Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve
  Tompecs írta:
Mondasz valamit, bár az én véleményem: ha valaki ilyesmire adja a fejét, az ne csak az elektromosságból legyen valamennyire felkészült, hanem a hatályos szabályokkal is legyen tisztában, hogy a vizsgán se bacogassák!

És egyáltalán nem nagyképűségnek vagy sértésnek szántam :) :D

Hátigen. Nekem gyári, úgyhogy nagyon nem is érdekel. Gyárilag meg lehet az első ködöst felkapcsolni tompított mellett is és úgy van megoldva, hogy helyzetjelzőnél felkapcsolható a hátsó, ha bekapcsolod az elsőt. ;)

Elküldve
  daykiller írta:
Gondolom így akarta megoldani, hogy felkapcsolt tompított esetén a ködöst ne tudjad, mert ugye ha világít a tompított, akkor a ködös kapcsolótól fesz kiegyenlítődik a relé tekercsén, így az nem húz be, illetve elenged ha úgy van éppen.

Tompecs írta:
Day ezt szerintem rosszul látod!.......

Pont Day látja jól!

Mivel negatív testelésű autóink vannak, ezért nem kapcsolgatunk testet kapcsolóval! Az említett rajznak pont az a célja, hogy ne lehessen felkapcsolni a ködöst, ha megy a tompított. Bár elég ökör megoldás a refi izzót használni relé működtetésére, de elméletben működhet.

Miért nem kapcsolgatunk negatívat? Számtalan olyan u.gy. ködös létezik ahol csak egy szál madzag jön ki a lámpából, azt hogy kapcsolod fel negatívval? Akkor folyamatos + kéne a lámpának ami akár tűzveszélyes is lehet, elég egy hibás csatlakozó! Arról nem is beszélek, hogy a biztosítéktábla is értelmét veszti....

Elküldve
  brekeke írta:
Pont Day látja jól!

Mivel negatív testelésű autóink vannak, ezért nem kapcsolgatunk testet kapcsolóval! Az említett rajznak pont az a célja, hogy ne lehessen felkapcsolni a ködöst, ha megy a tompított. Bár elég ökör megoldás a refi izzót használni relé működtetésére, de elméletben működhet.

Miért nem kapcsolgatunk negatívat? Számtalan olyan u.gy. ködös létezik ahol csak egy szál madzag jön ki a lámpából, azt hogy kapcsolod fel negatívval? Akkor folyamatos + kéne a lámpának ami akár tűzveszélyes is lehet, elég egy hibás csatlakozó! Arról nem is beszélek, hogy a biztosítéktábla is értelmét veszti....

Köszönöm. :)

Amúgymeg gyárilag felkapcsolható az első ködös a tompított mellé, tehát nem kell ez a kis "védelem".

Elküldve
  daykiller írta:
Hátigen. Nekem gyári, úgyhogy nagyon nem is érdekel. Gyárilag meg lehet az első ködöst felkapcsolni tompított mellett is és úgy van megoldva, hogy helyzetjelzőnél felkapcsolható a hátsó, ha bekapcsolod az elsőt. :)

Igazából elővizsgán nem nézték, hogy felkapcsolható a-e a hátső tompított nélkül, de ez szerintem az emberkétől függ, mennyire alapos.

Elküldve
  brekeke írta:
Pont Day látja jól!

Sajnos te is rosszul látod, ez a rajz szerint muszáj testet kapcsolni a kapcsolóval, különben nem fog működni (egyébként ez egy hátsó ködlámpa rajza nem az első és hátsóé!

Testet nagyon sok minden kapcsol a kocsiban, nem is hinnéd pl.: ajtó kapcsoló, belsőtér világítás kapcsoló, hogy a jeladókról ne is beszéljünk!

Elküldve
  daykiller írta:
Köszönöm. :)

Amúgymeg gyárilag felkapcsolható az első ködös a tompított mellé, tehát nem kell ez a kis "védelem".

Így van mivel az első mehet csak helyzetjelzővel, tompítottal, meg távolságival, a hátsó meg csak az elsővel, vagy ha az nincs akkor tompítottal meg távolságival!!!

Elküldve
  brekeke írta:
Pont Day látja jól!

A megkapott +kell védeni és kész is a védelem, egyébként ezzel csak a relének adsz negatívot, attól még az izzó + fog kapni!

Elküldve

egyébként a srác azt kérdezte, hogy mi hiányzik a rajzról és én arra válaszoltam, ha mindent úgy köt be ahogy a rajzon van, akkor testet kell kapcsoljon, feltéve, hogy ez csak egy hátsó ködlámpa, ha első, vagy első-hásó, akkor ez nem a legjobb rajz neki!

Elküldve
  Tompecs írta:
Sajnos te is rosszul látod, ez a rajz szerint muszáj testet kapcsolni a kapcsolóval, különben nem fog működni (egyébként ez egy hátsó ködlámpa rajza nem az első és hátsóé!

Testet nagyon sok minden kapcsol a kocsiban, nem is hinnéd pl.: ajtó kapcsoló, belsőtér világítás kapcsoló, hogy a jeladókról ne is beszéljünk!

Aztán itt le is zárhatod a sort. A "nagy" fogyasztók közül hirtelen egyet sem tudok ami kapcsolt negatívval működne, csak ha relézve van.

A gyári megoldás szerint nekem relé nélkül működött a hátsó ködös, aztán mikor bekerültek az elsők be kellett dugni a reléket hozzá és láss csodát kötögetés nélkül elindultak. Ha negatívat kapcsolna a kapcsoló olyan szép zárlatot csinált volna, hogy csak na.

Az adott rajzon a relé működhet ha nincs felkapcsolva a refi, mert az izzón keresztül kap testet. Mivel a relének kisebb fogyija van, mint az izzónak, így az fog bekapcsolni. Nem szerencsés dolog ez a megoldás....

Elküldve
  zotya975 írta:
Nem, külön téma a kettő. Ha gyujtást adsz hallatszik a tankból búgás 3-másodpercre, majd a kesztyűtartó felől kattanás?

Hali!!

Se búgás se kattanás,az AC-relét megtalalálom simán a bizti táblán??

Elküldve
  vaddiszno77 írta:
Hali!!

Se búgás se kattanás,az AC-relét megtalalálom simán a bizti táblán??

Nem. Jobb lábtérnél van, a küszöbburkolat mögött, ahol az ECU is található. Négy csavar tartja, ha van kesztyűtartó alatti polc is a kocsidban, akkor azt is le kell venni a takaró levételéhez. Rózsaszínű relé lesz elvileg.

Elküldve
  daykiller írta:
Nem. Jobb lábtérnél van, a küszöbburkolat mögött, ahol az ECU is található. Négy csavar tartja, ha van kesztyűtartó alatti polc is a kocsidban, akkor azt is le kell venni a takaró levételéhez. Rózsaszínű relé lesz elvileg.

Inkább ciklámen. :)

Elküldve
  brekeke írta:
Aztán itt le is zárhatod a sort. A "nagy" fogyasztók közül hirtelen egyet sem tudok ami kapcsolt negatívval működne, csak ha relézve van.

A gyári megoldás szerint nekem relé nélkül működött a hátsó ködös, aztán mikor bekerültek az elsők be kellett dugni a reléket hozzá és láss csodát kötögetés nélkül elindultak. Ha negatívat kapcsolna a kapcsoló olyan szép zárlatot csinált volna, hogy csak na.

Az adott rajzon a relé működhet ha nincs felkapcsolva a refi, mert az izzón keresztül kap testet. Mivel a relének kisebb fogyija van, mint az izzónak, így az fog bekapcsolni. Nem szerencsés dolog ez a megoldás....

Ezen vitatkozhatunk, ha gondolod: Szerinted mi fog történni, ha a kapcsolójával +-ot kapcsol? elmondom 1: ha a kormánykapcsoló utáni tompítottra köti, akkor a tompított izzóján keresztül fog a relé teste kapni, így amikor felkapcsolja a tompítottat, lekapcsol a ködlámpa, mert két +-tól nem fog kapcsolni a relé, ha ezek után felkapcsolja a refit, megint bekapcsol a ködlámpa is(biztos így kell működjön???)

2: Ha kormány kapcsoló előttire köti, akkor még refivel sem fog menni a ködlámpa, csak helyzetjelzőről(biztos így kell működjön???)

3: Beköti ahogy mondtam és jó lesz!

4: Beköti ahogy mondtad és el fog vele akadni és csak arra fog emlékezni, hogy félre lett vezetve!!!

Egyébként meg reléket kapcsolgatunk, nem pedig nagy fogyasztókat, hogy a te lelked is meg nyugodjon :)

Elküldve
  Tompecs írta:
Ezen vitatkozhatunk, ha gondolod: Szerinted mi fog történni, ha a kapcsolójával +-ot kapcsol? elmondom 1: ha a kormánykapcsoló utáni tompítottra köti, akkor a tompított izzóján keresztül fog a relé teste kapni, így amikor felkapcsolja a tompítottat, lekapcsol a ködlámpa, mert két +-tól nem fog kapcsolni a relé, ha ezek után felkapcsolja a refit, megint bekapcsol a ködlámpa is(biztos így kell működjön???)

2: Ha kormány kapcsoló előttire köti, akkor még refivel sem fog menni a ködlámpa, csak helyzetjelzőről(biztos így kell működjön???)

3: Beköti ahogy mondtam és jó lesz!

4: Beköti ahogy mondtad és el fog vele akadni és csak arra fog emlékezni, hogy félre lett vezetve!!!

Egyébként meg reléket kapcsolgatunk, nem pedig nagy fogyasztókat, hogy a te lelked is meg nyugodjon :)

Sokkal ésszerűbb lenne a gyári rend szerint, de mindegy.

Elküldve
  invictus írta:

Azt is leírtuk a Daykillerrel, hogy hogyan van kötve a gyári, azt az se volt jó!

Mégegyszer a srác azt kérdezte, hogy mit kell a rajza szerint kapcsolnia a kapcsolónak pluszt vagy minuszt, szerintem minuszt és ezt tartom is és azt is tartom, hogy ez egy hátsó ködlámpa bekötési rajza!

Elküldve
  invictus írta:

Szerintem is. :)

Tompecs írta:
Azt is leírtuk a Daykillerrel, hogy hogyan van kötve a gyári, azt az se volt jó!

Mégegyszer a srác azt kérdezte, hogy mit kell a rajza szerint kapcsolnia a kapcsolónak pluszt vagy minuszt, szerintem minuszt és ezt tartom is és azt is tartom, hogy ez egy hátsó ködlámpa bekötési rajza!

Tökmindegy. Az Opelben a vezérlések nagyon nagy része pozitív vezérléses és nem értem miért olyan nehéz megoldani kis átkötéssel, hogy maradjunk a pozitív vezérléses dolognál, ha már ebben a szerencsétlen autótípusban ezt alkalmazták. Venni kell gyárit, bedugni a reléket, kapcsolókat esetleg vezetékeket pótolni ha hiányzik a kötegből és szevasz. :D Nem értem minek otthon összegányolni valamit ami nem is igazán a rendszerrel kompatibilis.

Szerintem senki sem vitatta, hogy a gyári bekötés nem jó, mert az úgy jó, ahogy gyárilag van és a rajz is erről tanúskodik. Invi és Hening kartársak is utólag rakták be az első ködösöket és mindkettejüknek így van kötve. Enyém gyárilag első ködösökkel gurult ki. ;)

Elküldve
  Tompecs írta:
Így van mivel az első mehet csak helyzetjelzővel, tompítottal, meg távolságival, a hátsó meg csak az elsővel, vagy ha az nincs akkor tompítottal meg távolságival!!!

Innentől márcsak az nem világos, minek az első ködlámpával szerelt autóknál a hátsó ködlámpának külön kapcsoló, ha úgyis csak együtt mehetnek :)

Elküldve
  FPepe írta:
Innentől márcsak az nem világos, minek az első ködlámpával szerelt autóknál a hátsó ködlámpának külön kapcsoló, ha úgyis csak együtt mehetnek :)

A hátsó mehet külön, az első csak a hátsóval együtt.

Elküldve
  brekeke írta:

Visszanézve a ködlámpa problémát elektromos oldalról a következőt látom:

Szerencsés megoldás, hogy idézzelek. Ezzel zárja ki azt, hogy a refi izzóval együtt világítson a ködlámpa. ( egyébként tilos együtt világítani.) A logikája az amit leírtál és korrekt.

Ellenben a rajzon ha jól látom az szerepel, hogy a ködlámpa a 15-ös pontról (gyújtáskapcsoló) kap áramot. Na ez nekem nem tetszik. Gyakorlatilag a gyújtáskapcsolót megterheli szerintem egy 8A-es felesleges árammal. Mivel egy ködlámpa legalább 50 W körül mozog, és két darabról beszélünk. A relén pedig az szerepel, hogy 30-as pont, amit egy biztosítékon keresztül el is tudok képzelni az aksira kötve. Ha hátsó köd, akkor is azt tudom elfogadni, hogy relét működtetek és a lámpa biztosítón keresztül a 30-as pontról (akku) kap feszültséget.

Fényszóró: tompított vagy távolsági? Távolsági, csak a rajz készítője nem figyelt oda.

A relé működtetéséhez mint amire a kérdés vonatkozott pozitívat kell kapcsolnia.

Elküldve
  daykiller írta:

THANKS! :)

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.