Stefan Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 összórában sztem olyan 10-15 lehetett, de lényegében egy hét, minden délután egy pici, aztán összerak, mert másnap is kell a kocsi! :D Volt már egy kis gyakorlatom a LEDezésben, a Kadettomban is volt szép számmal LED (~100)! ;) Nem rossz. A digit műszerfaladon neked működött a napi, meg a teljes km számláló? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Crime78 Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Nem rossz. A digit műszerfaladon neked működött a napi, meg a teljes km számláló? Igen ment, ha jól emlékszem két év alatt egyszer szorult meg. Több problémát okozott az útszakasz- (vagy úthossz-, ki hogy ismeri) jeladó. Azt cseréltem vagy hármat... Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 összórában sztem olyan 10-15 lehetett, de lényegében egy hét, minden délután egy pici, aztán összerak, mert másnap is kell a kocsi! :P Volt már egy kis gyakorlatom a LEDezésben, a Kadettomban is volt szép számmal LED (~100)! :D :D látom azért akad benne. :D egy kettő... erre arra :D meg egy pár méter vezeték. ráérős, unatkozós délutánok? ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 jól néz ki a digit is. már valaki más tulajdonában van a kocsi? gondolom LED-esítés alap volt az omega-ban. A kadett után. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Stefan Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Igen ment, ha jól emlékszem két év alatt egyszer szorult meg. Több problémát okozott az útszakasz- (vagy úthossz-, ki hogy ismeri) jeladó. Azt cseréltem vagy hármat... Ha a sebességet kijelzi, akkor a számlálónak is kell működnie, elvileg ugyanonnan kapják a jelet nem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Crime78 Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 :D látom azért akad benne. :P egy kettő... erre arra :D meg egy pár méter vezeték. ráérős, unatkozós délutánok? ;) A Kadettnál még igen, ráértünk unatkoztunk, haver délután kijött, Ő csinálta a Mazdáját, én meg a Kadettot... Aztán Ő elmaradt, én folytattam az enyémet. Abban sokkal több munkám volt. Kívülről világítottak az ajtók alsó élei, hűtőrácsban is volt LED, belül kilincseknél, kapaszkodókban, és még sorolhatnám. Ahová csak tudtam, dugtam LEDet! :D Abban szerintem tényleg volt 30-40m plusz kábel... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 A Kadettnál még igen, ráértünk unatkoztunk, haver délután kijött, Ő csinálta a Mazdáját, én meg a Kadettot... Aztán Ő elmaradt, én folytattam az enyémet. Abban sokkal több munkám volt. Kívülről világítottak az ajtók alsó élei, hűtőrácsban is volt LED, belül kilincseknél, kapaszkodókban, és még sorolhatnám. Ahová csak tudtam, dugtam LEDet! :D Abban szerintem tényleg volt 30-40m plusz kábel... ;) aham láttam a képeket a Kadettról. Nem egyszerű. :P Link to comment Megosztás: More sharing options...
Crime78 Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 jól néz ki a digit is. már valaki más tulajdonában van a kocsi? gondolom LED-esítés alap volt az omega-ban. A kadett után. Igen, májusban eladtam. Az omegánál majdnemhogy a ledesítéssel kezdtem! :D Ha a sebességet kijelzi, akkor a számlálónak is kell működnie, elvileg ugyanonnan kapják a jelet nem? Igen egy helyről kapja a jelet. Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Az omegában nem lesznek LED-ek. vagy az marad ilyen szolidan? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Crime78 Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Az omegában nem lesznek LED-ek. vagy az marad ilyen szolidan? Annyi nem lesz benne, illetve nem olyan módon, mert már az Omiban is van 40-50 db. ;) Ez nem játszós autó, hanem családi... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Annyi nem lesz benne, illetve nem olyan módon, mert már az Omiban is van 40-50 db. :P Ez nem játszós autó, hanem családi... :D Pedig biztos több hely, rés van ahová tudnál tenni. gondolom. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Crime78 Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Pedig biztos több hely, rés van ahová tudnál tenni. gondolom. :D Öszinte leszek, meg sem fordult a fejemben, tehát nem is keresgettem a helyeket. De nagyobb autó, nagobb felületekkel, biztos feltalálnám magam! ;) Bár ha belegondolok, a Kadettomat aki megvette pont a LEDezés miatt vette meg! :P Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Öszinte leszek, meg sem fordult a fejemben, tehát nem is keresgettem a helyeket. De nagyobb autó, nagobb felületekkel, biztos feltalálnám magam! :P Bár ha belegondolok, a Kadettomat aki megvette pont a LEDezés miatt vette meg! :D talán nem kéne, szép családi auto. De a müszerfalat azt nem bírtad megállni. :D télleg: Előtét ellenállás?? ;) mit is csinál az? vagy mi az, mér előtét. az áram erősségel van kapcsolatba. meg azt hiszem van sönt vagy mi. :D pedig nem vagyok hülye a villamossághoz. de ezzel nem vagyok tisztába. pedig a suliban tanítják erőteljesen. Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 talán nem kéne, szép családi auto. De a müszerfalat azt nem bírtad megállni. :P télleg: Előtét ellenállás?? ;) mit is csinál az? vagy mi az, mér előtét. az áram erősségel van kapcsolatba. meg azt hiszem van sönt vagy mi. :D pedig nem vagyok hülye a villamossághoz. de ezzel nem vagyok tisztába. pedig a suliban tanítják erőteljesen. A ledeket 1,2 volt körüli feszültség hajtja, ez töredéke a kb 12voltnak. Ezért kell előtétellenállás, ami elviszi a fesz nagy részét lényegében. Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 A ledeket 1,2 volt körüli feszültség hajtja, ez töredéke a kb 12voltnak. Ezért kell előtétellenállás, ami elviszi a fesz nagy részét lényegében. azt értem. de ez egy sima ellenállás, sorba kötve a LED-el? Vagy? Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 azt értem. de ez egy sima ellenállás, sorba kötve a LED-el? Vagy? Persze: Egy teljesen hétköznap ellenállás sorban a diódával. Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Persze: Egy teljesen hétköznap ellenállás sorban a diódával. dióda minek? Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 dióda minek? A led a dióda. Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 A led a dióda. ja igaz bocs :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
farkas Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 azt hittem valamilyen dióda van még ott valahol. :D ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 A ledeket 1,2 volt körüli feszültség hajtja, ez töredéke a kb 12voltnak. Ezért kell előtétellenállás, ami elviszi a fesz nagy részét lényegében. mármint 1,2V esik rajtuk, gondolom így akartad mondani. De ez nem igaz mindegyikre... ez a legkevesebb, a legtöbb manapság már 2-3V-ot is ejt. Adatlapon megnézhető konkrét típusokhoz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 A ledeket 1,2 volt körüli feszültség hajtja, ez töredéke a kb 12voltnak. Ezért kell előtétellenállás, ami elviszi a fesz nagy részét lényegében. Ezek a nagy fényerejű fehér ill. kék LED-ek általában 3.6V körüli nyitófesszel mennek. Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Ezek a nagy fényerejű fehér ill. kék LED-ek általában 3.6V körüli nyitófesszel mennek. Múltkor egy árlistában 1,1-1,2 közti értékeket olvastam. Viszont most én is kedvet kaptam a led-esítéshez. Keresek egy fordulatszámmérős egységet és abba ( ha esetleg valakinek van felesleges W1102 írjon legyen szíves ). Eddig a fehér, kék és opeles jellegű sárga színek tetszenek, majd ezek közül döntök milyen legyen. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Crime78 Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 Ezek a nagy fényerejű fehér ill. kék LED-ek általában 3.6V körüli nyitófesszel mennek. Amiket én használtam ~3.3V volt a nyitófeszültségük. A 3 és 5mm-esek 20mA, a superflux 100mA üzemi áramerősséggel. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve November5, 2008 Megoszt Elküldve November5, 2008 A műszeregységem ledesítése lesz a legnagyobb meló, lehetőleg egy nap alatt meg akarom ejteni, bár az sem zavarna, hogy szakaszosan csinálom és addig több színben pompázik. :P Mivel napi használatos a kocsi. :D Érdekelne olyan webáruház, ahonnan lehet rendelni speckó ledeket. Például ami 180 fokos szögben világít, vagy olyan led, ami nagy fényerejű és nem tökéletesen átlátszó, hanem "tejezett". Ez a 14,4V-os dolog meg jó ötlet, ezzel nem is számoltam. 12V-ot vettem alapul és ahhoz méreteztem az ellenállásokat. Mondjuk van itthon egy doboz 3mm-es kék led, de nem nagy fényerejűek, ezért is van a világítás kapcsolóban kettő sorba kötve. Meg mondjuk egy műszeregység sem ártana, amin gyakorlok, vagy átalakítom azt és csere. ;) Asszem W1103-as VTU-s műszeregység van benne (lényeg hogy ford. szám mérős). Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts