Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Egyéb csevegés

gsi.tamás

Recommended Posts

Két gombás, Harrison, 96-ból...... :)

Az gyári. :)

Persze... a döglött ló meg alszik... mi? Azért van hozzá gyári alkatrész, meg azért volt a teljes kábelköteg gyári amit átépítettem... gyári kapcsolási rajzot is találni hozzá...

Igen? Az Astra kapcsolási rajzán nincs egy gombás klímarendszer, csak a kettő gombás.

Megosztás:

Az gyári. :)

Igen? Az Astra kapcsolási rajzán nincs egy gombás klímarendszer, csak a kettő gombás.

Fura... Nekem megvan... Te pont olyan vagy, mint az inkvizítorok...A föld lapos! Nem? :) Ha nem néztél utána, akkor ne beszélj zöldségeket! B Vectrában ugyan ez a típus van havernál. 1 gombás. Gyári szerelésű köteg, GM matricákkal, amivel az összes szál össze van kötegelve, és végig gyári gégecsövezés. A klíma vezetékelése gyári, a kompresszor gyári, a hűtő gyári GM, komplett műszerfal köteg gyári, tartalmazza az ABS vezetékeket, ködlámpa, ülésfűtés, stb. Egy forrasztás nincsen a kötegen, ami nem gyári! Mindent anno szorgos kezek építettek be az Astrába, ami egy 97-es 4 ablakos, elektromos tükrös, klímás, ABS-es, bőrkormányos csoda volt. Az autóban gyárban beépített Harrison klíma, gyári motortartóval, és piros fehér lábú motorvezérlővel. Működik a 2 fokozatú hűtőventillátor is, tehát nem egy utólagos gány. Sajnálom, hogy nem találkoztál még ezzel a modernebb változattal. Majd meglepődsz...

Megosztás:

Azok mennek csak 45 fokig, amik gyárilag nem központisak. Nekem is az volt a vectra. A központisnál más az a kis müanyag alkatrész, ami a zárhenger végén van, egy seegerrel rögzítve, és amibe a rudazat is bele akad.

A képen a fekete kis bizbaz:

Na megnézegettem. Csak bal1nél van másmilyen szerkezet. Ami a képen van, az ugye jobbos, ilyen mindegyik ezen az oldalon. Balos tényleg más, két fém tárcsa van.

Cimbinek van egy gyári riasztós cabrioja, viszont nem tudja reteszelni baloldalt, pedig gyári kulcs van hozzá. Fura. :)

Megosztás:

Na megnézegettem. Csak bal1nél van másmilyen szerkezet. Ami a képen van, az ugye jobbos, ilyen mindegyik ezen az oldalon. Balos tényleg más, két fém tárcsa van.

Cimbinek van egy gyári riasztós cabrioja, viszont nem tudja reteszelni baloldalt, pedig gyári kulcs van hozzá. Fura. :)

Nem lehet, hogy valami miatt már cserélték a zárat? Vagy így gyártották? :S

Megosztás:

Nem lehet, hogy valami miatt már cserélték a zárat? Vagy így gyártották? :S

Általában ha cserélik, akkor két kulcsos lesz a rendszer...de itt mindenhez stimmel.

Nálam meg mikrokapcsoló zárásra egyből reteszel, és nem is nyit ki egykönnyen. Úgyh sztem pont nem fogok kísérletezni vele. Még csomi oldalüveget is kéne cserélni hozzá.

Megosztás:

Fura... Nekem megvan... Te pont olyan vagy, mint az inkvizítorok...A föld lapos! Nem? :) Ha nem néztél utána, akkor ne beszélj zöldségeket! B Vectrában ugyan ez a típus van havernál. 1 gombás. Gyári szerelésű köteg, GM matricákkal, amivel az összes szál össze van kötegelve, és végig gyári gégecsövezés. A klíma vezetékelése gyári, a kompresszor gyári, a hűtő gyári GM, komplett műszerfal köteg gyári, tartalmazza az ABS vezetékeket, ködlámpa, ülésfűtés, stb. Egy forrasztás nincsen a kötegen, ami nem gyári! Mindent anno szorgos kezek építettek be az Astrába, ami egy 97-es 4 ablakos, elektromos tükrös, klímás, ABS-es, bőrkormányos csoda volt. Az autóban gyárban beépített Harrison klíma, gyári motortartóval, és piros fehér lábú motorvezérlővel. Működik a 2 fokozatú hűtőventillátor is, tehát nem egy utólagos gány. Sajnálom, hogy nem találkoztál még ezzel a modernebb változattal. Majd meglepődsz...

