wookie Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Sziasztok! Régóta gondolkozom, hogy építek az autóba belső világítás késleltető áramkört (ami a mai modern autókban már mind megtalálhatóak), és a következőre bukkantam: Belső lámpa vezérlés A kapcsoláshoz kell egy jel, ami azt "jelzi" a kapcsolásnak, hogy jár a motor. A kérdésem az, hogy ilyen jelet honnan lehet a legegyszerűbben, legkevesebb bontással levenni? X14NZ Classic-om van (Start). Köszönöm! Késleltetett elalvású lámpa létezik gyárilag is, miért nem szerzel egy olyat? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Bundee Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Na akkor egy kis elektronika: A LED-eket a dióda jellegüknél fogva nem feszültség hanem áramgenerátoros üzemben kell meghajtani! Fölösleges méricskélni, hogy melyik táp hány voltos, itt a ledeken átfolyó áram értéke a mérvadó. Ha egy stabilizálatlan tápot nem a hozzá méretezett terheléssel működtetnek, ott bizony felszalad az üresjárati feszültség! A ledek elé mindenképp kell valami áramkorlátozó elem, ami a legegyszerűbb esetben lehet egy ellenállás. Ennek az a hátránya, hogy mivel ismeri az Ohm törvényt, nagyobb feszültségnél nagyobb, kisebb feszültségnél kisebb áram fog átfolyni rajta, ami vagy fényerőbeli ingadozást, vagy a led időelőtti halálát okozza. Ahogy ezen http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=148974&kid=83322&sort= a képen is látszik, a nyáklapon nemcsak a ledek, hanem valamilyen aktív elem (tranzisztor, vagy pl. LM317) is van. Ez arra hivatott, hogy a 4 LED-en mindig ugyanakkora áramot hajtson át, függetlenül a tápfeszültségtől. Itt kell megemlíteni a LED-ek nyitófeszültségét, ami egy állandó érték (úgy kell értelmezni, hogy led nem visel el ennél nagyobb feszültséget a kapcsain, viszont ha ez mégis megtörténik, akkora áram folyik át rajta, ami tönkreteszi). Figyelembe kell venni aszerint, hogy hány V tápfesz. áll rendelkezésre, illetve mekkora áramot szeretnénk áthajtani egy-egy diódán. Ha a 4 led össz. nyitófeszültsége nem éri el a rendelkezésre álló tápfeszt, akkor lehet korrektül táplálni. Tehát pl. ha egy LED nyitófeszültsége 3,4V és 5db-ot szeretnénk sorbakötve használni, akkor mivel max 14,4V áll rendelkezésre, mindig ingadozni fog a fényerő. Viszont hacsak 3db-ot kötünk sorba, akkor az áramgenerátor képes lesz fix árammal hajtani a ledeket, anélkül hogy azok károsodnának. Itt egy egyszerű kapcsolás Skoritól, ami valószínűleg a linkelt képen is van: http://skory.gylcomp.hu/kapcs/egyszeru-aramgen1.gif Ennél "szinte csak" arra kell figyelni, hogy a tranzisztorok is bírják a ledek össz. áramát. Itt egy másik LM317-tel, itt 1,5A a max. áram (nemnagyon kell hűteni), R1-et 150ohmnak véve, kb 8,5mA-t enged át magán. Remélem segítettem valamit a LED-ezőknek ;) Tisztelt Tóth úr, meggyőztél. olyannyira, h meg is rendeltem a jégfehér szalagot és amint megjön, meg is csinálom, amit lehet. Nem bajlódom a honk kongi vackokkal, nem sokkal drágább ez a megoldás, Forrasztani tudok, türelmem van hozzá, ennyi. :evilgrin: Már csak az a kérdés, h a sorba kötött szalagnak hogyan kell áramot adni. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Tisztelt Tóth úr, meggyőztél. olyannyira, h meg is rendeltem a jégfehér szalagot és amint megjön, meg is csinálom, amit lehet. Nem bajlódom a honk kongi vackokkal, nem sokkal drágább ez a megoldás, Forrasztani tudok, türelmem van hozzá, ennyi. :evilgrin: Már csak az a kérdés, h a sorba kötött szalagnak hogyan kell áramot adni. :blink: A türelemről annyit, hogy smd ledekből összeforrasztgatni, áramgenerátoros kapcsolásokkal az enyémet, kb 15 óra volt eddig... és még ki kell szedjem, mert visszább kell venni a fényekből... :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
felhasznaaloo Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Sziasztok! Régóta gondolkozom, hogy építek az autóba belső világítás késleltető áramkört (ami a mai modern autókban már mind megtalálhatóak), és a következőre bukkantam: Belső lámpa vezérlés A kapcsoláshoz kell egy jel, ami azt "jelzi" a kapcsolásnak, hogy jár a motor. A kérdésem az, hogy ilyen jelet honnan lehet a legegyszerűbben, legkevesebb bontással levenni? X14NZ Classic-om van (Start). Köszönöm! Elmesélem hogy jártam ezzel. Ehhez is Herr Conrad körúti üzletében vettem "belső világítás késleltetőt" 1800 birodalmi kreditért, de sajna az ajtónyitás idejével csaknem egyenesen arányos a késleltetése. Azaz nyitom-beülök-csukom, szuper, pont megtalálom amit látni akarok, de ha pakolászok, szarakodok, már rég elindultam és az 1. kanyaron túl alszik el. :-D Link to comment Megosztás: More sharing options...
janoo16 Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Késleltetett elalvású lámpa létezik gyárilag is, miért nem szerzel egy olyat? mert azokban az autókban külön modul/elektronika van ami vezérli a mindenféle időzített herkentyűket... 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Imi (Astra) Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Elmesélem hogy jártam ezzel. Ehhez is Herr Conrad körúti üzletében vettem "belső világítás késleltetőt" 1800 birodalmi kreditért, de sajna az ajtónyitás idejével csaknem egyenesen arányos a késleltetése. Azaz nyitom-beülök-csukom, szuper, pont megtalálom amit látni akarok, de ha pakolászok, szarakodok, már rég elindultam és az 1. kanyaron túl alszik el. :-D Ezért kell ennek egy jel, a járó motorról, mert akkor egyből elindul a halványítás. :) Működik leszimulálva is a kapcsolás, kérdésem csupán annyi, hogy honnan vegyek neki jelet a járó motorról... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Gregory33 Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Na akkor egy kis elektronika: A LED-eket a dióda jellegüknél fogva nem feszültség hanem áramgenerátoros üzemben kell meghajtani! Fölösleges méricskélni, hogy melyik táp hány voltos, itt a ledeken átfolyó áram értéke a mérvadó. Ha egy stabilizálatlan tápot nem a hozzá méretezett terheléssel működtetnek, ott bizony felszalad az üresjárati feszültség! A ledek elé mindenképp kell valami áramkorlátozó elem, ami a legegyszerűbb esetben lehet egy ellenállás. Ennek az a hátránya, hogy mivel ismeri az Ohm törvényt, nagyobb feszültségnél nagyobb, kisebb feszültségnél kisebb áram fog átfolyni rajta, ami vagy fényerőbeli ingadozást, vagy a led időelőtti halálát okozza. Ahogy ezen http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=148974&kid=83322&sort= a képen is látszik, a nyáklapon nemcsak a ledek, hanem valamilyen aktív elem (tranzisztor, vagy pl. LM317) is van. Ez arra hivatott, hogy a 4 LED-en mindig ugyanakkora áramot hajtson át, függetlenül a tápfeszültségtől. Itt kell megemlíteni a LED-ek nyitófeszültségét, ami egy állandó érték (úgy kell értelmezni, hogy led nem visel el ennél nagyobb feszültséget a kapcsain, viszont ha ez mégis megtörténik, akkora áram folyik át rajta, ami tönkreteszi). Figyelembe kell venni aszerint, hogy hány V tápfesz. áll rendelkezésre, illetve mekkora áramot szeretnénk áthajtani egy-egy diódán. Ha a 4 led össz. nyitófeszültsége nem éri el a rendelkezésre álló tápfeszt, akkor lehet korrektül táplálni. Tehát pl. ha egy LED nyitófeszültsége 3,4V és 5db-ot szeretnénk sorbakötve használni, akkor mivel max 14,4V áll rendelkezésre, mindig ingadozni fog a fényerő. Viszont hacsak 3db-ot kötünk sorba, akkor az áramgenerátor képes lesz fix árammal hajtani a ledeket, anélkül hogy azok károsodnának. Itt egy egyszerű kapcsolás Skoritól, ami valószínűleg a linkelt képen is van: http://skory.gylcomp.hu/kapcs/egyszeru-aramgen1.gif Ennél "szinte csak" arra kell figyelni, hogy a tranzisztorok is bírják a ledek össz. áramát. Itt egy másik LM317-tel, itt 1,5A a max. áram (nemnagyon kell hűteni), R1-et 150ohmnak véve, kb 8,5mA-t enged át magán. Remélem segítettem valamit a LED-ezőknek ;) Nos, én ezt néztem ki, azt írja 12V kell neki, Milyen további teendőim vannak? http://www.vled.hu/led_szalag/3528_smd_led_szalag_60_ledm_belteri_hideg_feher Link to comment Megosztás: More sharing options...
Laliiii Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Hmm Én kivettem próbára a Cali V6ból, ahol késleltetős van, beraktam x16xel 97es Astrába, s nem lett késleltetős. :) Ilyet... Mi kellhet még? Késleltetett elalvású lámpa létezik gyárilag is, miért nem szerzel egy olyat? Link to comment Megosztás: More sharing options...
stirlitz Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 LEDeket áram generátorral kell meghajtani, nem fezültséggel személy szerint, nem értem mire ez a nagy LEDezés, attól még ugyanaz a "tré" kocsi marad, én fogtam és zöld izzófestékkel befestettem az eredeti izzokat szép nyugtató színe van Link to comment Megosztás: More sharing options...
stirlitz Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Sziasztok! Régóta gondolkozom, hogy építek az autóba belső világítás késleltető áramkört (ami a mai modern autókban már mind megtalálhatóak), és a következőre bukkantam: Belső lámpa vezérlés A kapcsoláshoz kell egy jel, ami azt "jelzi" a kapcsolásnak, hogy jár a motor. A kérdésem az, hogy ilyen jelet honnan lehet a legegyszerűbben, legkevesebb bontással levenni? X14NZ Classic-om van (Start). Köszönöm! ez jó "bolonyult", én magam csináltam, olyan mint a conrados, bele lehet állítani az időt....eccer ezért PICet programozni...hát nemtom Link to comment Megosztás: More sharing options...
stirlitz Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Hmm Én kivettem próbára a Cali V6ból, ahol késleltetős van, beraktam x16xel 97es Astrába, s nem lett késleltetős. :) Ilyet... Mi kellhet még? gondolom állandó feszültség is kell Link to comment Megosztás: More sharing options...
wookie Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 mert azokban az autókban külön modul/elektronika van ami vezérli a mindenféle időzített herkentyűket... Tévedés, magában a lámpában van minden. Csak két plusz vezetk kell neki. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Laliiii Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Hmm hát most elbizonytalanodtam, hogy hány sarut raktam rá a lámpára. Néztem kapcsolási rajzot, s kell 1. Egy fix test. 2. Egy ajtókapcsolóval kapcsolt test. 3. Egy gyújtás pozitív. 4. Egy fix pozitív. Nah majd újra tábla, úgy is be kell majd rakni a világítós majrévasakat, de a tetőkárpitot is le kell venni, mert log, illetve tetőantenna alatti gumi repedezett. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hjoe Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 LEDeket áram generátorral kell meghajtani, nem fezültséggel személy szerint, nem értem mire ez a nagy LEDezés, attól még ugyanaz a "tré" kocsi marad, én fogtam és zöld izzófestékkel befestettem az eredeti izzokat szép nyugtató színe van :unsure: Minek a fényezés? (Lekenhetnék Trinát zománcal is...) Attól még ugyanaz a tré kocsi marad... Link to comment Megosztás: More sharing options...
stirlitz Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Hmm Én kivettem próbára a Cali V6ból, ahol késleltetős van, beraktam x16xel 97es Astrába, s nem lett késleltetős. :) Ilyet... Mi kellhet még? Sziasztok! Régóta gondolkozom, hogy építek az autóba belső világítás késleltető áramkört (ami a mai modern autókban már mind megtalálhatóak), és a következőre bukkantam: Belső lámpa vezérlés A kapcsoláshoz kell egy jel, ami azt "jelzi" a kapcsolásnak, hogy jár a motor. A kérdésem az, hogy ilyen jelet honnan lehet a legegyszerűbben, legkevesebb bontással levenni? X14NZ Classic-om van (Start). Köszönöm! azt ne felejtsétek el LED-es sofitával, nem feltétlen ugyanazok az időzítések lesznek a conradosnál a PICesnél ez nem számít, viszont elég kisebb FET is végfokank Link to comment Megosztás: More sharing options...
wookie Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Hmm Én kivettem próbára a Cali V6ból, ahol késleltetős van, beraktam x16xel 97es Astrába, s nem lett késleltetős. :) Ilyet... Mi kellhet még? Már kb 20x beraktam ide a kapcsolási rajzokat, de úgy tűnik feleslegesen... http://www.vectra16v.com/slp.html Mint feljebb írtam, a késleltetős lámpában van minden elektronika, csakhogy ennél két fix táp van, és van egy fix test is plusz ugye a kapcsolt test. A simánál meg csak egy fix táp és kapcsolt test. Astránál valamiért ilyen nem volt, de a vectra kapcsrajzban meg lehet találni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
stirlitz Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 :unsure: Minek a fényezés? (Lekenhetnék Trinát zománcal is...) Attól még ugyanaz a tré kocsi marad... 1.értsd jól 2.azé mert mert rohadt a tankbetöltő és ott mindenképp fújva volt és le lett vaxolva az egész Link to comment Megosztás: More sharing options...
stirlitz Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Már kb 20x beraktam ide a kapcsolási rajzokat, de úgy tűnik feleslegesen... http://www.vectra16v.com/slp.html Mint feljebb írtam, a késleltetős lámpában van minden elektronika, csakhogy ennél két fix táp van, és van egy fix test is plusz ugye a kapcsolt test. A simánál meg csak egy fix táp és kapcsolt test. Astránál valamiért ilyen nem volt, de a vectra kapcsrajzban meg lehet találni. na állandó táp mondom én, astraba az elérhetetlen luxus kategóriának számított :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hjoe Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 azt ne felejtsétek el LED-es sofitával, nem feltétlen ugyanazok az időzítések lesznek a conradosnál a PICesnél ez nem számít, viszont elég kisebb FET is végfokank Ledes szofitával az Omega belső világítása "parázslik" folyamatosan. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Bundee Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Ezzel pl. pont az a probléma amit írtam, hogy egy szem ellenállás van a 3 ledhez, és ingadozna a fényerő (12-14,4V). Ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, akkor kell egy fesz. stabilizátor, ami 12V-ra lekorlátozza a feszültséget. Pl. egy ilyen: http://www.reuk.co.uk/OtherImages/lm2940ct-12-complete-regulator-circuit.jpg Ezután lehet tetszőleges mennyiségű ledszalagot kötni. Létezik ebből szabályozható változat is, lehetséges hogy összelehet hozni a gyári fényerő állító potival. Nos, én ezt néztem ki, azt írja 12V kell neki, Milyen további teendőim vannak? http://www.vled.hu/led_szalag/3528_smd_led_szalag_60_ledm_belteri_hideg_feher Link to comment Megosztás: More sharing options...
Gregory33 Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Ezzel pl. pont az a probléma amit írtam, hogy egy szem ellenállás van a 3 ledhez, és ingadozna a fényerő (12-14,4V). Ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, akkor kell egy fesz. stabilizátor, ami 12V-ra lekorlátozza a feszültséget. Pl. egy ilyen: http://www.reuk.co.uk/OtherImages/lm2940ct-12-complete-regulator-circuit.jpg Ezután lehet tetszőleges mennyiségű ledszalagot kötni. Létezik ebből szabályozható változat is, lehetséges hogy összelehet hozni a gyári fényerő állító potival. kezdem kapiskálni. A rögzítési pont lehet egyben a GND? értem, h a lábak honnan hova mennek. 1. szabályozatlan, 2. földelés, 3. szabályozott. Hogy néz ki ennek a bekötése a gyári kábelköteg és a ledszalag vezetékei között, röviden: hova kell ezt beiktatni? Bocs hogy ilyen hülyéket kérdezek, de a kapcsolási rajzokon soha nem tudtam eligazodni. Ezt minden egységnél meg kell játszani, gondolom (óraegység, fűtéspanel, BC). Köszi a választ előre is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
pszilaj Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Na akkor egy kis elektronika: A LED-eket a dióda jellegüknél fogva nem feszültség hanem áramgenerátoros üzemben kell meghajtani! Fölösleges méricskélni, hogy melyik táp hány voltos, itt a ledeken átfolyó áram értéke a mérvadó. Ha egy stabilizálatlan tápot nem a hozzá méretezett terheléssel működtetnek, ott bizony felszalad az üresjárati feszültség! A ledek elé mindenképp kell valami áramkorlátozó elem, ami a legegyszerűbb esetben lehet egy ellenállás. Ennek az a hátránya, hogy mivel ismeri az Ohm törvényt, nagyobb feszültségnél nagyobb, kisebb feszültségnél kisebb áram fog átfolyni rajta, ami vagy fényerőbeli ingadozást, vagy a led időelőtti halálát okozza. Ahogy ezen http://xfree.hu/kep_show.tvn?aid=148974&kid=83322&sort= a képen is látszik, a nyáklapon nemcsak a ledek, hanem valamilyen aktív elem (tranzisztor, vagy pl. LM317) is van. Ez arra hivatott, hogy a 4 LED-en mindig ugyanakkora áramot hajtson át, függetlenül a tápfeszültségtől. Itt kell megemlíteni