Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Egyéb csevegés

gsi.tamás

Recommended Posts

"A közlekedési kormányzat 1939 júniusában döntött a jobboldali közlekedésre való áttérésről. A második világháború kitörése miatt az áttérést két évvel elhalasztották. Az 1941. június 26-án kiadott 187 000/1941-es BM rendelet kimondta, hogy az áttérést két lépésben kell végrehajtani. Július 6-án hajnali három órakor Budapest és környékének kivételével az egész országban, november 9-én hajnali 3-órakor pedig Budapesten és környékén tértek át a jobboldali közlekedésre. Az előmunkálatok már áprilisban elkezdődtek. A rádióban figyelmeztették a hallgatóságot az áttérésre, az újságokban tájékoztató cikkek jelentek meg. Az iskolákban tanították a gyerekeket az új közlekedési rendre. Budapest környékén július 6-ától a kijelölt határon útburkolati jelekkel, táblákkal terelték a járműveket a megfelelő sávokba. Budapesten a közlekedési vállalatok és a hatóság is felkészült a váltásra. November 8-án 23 órakor leállt a tömegközlekedés és hajnali 3-óráig a szükséges műszaki átalakításokat elvégezték. Az előkészületek és a szervezés sikeres volt, a baleseti statisztika alig romlott. 1941. november 9-én hajnal 3 órától hazánkban jobboldali közúti közlekedés van."

Megosztás:

Azt nem értem, hogyha a világ nagyobb részén már jobboldali a közlekedés, akkor miért nem állnak át az angolok és azok a bizonyos angol gyarmatok a bal oldaliról... Csak még egy dolog ami miatt a dolgok néha nem kompatibilisek egymással... :lol:

Miért kellene nekik átállni? Csak azért, hogy ugyanúgy csinálják mint mások? Az angol nem egy majmolós fajta nemzet! Különben is, valamikor a világ urai voltak, és ezt megszokták. Minden zsigerükben benne van. Ők nem érzik magukat európainak, ők BRITTEK! Van bennük történelmileg ellenszenves vonás, de különben nagyon szimpatikus a viselkedésük, szerintem még a legcsóróbb brittnek se jutna eszébe, feladni a királyságot és a hagyományaikat. Ugyanakkor nem olyan gőgösek (már) mint a franciák, vagy a hivatalos amcsik. A japánok sem álltak át a jobboldali közlekedésre és attól még nagyon jó motorokat, meg autókat tudnak csinálni.

Különben először, kocsival, egy 130-as GLS Skodával jártam Angliában, és ahogy az útikönyvekben meg van írva, az első 10 km volt az igazán idegtépő. Szerencsére Dovertől nem komplikált a forgalom. Legalábbis nekem ezután már elviselhető volt, és a 3. napon semmi gondom nem volt a rutinnal már. Sőt itt találkoztam először a körforgalmú kereszteződések teljes rendszerével, ami azonnal belopta magát a szívembe. Abszolút biztonságosnak találtam, ami párosult az ottani közlekedési kultúrával. Élmény volt már az első út is. Persze jobbkormányos kocsival minden a helyére kerül, szinte észre se lehet venni a különbséget. Ilyeneket is vezettem Angliában is meg a Dominikai Közösségben is. Sehol nem volt afférom. Azért Londonban volt magyar aki besz@rt a kocsimban amikor egy 4 sávos egyirányú utca balról a 3. sávjából jobbra nagyívben fordultam egy keresztező 2 x 3 sávos utcába! :huh: Azt hitte a jámbor, hogy Magyarországon vagyunk!

Megosztás:

Gabi az azért nem igaz amit mondtál, nálunk nem baloldali közlekedés volt, hanem mentek amerre láttak :huh:

továbbolvastam a belinkelt cikkedet, amerre nekik praktikusabb volt :lol:

az meg nem ugyan az mint az agoloknál, mert ott ugy van szabályozva.

Megosztás:

Gabi az azért nem igaz amit mondtál, nálunk nem baloldali közlekedés volt, hanem mentek amerre láttak :)

továbbolvastam a belinkelt cikkedet, amerre nekik praktikusabb volt :)

az meg nem ugyan az mint az agoloknál, mert ott ugy van szabályozva.

valamit rosszul olvastál... vagy nem voltál elég figyelmes. :huh:

baloldali szabályozású közlekedés volt. persze akkor is akadtak eminensek (mint manapság is ugye

sokan mennek egyirányú utcába rossz irányból :lol: ), főleg gondolom azért, mert nem volt büntetve igazán :D

Megosztás:

baloldali szabályozású közlekedés volt. persze akkor is akadtak eminensek (mint manapság is ugye

sokan mennek egyirányú utcába rossz irányból :lol: ), főleg gondolom azért, mert nem volt büntetve igazán :)

Összefoglalva a fentieket, a közlekedés irányát sok esetben nem határozták illetve határozzák meg egységes szabályok. A hajtási irányokat az évszázados szokásjog és a praktikum befolyásolták.

na meg abban az időben, hol voltak még szabályok betartva, pesten lehet, de errefelé kocsik se voltak talán :)

Megosztás:

sokan mennek egyirányú utcába rossz irányból :lol: ), főleg gondolom azért, mert nem volt büntetve igazán :)

Csak nem a Demszkyre gondoltál? :)

Megosztás:

hm ha annyira balos volt minden, akkor mért tértek mégis át :lol:

kitudja angliában meg lehet jobbos volt anno :)

lényegtelen én angliába nem szeretnék kerülni, ugyhogy jobb nekem a jobbos :huh:

de azért félek mikor jobboldali kormányos autoval jönnek utánam és előzni akarnak... ki se lát szerencsétlen.

ma is láttam egy szép kanyarodást, angol rendszámú autóval, kishiján akereszteződés közepén állt meg :S

Megosztás:

hm ha annyira balos volt minden, akkor mért tértek mégis át :lol:

kitudja Angliában meg lehet jobbos volt anno :)

lényegtelen én Angliába nem szeretnék kerülni, ugyhogy jobb nekem a jobbos :huh:

de azért félek mikor jobboldali kormányos autoval jönnek utánam és előzni akarnak... ki se lát szerencsétlen.

ma is láttam egy szép kanyarodást, angol rendszámú autóval, kishiján akereszteződés közepén állt meg :S

Dícséretes, ha észreveszed a "szegény fogyatékkal élőt" :) , és segíted a forgalomban! Ők is ezt teszik velünk az ő otthonukban. Tanúsíthatom! És nem kell félni tőlük, fiatal ember létedre pedig ne legyél előítéletes! Még egy öregnek sem áll jól.

Megosztás:

az előítéletet mire értetted??

egyébként 100% ig az vagyok, de könnyen bebizonyíthatják az ellenkezőjét, csak van hogy ez nem sikerül :) és az van amit elsőre kinéztem az adott dologból, emberből :huh:

Te már gyerekkorodban sem szeretted a kivit pedig nem is kóstoltad még! :lol:

Megosztás:

Nem tudom mennyien tudják, de magyarországon is volt balos közlekedés :huh:

Való igaz. A jobboldali közlekedésre való áttérésről szóló BM-rendeletet éppen Kassa bombázásának a napján adták ki, ezért az átállás már csak a világháború alatt történhetett meg. Elég érdekes a történeti háttér, de nem untatok senkit. A történeti témájú játékfilmekben a rendezők sem szoktak erre figyelni.

Megosztás:

Való igaz. A jobboldali közlekedésre való áttérésről szóló BM-rendeletet éppen Kassa bombázásának a napján adták ki, ezért az átállás már csak a világháború alatt történhetett meg. Elég érdekes a történeti háttér, de nem untatok senkit. A történeti témájú játékfilmekben a rendezők sem szoktak erre figyelni.

Bocsánat, kronológia szerint haladtam a hozzászólásoknál, most láttam csak, hogy már kibeszéltétek a témát.

Megosztás:

Múltkor csevegtünk az M0-ás körgyűrűről. A vezess.hu-n most megjelent egy írás, amely az északi Duna-hídról szól.

http://www.vezess.hu/magazin/mozog_m0_as_hid/12864/

Nem messze lakom az épülő hídtól, és viszonylag sok ismerősöm van, akinek vagy Óbuda, vagy Újpest felől (rosszabb esetben valamelyik "elővárosból": Budakalász, Pomáz, Dunakeszi, Fót) azért kell bejönnie a reggeli dugóban az Árpád-hídig, hogy eljusson a légvonalban egyébként közel lévő, Duna túlpartján fekvő munkahelyére. Budapest légszennyezettségét és az Árpád-híd, illetve a környék terheltségét biztosan javítani fogja ez a híd, és szerintem jó helyen is épül. Egyszer már voltam a Látógatóközpontban Dunakeszi és Újpest között, egyéb információk a következő honlapon: http://www.eszaki-hid.hu/index2.html

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.