyasztót millió autóban kapcsoljunk be tök feleslegesen? Tudod

milyen energiapocsékolás ez? Aki fényes nappal nem látja a közlekedő autókat, az menjen el szemészhez,

vagy ne menjen ki az útra... nem a lámpa használata itt a kérdés, hanem az, hogy a jogsi nem alanyi jogon

kéne járjon :D Mert ez a balesetek döntő számú okozója...

Abban egyetértünk, hogy rosszabb látási viszonyok között, és szürkületben/sötétben alapvető igény a lámpa

használata :D

Igazad is van meg nem is. Nem arról van szó, hogy nem lát a júzer. Akármilyen sasszemű az illető, ha a szemébe világítanak egy lámpával az biztos hogy jobban felkelti a figyelmét mintha nem. Emberéleteket pedig összevetni egy "kis" enegriapazarlással szerintem nem lehet. Ha akármilyen okból nem hal meg x ember mert nekem 1 decivel többet fogyasztott az autóm, akkor fogyasszon többet. Pedig én nagyon nem vagyok az energiapazarlás híve. Másrészt nem lehet jogsihoz kötni. Biciklisek, gyalogosok (esetleg gyerekek) is vannak az úton. Nem mondhatod a gyereknek, aki kiszalad a labdája után, ha elütötted: nappal van mérnem láttál?! A cikkben is amit linkelteb inkább gyalogosokról és biciklisekről van szó.

Jogsiszerzést jobban kellene szabályozni ebben nincs vita, de ez már másik téma.

Megosztás:

Szerintem a labda után kiszaladó gyerek és a figyelmetlen biciklis életét a lámpa sem menti meg jobban... max ha gumiból van az autó

elejével együtt :D Én csak arra szeretnék rámutatni, hogy nem a lámpa felkapcsolásának kellene nagy jelentőséget tulajdonítani baleset

megelőzési szempontból nappal... mert mondjunk számokat, kb 1%-kal csökkentheti reálisan meglátásom szerint a balesetek számát.

Viszont ha a userek megfelelő oktatásban és tudatosításban részesülnének (talán a gyerekre is oda kéne kicsit figyelni oviban, suliban,

ott rögzíteni a tudatába, hogy veszélyes üzem a közút, nem játszótér...), akkor talán még az 50% sem erős túlzás...

Amúgy meg a "nem vettem észre" balesetek többségénél szerintem nem a szemével volt a gond az embernek, hanem mélyen

a fejében, azt a sötét részt pedig lámpával nem lehet bevilágítani :D

Megosztás:

Szerintem a labda után kiszaladó gyerek és a figyelmetlen biciklis életét a lámpa sem menti meg jobban... max ha gumiból van az autó

elejével együtt :D Én csak arra szeretnék rámutatni, hogy nem a lámpa felkapcsolásának kellene nagy jelentőséget tulajdonítani baleset

megelőzési szempontból nappal... mert mondjunk számokat, kb 1%-kal csökkentheti reálisan meglátásom szerint a balesetek számát.

Viszont ha a userek megfelelő oktatásban és tudatosításban részesülnének (talán a gyerekre is oda kéne kicsit figyelni oviban, suliban,

ott rögzíteni a tudatába, hogy veszélyes üzem a közút, nem játszótér...), akkor talán még az 50% sem erős túlzás...

Amúgy meg a "nem vettem észre" balesetek többségénél szerintem nem a szemével volt a gond az embernek, hanem mélyen

a fejében, azt a sötét részt pedig lámpával nem lehet bevilágítani :D

Pedig de. Ha valami jobban figyelemfelkeltő, akkor kevésbé okoz balesetet. Ha pedig nem dolgozol statisztikai hivatalban, akkor nem hiszem el neked az 1 és 50%-os légből kapott számokat. :D De még akkor is, mi lenne ha a te fiad/lányod/akárkid tartozna abba az 1%-ba? Éspedig mindenki valakinek a fia/lánya/akárkije. :D

Hogy máshonnan is meg kell közelíteni a problémát abban is egyetértek. Borzasztó, hogy nem tanítják (vagy nem eléggé) már az oviban/suliban a kreszt, de ettől nem változik az álláspontom.

Megosztás:

...Borzasztó, hogy nem tanítják (vagy nem eléggé) már az oviban/suliban a kreszt, de ettől nem változik az álláspontom.

Pedig tanítják, már az oviban is. A feleségem óvónő, megkérdeztem tőle, és azt mondja, hogy a Környezet megismertetése/gyalogos közlekedés szabályainak oktatása/gyakorlása foglalkozások vannak. Ugyanez a gépjárművek forgalomban való megfigyelése, tömegközlekedési eszközzel való közlekedés megfigyelése, gyakorlása. Persze attól még abban igazad lehet, hogy némelyik pedagógus nem elég alapos e téren. :D

Megosztás:

Pedig tanítják, már az oviban is. A feleségem óvónő, megkérdeztem tőle, és azt mondja, hogy a Környezet megismertetése/gyalogos közlekedés szabályainak oktatása/gyakorlása foglalkozások vannak. Ugyanez a gépjárművek forgalomban való megfigyelése, tömegközlekedési eszközzel való közlekedés megfigyelése, gyakorlása. Persze attól még abban igazad lehet, hogy némelyik pedagógus nem elég alapos e téren. :D

Nem tudom mennyit változott a tanítási módszer az utóbbi időben, mert ugyan nekem is vannak halovány emlékképeim, hogy kimentünk az iskola elé és átmentünk a zebrán meg elmondták, hogy melyik oldalán kell menni az útnak, de én nem igazán erre gondoltam. Viszont nem is írom tovább, mert messze jutnánk. Fel kell kapcsolni a lámpát és kész. :D

Megosztás:

Nem tudom mennyit változott a tanítási módszer az utóbbi időben, mert ugyan nekem is vannak halovány emlékképeim, hogy kimentünk az iskola elé és átmentünk a zebrán meg elmondták, hogy melyik oldalán kell menni az útnak, de én nem igazán erre gondoltam. Viszont nem is írom tovább, mert messze jutnánk. Fel kell kapcsolni a lámpát és kész. :D

Nincs is ezzel semmi baj, én is felkapcsolom mindíg. :D

Megosztás:

szerintem:

az tény hogy ha világít az autó lámpája az figyelemfelkeltőbb

mennyire is látszik ez nappal??

mennyire is fogja érdekelni a kicsit miközben a labda után szalad?

szomorú dolgok, de egy felkapcsolt lámpa nem ment meg milliókat, és szerintem is más téren kell megközelíteni ezen dolgokat.

oktatás, utak kialakítása, játszóterek kialakítása, emberi normák

jah felkapcsolt lámpánál nappal többet ér ilyen szempontbol egy lyukas kipufogó...

Megosztás:

szerintem:

az tény hogy ha világít az autó lámpája az figyelemfelkeltőbb

mennyire is látszik ez nappal??

mennyire is fogja érdekelni a kicsit miközben a labda után szalad?

szomorú dolgok, de egy felkapcsolt lámpa nem ment meg milliókat, és szerintem is más téren kell megközelíteni ezen dolgokat.

oktatás, utak kialakítása, játszóterek kialakítása, emberi normák

jah felkapcsolt lámpánál nappal többet ér ilyen szempontbol egy lyukas kipufogó...

Nagyon. Itt nem csak a szemtől szembe felállásról van szó. Helyzetek sokaságát lehetne felhozni példának, de nem teszem, ha ti nem látjátok szükségét ne kapcsoljátok fel. Reménykedjünk benne, hogy semmi baj nem is lesz belőle.

Szó sem volt milliók megmentéséről, de tőled is megkérdezem 1 élet már nem is számít? Ha jól rémlik 1000 körüli szám a magyar utakon az egy év alatt bekövetkező halálos kimenetelű balesetek száma, úgyhogy olyan hűdenagy számokat nem is lehet várni. És ebben minden benne van. A témakört potenciálisan érinthető esetek száma legfeljebb néhányszor 10 lehet.

Igen sokmindent lehetne csinálni erről is volt már szó, legfőképpen sok pénzből, de a lámpafelkapcsoláshoz egy törvényhozás elég és nem hiszem hogy bárki megérezné anyagilag a fogyasztásnövekedést. De ha már ennyire energiát akartok spórolni, akkor fújjátok a gumit két tizeddel feljebb. Meglesz a különbség. Ha nem több.

Hangos kipufogó is jó lenne (nekem van is :D), de az más szempontból nem jó. :D

Megosztás:

tápi

hidd el, hogy nem ellened beszélünk, de nézd már meg nyáron pl napsütésben mennyire látszik a lámpád??

emlékeim szerint van hogy észre se venni a tompit :D

jah egy történet a lámpás jelzésről(kicsit másról van szó de tanulságos)

egyik este egy kis utcába hajtottam be működő lámpákkal, kisebb tömeg volt az uton, valszin valami kis balhé lehetett, de le se szartáka kocsit, hogy megálltam villantottam refivel hogy ugyan szeretnék menni, de mikor az akkor még meglévő légkürtött benyomtam érdekesmódon ugy elrepültek mintha ott se lettek volna

szóval ennyit a lámpáról, és itt Gabit igazoltam asszem a legjobban, hogy sokszor az emberek fejében lévő sötét részt nem lehet megvilágítani lámpával :D

szomorú de ez ma Magyarország... :D

Megosztás:

Pedig de. Ha valami jobban figyelemfelkeltő, akkor kevésbé okoz balesetet.