A gyári kapcsolási rajzról beszélek, nem egy külön lévőről. :D Van 4 darab kapcsolási rajz, az az etalon.

Tudod, hogy mire szolgál az a második gomba egyébként? :)

Megosztás:

A gyári kapcsolási rajzról beszélek, nem egy külön lévőről. :D Van 4 darab kapcsolási rajz, az az etalon.

Tudod, hogy mire szolgál az a második gomba egyébként? :)

Közben találtam egy régebbi okosságot... Idézek tőled...

"Nem a meleg vizet zárja el, hanem csak egy "csapot", ami befolyásolja, hogy áthaladjon-e a beszívott levegő a fűtőradiátoron vagy ne. A fűtőradiátorban mindig ott van a meleg víz, ami a motor hűtési körére van kötve. A fűtőradiátorra két cső megy, amit a tűzfalon is látni, de maga a fűtőradiátor az ott van a fűtés elosztóban.

Szóval ez így normális. A meleg vízcsőben mindig áramolni fog a meleg víz, mivel az egybe van kötve a motor hűtőrendszerével és igen, csak a levegő irányát vezérled a tekerővel.

A csaphoz nem tudom, hogy lehet hozzáférni, ahogy észrevettem a fűtéselosztó alsó részén bal oldalra megy be a bowden. A középkonzol lebontásával meg is láthatod, de valószínű, hogy a fűtéselosztó szétszedéséhez a komplett műszerfalat szét kell szedni."

Erre válaszolt Zbandi...

"Nem egészen így van. (leglábbis nálam)

Nálam igenis van fütéscsap, ami elzárja a melegvíz keringettetését a fűtésboxban. Kint van a motortérben a kormányszervó alatt kell találnod.

Éz egy vákum müködtetésű csap, a hőmérésklettekerőtöl megy egy kis fekete-piros jelölésü cső a motortérbe vissza. Legalábbis nálam. DE a minap láttam egy 95ös X16XEL Astra Caravant klímásat, és én bizony nem találtam meg benne ezt a csapot. Lehet hogy csak később lett divat... Az enyém 97-es.

Üdv:András"

Mivel Te mindig meg vagy arról győződve, hogy Neked van igazad, és Te vagy a tévedhetetlen, így kiállok előled! A lényeg, hogy az enyém tutira valami nem gyári fos, mert van rajta vákuum vezérelt fűtéscsap... Az pedig nem lehet gyári. Csak az a gyári, amin nincsen vákuum vezérelt csap, és 2 db hőgomba van... Megértettem...

Kérdésedre a válasz... A felső gomba indítja a 2 ventit 6-6 volton üzemelve, így lassú fokozatban, míg a lenti záródásakor a 2 venti külön külön kap 12V feszt, tehát átvált gyors fokozatba. Ez ugye azért fent lent, mert a hűtő tetejében mindig melegebb víz van, mint az aljában. Akkor kell jobban hűteni a vizet, ha már nem elég a hűtő felületéről elvezetett hőmennyiség, tehát ekkor kell a második fokozat. Jah! Az alsó ráadásul a víz túlhevülése esetén gombától függően 120-115 fok körül oldja a klíma kompit.

Na nálam ezt másként oldották meg... GYÁRILAG!!! Ez Classic...

Megosztás:

...

Kérdésedre a válasz... A felső gomba indítja a 2 ventit 6-6 volton üzemelve, így lassú fokozatban, míg a lenti záródásakor a 2 venti külön külön kap 12V feszt, tehát átvált gyors fokozatba. Ez ugye azért fent lent, mert a hűtő tetejében mindig melegebb víz van, mint az aljában. Akkor kell jobban hűteni a vizet, ha már nem elég a hűtő felületéről elvezetett hőmennyiség, tehát ekkor kell a második fokozat. Jah! Az alsó ráadásul a víz túlhevülése esetén gombától függően 120-115 fok körül oldja a klíma kompit.

Na nálam ezt másként oldották meg... GYÁRILAG!!! Ez Classic...

És tudja. :) Valójában ha az a gomba kapcsol, akkor ventik direkt 12V-on pörögnek és egyúttal tiltja is a klímakompresszort. Ha jól emlékszem, az enyémben 105 fok körüli gomba van. Már ha egyáltalán még működik. :D

Klasszikban sok gyárinak tűnő dolgot tettek. Ilyen a kpzár, amit ugye beleraktak, de mezei univerzális. Ezért vagyok úgy vele, hogy 96-97-ig lévő szériákban van gyári megoldás, ami a rajz alapján is van, de láttam már 98-as nem-klasszikot, amiben a bowdenes vagy milyen elektromos ablak volt benne, nem pedig az igazi eredeti.

Az a csap nekem belül van, de amúgy valóban elzárja a meleg vizet a radiátorból. Enyém nem vákuumos meg ilyesmi, hanem a bowden mozgatja a csapot. Kisebb ellenállást érezni, mikor letekerem tök hidegre.

Megosztás:

És tudja. :) Valójában ha az a gomba kapcsol, akkor ventik direkt 12V-on pörögnek és egyúttal tiltja is a klímakompresszort. Ha jól emlékszem, az enyémben 105 fok körüli gomba van. Már ha egyáltalán még működik. :D

Klasszikban sok gyárinak tűnő dolgot tettek. Ilyen a kpzár, amit ugye beleraktak, de mezei univerzális. Ezért vagyok úgy vele, hogy 96-97-ig lévő szériákban van gyári megoldás, ami a rajz alapján is van, de láttam már 98-as nem-klasszikot, amiben a bowdenes vagy milyen elektromos ablak volt benne, nem pedig az igazi eredeti.

Az a csap nekem belül van, de amúgy valóban elzárja a meleg vizet a radiátorból. Enyém nem vákuumos meg ilyesmi, hanem a bowden mozgatja a csapot. Kisebb ellenállást érezni, mikor letekerem tök hidegre.

Ha tudnád mennyit nyaltam ezeket a rohadt rajzokat... :S Mivel a motorvezérlő kábele szénné volt égve (így vettem az autót) vettem hozzá kábelköteget... hát mint kiderült színkódos a kábelköteg is... X16XEL köteg volt, de nem piros-fehér csatlakozós, hanem narancs-piros csatis... N mint kiderült, az nekem nem jó! Ekkor tapasztaltam azt, hogy korábban a kopogásérzékelő nem csak 2 érintkezős verzióban volt az X16XEL-nél, hanem volt 1 érintkezős is... Mondom faxa... Mivel nem volt a kezemben olyan kábel, amin ellenőrizni tudtam volna, hogy csak a testet vitték el azon, vagy más szerepe lett volna a dolognak, így keresnem kellett másik köteget. Ezek után azért rájöttem, hogy a kábelezés terén nincsen 2 egyforma astra... tök szívás. Ismerős szerelő most szívott egy C Vectrával. TK-s volt, és elszakadtak a kábelek. Az autót összerakták, de amit szereztek új kábelköteg az semmire sem volt jó. 1 napig bírta az akku. Lényege az volt, hogy hiába ugyan az a felszereltség, a köteg tök máshogy van kialakítva. Bizonyos részei az autónak, példul az intelligens futómű folyamatosan üzemelt, leállítás után nem kapta meg a canbuson az üzit, hogy kikapcs... Lassan már kezdem elhinni, hogy minden autó egyedi!

Megosztás:

A kábelkötegekkel én is szívok rendesen. Mondjuk főleg mert más motor, más felszereltség, más évjárat. Egyébként hihetetlen hogy pl a dudát, egy év difivel teljesen másképp képesek bekötni. Aztán az ember meg néz ki a fejéből.

Még ugyanazon évjáratú egyforma motoros autók közt is van difi, mert pl az is számít milyen piacra készült.

Megosztás:

A kábelkötegekkel én is szívok rendesen. Mondjuk főleg mert más motor, más felszereltség, más évjárat. Egyébként hihetetlen hogy pl a dudát, egy év difivel teljesen másképp képesek bekötni. Aztán az ember meg néz ki a fejéből.

Még ugyanazon évjáratú egyforma motoros autók közt is van difi, mert pl az is számít milyen piacra készült.

Ne is mond! :D Sárvédő... indexes, vagy nem! Német-magyar piacra került mindből... Classic szinte mind indexes... bontóban mind index nélküli volt... állítólag olaszoknál volt kötelező az indexes... Aztán ott van a kürt amit írsz... Dupla kürt, és a relé a motortérben a műanyag dobozban... kürt relé helyén patkolás... Másiknál a kürt relé a bizti táblán megvolt. színek alapján kerestem végig... hát lópikulát nem találtam míg a köteget végig szét nem szedtem... mert a hülye relézés miatt más színkóddal ment előre... :S

Megosztás:

Ledezett már valaki rendszámtábla világítást? :D

2 éve... :) Én vettem fehér fényű ledes szofitát... olyan csíkot láttak mögöttem, hogy a rendőrök azt hitték, hogy neonos a kocsi... :D talán még fotóm is van valahol miután beépítettem... Egy volt a gond! Be kellett forgatni irányba, hogy rá világítson.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.