Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Egyéb csevegés

gsi.tamás

Recommended Posts

Csak a kilométeróra mutatóját nem tudom levenni.TEhát első kérdés: Hogy kell? :)

Használjam az energiámat vagy van valami cseles megoldás a levételére???

Másik: Azt hogy lehet megoldani, hogy a mutatók más színben pompázzanak, mint a számlap háttérvilágítása?

Mert ugye a mögötte lévő üveg(?) anyagában vezeti és töri a fényt, ami a számlap többi részét is megvilágítja.

Szóval egyelőre ennyi! :D

Azt én nem vettem le, hogy ne kelljen kínlódni a beállításával, hanem kivettem a kis pöcköt, amire felfekszik a mutató, kipattintottam a két műanyag keretet a számlálók elől, és ollóval elvágtam a számlatot a mutatónak kialakított lyuk és a számláló között, így már le lehetett fordítani róla a számlapot.

Vissza ugyanez, nem látszik meg a vágás, mert ott eléggé takarásban van.

A többi mutatót 2 db kiskanállal vettem le, kétoldalról egymásnak szemből alátenni, és nyomi lefelé mindkettő nyelét nagyjából egyformán, szépen lejönnek.

Megosztás:

néztem őket, de egy valamit nem látok tisztán a képen

a meglévő foglalatból viszi be az ampert?

a másik: ha egy ellenállással csinálja az egészet, az mekkora?

a tidnél pl a meglévő foglalatról veszi

Visit My Website

ha tudjuk a sok ellenállásos változatban a méretet akkor sztem az kiszámítható...

nem lehetne esetleg az ellenállás alakjáról, méretéről, színéről beazonosítani?

ez csak egy tipp...elektrotechnikához nem értek :D

viszont nekem elég lesz az egyszínű kijelző-mutató...sztem csak ledet cserélem mint a tidnél...

pepéjé jól néz ki :) és a tidem se lett rossz

mindenestere 800 forintot megér...kipróbálom :D ...csak jöjjön a fizetés meg a hétvége :D

Megosztás:

az ollós trükk tökéletes, mert így a km-óra pontossága(pontatlansága) megmarad.

a 2 kiskanál helyett meg lehet használni villát is. :)

Mint írtam én még nem csináltam.

A lengyel oldalon úgy látszik, hogy valami ragaccsal, (széles celux szerű) leragasztja a számlaphoz a mutatót, majd lepattintja valamivel a tengelyről. (Pl.villa) Vagy ha le van ragaszva lehet, hogy villa sem kell. Gondolom a ragacs miatt ugyanoda kerül a mutató vissza.

A számlapon nincs fólia? Többen panaszkodtak, hogy valami fólia felpöndörödik! Ha elvágod a számlapot, nem fog felpöndörödni?

Megosztás:

én is annyit értek, hogy elmondom, mit szeretnék

a szaki megmondja, mi kell hozzá, összeheggesztem és örülök :)

az oldalon 520ohmot ír az ellenállásra, de az egész szövegből kb. ennyit értek

Vagy sorba kötöd a ledeket és akkor nem kell elötét ellenállás vagy egyenként kötöd be a ledeket, akkor mindnél kell.

Az elötét nagysága attól is függ, hogy mekkora a nyitófeszültség és mekkora árammal. 470-650ohm 0,25w nem nagy baklövés, ha nem is ismered az adatait a lednek.

A mutatót a km óráról én a lanoson levettem. Az enyémen már nem spirálos a cucc hanem elektronyos. Szépen eröböl lehúztam, miután megjelöltem hogy állt. Aztán mentem az alig utcába megcsináltatni (10.000ft), mert a tütengely elmozdult a helyéröl és "darabos" lett a km/h kijelzés.

üdv josh

Megosztás:

Max. zárófeszültség : 5V

Nyitófeszültség : 3.2 - 3.6 V

Üzemi áramerősség : 20mA

ehhez mekkora ellenállás kell és hány ledet köthetek rá?

a lengyel minta alapján csinálnám meg, 3 körösen

Emlékeim szerint 1 ledhez úgy kell méretezni, hogy az üzemi feszből kivonod a nyitófeszt (12-3,6=8,4), majd a többi ohm törvénnyel adja magát. Így 420 ohmos ellenállás kell 12 V-ra. Ha viszont 14,4 V-ra méretezed, akkor 540 ohm. Én inkább erre méretezném a helyedben.

Ha több led van sorban akkor a nyitófeszeket összeadva vonod ki a 12 (14,4) V-ból és úgy számolod.

Ja és a termelt hő az ellenálláson kb. 0,2 W, úgyhogy 0,5, vagy 1 W-os ellenállás biztos jó lesz.

Megosztás:

Tapasztalati értékek: 470 Ohm/0,5W egy LED-hez, 2 LED sorbakötve 360 Ohm/0.5W, 3 LED sorbakötve 180 Ohm/0.5W.

A mutatót én még sosem vettem le, úgyhogy ez ügyben nem tudok tanácsot adni.

Az enyém nem annyira szép (nem egészen egyenletes), de egyelőre megfelel, a fő cél az volt, hogy ne kelljen égőt cserélni. Sajnos a visszajelzők közül nem mindegyiket sikerült kiváltani LED-del, az indexvisszajelző LED-del a gyújtás ráadása után folyamatosan világított, a motorkontroll lámpa pedig a motor beindulása után világított folyamatosan LED-del, ezekbe a pozíciókba vissza kellett tennem az izzókat. A töltésjelzőt pedig a funkciója miatt (a gerjesztőáramot rajta keresztül kapja a generátor) szintén meghagytam eredetiben.

Megosztás:

akkor ha jól számolok, ezekből a ledekből 3-at tudok sorba kötni?

mivel egy ellenállás (gondolom) nem kerül sokba, így szerintem külön fogom előtétezni

és így legalább látni is fogok, ha kimegy valamelyik

javítsatok ki vagy ajánljatok esetleg mást, ha van ötletetek

a fenti számolás alapján nem teljesen értem a lengyel kapcsirajzot, ahol ugyanazt az ellenállást használják mindenhova :)

(rég vót má iskola :D)

kell valakinek ilyen led?

mert akkor rendelek többet is

50ft

kerek fejű, 5mm-es

Megosztás:

Vagy sorba kötöd a ledeket és akkor nem kell elötét ellenállás vagy egyenként kötöd be a ledeket, akkor mindnél kell.

Mindenképpen kell sorba ellenállás, az áramkorlátozás miatt, különben rövid életű lehet a led...

szal a sorba kötést is így kell tervezni, hogy maradjon még feszkülönbség, amire ellenállást lehet méretezni.

Megosztás:

Egy ledre a számolás

Lehet számolni 14V-al járó motornál. Ha egy led elvesz 3,2V-ot (n darab lednél n*3,2V), akkor már csak 14-3,2=10,8V (értelemszerűen 14-n*3,2 több led egy ellenálláson) van az ellenálláson.

A körben 20mA azaz 0,02A folyik, így R=U/I. Tehát 10,8V/0,02A=540ohm.

A led legyen minimum 2500mCd-s mert ha megcsiszoljátok a fényerő nagy része elveszik, hiába polírozzátok (tapasztalat).

üdv josh

Megosztás:

Mindenképpen kell sorba ellenállás, az áramkorlátozás miatt, különben rövid életű lehet a led...

szal a sorba kötést is így kell tervezni, hogy maradjon még feszkülönbség, amire ellenállást lehet méretezni.

Ha 14,6V-ra vagy fölé méretezel, akkor nem feltétlen kell (valóban kéne), maguknak "korlátozzák".

üdv josh

Megosztás:

Ha 14,6V-ra vagy fölé méretezel, akkor nem feltétlen kell (valóban kéne), maguknak "korlátozzák".

Mindenképpen ajánlott, mivel a ledek nem homogén szennyezőanyaggal készülnek, hajlamosak a megfutásra

a környezeti tényezők változásánál. Ezért kell a méretezett ellenállás, és érdemes 10%-kal kisebb áramra

tervezni, mint a megadott munkaponti árama a lednek. Ilyenkor lesz "elvileg" örökéletű. :)

Megosztás:

akkor ha jól számolok, ezekből a ledekből 3-at tudnék sorba kötni?

de mivel egy ellenállás (gondolom) nem kerül sokba, így szerintem inkább külön fogom előtétezni

és így legalább látni is fogok, ha kimegy valamelyik

ellenvélemény?

javítsatok ki vagy ajánljatok esetleg mást, ha van ötletetek

(rég vót má iskola :))

kell valakinek ilyen led?

mert akkor rendelek többet is

50ft

kerek fejű

* Anyaga : InGaN

* Szin : fehér

* Lencse típusa : víztiszta, sima

* Max. zárófeszültség : 5V

* Nyitófeszültség : 3.2 - 3.6 V

* Fényintenzitás : 18.000 mCd

* Hullámhossz : -

* Üzemi áramerősség : 20mA

* Max. teljesítmény :

* Sugárzási szög : 25 fok.

Megosztás:

akkor ha jól számolok, ezekből a ledekből 3-at tudnék sorba kötni?

...kerek fejű

* Anyaga : InGaN

* Szin : fehér

* Lencse típusa : víztiszta, sima

* Max. zárófeszültség : 5V

* Nyitófeszültség : 3.2 - 3.6 V

* Fényintenzitás : 18.000 mCd

* Hullámhossz : -

* Üzemi áramerősség : 20mA

* Max. teljesítmény :

* Sugárzási szög : 25 fok.

Én is hasonlót raktam be, csak annak a fényintenzitása 55000 mCd.

Megosztás:

én már végigjátszodtam

ellenállat nélkül elszál, még ha 5 leddet is raksz, és világítani se világít rendesen.

én 30mA al számoltam, mert ezek akék ledek felvesznek annyit és 360 ohmmal raktam egyet.

lassan féléve megy a szivargyújtóban, és az mindig megy és szépen kéklik :)

jah meg ugyan ezzel a számolgatással tettem kettőt a csomba és az is meg legalább féléve.

üdv.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.