Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos

gsi.tamás

Recommended Posts

Most igy emlékezetből nem is tudom megmondani hogy mennyire széles a szénkefe. Az a baj, hogy olyan szakadás legalább három helyen is van rajta...sőt, ha jól emlékszem, van amelyik egymás melletti :D Nem tudok odaforrasztani egy drótot, az nem segitene? :lol:

szakadás szemmel látható helyen??

akkor azt vki szétbarmolta :S

Megosztás:

Most igy emlékezetből nem is tudom megmondani hogy mennyire széles a szénkefe. Az a baj, hogy olyan szakadás legalább három helyen is van rajta...sőt, ha jól emlékszem, van amelyik egymás melletti :D Nem tudok odaforrasztani egy drótot, az nem segitene? :lol:

Meg lehet próbálni forrasztani, esetleg letekerni belőle egy menetet, és úgy visszaforrasztani, ha az utolsó menet pont kívülre esik.

Megosztás:

A minap vacakolni kezdett a riasztóm, a jobb oldali index villanás helyett folyamatosan világított ki-be kapcskor. Szétkaptam, kiszedtem a relét ami kapcsolja, kerestem a fiókban egy hasonlót bemókoltam vezetékkel, mert olyat ami befért volna a panel furataiba nem találtam itthon. Visszaszerel , örül, működik. Aztán kíváncsiságból este rákerestem a neten a kiszedett relére - kár volt - és az agyam ledobta a szíjat. A gyártó szerint a terhelhetősége 2×20A max. 2 sec.!!! A riasztó meg kb. 1.5 sec ben villogtatja az indexeket riasztáskor.Én immár 25 éve foglalkozom felvonó vezérlésekkel, gyártom , szervizelem őket ebből kifolyólag rengeteg féle-fajta relével, mágneskapcsolóval találkoztam már, de ilyet még nem láttam. Ennyi erővel azt is mondhatná a gyártó, hogy 100A 2tized másodpercig. Én megértem a spórolást, de ennyire??? :lol:

Megosztás:

...most mennem kell, de lesz kép kb. 1 óra múlva, várjatok meg! :lol:

:lol: ..hülye fejemmel csinálhattam volna róla képet még akkor...

Meg lehet próbálni forrasztani, esetleg letekerni belőle egy menetet, és úgy visszaforrasztani, ha az utolsó menet pont kívülre esik.

Na, előbbre hoztam a dolgot - ez nekem fontosabb. :D Az aláirásomban szereplő linkre tettem a képeket. Nem jó minőségűek mert mobillal készültek lámpafénynél, de a lényeg azt hiszem igy is kivehető. Két szakadás van és egymásnak szemben lévő lemezkéknél.. rosszul emlékeztem.. :D

Megosztás:

A minap vacakolni kezdett a riasztóm, a jobb oldali index villanás helyett folyamatosan világított ki-be kapcskor. Szétkaptam, kiszedtem a relét ami kapcsolja, kerestem a fiókban egy hasonlót bemókoltam vezetékkel, mert olyat ami befért volna a panel furataiba nem találtam itthon. Visszaszerel , örül, működik. Aztán kíváncsiságból este rákerestem a neten a kiszedett relére - kár volt - és az agyam ledobta a szíjat. A gyártó szerint a terhelhetősége 2×20A max. 2 sec.!!! A riasztó meg kb. 1.5 sec ben villogtatja az indexeket riasztáskor.Én immár 25 éve foglalkozom felvonó vezérlésekkel, gyártom , szervizelem őket ebből kifolyólag rengeteg féle-fajta relével, mágneskapcsolóval találkoztam már, de ilyet még nem láttam. Ennyi erővel azt is mondhatná a gyártó, hogy 100A 2tized másodpercig. Én megértem a spórolást, de ennyire??? :lol:

de lehet hogy csak simán megadta már magát nem?

a kocsibn lévő relék is ttira túl vannak méretezve, de mégis meghalnak egyszer.

Megosztás:

de lehet hogy csak simán megadta már magát nem?

a kocsibn lévő relék is ttira túl vannak méretezve, de mégis meghalnak egyszer.

A riogatón levő dátum szerint 2005-ös. Az autóm kb. másfél évet állt garázsban mielőtt hozzám került ( második autónak tartogatták) tehát sokat nem használták. Ennyit tudnia kéne alapból egy relének. De az én problémám azzal a 2 másodperccel van amit a gyártó megadott. Inkább írta volna rá, hogy max. 5A és passz. Ugyanúgy eltudja adni, mert pici, nem foglal sok helyet. Egyébként a maradék érintkezőt leteszteltem : 9A-ig bírta 1 sec-es terhelésekkel!

Megosztás:

A riogatón levő dátum szerint 2005-ös. Az autóm kb. másfél évet állt garázsban mielőtt hozzám került ( második autónak tartogatták) tehát sokat nem használták. Ennyit tudnia kéne alapból egy relének. De az én problémám azzal a 2 másodperccel van amit a gyártó megadott. Inkább írta volna rá, hogy max. 5A és passz. Ugyanúgy eltudja adni, mert pici, nem foglal sok helyet. Egyébként a maradék érintkezőt leteszteltem : 9A-ig bírta 1 sec-es terhelésekkel!

ja értem

Megosztás:

Na, előbbre hoztam a dolgot - ez nekem fontosabb. :lol: Az aláirásomban szereplő linkre tettem a képeket. Nem jó minőségűek mert mobillal készültek lámpafénynél, de a lényeg azt hiszem igy is kivehető. Két szakadás van és egymásnak szemben lévő lemezkéknél.. rosszul emlékeztem.. :lol:

kicsit nehezen látható ugyan de ha jól látom nem gányoltak bele. Ha szakadt a tekercs nem hiszem, hogy megtudod menteni, mert ha pont a szakadásnál áll meg nem fog többé elindulni. :D Eggyel még talán, de kettővel....

Megosztás:

kicsit nehezen látható ugyan de ha jól látom nem gányoltak bele. Ha szakadt a tekercs nem hiszem, hogy megtudod menteni, mert ha pont a szakadásnál áll meg nem fog többé elindulni. :D Eggyel még talán, de kettővel....

Nem úgy néz ki mint amibe bele lett volna nyúlkálva, valóban. Az a réz vezeték/tekercselés szál van letörve/kiégve ami a hurokból menne (vagy érkezne)..és épp a két szemben levőnél - ami ugye, ahogyan kivettem a leirásodból, összefüggnek/össze vannak kötve - ezért gondoltam arra hogy oda valami kis rézdrótot forrasztanék, hátha meglenne a kör. Na, most ha én ezt megpróbálnám, azzal - ha nem sikerülne beinditani - valami további kárt, nagyobb bajt is tudok okozni vagy egy próbát megér? :lol:

Megosztás:

Nem úgy néz ki mint amibe bele lett volna nyúlkálva, valóban. Az a réz vezeték/tekercselés szál van letörve/kiégve ami a hurokból menne (vagy érkezne)..és épp a két szemben levőnél - ami ugye, ahogyan kivettem a leirásodból, összefüggnek/össze vannak kötve - ezért gondoltam arra hogy oda valami kis rézdrótot forrasztanék, hátha meglenne a kör. Na, most ha én ezt megpróbálnám, azzal - ha nem sikerülne beinditani - valami további kárt, nagyobb bajt is tudok okozni vagy egy próbát megér? :lol:

Egy próbát megér szerintem ha törött a tekercsvég, ha égett akkor nem biztos, mert lehet azért égett el, mert valahol már zárlatos a tekercs

Megosztás:

Egy próbát megér szerintem ha törött a tekercsvég, ha égett akkor nem biztos, mert lehet azért égett el, mert valahol már zárlatos a tekercs

Akkor megróbálom mert nem tudom megitélni, hogy égett-e vagy törött..végülis ha nagyobb bajt nem csinálok vele - ha nem vág haza mást majd kipróbáláskor a kocsiban - akkor nincs vesziteni valóm. Köszi!

----------

szerk.:

Lehet ilyen motort venni is külön vagy csak a tekercselés vagy egy komplett új a megoldás :lol: :D

Megosztás:

Akkor megróbálom mert nem tudom megitélni, hogy égett-e vagy törött..végülis ha nagyobb bajt nem csinálok vele - ha nem vág haza mást majd kipróbáláskor a kocsiban - akkor nincs vesziteni valóm. Köszi!

----------

szerk.:

Lehet ilyen motort venni is külön vagy csak a tekercselés vagy egy komplett új a megoldás :lol: :D

Nem hiszem, hogy kárt csinál, elméletileg van védve biztivel, max. az száll el. Ha van a közelben motortekercselő, akkor ott kéne próbálkozni, végülis neki mindegy, hogy mosógépmotort tekercsel, vagy Opel ablakemelőt. A rézdrót átmérője passzoljon, meg a menetszám. Ha nem vállalja, akkor próbálj egyet letekerni a menetről és visszaforrasztani, ha ez pont kívülre esik, és nem a többi alá.

Nem tartom valószínűnek, hogy bontóban külön adjanak motort szerkezet nélkül. De egy próbát megér.

Megosztás:

Nem hiszem, hogy kárt csinál, elméletileg van védve biztivel, max. az száll el. Ha van a közelben motortekercselő, akkor ott kéne próbálkozni, végülis neki mindegy, hogy mosógépmotort tekercsel, vagy Opel ablakemelőt. A rézdrót átmérője passzoljon, meg a menetszám. Ha nem vállalja, akkor próbálj egyet letekerni a menetről és visszaforrasztani, ha ez pont kívülre esik, és nem a többi alá.

Nem tartom valószínűnek, hogy bontóban külön adjanak motort szerkezet nélkül. De egy próbát megér.

ajtót kapott, mechanika összeszakadt.. abból talán, de ez rika nagyon.

mikor a renóba melóztam nem hoztam el, pedig ott volt egy rakat rossz emelőből kiszdve a motor... lehet még passzolna nekünk is mivel made in france az opelban is van sok.

Megosztás:

ajtót kapott, mechanika összeszakadt.. abból talán, de ez rika nagyon.

mikor a renóba melóztam nem hoztam el, pedig ott volt egy rakat rossz emelőből kiszdve a motor... lehet még passzolna nekünk is mivel made in france az opelban is van sok.

Legalábbis a szivargyujtó tök ugyanolyan mint a R19-ben. :lol:

Megosztás:

LINK Ez b10d izzó, ahogy nézem, a foglalat nagyon hasonlít arra amik a műszerfalban felbukkannak. Ilyen izzókat láttam digitális műszeregységben. Az az elképzelésem, hogy ezek passzolnak a gyári izzók helyére. Jó a megérzésem?

látszatra úgy néz ki.

Megosztás:

Érdemes lenne kipróbálni ezt a 3wattosat a 2w helyett. Mondjuk létezik ebből 5w is de az sok lenne. Nem utasítanék vissza egy kicsit fényesebb műszerfalat :D

Én maradok a ledeknél. Szerintem a 3W-os már nagyobb hőt termel és lehet, hogy megéreznék a műanyagok. Mikor ledeztem a középkonzolt, akkor vettem észre, hogy a konzol világításnál, ahol az égők voltak, ott meg volt olvadva a foglalat körül. Pedig csak 2W-os izzók voltak benne. Most már nincs ilyen problémám! :lol:

Megosztás:

Én maradok a ledeknél. Szerintem a 3W-os már nagyobb hőt termel és lehet, hogy megéreznék a műanyagok. Mikor ledeztem a középkonzolt, akkor vettem észre, hogy a konzol világításnál, ahol az égők voltak, ott meg volt olvadva a foglalat körül. Pedig csak 2W-os izzók voltak benne. Most már nincs ilyen problémám! :lol:

Ez való igaz. Amikor a ledek voltak benn, a fűtéskonzolnál semmit nem éreztem, így izzókkal pedig érezhetően meleg a számlap. Kérdés mennyire lenne vészes az a 3w.

Megosztás:

Ez való igaz. Amikor a ledek voltak benn, a fűtéskonzolnál semmit nem éreztem, így izzókkal pedig érezhetően meleg a számlap. Kérdés mennyire lenne vészes az a 3w.

Nekem is amikor sima izzók voltak benne, akkor a középkonzol nem gyengén meleg volt! Ugyan ez volt a km óránál is. Télen jobb volt a fűtés! :lol:

Megosztás:

:D Minden visszaszivva!!! :D ;) Az ahol "el van szakadva" a tekercselés drótja az valójában nem elszakadva van hanem ott kezdődik illetve végződik a drót. Az volt gyanús, hogy azokon a helyeken két szál megy le mig a többin egy-egy szálból van a hurok...és az is gyanús volt, hogy miért épp a két egymással szemben levő lemezkénél van igy. Megnéztem más motoron(rossz mixer, de a motorja jó!), hogy hogyan van ott és ott is hasonlóan...ergo a motor ezen része rendben. Aztán gyanússá vált(az apám szemében) a szénkefe. Kicsit le volt pattanva a külső alsó sarka és igy(azt gondolta/-tuk) nem tolja rendesen be az a kis rugó.. Kicseréltem, de nem volt olyan és reszeltem egy másikból ideiglenesen, hogy tényleg az bibis-e? ..úgyse volt jó...ismét átmértük.

Aztán kimértük, hogy mit csinál bekötve..honnan hova mikor megy az áram. Tegnap nem mértem rá a sofőroldalról való kapcsoláskor és a testet is mindig a kasztniról vettem(pedig a csatiban is egyik mindig test) ;) , nem is gondoltam rá, de most azt is kipróbáltuk és itt jött a megoldás. Heuréka! Az ajtóátvezetőben rossz helyre voltak szúrva a vezetékek. Azt is tudom miért történhetett ez meg a mesterrel. Véletlenül a másik barna vezetékhez tartva szurkodta a házba őket. Jól feladta nekem a leckét az "öreg"! :lol: Igy utólag még azt is mondhatnám, hogy tök jó érzés - amolyan sikerélmény - ,de azért meglettem volna ennyi idegelés nélkül is :D :D

Jelen állapotban minden működik, csak most meg az a szénkefe szarakodik - hiába, én reszelgettem oda - és néhány használat után megszorul és nem megy a motor...majd holnap rendbeteszem illetve próbálok szerezni odavaló szénkefét, de ettől nagyobb baja ne legyen! :lol:

Azért köszi a segitőkészséget, fiúk!

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.