Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos

gsi.tamás

Recommended Posts

Szabadna javasolnom, hogy a protecet a Mindszenti úton a Kiss és társa autónál vedd meg.2500ft lesz, és mindig van, igaz, csak 1dobozzal, a benyához kell önteni.Én is és Gepard is azt tette a héten. :wink:

Remélem nem vásároltátok fel a készletet :)

Megosztás:

Protecből a piros kell.

Etna! Lehet akár fals levegő is, vagy folytószelepház problematic is.

Ez igaz, de a fals levegő nem jelenik meg magától, (tömítések jók a csatlakozók körül.), márpedig egyéb ok az nincs, ezért ezt kizárnám.

Megosztás:

vákumcsövek, szívócsőre csatlakozó gumicsövek is lehetnek

repedtek, ráadásul úgy hogy ránézésre nem is látszik.

Hidd el, hogy ezzel kezdtem az átnézést. Bár ilyen eccerű lenne :?

Én a lambdára gyanakodnék legszivesebben, de még sosem láttam olyat, ami teljesen hullára megadta magát. Ami haldoklik, az max fordulatszámigadozást okoz, de nekem nem ez a bajom...

Megosztás:

Jelenségem röviden: Astra F. A vezérlőkomjúter nem szabályozza az alapjáratomat, csak feltekeri vagy 3500-as fordulatszámra. Márkaszervízben lekérdezték a hibákat, semmi konkrétat nem közölt a számítógép, legalábbis ezt mondták. A fojtószelep potméter és az alapjárati stepper motor vezérlése jó, elvileg működnek is (hallani hogy a motor teker) Csatlakozójukat lehúzták, csak úgy a levegőben rádugtak egy-egy másik egységet, azok jól működtek szemmel láthatólag.

Az alapjárati mocit megnéztétek közelebbről? Lehet jó a vezérlése ha maga a motor nem az.

Egyébként indulásnál rögtön 3500 és onnan el sem mozdul többet?

Megosztás:

Kiszerelve még nem lett. De a vezérlő elektronika tud olyat, hogy tesztüzemben megmozgatja a motort végállástól végállásig néhányszor. Ezt a programot a TEC-II-es leolvasóval rányomva hallani, ahogy oda-vissza berreg benne a motor. Persze ettől még le lehet esve a fej stb. de nem valószínű.

Fordulatszám: Hideg motornál felbőgeti, aztán visszahúzza kb. 2000-re, ami még jó is lehetne. De ahogy eléri az üzemi hőfokot, lepadlózza, amennyire csak tudja, ez a kb. 3500.

Megosztás:

Kiszerelve még nem lett. De a vezérlő elektronika tud olyat, hogy tesztüzemben megmozgatja a motort végállástól végállásig néhányszor. Ezt a programot a TEC-II-es leolvasóval rányomva hallani, ahogy oda-vissza berreg benne a motor. Persze ettől még le lehet esve a fej stb. de nem valószínű.

Fordulatszám: Hideg motornál felbőgeti, aztán visszahúzza kb. 2000-re, ami még jó is lehetne. De ahogy eléri az üzemi hőfokot, lepadlózza, amennyire csak tudja, ez a kb. 3500.

Milyen motor van ebben a kocsiban ?

Megosztás:

Szerintem nem nagy dolog kiszedni és megpróbálni egy másikkal. (Persze ha van kéznél cseredarab)

Egyébként milyen motorról van szó?

Megosztás:

Milyen motor van ebben a kocsiban ?

Ha arra gondolsz, hogy az avataron levő kocsiban milyen motor van, akkor azt nem tudom... Én olyat csak szeretnék. :) Az enyém egyébként egy sima '96os 1.6os.

Holnap kiveszem és megnézem közelebbről.. de valahogy az az érzésem, hogy nem ez lesz a baja. Valami teljesen elhasalt valahol, ez pedig még működik, legalábbis valamennyire még biztos.

Megosztás:

Én is gondolkodtam benne, ezért egy kis fedélzeti compu nem lenne rossz :)

Mindent meg lehet csinálni csak pénz és hogy ? a kérdése :)

Megint szar a külső hőmérséklet jelzőm pedig már jeladót is cseréltem bent.

Alapon jó, ha megyek a kocsival akkor meg fals értéket mutat :)

Megosztás:

Jelenségem röviden: Astra F. A vezérlőkomjúter nem szabályozza az alapjáratomat, csak feltekeri vagy 3500-as fordulatszámra. Márkaszervízben lekérdezték a hibákat, semmi konkrétat nem közölt a számítógép, legalábbis ezt mondták. A fojtószelep potméter és az alapjárati stepper motor vezérlése jó, elvileg működnek is (hallani hogy a motor teker) Csatlakozójukat lehúzták, csak úgy a levegőben rádugtak egy-egy másik egységet, azok jól működtek szemmel láthatólag.

Nem tudom, írtad-e korábban, a fojtószelep állapotát megnéztétek? Mennyire koszos? Én a múlt héten vittem egy OFF-os autót egy diagnosztikai helyre, hasonló hibával, "csak" 2000-es alapjárattal. A diag. műszer itt se jelzett alkatrész hibát (bár ezt én is tudtam), viszont a szerelő rögtön mondta, hogy bizonyos értékek nem jók. Ezután csinált egy olyat, hogy "Gyári alapértékre állítás". Kb. 10 mp volt. Ezután beindít, láss csodát, alapjárat 840 f/min.

Bosch vadiúj diag. műszer, nem márkaszervíz, összes létező gyártmány benne van!!

Ja, 3000.- volt, 10 perc diagnosztikával, 15 perc járatással, 10 perces próbaúttal.

Megosztás:

Hát én csak laikusként tudok hozzákotyogni a témához, de szerintem elektronyos bibi lészen, mert a lamdaszonda szerintem is ingadoztatná az alapjáratot, nem pedig tartaná magas fordulaton.

Csak mint lüke kérdezném, hogy szivató ill. hozzá tartozó érzékelő nem adhat hibás adatot a központinak? (gondolok itt hibásan közölt motorhőfokra)

Megosztás:

Hát én csak laikusként tudok hozzákotyogni a témához, de szerintem elektronyos bibi lészen, mert a lamdaszonda szerintem is ingadoztatná az alapjáratot, nem pedig tartaná magas fordulaton.

Csak mint lüke kérdezném, hogy szivató ill. hozzá tartozó érzékelő nem adhat hibás adatot a központinak? (gondolok itt hibásan közölt motorhőfokra)

A hőmérséklet jeladó is okozhatja, de azt a diag. műszer simán kimutatja. Egyébként azt egy jól eltalált potméterrel lehet próbálni, hogy az érzékelő helyére beköti az ember és tekergeti. Az OFF-s autóban azt így checkkoltam le, majd cseréltem is. De az csak rész megoldás volt, mert addigra az "öntanulós" motorvezérlés annyira rászabályozott,h. csak a korábban említett módon lehetett visszaállítani alapértékre.

Megosztás:

Közben kiváló félmegoldást fejlesztettem ki az elakadásjelző megrendszabályozása ügyében. Rövidesen elmondom a trükkömet.

Hofi mondta: van már félmegoldás arra, hogy ne rothadjon ránk ennyi alma, szépen ki kell vágni a fákat....

Na ezek után kíváncsi vagyok a te félmegoldásodra... :)

Megosztás:

A hőmérséklet jeladó is okozhatja, de azt a diag. műszer simán kimutatja. Egyébként azt egy jól eltalált potméterrel lehet próbálni, hogy az érzékelő helyére beköti az ember és tekergeti. Az OFF-s autóban azt így checkkoltam le, majd cseréltem is. De az csak rész megoldás volt, mert addigra az "öntanulós" motorvezérlés annyira rászabályozott,h. csak a korábban említett módon lehetett visszaállítani alapértékre.

A hőmérő volt nekem is a legvalószínűbb tippem, de még nem jutottam odáig. Lambdával nem is foglalkoztam, még gondolatban sem.

Viszont kivettem a fojtószelepet, hát.. nem volt patyolat, de megpucolva és visszatéve semmi nem változott. Következő lépés nem tudom, mi lesz, megvannak az Autodata CD szervíz manuáljai, abban benne vannak a mindenféle feszültség meg ellenállás értékek, amiket az érzékelők csatlakozóin mérni kellene. Vagy nekiállok méregetni (semmi kedvem, hideg van, garázs nincs :) ), vagy viszem a szervízbe (nincs felesleges X*10e forintom munkadíjra) :?

Ezt az öntanulós dolgot nem értem. Gallyra ment a jeladód, de hiába cserélted ki, az elektronikád addigra már ráállította magát a hibás értékekre? Vagy lemaradtam valamiről ?

Valahol olvastam, (asszem a totalcaron) hogy a kompjúter az F-es Astrákon csak a lambda hibáját mondja meg egyértelműen, tovább nem tud szűkíteni. Nem tudom, igaz-e. Mindenesetre nekem nem sokat segített, ha hihetek a szervíznek.

Megosztás:

... Következő lépés nem tudom, mi lesz, megvannak az Autodata CD szervíz manuáljai, abban benne vannak a mindenféle feszültség meg ellenállás értékek, amiket az érzékelők csatlakozóin mérni kellene. Vagy nekiállok méregetni (semmi kedvem, hideg van, garázs nincs :) ), vagy viszem a szervízbe (nincs felesleges X*10e forintom munkadíjra) :?

Ezt az öntanulós dolgot nem értem. Gallyra ment a jeladód, de hiába cserélted ki, az elektronikád addigra már ráállította magát a hibás értékekre? Vagy lemaradtam valamiről ?...

Ott az volt a helyzet,h. nagyon alacsony volt az alapj. 4-500 és mindig leállt. Nagyon trutyis volt a fojtószelep, letisztítottam. Erre felugrott 1500-2000 közé, de összevissza járt és fogyasztott. Ezután kimértem a hőm. jeladót, szar volt, csere. Ekkor már stabil lett, de még mindig pörgött. Más fórumokon is mondták, fojtósz. tisztítás után gyakran elmegy az alapjárat, mert ahogy romlik az áramlás, a comp. mindig rászabályoz.Várjak, hátha beáll. Nem állt be, erre elvittem ahhoz a céghez, 3000.- volt és tökéletes. Ott is hasonló indokot mondtak. Az, hogy működik az alapjárati motor és mozgatja a szelepet, nem jelenti azt,h. jó helyen áll meg. És nem biztos,h. a motor vagy a vezérlés rossz. Ez most már tapasztalat!!

Még annyi,h. erről az Autodata CD-ről írj valamit,mert érdekelne a dolog!

Előre is kösz.

Megosztás:

Jaja.. vhol ahol a kivillogtatásról volt szó, csak a villogással is millió hibát tud jelezni, nemhogy még techel ahol konkrét értékeket is kiirhat.. feszültségek, lambda fesz(aktuális), előgyújtás, motorhő.. meg még a fene tudja mi mindent.. kerekek sebbessége..(ABS) szal rengeteg mindent.. csak néztem mint rozi a moziban..

Hőmérséklet jeladó..

Nekem volt hiba. Igaz nem konkrétan a jeladó, hanem a kábele. eltört..

A jelenség a köv. volt.

egyik nap haza. Kocsi lerak. 1-2 nap múlva zuhogó eső.. vinném haza barátnőmet....

Kocsi teker.. nem indúl. teker.. nem indúl.. Laci szitkozódik....

Aztán gondolkodik..

Akkusaru leszed vár.. visszarak..

Kocsi indit. nagyon gázúl beindúlt. Le le akart állni.. fordulatott kellett tartani neki olyan 2000 körül.. aztán egy idő után, gondolom kicsit melegedett, meg tanúlhatott az elektronik, beállt.

Tudtam vele menni, de nagyon bizonytalan volt.. fulladozott, lomha volt. Aztán beállt egész türhetöen. Jah és a ford szám nem volt az egekben.

Ha ilyenkor leállitottam rövid időre, sacc 10perc - 1óra, akkor gond nélkül indúlt..

Jah és menet közben éget a pillács(motordiag)

Ha viszont állt mondjuk egy napot, a játék a fenti volt.. akku le.. stb...

viszont nem ment az egekbe a ford szám.. bár ha másként hall meg, lehet ez történik... ha mondjuk testelödik vagy nem tom...

ez csak ugy érdekességként irtam le

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.