Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve

de delejnek akkorsem kéne jönnie a forrasztóbol, csak melegnek...

Nekem volt olyan forrasztópákám aminek a hegyén vmi belső zárlat miatt 130V fesz volt és úgy sikerült vele egy kis 2.1 rendszert forrasztani, hogy mind2 eldurrant. :D

Bocs az OFF-ért.

A pillanatpákánál a hegy egy nagy ellenállású fém amivel össze van kötve a szekunder tekercs két vége végülis zárlatot hozva létre. A hegy felmelegszik, ezzel forrasztunk. De mivel az áram egy olyan állatfajta amelyik a kisebb ellenállás felé szeret mászkálni, könnyen előfordulhat, hogy a hegy közepétől ahol hozzáér a forrasztandó dróthoz egyébhez, azon keresztül is mérhetünk feszt, ha "van hova mennie".

Elküldve

A pillanatpákánál a hegy egy nagy ellenállású fém amivel össze van kötve a szekunder tekercs két vége végülis zárlatot hozva létre. A hegy felmelegszik, ezzel forrasztunk. De mivel az áram egy olyan állatfajta amelyik a kisebb ellenállás felé szeret mászkálni, könnyen előfordulhat, hogy a hegy közepétől ahol hozzáér a forrasztandó dróthoz egyébhez, azon keresztül is mérhetünk feszt, ha "van hova mennie".

Így igaz, ha most nagyon sarkítjuk a dolgot olyan mintha fognál egy 230V/XY (fejből nem tudom mennyi) trafót és a szekunder tekercsét rákötnéd arra a kábelre amit forrasztottál, nem véletlenül mondják, hogy forrasztáskor kösd le az akksit, persze ez nem készpénz arra, hogy mindig eldurran, csak bent a pakliban.

Sorry az OFF-ért.

Elküldve

Van valakinek infója a fényre sötétedő belső tükör bekötéséről?...kapcsolási rajz, vagy melyik szálat hova...köszönöm!

Több mint egy éve hajtok ilyet! :blush:

Hol sikerült szerezni, és milyet?

Bekötési rajzot én már találtam 1x, a Omega B az jó! Főleg ha olyan a tükör!

Elküldve

Egy barátom vett egy 5 ajtós f astrát abban volt benne, de nem volt bekötve. Sok mindent kellett szerelni a kocsin, munkadíjnak kértem el a tükröt. Igazából nem tudom milyen kocsiból származik.

Elküldve

Így igaz, ha most nagyon sarkítjuk a dolgot olyan mintha fognál egy 230V/XY (fejből nem tudom mennyi) trafót és a szekunder tekercsét rákötnéd arra a kábelre amit forrasztottál, nem véletlenül mondják, hogy forrasztáskor kösd le az akksit, persze ez nem készpénz arra, hogy mindig eldurran, csak bent a pakliban.

Sorry az OFF-ért.

ŐŐ izé és az áramkör hogyan záródik? Vagyis inkább az áramkör alapból záródik a forrasztó szekunder tekercsén, a rézhegyen keresztül. Az autó meg gumikerekeken áll, nincs földelve, így egy esetleges primer-szekunder zárlat esetén sem záródhatna az áramkör a kocsin keresztül. Többször forrasztottam már sokféle dolgot kocsikon és egyszer sem volt lekötve a saru. Sokszor csináltam az övfeszítő csati átkötést az ülés alatt, semmi gond nem volt soha. Tehát elég kevés esélye van, hogy ettől ment tönkre valami.

Elküldve

német E-bay-en hébe hóba található ;)

Túrkáltam egyet én is, itt lapul a polcomon, nem volt még időm bekötni.

Omega B-ből származik, onnan kell nézni a bekötési rajzot. De fel kell húzni pár extra szálat :(... Pl a tolatólámpa kapcsolótól (hogy ha sötétben hátrafele haladsz és közelítesz a fehér garázsfalhoz, nehogy besötétüljön és koccanjál) és a belső világítástól, stb.

Ugyanakkor a menőbb Omegás tükrök, állítják a szöget (forognak) az űlés-memória függvényében, tehát van benne 2 motor is... ezeket nem muszáj vezérelni, attól még be lehet állítani a tükröt...

Astra G ill vele egykorú Zafirákban is van hasonló tükör, de másabb az alakja...

Elküldve

német E-bay-en hébe hóba található ;)

Túrkáltam egyet én is, itt lapul a polcomon, nem volt még időm bekötni.

Omega B-ből származik, onnan kell nézni a bekötési rajzot. De fel kell húzni pár extra szálat :(... Pl a tolatólámpa kapcsolótól (hogy ha sötétben hátrafele haladsz és közelítesz a fehér garázsfalhoz, nehogy besötétüljön és koccanjál) és a belső világítástól, stb.

Ugyanakkor a menőbb Omegás tükrök, állítják a szöget (forognak) az űlés-memória függvényében, tehát van benne 2 motor is... ezeket nem muszáj vezérelni, attól még be lehet állítani a tükröt...

Astra G ill vele egykorú Zafirákban is van hasonló tükör, de másabb az alakja...

Ebben csak a sötétedés funkció van, motor nincs benne.

Elküldve

még találtam pár feljegyzésem/netről elmentet dolgot:

1) csatlakozónak jó a PC-s IDE csatoló (levágva)

2) Ami sötétedos, az memóriás is.
Neeem, van, a Vectra C , Astra G, Omega B2 - ami nem memóriás, Corsa C-ben.
Ez mind ugyanaz a tükör, csak a felfüggesztésének a takaró borítása más
autónként.

3)
Bekötése:
Barna - test
Fekete - +12V
Szürke - Belso világítás
WS/SW - rüki

4)
Wires you need to use is:-
Black - switched +ve (might be two if so wire them together)
Brown - earth
Gray/Black - gray on interia light ( might be two so wire them together)
White/Black - to g/box switch in passenger footwell

Rest of the wires go to a electric mirror switch mounted in the centre console some where

Black/Red - to black/red on elec mirror switch
Blue/Red - to yellow on elec mirror switch
Blue/White - green on elec mirror switch

Then piggy back a black (switched +ve) and a brown (-ve ) from heated seat plugs and join:-
Black - black on elec mirror switch
Brown - brown on elec mirror switch

You should then have a fully functioning omega self tinting electricly operated mirror..

5) érdekel, hogy hogy haladtok ti is a projektel :)

Elküldve

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémában kérnék segítséget. 97 évi F Astrában lecseréltem a CAR 300-as fejegységet egy SONY XR-C 4120-as rádiós magnóra, még 2004-ben. Mostanáig remekül működött, CD tárat is vezérel. Két hete egyik pillanatról a másikra elment a hang. Minden funkció tökéletesen működik, csak hang nincs. Először azt gondoltam, hogy a végfok ment el. Aztán kivettem a helyéről és megmozgattam a hangszórók ISO csatlakozóját. Ekkor néha előjött hol az egyik oldal, aztán a másik, néha csak a hátsó néha csak az első hangszórók. Egyszer sikerült úgy mozgatnom, hogy mindegyik szólt. Aztán kikapcsoltam, majd újra be és ismét semmi hang, de minden funkció működik. Próbára beraktam a CAR 300-ast, és minden hangszóró működik. Ebből azt gondolom, hogy a kocsi gyári ISO csatlakozója rendben van.(vagy nem feltétlenül?) De mi romolhat el az ellenoldali ISO csatlakozóban? Mert végképp nem tudom hova tenni ezt a hibát. Gondolom kontakt probléma van, de HOL?? Ma például sikerült elővarázsolnom a hangot, aztán 10 perc után menet közben elment. A szokásos mozgatás után megint részlegesen szólnak a hangszórók. Minden érintkezési felületet vastagon befújtam kontakt sprayvel, változás mégsem történt. Kezdem elveszteni a hitemet :-( Mi lehet a probléma???

Minden tanácsot előre is köszönök!

• Like 1
Elküldve

még találtam pár feljegyzésem/netről elmentet dolgot:

1) csatlakozónak jó a PC-s IDE csatoló (levágva)

2) Ami sötétedos, az memóriás is.

Neeem, van, a Vectra C , Astra G, Omega B2 - ami nem memóriás, Corsa C-ben.

Ez mind ugyanaz a tükör, csak a felfüggesztésének a takaró borítása más

autónként.

3)

Bekötése:

Barna - test

Fekete - +12V

Szürke - Belso világítás

WS/SW - rüki

4)

Wires you need to use is:-

Black - switched +ve (might be two if so wire them together)

Brown - earth

Gray/Black - gray on interia light ( might be two so wire them together)

White/Black - to g/box switch in passenger footwell

Rest of the wires go to a electric mirror switch mounted in the centre console some where

Black/Red - to black/red on elec mirror switch

Blue/Red - to yellow on elec mirror switch

Blue/White - green on elec mirror switch

Then piggy back a black (switched +ve) and a brown (-ve ) from heated seat plugs and join:-

Black - black on elec mirror switch

Brown - brown on elec mirror switch

You should then have a fully functioning omega self tinting electricly operated mirror..

5) érdekel, hogy hogy haladtok ti is a projektel :)

Ugye nekem fehér-szürke-barna szálaim vannak, a belső világításnál viszont állandó táp van és kapcsolt test. Akkor a barna-test szürke-12V és fehér a tolatólámpa?

Elküldve (edited)

Az ISO csati, vagy a végfok ic forrasztása körberepedezett a nyáklapon ;)

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémában kérnék segítséget. 97 évi F Astrában lecseréltem a CAR 300-as fejegységet egy SONY XR-C 4120-as rádiós magnóra, még 2004-ben. Mostanáig remekül működött, CD tárat is vezérel. Két hete egyik pillanatról a másikra elment a hang. Minden funkció tökéletesen működik, csak hang nincs. Először azt gondoltam, hogy a végfok ment el. Aztán kivettem a helyéről és megmozgattam a hangszórók ISO csatlakozóját. Ekkor néha előjött hol az egyik oldal, aztán a másik, néha csak a hátsó néha csak az első hangszórók. Egyszer sikerült úgy mozgatnom, hogy mindegyik szólt. Aztán kikapcsoltam, majd újra be és ismét semmi hang, de minden funkció működik. Próbára beraktam a CAR 300-ast, és minden hangszóró működik. Ebből azt gondolom, hogy a kocsi gyári ISO csatlakozója rendben van.(vagy nem feltétlenül?) De mi romolhat el az ellenoldali ISO csatlakozóban? Mert végképp nem tudom hova tenni ezt a hibát. Gondolom kontakt probléma van, de HOL?? Ma például sikerült elővarázsolnom a hangot, aztán 10 perc után menet közben elment. A szokásos mozgatás után megint részlegesen szólnak a hangszórók. Minden érintkezési felületet vastagon befújtam kontakt sprayvel, változás mégsem történt. Kezdem elveszteni a hitemet :-( Mi lehet a probléma???

Minden tanácsot előre is köszönök!

Módosítva : Bundee
Elküldve

Az ISO csati, vagy a végfok ic forrasztása körberepedezett a nyáklapon ;)

Kedves Bundee!

Köszönöm a választ! Asszem egy - talán fontos - részletet kihagytam a leírásból. A rádió csatlakoztatása a következő: Opel gyári ISO csati, ebbe csatlakozik egy ellenoldali ISO csati, amely kapcsolódok egy SONY csatlakozóhoz. (a fejegység nem tud közvetlenül kapcsolódni a kocsi ISO csatlakozójához) Sajnos a SONY saját csatlakozot alkalmaz, így annó kénytelen voltam egy "fordítót" beiktatni, hogy kapcsolni tudjam a kocsi ISO csatijához. Namost a helyzet az, hogy ha mozgatom kontakt hiba a kocsi és az ellenoldali ISO csati csatlakozásánál és nem a fejegység SONY csatlakozásánál van. Ha azt mozgatom akkor semmi jelenség. Ebből én arra következtetek, hogy a fejegységnél stabil a kapcsolat. Elképzelhető, hogy a kocsi ISO csatija amely - nem tudom a pontos kifejezést - "anya" fogadó felület :-) oxidálódott, kitágult? és ezért nem ad stabil kapcsolatot a fordító ISO csati "késes" felületével?

Elküldve (edited)

A segítségét kérem valakinek, aki jártas az iso csatlakozók vezetékelésében.

Opel Astra F-em van (1994). Kiszedtem a gyári rádiót, leszedtem a 3 részed iso csatlakozó felső részét, hogy passzoljon az új rádióba és megy is szépen. A szürke/piros kábelt már elvágtam, így nem kapcsol ki a dátum a felette lévő kijelzőn. Már csak azt kellene tudnom, hogy melyik színű kábel a betáp és melyik a memória, hogy meg tudjam cserélni őket. Mindenhol azt írják, hogy piros és sárga, de a sárga a középső részen van nálam, azok meg szerintem a hangfalaknak a kábelei (mármint a középső csatlakozó kábelei).

Itt a fórumon valaki már lefényképezte a saját csatlakozóját:

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=177720&kid=399380&sort=

Nekem is pont ilyen van. Véletlenül nem a feketét és a rózsaszínt kéne megcserélni?

Illetve ezen kívül kell e még valamit csinálni?

Köszönöm előre is, ha valaki megírja, vagy belinkeli a megoldást, csak legyen közérthető, mert már órák óta próbálok rájönni!

Módosítva : pgabor28
Elküldve

A segítségét kérem valakinek, aki jártas az iso csatlakozók vezetékelésében.

Opel Astra F-em van (1994). Kiszedtem a gyári rádiót, leszedtem a 3 részed iso csatlakozó felső részét, hogy passzoljon az új rádióba és megy is szépen. A szürke/piros kábelt már elvágtam, így nem kapcsol ki a dátum a felette lévő kijelzőn. Már csak azt kellene tudnom, hogy melyik színű kábel a betáp és melyik a memória, hogy meg tudjam cserélni őket. Mindenhol azt írják, hogy piros és sárga, de a sárga a középső részen van nálam, azok meg szerintem a hangfalaknak a kábelei (mármint a középső csatlakozó kábelei).

Itt a fórumon valaki már lefényképezte a saját csatlakozóját:

http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=177720&kid=399380&sort=

Nekem is pont ilyen van. Véletlenül nem a feketét és a rózsaszínt kéne megcserélni?

Illetve ezen kívül kell e még valamit csinálni?

Köszönöm előre is, ha valaki megírja, vagy belinkeli a megoldást, csak legyen közérthető, mert már órák óta próbálok rájönni!

De. Milyen rádiót raksz bele? Nincs még egy közdarab az iso és a rádió közé? ott kell a pirosat és a sárgát megfordítani, a gyári isoban meg ahogy írtad.

• Like 1
Elküldve

De. Milyen rádiót raksz bele? Nincs még egy közdarab az iso és a rádió közé? ott kell a pirosat és a sárgát megfordítani, a gyári isoban meg ahogy írtad.

Köszi a gyors választ!

Nincs egyéb csatlakozó.

Akkor tehát a fekete és a rózsaszín.

Köszi!!!!!

Elküldve (edited)

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni. Mai nap elkezdett szórakozni a központi záram, egyszerűen magától bezár, nem egyből, hanem teljesen véletlenszerűen. Távirányító vagy riasztó nincs, csak sima kulcsos valószínűleg gyári. Tudnátok tanácsot adni, hogy hol keressem a hibát? Esetleg valami szakadás lehet valahol, vagy letestel a vezérlő vezeték a zárnál?

Előre is köszi a segítséget!

Üdv:Viktor

Módosítva : Victor75
Elküldve

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni. Mai nap elkezdett szórakozni a központi záram, egyszerűen magától bezár, nem egyből, hanem teljesen véletlenszerűen. Távirányító vagy riasztó nincs, csak sima kulcsos valószínűleg gyári. Tudnátok tanácsot adni, hogy hol keressem a hibát? Esetleg valami szakadás lehet valahol, vagy letestel a vezérlő vezeték a zárnál?

Ha gyári akkor a vezérlőt az ECU mögött/felett találod egy fekete ki doboz lesz az:

50d6_1_big.jpg

Nálam volt olyan, hogy a betápnál a polaritás felcserélés ellen beépített dióda szó szerint kettétört, emiatt ha meglöktem az autót, vagy csak szimplán becsuktam az ajtót a a központi lehúzott.

Lehet, hogy neked is ez van vagy valami érintkezési hiba a panelon ami a betáp oldalán van, mivel ez a kpzár olyan, hogy behúz ha tápot kap.

Másik verzió a két első ajtóban a zárnál található mikrokapcsolók egyike zárlatos, vagy beragadt.

• Like 1
Elküldve

Sziasztok!

Esélyes amit írtál, esetleg maga a vezérlő hibásodott meg. Nekem egyszer a le és felhúzódó ablak nyúzta meg a vezetéket. Akkor is érdekesen viselkedett, volt hogy mire kijöttem a bótból kinyitotta magát. Egyszer meg kizárt a kocsiból amíg kinyitottam a kaput és járt a motor. Szerencsére itthon volt a ház előtt, és csak be kellett jönnöm a tartalék kulcsért .Aztán a végén teljesen elnyírta, akkor kezdtem el keresni, és találtam meg a sérült-szakadt vezetékeket.

1357987-20140216-2qB8Kh.jpg

• Like 1
Elküldve (edited)

Köszi a gyors választ! Holnap remélem nem esik az eső, akkor nekiállok nyomozni. Eddig nem volt gond, igaz ablakot nem nagyon tekergettem ősz óta, mióta hozzám került a kocsi, igaz ma egyszer letekertem, mert megnéztem az üveg gumiját, mivel menet közben besüvít a szél. Lehet ez adta a végső döfést. Remélem, hogy akkor csak valami kábel dolog lesz, vagy kapcsoló. Egyenlőre. biztos ami biztos levettem az akkusarut, nehogy valami gond legyen.

Módosítva : Victor75
Elküldve

Köszi a gyors választ! Holnap remélem nem esik az eső, akkor nekiállok nyomozni.

A vezetőoldali ( és az anyósoldali egyes autókban) zárakkal lehet nyitni zárni, itt is csak 3 szál van az 5-ből ami küldi a jelet a vezérlőnek és az nyitja-zárja a többit. Hogy melyik az valószinűleg a vezérlőre rá van írva-rajzolva. Ezeket kellene először végigkövetni. Gyári vezérlő az anyósoldali lábtér-küszöbburkolat mögött van az ECU-mögött-alatt. Ha utólagos , akkor azoknak a vezérlőjét általában ugyanide csak a vezetőoldalra teszik.

1358003-20140216-gCPBEG.jpg

• Like 1
Elküldve

Még egy kérdés rádióval kapcsolatban. Átkötöttem a feketét a pirosra, így már menti a memóriába a dolgokat. Most már csak az a bajom, hogy gyújtás nélkül nem tudom használni a rádiót. Ahhoz mit kell levágni/átkötni?

Elküldve

Még egy kérdés rádióval kapcsolatban. Átkötöttem a feketét a pirosra, így már menti a memóriába a dolgokat. Most már csak az a bajom, hogy gyújtás nélkül nem tudom használni a rádiót. Ahhoz mit kell levágni/átkötni?

Amelyik szálat a memóriára kötötted, azt ikresítsd és kösd a másik helyére, azt pedig szigeteld le, így gyújtás nélkül is menni fog, csak arra figyelj, ha leállítod az autót a rádió még menni fog, neked kell kikapcsolnod.

Érdemes aktiválni a power save módot a rádión ha van, akkor 1-2 óra után lekapcsolja magát.

Elküldve (edited)

Amelyik szálat a memóriára kötötted, azt ikresítsd és kösd a másik helyére, azt pedig szigeteld le, így gyújtás nélkül is menni fog, csak arra figyelj, ha leállítod az autót a rádió még menni fog, neked kell kikapcsolnod.

Érdemes aktiválni a power save módot a rádión ha van, akkor 1-2 óra után lekapcsolja magát.

Magyarul? :D

Szín szerint mond légy szíves!

Egyébként két fekete kábel volt a memória helyén. És egy rózsaszín/piros a táp.

"kösd a másik helyére" milyen másik helyére?

"azt pedig szigeteld le" melyiket?

Bocs, de fél szavakból nem értek. :icon11: :D

szerk.: Úgy érted, hogy a pirosat/rózsaszínt, amit a két feketével összeraktam, szedjem kétfelé és az egyik végét kössem vissza oda, ahol eredetileg a piros/rózsaszín volt? Vagy mi?

Módosítva : pgabor28
Elküldve

Én valamit nem értek. Astránál valami másképp van vagy mi?

Már hogy állandóan kötözgetni kell a rádiót.

A vectrában nekem úgy működik,hogy a rádiót a saját bekapcsoló gombjával bármikor be, illetve ki lehet kapcsolni, gyújtással, anélkül, kulcs se kell hozzá. Illetve ha ráadom a gyújtást (és előzőleg a rádió be volt kapcsolva) akkor automatice bekapcsol a rádió, valamint gyújtás levételnél automatice kikapcsol.

És ez a gyári bekötés. Az astránál mi van másképp, ezt valaki magyarázza már el nekem?

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.