Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Egyéb csevegés

gsi.tamás

Recommended Posts

Máig bírtam.Leszedtem az ékszíjat, aztán megrángattam, megmozgattam mindent, aminek köze lehet ehhez a nyüszögéshez.Az ékszíjfeszítő görgő volt a hunyó.A csapágygolyók kicsit kergették 1mást, de alig hallhatóan. Gondolom feszítés alatt már más a leányzó fekvése.

Egy élmény volt vissszarakni a szíjat, hogy k@pná be aki az autómata feszítőt kitalálta.De sikerült.Ez a lényeg.

A csapágygolyós téma mekkora duma na ezt még nem halottam :unsure: :blink: ;)

Bocs az off-ért de mikor olvastam majdnem leestem a székről ;) :P

Megosztás:

• 1 month later...

Lenne egy kérdésem fék ügyben: azt vettem észre úgy egy hónapja, hogy ha lassan gurulok az autóval (pl. lámpánál araszolgatás) sípoló hang hallatszik valamelyik fékemből (tippem szerint a jobb elsőből), akkor, ha nem nyomom a fékpedált. Ha kicsit is nyomom a féket, még mielőtt elkezdene fogni, rögtön abbahagyja, csak felengedett féknél csinálja. Ez mitől lehet? Valami beszorult a féktárcsa és a fékpofa közé?

Megosztás:

Akkor szokott lenni ilyen, ha a fékbetétből leválnak darabok, amik ugyan ott maradnak, nem esnek

ki, de azok hozzáérnek a tárcsához. Nincs nagyon elhasználódva a betét?

Illetve ami még megtréfálhat, a tárcsa mögött levő védőlemez, ami nagyon könnyen hajlik, és ha

hozzáér a tárcsához, ilyen hangot hallat. Bár az nem szokott elmúlni fékezéskor általában.

Megosztás:

Őszintén szólva nem tudom, mennyire kopott a betét, nem sűrűn szedem szét a féket :lol:

De mivel áprilisban úgyis megy műszakira, előtte majd át kell nézni. Viszont akkor gondolom nem tud semmi kárt okozni, addig használhatom az autót.

A kézifékem is gyengébb a kelleténél (lejtős kapubeállóban el tud gurulni az autó), de ezt már eljátszottuk a Caravánnál is, annak is ezzel volt gondja (kézifékkötél + hátsó betétek cseréje).

Más téma: vonóhorgos autónál a műszakin ellenőrzik az utánfutó index-visszajelzését? Mert akkor még szereznem kell 4lábú index-jeladót is, most a nem vonóhorgosokhoz való 3lábú van benne. Autósboltban kérdeztem múltkor, mennyibe kerül a 4lábú, csak nézett érdekesen a fickó, nem értette miről beszélek :)

Megosztás:

A betétek kopottságát meg tudod vizsgálni egyszerű szemrevételezéssel, "csak a kereket kell leszerelni". Ekkor jobb oldali keréknél balra tekered a kormányt, és simán meg tudod nézni a kopottságot. Másik oldalnál értelemszerűen fordítva.

Műszakin nem emlékszem, hogy megnéznék a csatlakozót, de a belül levő visszajelzőt tuti figyelik.

Ha nincs utánfutó a kocsi után kötve akkor is fel kell villannia legalább egyszer, amikor irányjelzőt kapcsolsz.

Megosztás:

Hmm, ezt nem is tudtam. Gondolom a hozzávaló 4lábú indexvezérlő megteszi ezt az egyszeri felvillantást.

Nálam ez így működik az Astrában, meg régen a Wartburgomban is ilyen rendszerű volt.

Ha van ismerős akkor kérj kölcsön egyet a műszaki idejére, én is adnék, de messze vagyok.

Megosztás:

Ilyen külön kis dobozos megoldású visszajelző volt a kocsiban mikor megvettem, de ki is operáltam belőle, mert nem túl esztétikus sztem. Inkább körülnézek bontóban index-jeladóért, aztán ha más nem lesz, visszakötöm azt a kis dobozt a vizsga idejére (feltéve, hogy megtalálom).

Megosztás:

Ilyen külön kis dobozos megoldású visszajelző volt a kocsiban mikor megvettem, de ki is operáltam belőle, mert nem túl esztétikus sztem. Inkább körülnézek bontóban index-jeladóért, aztán ha más nem lesz, visszakötöm azt a kis dobozt a vizsga idejére (feltéve, hogy megtalálom).

Nekem is ilyen van,elrejtettem a biztitáblához,a LED vezetékét meghosszabítottam és a ködlámpakapcsoló mellé építettem be!

Megosztás:

Nekem is ilyen van,elrejtettem a biztitáblához,a LED vezetékét meghosszabítottam és a ködlámpakapcsoló mellé építettem be!

Én is hasonlón gondolkodtam akkoriban, csak az enyémben nem LED, hanem egy kis égő van, azt akartam a műszerfalban levő eredeti helyére bekötni.

Megosztás:

Más téma: vonóhorgos autónál a műszakin ellenőrzik az utánfutó index-visszajelzését? Mert akkor még szereznem kell 4lábú index-jeladót is, most a nem vonóhorgosokhoz való 3lábú van benne. Autósboltban kérdeztem múltkor, mennyibe kerül a 4lábú, csak nézett érdekesen a fickó, nem értette miről beszélek :unsure:

A relé cseréje még nem old meg semmit, ugyanis a vezeték is hiányzik a relé, és a müszeregység között. Ez kb. 50 cm fehér 0,5 mm2 -es drót.

Megosztás:

Ez tuti? Mondjuk egy vezetéket még be tudok húzni. És akkor legalább úgy műxik, mint a gyári.

Ha a relé gyári akkor igen, ha valami ut. akkor lehet hogy rovid villanásokkal jelzi a futó hiányát. Vészvillogónál viszont egyszerre jeleznek.

De ha visszaolvasol az elektromos részben szerintem ezt már kitárgyaltuk részletesen.

Mingyá'ittvannakamodikosztjolmegszidnakminket. :unsure:

Megosztás:

Én a nyáron raktam fel a vonóhorgot.

Kicseréltem a 3 lábút négy lábú relére bontóból (egyébként VW relére. A lábkiosztása és számzása ugyanaz mint az opelé és működik is tökéletesen)

Na és persze a műszerfalba be kellett raknom egy izzót és már minden működött is.

Vezetékeznem nem kellett.

Ja és csak utánfutóval és vészvillogózva jelez a lámpácska.

Megosztás:

Én a nyáron raktam fel a vonóhorgot.

Kicseréltem a 3 lábút négy lábú relére bontóból (egyébként VW relére. A lábkiosztása és számzása ugyanaz mint az opelé és működik is tökéletesen)

Na és persze a műszerfalba be kellett raknom egy izzót és már minden működött is.

Vezetékeznem nem kellett.

Ja és csak utánfutóval és vészvillogózva jelez a lámpácska.

Na, ez jó hír. Az izzót már beleraktam a megfelelő helyre anno, mikor betettem a fordszámmérős műszerfalat, hogy ne kelljen majd emiatt kibontanom. Melyik bontóban vetted a relét, Fehérváron, vagy Bp-en?

Az, hogy némelyik rendszerben felvillan a visszajelző utánfutó nélkül is, az nem előírásszerű, hanem a működési elvéből fakad: az a kis áramkör figyeli, hogy mennyi terhelés van az index-áramkörben, és mivel 2 hideg izzó is produkál annyi terhelést, amíg be nem melegszik az izzószáluk, mint 3 izzó névleges terhelése , ezért villan fel egy pillanatig utánfutó nélkül is.

Megosztás:

Aha, megint okosabb lettem.

A plusz izzót pontosan hova is szereltétek?

Ha arra gondolsz, ami a műszerfalban gyárilag meglevő hely, az a műszerfal jobb alsó részén a töltésjelzőtől jobbra található (nem közvetlenül, hanem az egyel jobbra található téglalap alakú kivágás bal szélén, ami alatt már van alsó sor is), zöld plexije van.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.