Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos

gsi.tamás

Recommended Posts

Valszeg tele van már porral,érdemes lenne kiszedni és féktiszítítóval átfújni,aztán zsírsprayvel befújni!

Meg tegnap este megcsinaltam es faxa... Majd tesztelgettem es hat most mar a hatsokat nem is nyisa sot meg zarni se zarja!

Csak epp hogy mezmodjta mintha gyenge lenne... 1 motor hibatlanul mukodik az a csomi tarto. AMugy mar vagy 1 honapja eleg hangosan mukodott!

Tudna nekem ajanlani valaki valami jo kp motorokat?

Megosztás:

Én 1k 0,5W-os ellenállást használtam, az tutira nem melegszik és a LED fénye is erős. 1k alatt erősen melegedtek az ellenállások.

Legutóbb 510ohmosat rendeltem, azt ajánlotta a ledbolt. Most 750ohmosakat, emlékeztem hogy írtátok az 510kevés. De lehet becumiztam vele, ugyan még csak kettőt raktam be a régi műszeregységbe, és 12Voltal próbáltam ki, de szerintem nem világítt olyan szépen mint a csiszolt fejű led. Ez úgye az a gyárilag homorú fejű. Vagy az ellenállás nagyobbsága miatt lenne gyengébb? Lehet kell betennem még pótlólag a műszeregységbe a gyári izóóhelyeken kívül is, mert ezzel nem homogén. :huh: Figyelj már, aki fixen beforrasztotta aműszeregységbe, hogyan néztétek meg a polaritást? Vagy csak beraktad, ha nem világítt meg felcserélted a két drótot? Úgye az izzó helyén elég csak megfordítani, de ha beragasztom/forrasztom akkor megint szedhetem szét.

Megosztás:

Legutóbb 510ohmosat rendeltem, azt ajánlotta a ledbolt. Most 750ohmosakat, emlékeztem hogy írtátok az 510kevés. De lehet becumiztam vele, ugyan még csak kettőt raktam be a régi műszeregységbe, és 12Voltal próbáltam ki, de szerintem nem világítt olyan szépen mint a csiszolt fejű led. Ez úgye az a gyárilag homorú fejű. Vagy az ellenállás nagyobbsága miatt lenne gyengébb? Lehet kell betennem még pótlólag a műszeregységbe a gyári izóóhelyeken kívül is, mert ezzel nem homogén. :huh: Figyelj már, aki fixen beforrasztotta aműszeregységbe, hogyan néztétek meg a polaritást? Vagy csak beraktad, ha nem világítt meg felcserélted a két drótot? Úgye az izzó helyén elég csak megfordítani, de ha beragasztom/forrasztom akkor megint szedhetem szét.

Úgy kell számolni, hogy 20mA áram haladjon át a leden maximum, mivel többet nem bírnak. Ha 1k-s ellenállatokat használt, akkor 14,4V-os feszültséggel számolva ez 14,4mA, ami elég szerintem. A 750-es abból jobb, hogy azzal 14,4V-nál 19,2mA halad át, ami pont jó, mivel 14,4V-ot ritkán fogja elérni.

Én úgy derítettem ki, hogy az Astra kapcsolási rajzán megnéztem, hogy melyik lábról kapják a villanyt az izzók a csatlakozóról, majd összecsipogtam, mivel párhuzamosan van kötve mind a négy izzó és persze megjelöltem. Egyébként úgy is lehet, hogy a testpontok az index visszajelző(k) és a nincstöltés jelző kivételével közös testponton vannak. Akár így is lehet kimérni.

Megosztás:

Úgy kell számolni, hogy 20mA áram haladjon át a leden maximum, mivel többet nem bírnak. Ha 1k-s ellenállatokat használt, akkor 14,4V-os feszültséggel számolva ez 14,4mA, ami elég szerintem. A 750-es abból jobb, hogy azzal 14,4V-nál 19,2mA halad át, ami pont jó, mivel 14,4V-ot ritkán fogja elérni.

Én úgy derítettem ki, hogy az Astra kapcsolási rajzán megnéztem, hogy melyik lábról kapják a villanyt az izzók a csatlakozóról, majd összecsipogtam, mivel párhuzamosan van kötve mind a négy izzó és persze megjelöltem. Egyébként úgy is lehet, hogy a testpontok az index visszajelző(k) és a nincstöltés jelző kivételével közös testponton vannak. Akár így is lehet kimérni.

Ja, akkor végülis a 750ohmos jó hozzá. Egyenlőre kiszedem a műszeregységet, mert csak két tartalék izzófoglalatom van forrasztani, meg kicsit más a régi ford.szám nélküli mint a fordulatszámos, más pontokon van az izzónak a nyílás. Aztán ha azzal is foltos akkor kell betennem pótlólag, ahogy ezen néztem a sebességmérő tetején a 100-körül halványabb. Pedig a csiszolt leddel egyenletes volt, kellett nekem újjítani! :huh:

Megosztás:

Ja, akkor végülis a 750ohmos jó hozzá. Egyenlőre kiszedem a műszeregységet, mert csak két tartalék izzófoglalatom van forrasztani, meg kicsit más a régi ford.szám nélküli mint a fordulatszámos, más pontokon van az izzónak a nyílás. Aztán ha azzal is foltos akkor kell betennem pótlólag, ahogy ezen néztem a sebességmérő tetején a 100-körül halványabb. Pedig a csiszolt leddel egyenletes volt, kellett nekem újjítani! :huh:

megmondtam vagy megmondtam? :lol:

kísérletezgetésem szerint: 340-1100 ohmig közel azonos a ledek fényereje, persze ez már nagyfényerejűre vonatkozik, de hozzátenném, hogy pl a 8mmes már nem világít jól 1k val se

sose használtam 0,25ösnél nagyobbat.

melegszik, de semmi különös.

kmórába meg úgy tudod jól bekötni a polaritást, hogy csak a csatit dugod rá, és felkapcsolod a helyzetjelzőt, ha világít oké, hanem akkor meg kell cserélni a polaritást.

nem kell berakni a helyére :lol:

Megosztás:

kmórába meg úgy tudod jól bekötni a polaritást, hogy csak a csatit dugod rá, és felkapcsolod a helyzetjelzőt, ha világít oké, hanem akkor meg kell cserélni a polaritást.

nem kell berakni a helyére :lol:

Ez rendben is van, ha az izzó helyére rakom a ledet, mert akkor csak fordítok rajta 180-fokot. De ha beragasztom a belselyébe akkor újból szétt kell szednem, hogy felcseréljem a drótokat. Vagy lehet felhasználok egy izzófoglalatot, onnan veszem a tápot, és akkor csak azt kell kívülről kitekerni és elfordítani. Hmm? :huh:

Megosztás:

Ez rendben is van, ha az izzó helyére rakom a ledet, mert akkor csak fordítok rajta 180-fokot. De ha beragasztom a belselyébe akkor újból szétt kell szednem, hogy felcseréljem a drótokat. Vagy lehet felhasználok egy izzófoglalatot, onnan veszem a tápot, és akkor csak azt kell kívülről kitekerni és elfordítani. Hmm? :huh:

Pl így is megoldható. :lol:

Megosztás:

ja de nem tom mit kell variálni...

ki lehet mérni hol an feszkó

és polaritáshelyesen odaforrsztani és el lehet felejteni

Az, hogy ki miképp oldja meg a terveinek megvalósítását, magánügy, tisztában van vele, hogy ki is lehet mérni műszerrel akár. A foglalatos megoldást emberibbnek tartom, mivel így nem kell szétforrasztani az érintkezőfelületeket a vékony fólián. :huh: Valamint mérnie sem kell, csak összerakja. Időt spórol.

Megosztás:

Az, hogy ki miképp oldja meg a terveinek megvalósítását, magánügy, tisztában van vele, hogy ki is lehet mérni műszerrel akár. A foglalatos megoldást emberibbnek tartom, mivel így nem kell szétforrasztani az érintkezőfelületeket a vékony fólián. :huh: Valamint mérnie sem kell, csak összerakja. Időt spórol.

időt spórol?

főleg, hogy olyan nehéz forrasztani a foglalatokba... és a fóliát is meg lehet forrasztani nyugodtan, én is azt hittem, hogy na rögtön megolvad, de nem :lol:

Megosztás:

Na, ha már megint(még mindig) ledeztek, akkor segitsetek! Van egy régi kazis autórádióm. Eddig az apám használta a kombájnban, de - mivel már nem valószinű hogy jövőre is ő fogja használni - kiszedettem vele. Kipucoltam - az egyik programhely gomb még mindig nem reagál - és akkor tűnt fel, hogy az egyik izzó nem világit benne. Ez egy olyan kis izzó amilyent én még nem láttam mert nem bütykölök én ilyesmiket - mint a műszeregységben(csak kisebb), csak nincs foglalatban hanem a lábai vannak beforrasztva. Majdnem olyan mint egy led, de mégsem mert rendesen izzószál van benne mint a villanykörtében. Ezt kicserélhetem egy "öngyújtós ledre" úgy, hogy csak beforrasztom a helyére vagy annak is kell oda még valamilyen ellenállás? :huh:

Megosztás:

Na, ha már megint(még mindig) ledeztek, akkor segitsetek! Van egy régi kazis autórádióm. Eddig az apám használta a kombájnban, de - mivel már nem valószinű hogy jövőre is ő fogja használni - kiszedettem vele. Kipucoltam - az egyik programhely gomb még mindig nem reagál - és akkor tűnt fel, hogy az egyik izzó nem világit benne. Ez egy olyan kis izzó amilyent én még nem láttam mert nem bütykölök én ilyesmiket - mint a műszeregységben, csak nincs foglalatban hanem a lábai vannak beforrasztva. Majdnem olyan mint egy led, de mégsem mert rendesen izzószál van benne mint a villanykörtében. Ezt kicserélhetem egy "öngyújtós ledre" úgy, hogy csak beforrasztom a helyére vagy annak is kell oda még valamilyen ellenállás? :huh:

Igen, annak is kell ellenállás.

Megosztás:

Akkor meg lesz az nélküle is. :huh: Végül is nem olyan fontos csak gondoltam kicserélem ha csak annyiból állt volna mert úgyis szét van/volt kapva.

Szerintem mivel autórádió 12V-ról megy. Rakhatsz bele sime rizsszemizzót mint amilyen nekünk van gyárilag, ha elfér. Én is erre cseréltem ki a gyári rádióban azokat a mini izzókat. Kész van a műszeregység, szerintem nem vészes, ha bele akarok kötni akkor a 100-körül halványabb, de nem akarok. :lol: Meg belerakta, 3 ledet egy 35 centi hosszú koax-csatornába ezt ,meg holnap felrakom a lábtérbe. De még nem döntöttem el honnan kapja a feszkót. Rákössem állandóra a szivargyujtóra, vagy működjön együtt a belső világítással? Ha az utóbbi, akkor honnan vigyem a tápot? Lehúzzak egy kábelt a tetőkárpittól, vagy valahol megcsapoljam ahol könnyen hozzáférek, pölö az A-oszlopnál?

Megosztás:

Szerintem mivel autórádió 12V-ról megy. Rakhatsz bele sime rizsszemizzót mint amilyen nekünk van gyárilag, ha elfér. Én is erre cseréltem ki a gyári rádióban azokat a mini izzókat. Kész van a műszeregység, szerintem nem vészes, ha bele akarok kötni akkor a 100-körül halványabb, de nem akarok. :huh: Meg belerakta, 3 ledet egy 35 centi hosszú koax-csatornába ezt ,meg holnap felrakom a lábtérbe. De még nem döntöttem el honnan kapja a feszkót. Rákössem állandóra a szivargyujtóra, vagy működjön együtt a belső világítással? Ha az utóbbi, akkor honnan vigyem a tápot? Lehúzzak egy kábelt a tetőkárpittól, vagy valahol megcsapoljam ahol könnyen hozzáférek, pölö az A-oszlopnál?

Valahonnan lopsz villanyt akksis áramkörről és az ajtónyitás kapcsolóra rákötöd, például a ledsor testpontját. Vagy lehet a tompított kapcsolótól is, mert ott is megjelenik ugyanaz a kapcsolt test, ha kinyitod az ajtót.

Megosztás:

Valahonnan lopsz villanyt akksis áramkörről és az ajtónyitás kapcsolóra rákötöd, például a ledsor testpontját. Vagy lehet a tompított kapcsolótól is, mert ott is megjelenik ugyanaz a kapcsolt test, ha kinyitod az ajtót.

De akkor is fog működni ha kihúzom a világításkapcsolót? Az ajtónyitógomb volt az első gondoltaom , mert közel van, és nem kell sokat bontani, adok neki egy tápot, és az ajtónyitónál testelni, csak nem tudom, hoyg kézi felkapcsolásra világítana-e?

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.