Napközben, szép időben leginkább csak azok a lámpák tűnnek (kicsit) ki, amelyik jól fel van

állítva (sajnos sok ilyen van). Én nem is kapcsolom fel lakott területen szép időben a

lámpát, mert nem hiszek abban, hogy ezáltal jobban észrevehető vagyok. Ha valaki

nem vesz észre egy 5m-es fehér mozgó tárgyat ragyogó napsütésben, akkor az

lámpával sem fog észrevenni :D

:D :D :D

Megosztás:

tápi

hidd el, hogy nem ellened beszélünk, de nézd már meg nyáron pl napsütésben mennyire látszik a lámpád??

emlékeim szerint van hogy észre se venni a tompit :D

Ha szembe süt, akkor semennyire. :D Tényleg van, hogy nem venni észre. Olyan is van, hogy nem karambolozol, mégis beteszik az a fránya légzsákot. :D

Tudom mik a tapasztalataim az ellenkezőjéről nem tudsz meggyőzni. :D A továbbiakban én sem akarok már meggyőzni senkit, a véleményem maradt ugyanaz. :D

Megosztás:

km óra csalása témára visszatérve

hétvégén M1-en jöttem hazafelé és van ott egy sebességmérő

óra szerint 120-nál 112-et mutatott

megnéztem a felénk lévő mérőnél, 120-nál 100 körülit mutatott

most akkor melyik lehet a valósághoz közelebb álló?

A saját tapasztalataim alapján a másodikra tippelek, de az az óra pontosabbnak tűnt, mint az enyém, úgyhogy lehet, hogy csak 8-at csal. Meg kéne nézni GPS-sel.

Más: találtam egy ilyet: link Ennek mi lehet a motorkódja? Elég jól fel van szerelve, szervo + klíma... :D

Megosztás:

A saját tapasztalataim alapján a másodikra tippelek, de az az óra pontosabbnak tűnt, mint az enyém, úgyhogy lehet, hogy csak 8-at csal. Meg kéne nézni GPS-sel.

Más: találtam egy ilyet: link Ennek mi lehet a motorkódja? Elég jól fel van szerelve, szervo + klíma... :D

Én pont az elsőre tippeltem volna. :D Gyári órát feltételezve.

Megosztás:

Azért Tápi védelmében felhoznám, hogy nekem is igen rossz tapasztalataim vannak lámpa nélküli nappali autózásról. Egy időben rendszeresen közlekedtem nyáron reggel hat óra körül az utakon és a pokolba kívántam a tompított nélkül közlekedő autókat. Egyszerűen ha szemből, alacsony szögben süt a nap, akkor sokkal hamarabb észrevenni az autókat, ha azoknak ég a lámpájuk.

Tudományos magyarázat: erős szembefény esetén a szemünk a nagy fényhez igyekszik alkalmazkodni, így a színérzékelésünk csak a fényforrás közelére korlátozódik, attól távolodva a színérzékelésünk rohamosan csökken, azaz ott mindent szürkének fogunk látni. (Öveges prof kísérlete 1: világítsunk a szemünkbe egy asztali lámpával úgy hogy a lámpa mögé/mellé egy színes tárgyat rakunk. A lámpát felkapcsolva a színes tárgy színei szürkébe fordulnak, sőt egybemosódik a tárgy a háttérrel, mivel jelentősen csökken a nagy fény miatt a szemünk által a tárgy környezetében érzékelhető kontraszt.) Emiatt az útba szinte belesimul a szembejövő autó. Ezen csak úgy segíthetünk ha a szürke területen is növeljük a kontrasztot, például bekapcsoljuk a tompított világítást. (Öveges prof kísérlete 2: ismételjük meg az előző kísérletet, de most a tárgyat helyettesítsük egy felénk néző elemlápával. Az elemlámpát bekapcsolva az tökéletesen észrevehető lesz, a szembefény ellenére is.)

(A hozzászólást a szemészek országos egyesülete támogatta. A kísérleteket mindenki csak saját felelősségére végezheti, az okozott látáskárosodásért a szerző nem vállal felelősséget. :D )

Megosztás:

Én nem értek egyet Gabival.

Igen is kapcsolja fel a lámpát minden paraszt és alkonyatkor se csak a helyzetjelzőt!

Én naponta sok kilométert megyek a megyében és volt már olyan,hogy előzést azért hagytam félbe,mert nem láttam jól hogy jönnek szemből.

Persze lámpa nem volt fent neki!

Nem azt mondom,hogy sokkal jobban látszik,de vannak esetek,amikor igen is segít.

Arról a parasztokról meg nem is beszélek,aki sötétben ködlámpa fel és a többi le.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.