Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos

gsi.tamás

Recommended Posts

1 órával ezelőtt, individor írta:

találtam egy hibát a kapcsolónál a 30-as sarut egész nagy hőhatás érhette, az anya résznél is teljesen meg van olvadva minden, és az 56-os is kicsit olvadt

emiatt nem lehet jó a műszerfal világítás? mi okozhatta ezt a melegedést?

http://www.kephost.com/image/wkTp

a kocsi elektromos rendszerében annyi változtatás van hogy a gyári kombinált műszer helyett( dátum hőfok stb) be ven téve egy hőmérő(amit mértem pár ezred ampert vesz fel) ami a kombinált műszer csatlakozójáról veszi az áramot (ha megy a világítás akkor van bekapcsolva a hőmérő)

ez a típus van benne:  hőmérő

A KL30 az az akksi pozitív, a KL56 a tompított fény. A háttérvilágítás 58K vagy 58D. Valószínűleg nagyobb izzó volt valamikor beletéve, vagy rossz volt a kontakt és melegedett.

Megosztás:

33 perce, wookie írta:

Egész egyszerűen az astrákban valami szarul van bekötve, mert rendszeresen olvadnak ki belőlük a világításkapcsolók, míg mondjuk vectrából még soha nem láttam ilyet. 

A kiolvadás egy részét az okozza hogy 100wattos izzót tesznek a fényszóróba, és nem relézik. 

Megosztás:

5 perce, zotya975 írta:

A kiolvadás egy részét az okozza hogy 100wattos izzót tesznek a fényszóróba, és nem relézik. 

Alapból nem is értem hogy miért nincs relézve gyárilag a fényszóró. A calibrában van, illetve az állítható kormányoszloposokban is be volt elvileg. 
Még nagyapám 90-es Temprájában is be van, pedig az olaszok nem a jó elektronikájukról híresek. 

Megosztás:

4 perce, wookie írta:

Alapból nem is értem hogy miért nincs relézve gyárilag a fényszóró. A calibrában van, illetve az állítható kormányoszloposokban is be volt elvileg. 
Még nagyapám 90-es Temprájában is be van, pedig az olaszok nem a jó elektronikájukról híresek. 

Hát mind a 4 izzó ( pontosabban 2 darab két szálas) egyenként védve van 10-10-1010-Amperes biztivel. Ez viszont mind átmegy a világítás kapcsolón.

Megosztás:

38 perce, zotya975 írta:

Hát mind a 4 izzó ( pontosabban 2 darab két szálas) egyenként védve van 10-10-1010-Amperes biztivel. Ez viszont mind átmegy a világítás kapcsolón.

ebben mindig is a sima izzó volt, vagyis a +60 as de nem a 100w-os hanem csak a 60/55w-os

a kapcsoló belső része gyalázatos, az volt a hiba hogy kettő csúszó érintkezőn megy az áram ide-oda és a háttérfényé ki volt esve mert el van kissé olvadva

össze se lehet tenni mert totál káosz az egész valamit kell nézni helyette

az természetes hogy nincs benne a kapcsoló és semmi műszerfal izzó nem megy? olajnyomás töltés stb, egyedől a fénykürtnél megy a távolsági visszajelző

vagy valami vezetéket kimozgattam ahogy kiszedtem a kapcsoló vezetékeit (megnéztem mennyire van megolvadva de nem vészes csak a saru néz ki ócskán)

Megosztás:

23 perce, individor írta:

ebben mindig is a sima izzó volt, vagyis a +60 as de nem a 100w-os hanem csak a 60/55w-os

a kapcsoló belső része gyalázatos, az volt a hiba hogy kettő csúszó érintkezőn megy az áram ide-oda és a háttérfényé ki volt esve mert el van kissé olvadva

össze se lehet tenni mert totál káosz az egész valamit kell nézni helyette

az természetes hogy nincs benne a kapcsoló és semmi műszerfal izzó nem megy? olajnyomás töltés stb, egyedől a fénykürtnél megy a távolsági visszajelző

vagy valami vezetéket kimozgattam ahogy kiszedtem a kapcsoló vezetékeit (megnéztem mennyire van megolvadva de nem vészes csak a saru néz ki ócskán)

Ha kiszedem a világítás kapcsolót akkor is működnek gyujtáson a visszajelzők, olaj, motorkontrol lámpa, kézifék, és töltésjelző. Ha felvillantom a refit működik , és van visszajelzése.

Megosztás:

6 perce, zotya975 írta:

Ha kiszedem a világítás kapcsolót akkor is működnek gyujtáson a visszajelzők, olaj, motorkontrol lámpa, kézifék, és töltésjelző. Ha felvillantom a refit működik , és van visszajelzése.

ajajj akkor valamit elronthattam....... még egy keresés......

ha beteszek a mostani sima kapcsoló helyett  egy kapcsolót ami potméteres akkor a műszerfalon tudja állítani a fényerőt? 

mert ahogy nézem a bárdinál még olcsóbb is a potméteres kivitel mint a sima.....  és ahogy nézegetem szerintem az én kapcsolóm nem is gyári valamikor lett cserélve mert az egyik utángyártott típus teljesen olyan mint ami nekem van

Megosztás:

54 perce, individor írta:

ajajj akkor valamit elronthattam....... még egy keresés......

ha beteszek a mostani sima kapcsoló helyett  egy kapcsolót ami potméteres akkor a műszerfalon tudja állítani a fényerőt? 

mert ahogy nézem a bárdinál még olcsóbb is a potméteres kivitel mint a sima.....  és ahogy nézegetem szerintem az én kapcsolóm nem is gyári valamikor lett cserélve mert az egyik utángyártott típus teljesen olyan mint ami nekem van

A kapcsolón belül van a potméter is meg a helyette található áthidalás is odáig a kábelezés elméletileg egyforma tehát működnie kéne. 

Megosztás:

egy corsából kivettem tesztnek a  világítás kapcsolót a háttér világítás működik vele rendesen, eszembe juthatott volna előbb is.......

hanem

a műszerfal visszajelző lámpák még mindig nem jók a benzinszint jelző sem(a távolsági fény és az index igen)

ha beindul kicsi várakozás után elkezd működni a fordulatszám mérő ekkor elkezd égni a töltésjelző halványan ha behúzom a kéziféket akkor a világít, ekkor a töltéslámpa is teljes fénnyel világít(töltés jó) 

a km órán semmi elváltozást nem látni 

lehet valami testhiányom van? tud adni valaki kapcsolási rajzot az óráról? 

esetleg a biztosték tábla körül szedhettem le valamit véletlen?

mert amin van a világítás kapcsoló azt a részt teljesen kivettem

Módosítva : individor
Megosztás:

38 perce, individor írta:

egy corsából kivettem tesztnek a  világítás kapcsolót a háttér világítás működik vele rendesen, eszembe juthatott volna előbb is.......

hanem

a műszerfal visszajelző lámpák még mindig nem jók a benzinszint jelző sem(a távolsági fény és az index igen)

ha beindul kicsi várakozás után elkezd működni a fordulatszám mérő ekkor elkezd égni a töltésjelző halványan ha behúzom a kéziféket akkor a világít, ekkor a töltéslámpa is teljes fénnyel világít(töltés jó) 

a km órán semmi elváltozást nem látni 

lehet valami testhiányom van? tud adni valaki kapcsolási rajzot az óráról? 

esetleg a biztosték tábla körül szedhettem le valamit véletlen?

mert amin van a világítás kapcsoló azt a részt teljesen kivettem

Kapcsolási rajzok...http://www.skandiasauna.de/opel/astra/ 

Az óraegység ezen van: http://www.skandiasauna.de/opel/astra/F/Plan/0500.jpg

A műszeregység mögött a konzolon van egy testcsavar esetleg azt is megnézheted. 

Hát a világítás kapcsoló panelén maga a világítás kapcsoló, a ködzáró, ködlámpa, fényszóró  magasságállító kapcsolója illetve ezek aljzata van. Ha ezt kivetted attól még nem mozdult el a biztosíték tábla. Illetve normál esetben elmozdulás esetén sem jön róla le semmi. 

Megosztás:

21 perce, zotya975 írta:

Kapcsolási rajzok...http://www.skandiasauna.de/opel/astra/ 

Az óraegység ezen van: http://www.skandiasauna.de/opel/astra/F/Plan/0500.jpg

A műszeregység mögött a konzolon van egy testcsavar esetleg azt is megnézheted. 

Hát a világítás kapcsoló panelén maga a világítás kapcsoló, a ködzáró, ködlámpa, fényszóró  magasságállító kapcsolója illetve ezek aljzata van. Ha ezt kivetted attól még nem mozdult el a biztosíték tábla. Illetve normál esetben elmozdulás esetén sem jön róla le semmi. 

kissé túlkombinálták ezt a rajzot..... mondhatni semmit se értek belőle

pedig motorokat állítottam már helyre rajz alapján

na majd hétvégén újra szétszedem a km órát és környékét

köszi a segítséget mindenkinek!

esetleg ha valakinek volt hasonló hibája megírhatná a megoldást

Megosztás:

10 perce, individor írta:

kissé túlkombinálták ezt a rajzot..... mondhatni semmit se értek belőle

pedig motorokat állítottam már helyre rajz alapján

na majd hétvégén újra szétszedem a km órát és környékét

köszi a segítséget mindenkinek!

esetleg ha valakinek volt hasonló hibája megírhatná a megoldást

Hát én sem tudok mindent kibogozni , de többnyire tudom használni a rajzot az autóhoz. 

Megosztás:

6 órája, wookie írta:

Egész egyszerűen az astrákban valami szarul van bekötve, mert rendszeresen olvadnak ki belőlük a világításkapcsolók, míg mondjuk vectrából még soha nem láttam ilyet. 

A kapcsoló eredetileg tudná kezelni a tompított fényszórókat és helyzetjelzőket oldalanként is, de nem használják, mivel nincs alapból parkoló funkció az index-szel. Az indexkar is tudja ezt.

Megosztás:

érdemes lenne relézni a világítást?

gondolom ekkor nagységrendekkel kevesebb áram érné a kapcsolót és a némileg meggyötört sarukat is(sajna a réz kilágyul hőhatás esetén emiatt szerintem nem lesz túl feszes kapcsolat hiába nyomtam összébb)

relé úgy is van itthon egy marékkal még a zsigulis korszakból( relézni kellett az önindító szálat mert gyakran elolvadt a gyújtáskapcsoló betét)

Megosztás:

11 perce, Bundee írta:

Meg néhány V-al több jutna az izzókra is, hogy nem egy bizonytalan kontakton 2km vezetéken jutna oda a villanyáram.

hááát én a kapcsolónál gondoltam.......

tudom az lenne az igazi hogy egyből az akkuról menne az áram az izzóhoz, de ott nekezebb kivitelezni egy vízálló kapcsolatot

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.