Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 hát én erről semmit se tok Gabi hogy nálunk volt balos.... és nekünk hogy sikerült átálni?? vagy mikor volt az?? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 "A közlekedési kormányzat 1939 júniusában döntött a jobboldali közlekedésre való áttérésről. A második világháború kitörése miatt az áttérést két évvel elhalasztották. Az 1941. június 26-án kiadott 187 000/1941-es BM rendelet kimondta, hogy az áttérést két lépésben kell végrehajtani. Július 6-án hajnali három órakor Budapest és környékének kivételével az egész országban, november 9-én hajnali 3-órakor pedig Budapesten és környékén tértek át a jobboldali közlekedésre. Az előmunkálatok már áprilisban elkezdődtek. A rádióban figyelmeztették a hallgatóságot az áttérésre, az újságokban tájékoztató cikkek jelentek meg. Az iskolákban tanították a gyerekeket az új közlekedési rendre. Budapest környékén július 6-ától a kijelölt határon útburkolati jelekkel, táblákkal terelték a járműveket a megfelelő sávokba. Budapesten a közlekedési vállalatok és a hatóság is felkészült a váltásra. November 8-án 23 órakor leállt a tömegközlekedés és hajnali 3-óráig a szükséges műszaki átalakításokat elvégezték. Az előkészületek és a szervezés sikeres volt, a baleseti statisztika alig romlott. 1941. november 9-én hajnal 3 órától hazánkban jobboldali közúti közlekedés van." Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 és mi miért közlekedtünk joboldalt?? na erről megkérdem nagyit :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Itt még találsz pár infót :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Azt nem értem, hogyha a világ nagyobb részén már jobboldali a közlekedés, akkor miért nem állnak át az angolok és azok a bizonyos angol gyarmatok a bal oldaliról... Csak még egy dolog ami miatt a dolgok néha nem kompatibilisek egymással... :lol: Miért kellene nekik átállni? Csak azért, hogy ugyanúgy csinálják mint mások? Az angol nem egy majmolós fajta nemzet! Különben is, valamikor a világ urai voltak, és ezt megszokták. Minden zsigerükben benne van. Ők nem érzik magukat európainak, ők BRITTEK! Van bennük történelmileg ellenszenves vonás, de különben nagyon szimpatikus a viselkedésük, szerintem még a legcsóróbb brittnek se jutna eszébe, feladni a királyságot és a hagyományaikat. Ugyanakkor nem olyan gőgösek (már) mint a franciák, vagy a hivatalos amcsik. A japánok sem álltak át a jobboldali közlekedésre és attól még nagyon jó motorokat, meg autókat tudnak csinálni. Különben először, kocsival, egy 130-as GLS Skodával jártam Angliában, és ahogy az útikönyvekben meg van írva, az első 10 km volt az igazán idegtépő. Szerencsére Dovertől nem komplikált a forgalom. Legalábbis nekem ezután már elviselhető volt, és a 3. napon semmi gondom nem volt a rutinnal már. Sőt itt találkoztam először a körforgalmú kereszteződések teljes rendszerével, ami azonnal belopta magát a szívembe. Abszolút biztonságosnak találtam, ami párosult az ottani közlekedési kultúrával. Élmény volt már az első út is. Persze jobbkormányos kocsival minden a helyére kerül, szinte észre se lehet venni a különbséget. Ilyeneket is vezettem Angliában is meg a Dominikai Közösségben is. Sehol nem volt afférom. Azért Londonban volt magyar aki besz@rt a kocsimban amikor egy 4 sávos egyirányú utca balról a 3. sávjából jobbra nagyívben fordultam egy keresztező 2 x 3 sávos utcába! :huh: Azt hitte a jámbor, hogy Magyarországon vagyunk! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Gabi az azért nem igaz amit mondtál, nálunk nem baloldali közlekedés volt, hanem mentek amerre láttak :huh: továbbolvastam a belinkelt cikkedet, amerre nekik praktikusabb volt :lol: az meg nem ugyan az mint az agoloknál, mert ott ugy van szabályozva. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Gabi az azért nem igaz amit mondtál, nálunk nem baloldali közlekedés volt, hanem mentek amerre láttak :) továbbolvastam a belinkelt cikkedet, amerre nekik praktikusabb volt :) az meg nem ugyan az mint az agoloknál, mert ott ugy van szabályozva. valamit rosszul olvastál... vagy nem voltál elég figyelmes. :huh: baloldali szabályozású közlekedés volt. persze akkor is akadtak eminensek (mint manapság is ugye sokan mennek egyirányú utcába rossz irányból :lol: ), főleg gondolom azért, mert nem volt büntetve igazán :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 valamit rosszul olvastál... vagy nem voltál elég figyelmes. :huh: baloldali szabályozású közlekedés volt. persze akkor is akadtak eminensek (mint manapság is ugye sokan mennek egyirányú utcába rossz irányból :lol: ), főleg gondolom azért, mert nem volt büntetve igazán :) Összefoglalva a fentieket, a közlekedés irányát sok esetben nem határozták illetve határozzák meg egységes szabályok. A hajtási irányokat az évszázados szokásjog és a praktikum befolyásolták. na meg abban az időben, hol voltak még szabályok betartva, pesten lehet, de errefelé kocsik se voltak talán :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 valamit rosszul olvastál... vagy nem voltál elég figyelmes. :huh: baloldali szabályozású közlekedés volt. persze akkor is akadtak eminensek (mint manapság is ugye sokan mennek egyirányú utcába rossz irányból :lol: ), főleg gondolom azért, mert nem volt büntetve igazán :) Csak nem a Demszkyre gondoltál? :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Olvasd át újra, 39-ben már szabályozva volt a közlekedés iránya. Ezért is kellett a tervezett átállás (táblák áthelyezése, buszok ajtajának áthelyezése...). Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Csak nem a Demszkyre gondoltál? :huh: Ő csak egy a sokból... én is sokszor találkozom ilyennel, főleg a munkahelyem környékén. Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Ő csak egy a sokból... én is sokszor találkozom ilyennel, főleg a munkahelyem környékén. Asszed én a Holdon járok? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 hm ha annyira balos volt minden, akkor mért tértek mégis át :lol: kitudja angliában meg lehet jobbos volt anno :) lényegtelen én angliába nem szeretnék kerülni, ugyhogy jobb nekem a jobbos :huh: de azért félek mikor jobboldali kormányos autoval jönnek utánam és előzni akarnak... ki se lát szerencsétlen. ma is láttam egy szép kanyarodást, angol rendszámú autóval, kishiján akereszteződés közepén állt meg :S Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 hm ha annyira balos volt minden, akkor mért tértek mégis át :lol: kitudja Angliában meg lehet jobbos volt anno :) lényegtelen én Angliába nem szeretnék kerülni, ugyhogy jobb nekem a jobbos :huh: de azért félek mikor jobboldali kormányos autoval jönnek utánam és előzni akarnak... ki se lát szerencsétlen. ma is láttam egy szép kanyarodást, angol rendszámú autóval, kishiján akereszteződés közepén állt meg :S Dícséretes, ha észreveszed a "szegény fogyatékkal élőt" :) , és segíted a forgalomban! Ők is ezt teszik velünk az ő otthonukban. Tanúsíthatom! És nem kell félni tőlük, fiatal ember létedre pedig ne legyél előítéletes! Még egy öregnek sem áll jól. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 az előítéletet mire értetted?? egyébként 100% ig az vagyok, de könnyen bebizonyíthatják az ellenkezőjét, csak van hogy ez nem sikerül :lol: és az van amit elsőre kinéztem az adott dologból, emberből :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 az előítéletet mire értetted?? lényegtelen én Angliába nem szeretnék kerülni, Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 lényegtelen én Angliába nem szeretnék kerülni, hát nem is.... sokkal inkább valami jó meleg országba :huh: ködös albiont nem szeressem van itthon is elég köd ilyenkor Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 az előítéletet mire értetted?? egyébként 100% ig az vagyok, de könnyen bebizonyíthatják az ellenkezőjét, csak van hogy ez nem sikerül :) és az van amit elsőre kinéztem az adott dologból, emberből :huh: Te már gyerekkorodban sem szeretted a kivit pedig nem is kóstoltad még! :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Te már gyerekkorodban sem szeretted kivit pedig nem is kóstoltad még! :lol: azóta se vok odáig érte :) ez pl egy példa arra hogy nem mindenről sikerül bebizonyítani az ellenkezőjét... tehát az van amit elsőre gondoltam róla :huh: :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 azóta se vok odáig érte :) ez pl egy példa arra hogy nem mindenről sikerül bebizonyítani az ellenkezőjét... tehát az van amit elsőre gondoltam róla :lol: :) A 4 éves unokám is így van vele. :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 A 4 éves unokám is így van vele. :huh: csak nem 4 éves vagyok, és kostoltam is már, és nem izlett.... Link to comment Megosztás: More sharing options...
opelastras Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Nem tudom mennyien tudják, de magyarországon is volt balos közlekedés :huh: Való igaz. A jobboldali közlekedésre való áttérésről szóló BM-rendeletet éppen Kassa bombázásának a napján adták ki, ezért az átállás már csak a világháború alatt történhetett meg. Elég érdekes a történeti háttér, de nem untatok senkit. A történeti témájú játékfilmekben a rendezők sem szoktak erre figyelni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opelastras Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 Való igaz. A jobboldali közlekedésre való áttérésről szóló BM-rendeletet éppen Kassa bombázásának a napján adták ki, ezért az átállás már csak a világháború alatt történhetett meg. Elég érdekes a történeti háttér, de nem untatok senkit. A történeti témájú játékfilmekben a rendezők sem szoktak erre figyelni. Bocsánat, kronológia szerint haladtam a hozzászólásoknál, most láttam csak, hogy már kibeszéltétek a témát. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Január27, 2008 Megoszt Elküldve Január27, 2008 most az van műsoron: szeretem e vagy sem a kivit :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opelastras Elküldve Január28, 2008 Megoszt Elküldve Január28, 2008 Múltkor csevegtünk az M0-ás körgyűrűről. A vezess.hu-n most megjelent egy írás, amely az északi Duna-hídról szól. http://www.vezess.hu/magazin/mozog_m0_as_hid/12864/ Nem messze lakom az épülő hídtól, és viszonylag sok ismerősöm van, akinek vagy Óbuda, vagy Újpest felől (rosszabb esetben valamelyik "elővárosból": Budakalász, Pomáz, Dunakeszi, Fót) azért kell bejönnie a reggeli dugóban az Árpád-hídig, hogy eljusson a légvonalban egyébként közel lévő, Duna túlpartján fekvő munkahelyére. Budapest légszennyezettségét és az Árpád-híd, illetve a környék terheltségét biztosan javítani fogja ez a híd, és szerintem jó helyen is épül. Egyszer már voltam a Látógatóközpontban Dunakeszi és Újpest között, egyéb információk a következő honlapon: http://www.eszaki-hid.hu/index2.html Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts