Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos

gsi.tamás

Recommended Posts

Tegnap éjszaka vezettem, és sötétben megint észrevettem, hogy parázslik a töltésvisszajelző lámpa. Nem világít rendesen csak halványan parázslik. Ez töltéshiba lehet vagy valami kontakt? Tudom tavaly télen is beszéltünk már erről a témáról, de megoldás nem született.

Mérj töltést, rögtön megtudod hol a gond. :lol:

Megosztás:

Mérj töltést, rögtön megtudod hol a gond. :)

Igen, erre gondolva el is mentem ma délelőtt, de nem volt ott a csóka, így marad a jövőhét. :lol:

Közben megpróbáltam ledesíteni a km-órát, de a nem jó fajtát kapott kolléga( nem megy bele a helyére, mert ezek az izzó "vállasak", az enyémek meg nem), így hétfőn cserélem ki a boltban az izzókat. Jövőhéten folyt.köv.... :lol:

Megosztás:

Tudtommal a fogyasztását figyeli......nem 100%

De. Áramfelvételt figyel. FPepe régebben leírta, hogy miképp működik, de most nem találom.

Akkor végképp nem tudom, hol lehet a hiba a tompított izzóknál. :lol:

Rajz szerint a 2 tompítottat és a 2 hátsó helyzetjelzőt figyeli egy-egy, összesen négy külön "egység", de ezek összesítve vannak, tehát egy szál vezetéken adják a jelet ha a négy közül valamelyik bedöglött. Így lehet az is, hogy a hátsó lámpáknál van valami geb?sz. Ha valamelyik hátsó kimegy, akkor elvileg ugyanazt írja, mint amikor a tompított döglik be. A féklámpákat kettő "egység" figyeli, azok is egyesítve vannak és egy vezetéken adják a jelet a BC-nek, de nem ugyanarra.

Első helyzetjelzőt nem figyeli.

Megosztás:

De. Áramfelvételt figyel. FPepe régebben leírta, hogy miképp működik, de most nem találom.

Rajz szerint a 2 tompítottat és a 2 hátsó helyzetjelzőt figyeli egy-egy, összesen négy külön "egység", de ezek összesítve vannak, tehát egy szál vezetéken adják a jelet ha a négy közül valamelyik bedöglött. Így lehet az is, hogy a hátsó lámpáknál van valami geb?sz. Ha valamelyik hátsó kimegy, akkor elvileg ugyanazt írja, mint amikor a tompított döglik be. A féklámpákat kettő "egység" figyeli, azok is egyesítve vannak és egy vezetéken adják a jelet a BC-nek, de nem ugyanarra.

Első helyzetjelzőt nem figyeli.

Ezt értem. :lol:

Csak ha ráadom a gyújtást, akkor kapcsolok egyet a kapcsolón (helyzetjelző) akkor nem ír ki hibát. Kapcsolok egy refit és kapcsolok még egyet a világítás kapcsolón, akkor sem ír ki hibát. Refiről visszarakom tompítottra, akkor írja ki a hibát. ma átnéztem, megmértem a tompított vezetékeket, és minden rendben van. lehet hogy a cc m romlott el?

Megosztás:

Ezt értem. :lol:

Csak ha ráadom a gyújtást, akkor kapcsolok egyet a kapcsolón (helyzetjelző) akkor nem ír ki hibát. Kapcsolok egy refit és kapcsolok még egyet a világítás kapcsolón, akkor sem ír ki hibát. Refiről visszarakom tompítottra, akkor írja ki a hibát. ma átnéztem, megmértem a tompított vezetékeket, és minden rendben van. lehet hogy a cc m romlott el?

Legvégső esetben én megmérném műszerrel az áramfelvételeket. Refin persze, hogy nem ír hibát, mert akkor nem kap villanyt a tompított.

Megosztás:

Legvégső esetben én megmérném műszerrel az áramfelvételeket. Refin persze, hogy nem ír hibát, mert akkor nem kap villanyt a tompított.

Ha jól értem, akkor a hátsó lámpák áramerősségét mérjem meg, refire állítva?

Illetve tompítottra állítva pedig azokat?

Mennyi a normál érték az izzóknál?

Megosztás:

Refivel nem érdemes vesződni, mert akkor az indexkar megszakítja a tompított áramkörét és átkapcsolja refire a feszültséget. Kapcsold be a tompítottat, írja a hibát ugye, de mérd meg műszerrel (sorba kötve ugye), hogy mekkora áramok folynak.

55/60W-os izzó esetén, 14,4V-on 3,81A körülinek kell lennie a tompított áramfelvételének. Izzónként értetendő persze. A hátsó helyzetjelző izzók 5W-osak, tehát 0,374A-t kell felvennie darabonként 14,4V-on.

Megosztás:

Legegyszerűbb megoldás, ha lehúzod a csatit a CC-ról, és a csatiban méred meg az áramokat, az egyes izzók összetartozó vezetékeit a rajzon megtalálod.

Megosztás:

Refivel nem érdemes vesződni, mert akkor az indexkar megszakítja a tompított áramkörét és átkapcsolja refire a feszültséget. Kapcsold be a tompítottat, írja a hibát ugye, de mérd meg műszerrel (sorba kötve ugye), hogy mekkora áramok folynak.

55/60W-os izzó esetén, 14,4V-on 3,81A körülinek kell lennie a tompított áramfelvételének. Izzónként értetendő persze. A hátsó helyzetjelző izzók 5W-osak, tehát 0,374A-t kell felvennie darabonként 14,4V-on.

Elsőknél 4.3A bal, 4.6A jobb.

A hátsók 0.34A.

Elől H1 es, 55W izzók vannak.

Megosztás:

Lehúzom a csatit, akkor nem világítanak az izzók.

Az természetes, hogy nem világítanak, mivel a CC-n keresztül záródik az áramkörük. Azért jobb ott mérni, mert ezzel a bekötési, vezetékezési hibák is kiszűrhetők. A xenon beépítésekor nem alakítottál át vmit a lámpák áramkörében?

Megosztás:

Elektromos ablakemelő és komfort kapcsán lenne kérdésem. Megnéztem a GYIK mintáit és az alapján nekem nem a komfortkapcsolós ablakemelőm van. Viszont tanítható módon tudja, hogy hosszabb nyomásra teljesen leengedje, vagy felhúzza az ablakot. 98-as a gép. Az ablakemelő csatlakozóján két "üres" csatlakozó van. Bármelyikre adok testet nem történik semmi.

Elképzelhető, hogy az én ablakemelőmre is ráköthető riasztó úgy, hogy felhúzza az ablakot? Lehet, hogy ennek valahol máshol van a vezérlője?

Más: Egy riasztót sikeresen hazavágtam. (Nem volt nagy történet, mert egy kínai remek.) Hol találok kimondottan F Astrához a gyári központi zárhoz távirányító modult, illetve olyan kütyüt, ami zárást követően felhúzza nekem a gyári elektromos ablakot?

Megosztás:

Elektromos ablakemelő és komfort kapcsán lenne kérdésem. Megnéztem a GYIK mintáit és az alapján nekem nem a komfortkapcsolós ablakemelőm van. Viszont tanítható módon tudja, hogy hosszabb nyomásra teljesen leengedje, vagy felhúzza az ablakot. 98-as a gép. Az ablakemelő csatlakozóján két "üres" csatlakozó van. Bármelyikre adok testet nem történik semmi.

Elképzelhető, hogy az én ablakemelőmre is ráköthető riasztó úgy, hogy felhúzza az ablakot? Lehet, hogy ennek valahol máshol van a vezérlője?

Más: Egy riasztót sikeresen hazavágtam. (Nem volt nagy történet, mert egy kínai remek.) Hol találok kimondottan F Astrához a gyári központi zárhoz távirányító modult, illetve olyan kütyüt, ami zárást követően felhúzza nekem a gyári elektromos ablakot?

Ha mindkét oldalon tanítható, akkor elméletileg tudnia kéne a felhúzást. A sarokban levő csati az, amelyikre adni kéne testet. Mostanában volt valaki akinek szintén nem működött ez a funkció, így lehetséges, hogy nincs bekötve a motor elektronikáján belül. A működés feltétele a fix 12V és a test (vastagabb piros-sárga és barna vezeték)!

A riasztón reléken keresztül ment a központi, vagy csak tranzisztoros kimenetei vannak?

Nincs máshol vezérlő (tudtommal) az ablakokhoz. Ha nem megy a testelős megoldás, egy relén keresztül lehet a felhúzó gombra kötni + 12V-ot néhány mp-ig. Akkor is felmegy, de be kell legyen tanítva a komfortra, tehát ha valamiért elfelejti a programozást, újra kell tanítani a komfort elektronikát.

Megosztás:

Én is próbáltam és nekem sem működött. :lol:

Megosztás:

Mindkét oldalon a cc csatinál 4.6A

A bizti táblában, a bizti helyére bekötve bal oldal 4.3A , jobb oldalt 4.6A

Akkor lehet, hogy behalt a CC, arra gondolok, hogy talán a xenon nyírta ki valahogy, esetleg valami nagyfeszültségű impulzust nyomott visszafelé neki. Nem próbáltad még szétszedni? Hátha látszik benne a hiba szemmel is.

Megosztás:

Akkor lehet, hogy behalt a CC, arra gondolok, hogy talán a xenon nyírta ki valahogy, esetleg valami nagyfeszültségű impulzust nyomott visszafelé neki. Nem próbáltad még szétszedni? Hátha látszik benne a hiba szemmel is.

Nem látszik benne a hiba.

Egyébként én is erre tippelek, hogy behalt a cc.

Megosztás:

Nem látszik benne a hiba.

Egyébként én is erre tippelek, hogy behalt a cc.

Álló motor mellett mértem. Igen, kb ennyit mutatott a voltmérő, ha jól emlékszem.

Ha van nagyon sok időd és türelmed, akkor kipróbálhatod, hogy melyik kivezetésnél adja a hibát, lehet csak az egyik rossz. Aztán ha még jobban ráérsz, akkor belül leköveted az áramkört a nyákon, hogy mégis mi halhatott meg, cserélhető-e, stb.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.