Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos

gsi.tamás

Recommended Posts

Nem tom, feltűnt a talin, hogy nincs ködösöm? Tudod, az a kis négyszögletes lámpa a kocsi elején, ami neked meg a Karcsinak van, az nekem még nincs. :) Tudom, persze, hogy szar a tompítottal, de anélkül meg nem szabályos.

Ott a hiba! :D

Ebből látszik az hogy olyan rendeletet hoztak olyanok, akinek semmi gyakorlatuk nincsen. Én minimum lefele állítom a tompítottakat, hogy előrébb lássak. Bár vannak olyan marhák (haverom), akik felkapcsolják a refit, hogy jobban lássanak a ködben... :)

Megosztás:

nekem szerintem van relé, mert mikor benyomom, akkor kattan a biztitáblánál, és 42Wot kellene elbírnia...

és elsőmnek meg semmi vezetéke nincs kiépítve, így váltani se tud igazából, de a kivitelezésembe ez nem szól bele, mert a kapcsoló így is úgy is megindít egy fesz szálat, és az lesz az első kapcsolójának a tápja, amivel a relét fogja kapcsolni

Jahát én a gyári megoldásra értettem, nem a házi mókolásra. :)

Gondolom akkor a hátsó ködös kapcsolójával adsz egy "engedélyező" jelet a reléhez, ami behúz és akkor kapcsolhatod a ködösöket.

Megosztás:

Ott a hiba! :D

Ebből látszik az hogy olyan rendeletet hoztak olyanok, akinek semmi gyakorlatuk nincsen. Én minimum lefele állítom a tompítottakat, hogy előrébb lássak. Bár vannak olyan marhák (haverom), akik felkapcsolják a refit, hogy jobban lássanak a ködben... :)

Próbáltam, egy darabíg jó volt, aztán ahogy sűrüsödött a köd már csak a fehéret láttam. :)

Megosztás:

Ott a hiba! :)

néha!!!!!! refivel előfordul, hogy többet látok.

de többnyire tényleg fehér fal efektus.

Megosztás:

Jahát én a gyári megoldásra értettem, nem a házi mókolásra. :lol:

Gondolom akkor a hátsó ködös kapcsolójával adsz egy "engedélyező" jelet a reléhez, ami behúz és akkor kapcsolhatod a ködösöket.

neeeeeeeeem :)

a hátsó kapcsolója működéskor enged egy jelet az első kapcsolójának, ami be lesz rakva szépen, és ami csak akkor enged a relének, ha megnyomom :)

működésileg gyári lesz

csak pár ezressel olcsóbban, és jópár órával kevesebb szerelgetéssel.

:D

Megosztás:

nekem szerintem van relé, mert mikor benyomom, akkor kattan a biztitáblánál, és 42Wot kellene elbírnia...

és elsőmnek meg semmi vezetéke nincs kiépítve, így váltani se tud igazából, de a kivitelezésembe ez nem szól bele, mert a kapcsoló így is úgy is megindít egy fesz szálat, és az lesz az első kapcsolójának a tápja, amivel a relét fogja kapcsolni

Nekem be van kötve , csak mivel lököst cseréltem, hanyagoltam a ködlámpát. Most marad a hátsó ködlámpa kapcsolgatás ha olyan az idő, meg ha vakít valakinek a lámpája! :) :)

Megosztás:

a hátsó kapcsolója működéskor enged egy jelet az első kapcsolójának, ami be lesz rakva szépen, és ami csak akkor enged a relének, ha megnyomom :)

működésileg gyári lesz

:D

Jahát, akkor a hátsó ködös kapcsolóval adod vagy veszed el a villanyt az első ködös kapcsolójától, így a relé működtetése is megszabott lesz. Értem én hogy benzin! :lol:

Ja lehet hogy olcsóbb és nem lesz akkora szívás, mint Ádámnak, de nem is lesz gyári és olyan szép. :lol:

Megosztás:

Jahát, akkor a hátsó ködös kapcsolóval adod vagy veszed el a villanyt az első ködös kapcsolójától, így a relé működtetése is megszabott lesz. Értem én hogy benzin! :)

Ja lehet hogy olcsóbb és nem lesz akkora szívás, mint Ádámnak, de nem is lesz gyári és olyan szép. :lol:

ááááá miért nem érted? :D

ugyebár felkapcsolása csak helyzetjelzővel lehetséges a hátsóé is és az első é is

ha jol olvasgattam most titeket, akkor az elsőt meg csak a hátsó után lehet kapcsolni.

namármost

a hátsó is kikapcsol, mikor lekapcsolom a helyzetjelzőt...

ha meg a hátsót lekapcsolom, akkor gyárilag se világolhat az első

de az első fulra függetlenül kapcsolgathatom, ha megy a hátsó.

de gyárilag is ha a hátsót kinyomod, akkor az első is elalszik

nem nem lesz gyári, de ezt mondtam is... szépen kell megcsinálni, és az is szép lesz :)

mivel semmit se fognak belőle látni, csak azt hogy benne a két gyári kapcsoló :lol:

Megosztás:

Jahát, akkor a hátsó ködös kapcsolóval adod vagy veszed el a villanyt az első ködös kapcsolójától, így a relé működtetése is megszabott lesz. Értem én hogy benzin! :)

Ja lehet hogy olcsóbb és nem lesz akkora szívás, mint Ádámnak, de nem is lesz gyári és olyan szép. :)

és amellé még nem is fog úgy működni, ahogy kéne, hiszen épp az előbb veséztétek ki, hogy az elsőt fellehet kapcsolni a helyzetjelzőkkel is a hátsót meg csak a tompítottal. Ha a hátsóval akar engedélyezni akkor csak a tompítottal fognak menni a ködösök

Megosztás:

ááááá miért nem érted? :)

ugyebár felkapcsolása csak helyzetjelzővel lehetséges a hátsóé is és az első é is

ha jol olvasgattam most titeket, akkor az elsőt meg csak a hátsó után lehet kapcsolni.

namármost

a hátsó is kikapcsol, mikor lekapcsolom a helyzetjelzőt...

ha meg a hátsót lekapcsolom, akkor gyárilag se világolhat az első

de az első fulra függetlenül kapcsolgathatom, ha megy a hátsó.

de gyárilag is ha a hátsót kinyomod, akkor az első is elalszik

nem nem lesz gyári, de ezt mondtam is... szépen kell megcsinálni, és az is szép lesz :)

mivel semmit se fognak belőle látni, csak azt hogy benne a két gyári kapcsoló :D

Tévedés! Függetlenül kapcsolható az első a hátsótól! Erről pofáztam bazz! :lol:

Az van, hogy ha felnyomod helyzetjelzőnél az első ködöst, akkor behúz két relé. Az egyik a két első ködösé, a másik meg a hátsó ködös kapcsolójához választja ki az áramforrást. Tehát ha felnyomod az elsőt, akkor a hátsó kapcsolható már helyzetjelzővel, viszont ha nincs felnyomva az első ködös, helyzetjelző állásba, akkor a hátsót nem tudod, csak tompított esetén. Kapis? :lol:

Megosztás:

és amellé még nem is fog úgy működni, ahogy kéne, hiszen épp az előbb veséztétek ki, hogy az elsőt fellehet kapcsolni a helyzetjelzőkkel is a hátsót meg csak a tompítottal. Ha a hátsóval akar engedélyezni akkor csak a tompítottal fognak menni a ködösök

Ha az elsőt felkapcsolta helyzetjelzővel, akkor már a hátsót is fellehet, amúgy nem. :) Felkapcsolt tompítottal meg tökmindegy, hogy az első fel van-e kapcsolva. Ez csak a helyzetjelzős megoldásra van kitalálva. Gondolom azért, mert Opelék tudták, hogy néha a ködös többet ér egyedül, mint a tompított+ködös. :)

Megosztás:

a hátsó kapcsolója működéskor enged egy jelet az első kapcsolójának, ami be lesz rakva szépen, és ami csak akkor enged a relének, ha megnyomom :D

működésileg gyári lesz

:lol:

Ha az elsőt felkapcsolta helyzetjelzővel, akkor már a hátsót is fellehet, amúgy nem. :lol: Felkapcsolt tompítottal meg tökmindegy, hogy az első fel van-e kapcsolva. Ez csak a helyzetjelzős megoldásra van kitalálva. Gondolom azért, mert Opelék tudták, hogy néha a ködös többet ér egyedül, mint a tompított+ködös. :)

Én erre a kijelentésre gondoltam. Ez nem megy tomp nélkül. A gyári megoldás sztem jobb.

Megosztás:

Ha az elsőt felkapcsolta helyzetjelzővel, akkor már a hátsót is fellehet, amúgy nem. :lol: Felkapcsolt tompítottal meg tökmindegy, hogy az első fel van-e kapcsolva. Ez csak a helyzetjelzős megoldásra van kitalálva. Gondolom azért, mert Opelék tudták, hogy néha a ködös többet ér egyedül, mint a tompított+ködös. :)

akkor meg mégjobb a helyzet :)

az elsőt a helyzetjelzőre fogom kötni és kész.

ha felkapcsolom a helyzetjelzőt, akkor a villany megjelenik a kapcsolónál, és onnatól ugyan az.

első fog menni helyzetljelzőre is a hátsó csak továbbra is tompítottal... őőő de ha teszek egy diódát a hátsó behúzószálába, és utána bekötöm az első kapcsolóját, így működni fog ahogy kell :D

elsőt kapcsolhatom helyzetjelzőre, de ha azt felkapcsoltam akkor arrol a kapcsolóról megindul a fesz a hátsónak a kapcsolójára is...

Megosztás:

Én erre a kijelentésre gondoltam. Ez nem megy tomp nélkül. A gyári megoldás sztem jobb.

Igen, ez így van. Pont ezt próbáltam neki ecsetelni, hogy inkább pont a hátsó függ az elsőtől helyzetjelző állásban, de ahogy megfigyelem a rajzon, tompítottnál is átkapcsol a relé és a hátsó ködös a helyzetjelző áramkörről üzemel ugyanúgy. Mindegy végülis, szerintem is jobb a gyári. :)

Megosztás:

akkor meg mégjobb a helyzet :)

az elsőt a helyzetjelzőre fogom kötni és kész.

ha felkapcsolom a helyzetjelzőt, akkor a villany megjelenik a kapcsolónál, és onnatól ugyan az.

első fog menni helyzetljelzőre is a hátsó csak továbbra is tompítottal... őőő de ha teszek egy diódát a hátsó behúzószálába, és utána bekötöm az első kapcsolóját, így működni fog ahogy kell :D

elsőt kapcsolhatom helyzetjelzőre, de ha azt felkapcsoltam akkor arrol a kapcsolóról megindul a fesz a hátsónak a kapcsolójára is...

B*zdki! Gyárilag is így van megoldva! :)

Megosztás:

B*zdki! Gyárilag is így van megoldva! :)

bekavart, hogy ahátsó csak tompítottra kapcsol na :D

azthittem helyzetre is

kimentem megnézni, nincs is hideg kint :lol:

de nem ott van amúgy alényeg, hanem attól lentebb olvasd

az úgy jó nem???

csak abban lehet buktató, hogy mennyi amper szaladgál abban a vezetékben ...

ha a relét kapcsolja... akkor elég lenne egy 1A os is...

de inkább ki kell mérni majd :)

Megosztás:

bekavart, hogy ahátsó csak tompítottra kapcsol na :)

azthittem helyzetre is

kimentem megnézni, nincs is hideg kint :D

az úgy jó nem???

ha már kimentél megnézhetted volna, hogy van-e benn neked relé, nekem a hátsóhoz csak egy rövidzár volt a relé záróérintkezője helyén gyárilag

Megosztás:

bekavart, hogy ahátsó csak tompítottra kapcsol na :)

azthittem helyzetre is

kimentem megnézni, nincs is hideg kint :D

az úgy jó nem???

Szerintem meg hülyeség most megszabni, hogy a hátsó ködös csak tompítottal üzemeljen, mivel azt úgyis megszabhatod helyzetjelző esetén is, hogy világítson-e.

Amúgy egy rajz, tanulmányozd:

6944-20091109-ly41mZ.jpg

S21 az első ködös kapcsolója, S22 a hátsóé, bal szélen a tompított/helyzetjelző kapcsoló, K89 az áramkörválasztó relé, K5 az első ködösök reléje. Ott a rajzon is, ha nincs az a relé, akkor a 2-es és az 5-ös pont össze van hidalva, ahogy egyik kartársunknál is. :lol:

Megosztás:

ha már kimentél megnézhetted volna, hogy van-e benn neked relé, nekem a hátsóhoz csak egy rövidzár volt a relé záróérintkezője helyén gyárilag

van relé, mert kattan, és az elsőhöz meg semmi sincs benne

Day a hátsó akkor miért van gyárilag úgy megoldva, hogy csak tompival megy? :)

lehet inkább csak azt fogom átkötni inkább a helyzetre, és akkor nem kell diódázni....

nincs türelmem annyit utánajárni kapcsolóreléért, mg irányváltó reléért, meg biztitáblás csatlakozóért stb stb.

Megosztás:

van relé, mert kattan, és az elsőhöz meg semmi sincs benne

Day a hátsó akkor miért van gyárilag úgy megoldva, hogy csak tompival megy? :)

lehet inkább csak azt fogom átkötni inkább a helyzetre, és akkor nem kell diódázni....

Ejj! Ha nincs elsőd gyárilag, akkor gyárilag csak tompival üzemel. Ha van elsőd gyárilag, akkor az első ködösök reléjének záró érintkezője még behuzat egy másik relét, ami átkapcsolja a hátsó ködös kapcsolójának betápját a tompított áramkörről a helyzetjelzőére. Ha az elsőt nem kapcsolod fel, ha gyári, akkor sem fog világítani, csak tompított esetén. K89-es relé azért van!!

Lerajzolom: helyzetjelző -> első ködös felkapcsol -> K89 relé behúz -> hátsó ködös kapcsolója kap tápot -> bekapcsol hátsó ködös -> világít.

vagy: helyzetjelző -> első ködöst nem kapcsolod fel -> K89 relé nem húz be -> hátsó ködös nem kap villanyt -> bekapcsolod -> nem világít.

Megosztás:

Ejj! Ha nincs elsőd gyárilag, akkor gyárilag csak tompival üzemel. Ha van elsőd gyárilag, akkor az első ködösök reléjének záró érintkezője még behuzat egy másik relét, ami átkapcsolja a hátsó ködös kapcsolójának betápját a tompított áramkörről a helyzetjelzőére. Ha az elsőt nem kapcsolod fel, ha gyári, akkor sem fog világítani, csak tompított esetén. K89-es relé azért van!!

Lerajzolom: helyzetjelző -> első ködös felkapcsol -> K89 relé behúz -> hátsó ködös kapcsolója kap tápot -> bekapcsol hátsó ködös -> világít.

vagy: helyzetjelző -> első ködöst nem kapcsolod fel -> K89 relé nem húz be -> hátsó ködös nem kap villanyt -> bekapcsolod -> nem világít.

jaaaa jóóóvan értem már

akkor az az irányváltó relé is egy sima átlagos relé :)

akkor oké, azt megtudom oldani

de ha tápot adok a hátsó kapcsolójának a relével... akkor visszafelé nem fogja felkapcsolni a tompítottat???

Megosztás:

jaaaa jóóóvan értem már

akkor az az irányváltó relé is egy sima átlagos relé :)

akkor oké, azt megtudom oldani

de ha tápot adok a hátsó kapcsolójának a relével... akkor visszafelé nem fogja felkapcsolni a tompítottat???

Nem, mert abba a szálba lesz közbeiktatva a relé, F11 bizti előtt. Kapcsolási rajzot nézni ennyire derogál?

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.