a LED-ek nyitófeszültségét, ami egy állandó érték (úgy kell értelmezni, hogy led nem visel el ennél nagyobb feszültséget a kapcsain, viszont ha ez mégis megtörténik, akkora áram folyik át rajta, ami tönkreteszi). Figyelembe kell venni aszerint, hogy hány V tápfesz. áll rendelkezésre, illetve mekkora áramot szeretnénk áthajtani egy-egy diódán. Ha a 4 led össz. nyitófeszültsége nem éri el a rendelkezésre álló tápfeszt, akkor lehet korrektül táplálni. Tehát pl. ha egy LED nyitófeszültsége 3,4V és 5db-ot szeretnénk sorbakötve használni, akkor mivel max 14,4V áll rendelkezésre, mindig ingadozni fog a fényerő. Viszont hacsak 3db-ot kötünk sorba, akkor az áramgenerátor képes lesz fix árammal hajtani a ledeket, anélkül hogy azok károsodnának. Itt egy egyszerű kapcsolás Skoritól, ami valószínűleg a linkelt képen is van: http://skory.gylcomp.hu/kapcs/egyszeru-aramgen1.gif Ennél "szinte csak" arra kell figyelni, hogy a tranzisztorok is bírják a ledek össz. áramát. Itt egy másik LM317-tel, itt 1,5A a max. áram (nemnagyon kell hűteni), R1-et 150ohmnak véve, kb 8,5mA-t enged át magán. Remélem segítettem valamit a LED-ezőknek ;) Némi kis tapasztalat. Én minden ledet áramgenerátorral, pontosan a második, Skori félével hajtok. Mivel először csak 3 db kék ledet kapcsoltam sorba, így a szemem is kifolyt tőle. De ha 4 db-ot kötök sorba, akkor a gyári fényerőszabályzóval lehet szépen szabályozni a fényüket... Járó és nem járó motornál van különbség a fényerőben, de menet közben már nem ingadozik. Úgy tervezem, hogy a fűtés konzol világítását is a műszerfal vezetékére fogom kötni, hogy azt is tudjam szabályozni, ha kell...mert nappal úgy sem kell, ha pedig éjjel kell, akkor meg a műszerfalé is megy... ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hjoe Elküldve November4, 2013 Megoszt Elküldve November4, 2013 Némi kis tapasztalat. Én minden ledet áramgenerátorral, pontosan a második, Skori félével hajtok. Mivel először csak 3 db kék ledet kapcsoltam sorba, így a szemem is kifolyt tőle. De ha 4 db-ot kötök sorba, akkor a gyári fényerőszabályzóval lehet szépen szabályozni a fényüket... Járó és nem járó motornál van különbség a fényerőben, de menet közben már nem ingadozik. Úgy tervezem, hogy a fűtés konzol világítását is a műszerfal vezetékére fogom kötni, hogy azt is tudjam szabályozni, ha kell...mert nappal úgy sem kell, ha pedig éjjel kell, akkor meg a műszerfalé is megy... ;) Én pedig úgy tervezem ha lesz időm befejezem. http://xfree.hu/kep_show.tvn?kid=170134&aid=231769 Link to comment Megosztás: More sharing options...
ampervadasz Elküldve November5, 2013 Megoszt Elküldve November5, 2013 Ezért kell ennek egy jel, a járó motorról, mert akkor egyből elindul a halványítás. :) Működik leszimulálva is a kapcsolás, kérdésem csupán annyi, hogy honnan vegyek neki jelet a járó motorról... Szia! Én az olajnyomás visszajelzőről vettem le a jelet hasonló célra, de a töltéslámpa is jó lehet. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve November5, 2013 Megoszt Elküldve November5, 2013 Szerintem csupán a hajlíthatóság miatt kell így megoldani, vagy tévednék? A képeken merev, nyáklapos szalagot látunk, a hajlíthatónál felesleges a toldás, nem igaz? Én ahogy pakoltam őket egymás mellé a 3 ledes egységeket "kanyarban" ugyanazokat a pontokat kötöttem össze forasztással dróttal amiket elvágtam. LEDeket áram generátorral kell meghajtani, nem fezültséggel személy szerint, nem értem mire ez a nagy LEDezés, attól még ugyanaz a "tré" kocsi marad, én fogtam és zöld izzófestékkel befestettem az eredeti izzokat szép nyugtató színe van Én azért ledeztem mert meguntam hogy a nem is olcsón vett izzók fél év alatt befeketednek. A belső világításnál meg a 5-10 Wattos szofiták nekem kevés fényt adnak. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts