marton.csaba2 Elküldve Január2, 2017 Megoszt Elküldve Január2, 2017 (edited) T Janó32! "... Suzuki SX4 1.5 ..." API: SL, SM, SN, SAE: 5W-40, 0W-40. "... jobb választás ..."idealo.de Érdekesség a Shell motorolajok 1.800,- Ft alatti ára. Természetesen a csomagolók termékeit kivéve. "... 10W-30 ..." Csak 2011-től. Módosítva Január3, 2017 : marton.csaba2 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Roberth Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 On 2017. 01. 02. at 9:43 AM, Janó32 said: Hát nem, ebben nincs logika ha jól végiggondolod. A gyártó által meghatározott kenőanyag kell bele (mert nem a viszkozitás a fő lényeg hanem a kémiai összetevők, az alapolaj és az adalékok, ezek együtt védik a motort és egyes alkatrészeket), nem a kortól vagy a futás nagyságától függ hogy mi kell bele. Pl az első G Astra-k lassan 20 évesek lesznek, akkor abba tegyenek 15w40-et? Pont emiatt kopik a motor rohamosan: emberünk azt látja, hogy az -Ecotec- motorja egyre inkább csipegeti a kenőanyagot az idő és km-ek előrehaladtával, ennek oka a motor (lehúzógyűrűk/dugattyúgyűrűk és a szelepszár szimeringek) kopása, ekkor elkezdene "sűrűbb" olajat beletenni? Egy klasszikust idézek: de miért? Pont az a helyzet, hogy szép lassan kopik a motor és akkor beletesz olyan kenőanyagot ami pont a kritikus helyzetekben (pl. hidegindítás) nem védi kellően a motort így gyorsítja a már kialakult kopást a rosszabb kenéssel ("sűrűbb"=lassabb olajkeringés). Hiszen ha "sűrűbb" (10w40; 15w40) hidegen a szivattyúzhatósága nagyságrendekkel rosszabb mint egy "hígabb" (5w40/5w30; 0w40/0w30) kenőanyagnak, ergo több idő kell a megfelelő kenés felépüléséig mivel a szűk olajjáratokon a "sűrűbb" kenőanyagot kell körbe passzíroznia... Ha fogy a kenőanyag, akkor nem a kenőanyaggal kell mahinálni, egy idő után a motor rendbetétele szükséges (de persze sok mindent kell mérlegelni: gazdaságosság; környezetvédelem). Ha nem fogy, akkor meg mi indokolná a "sűrűbb" (továbbá összetevőkben korszerűtlenebb) kenőanyagot? Köszi az infót, akkor már csak a márkát kell kiválasztanom, ez ügyben valami infó? Mobil 1 termékek? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Janó32 Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 1 óra, Roberth írta: Köszi az infót, akkor már csak a márkát kell kiválasztanom, ez ügyben valami infó? Mobil 1 termékek? Hát, ez inkább már hit-vallás kérdése. Vannak akik a Castrol-ra esküsznek (Edge Titanium FST), vannak néhányan akik inkább Mobil/Molbil1 irányba mutogatnak (már én is; 2 Castrol intervallum után már másodszor Mobil Super 3000 XE ment az autómba, ezzel tényleg csendesebb a motor így a nagy hidegekben is), aztán ott van még számos nagynevű variáns (Motul, Valvoline, Fuchs, Total, Eneos, Elf, Mequin, Liqui Moly, Aral, Eni és lehetne sorolni). 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Roberth Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 2 hours ago, Janó32 said: Hát, ez inkább már hit-vallás kérdése. Vannak akik a Castrol-ra esküsznek (Edge Titanium FST), vannak néhányan akik inkább Mobil/Molbil1 irányba mutogatnak (már én is; 2 Castrol intervallum után már másodszor Mobil Super 3000 XE ment az autómba, ezzel tényleg csendesebb a motor így a nagy hidegekben is), aztán ott van még számos nagynevű variáns (Motul, Valvoline, Fuchs, Total, Eneos, Elf, Mequin, Liqui Moly, Aral, Eni és lehetne sorolni). Ok, értem! Ezt a két fajtát néztem ki, http://olajshop.hu/mobil-super-3000-x1-5w-40-5-l , http://olajshop.hu/mobil-super-3000-xe-5w-30-5-l az XE nem csak diesel -hez való? Link to comment Megosztás: More sharing options...
bluemirage Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 (edited) 51 perce, Roberth írta: Mobil Super.... az XE nem csak diesel -hez való? Nem... Ez anno engem is összezavart. Egyes weboldalak azt a tulajdonságot, hogy bizonyos diesel motorokhoz különösen ajánlott, már így írják, hogy diesel kocsihoz való olaj... de ez nettó hülyeség, baromság. Én és több másik topiktárs is használja azt az olajat benzines G-s Astra-hoz. Módosítva Január4, 2017 : bluemirage 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Janó32 Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 (edited) 2 órája, Roberth írta: Ok, értem! Ezt a két fajtát néztem ki, http://olajshop.hu/mobil-super-3000-x1-5w-40-5-l , http://olajshop.hu/mobil-super-3000-xe-5w-30-5-l az XE nem csak diesel -hez való? Ahogy bluemirage is jelezte, nem csak dízelhez való, dpf szűrős dízelekhez is ajánlják. https://www.mobil.com/English-GB/Passenger-Vehicle-Lube/pds/GLXXMobil-Super-3000-XE-5W30 A másik link viszont nem dexos2-es kenőanyag.... A Te döntésed persze, én egy percig sem állítom hogy baj lesz a használatából de az ellenkezőjére sem voksolnék. Az Mobil Super 3000 XE 5w30 itt olcsóbb és ingyenes a szállítás: https://the-filtershop.com/spd/Mobil_Super_3000_XE_5W-30_5_L/Motorolaj-Mobil-Super-3000-XE-5W-30-5-L Módosítva Január4, 2017 : Janó32 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
kobraCode Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 54 perce, Janó32 írta: Ahogy bluemirage is jelezte, nem csak dízelhez való, dpf szűrős dízelekhez is ajánlják. https://www.mobil.com/English-GB/Passenger-Vehicle-Lube/pds/GLXXMobil-Super-3000-XE-5W30 A másik link viszont nem dexos2-es kenőanyag.... A Te döntésed persze, én egy percig sem állítom hogy baj lesz a használatából de az ellenkezőjére sem voksolnék. Az Mobil Super 3000 XE 5w30 itt olcsóbb és ingyenes a szállítás: https://the-filtershop.com/spd/Mobil_Super_3000_XE_5W-30_5_L/Motorolaj-Mobil-Super-3000-XE-5W-30-5-L Itt meg még olcsóbb: https://alkatreszek.hu/mo_5w_30_3000_xe_5l igaz 860Ft a postaktg. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Janó32 Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 12 perce, kobraCode írta: Itt meg még olcsóbb: https://alkatreszek.hu/mo_5w_30_3000_xe_5l igaz 860Ft a postaktg. 112Ft differencia... 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Roberth Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 Köszi srácok az infót és a linket is, akkor ezt rendelem, Mobil Super 3000 XE 5w30 , Üdvözlet! Link to comment Megosztás: More sharing options...
marton.csaba2 Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 (edited) T Roberth! A hivatkozott olajnak semmilyen GM benzines jóváhagyása nincs. Ezért GM benzines motorba nem való. Komolyan ilyen magas ez az akadály? Módosítva Január4, 2017 : marton.csaba2 Link to comment Megosztás: More sharing options...
kobraCode Elküldve Január4, 2017 Megoszt Elküldve Január4, 2017 58 perce, Janó32 írta: 112Ft differencia... Az is valami :D Nem néztem hol lakik, ha helyben akkor nem kell posta. Amúgy én általában tőlük szoktam rendelni. 20 perce, marton.csaba2 írta: T Roberth! A hivatkozott olajnak semmilyen GM benzines jóváhagyása nincs. Ezért GM benzines motorba nem való. Komolyan ilyen magas ez az akadály? T mantec! Két olajat is hivatkozott a kedves fórumozó, így hozzászólásod nem teljesen helyénvaló. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Roberth Elküldve Január5, 2017 Megoszt Elküldve Január5, 2017 Üdv!Esetleg valakit érdekel ,Opel Astra G szerelési leírás HUN? Link to comment Megosztás: More sharing options...
nzozz Elküldve Január6, 2017 Megoszt Elküldve Január6, 2017 13 órája, Roberth írta: Üdv!Esetleg valakit érdekel ,Opel Astra G szerelési leírás HUN? Hát ha ingyen van, akkor természetesen. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Bmájki Elküldve Január6, 2017 Megoszt Elküldve Január6, 2017 3 órája, nzozz írta: Hát ha ingyen van, akkor természetesen. :D Úgy engem is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Roberth Elküldve Január6, 2017 Megoszt Elküldve Január6, 2017 (edited) Hát persze,hogy ingyen van,lehet tölteni (a linket töröltem, jogvédett terméket légyszi ne osszatok meg nyilvános fórumon, volt már baj ilyesmiből -tgabika) oké,rendben! Módosítva Január7, 2017 : Roberth 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
outsider Elküldve Január6, 2017 Megoszt Elküldve Január6, 2017 On 2016. 12. 26. at 0:45, outsider írta: https://goo.gl/photos/oadM9ryVyfxFf9Tc7 Megvolt az olajcsere: nem kompatibilis Mobil 1 New Life 0W40 Úgy néz ki enged a váltó deknije? Fentről nézve nem folyhat oda semmi, egyértelműnek tűnik, hogy a váltóból jön. Mennyi olaj kell bele? Az olajteknő is elég olajos volt a vezérlés felől Annak is kinéz egy tömítés csere, akkor már lehet az olajpumpa tömítését is érdemes kicserélni, van belőle egy... Ma ebben a szibériai időben reggel már éreztem, hogy elég merev a váltó. Nehezen megy be sebességbe, de bement. -12°C Délután, mikor indultam volna haza, szintén -12°C, már nem akart bemenni 1-esbe. Érződött, hogy itt van valami, egyszerűen nem ment be. Kuplungoztam, rakosgattam ide oda, de nem vette be. Aztán rájöttem, hogy ha 2-esbe rakom, és onnan egyenesen áttolom 1-esbe, akkor beveszi. Így indultam el végül. Mikor kezdett melegedni a motor, már kezdett javulni a váltó. Szerintem nincs meg benne a szint... Már megrendeltem az olajat meg a tömítést. Nem számítottam ilyen időre. Ilyenkor (is) jó, hogy 0W olaj van a motorban... Szerintem a váltó okozta nekem folyamatosan a hangerő növekedést. De mivel mondták, hogy nyomkodjam a kuplungot, és figyeljek, és én nem hallottam különbséget, kizártam a váltót. Aztán mégis bogarat ültettem a saját fülembe, hogy terhelés alatt másképp viselkedik... Azt hiába hallgatgatom ilyen módon. Most már szállitódik az olaj és a tömítés, ha valamilyen csoda folytán megérkezne a Cromaxba holnap, lehet megpróbálom valahol lecseréltetni. Ha nem, akkor jövő hét, és ezt a sarki időjárást ki kell bírnia valahogy. Most inkább üresben hagytam éjszakára. Nemtom úgy jobb-e... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Norbixxx Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 Sziasztok. Van egy Vectra A-m 95' 1.6 os benzines gépem. Milyen motorolajat érdemes bele rakni? Olvastam olyat hogy 10W 40 meg 15W 40 de ezeket nem igen jó ötlet mert állítólag "lassan" öli meg a motort. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 11 órája, outsider írta: Ma ebben a szibériai időben reggel már éreztem, hogy elég merev a váltó. Nehezen megy be sebességbe, de bement. -12°C Délután, mikor indultam volna haza, szintén -12°C, már nem akart bemenni 1-esbe. Érződött, hogy itt van valami, egyszerűen nem ment be. Kuplungoztam, rakosgattam ide oda, de nem vette be. Aztán rájöttem, hogy ha 2-esbe rakom, és onnan egyenesen áttolom 1-esbe, akkor beveszi. Így indultam el végül. Mikor kezdett melegedni a motor, már kezdett javulni a váltó. Szerintem nincs meg benne a szint... Már megrendeltem az olajat meg a tömítést. Nem számítottam ilyen időre. Ilyenkor (is) jó, hogy 0W olaj van a motorban... Szerintem a váltó okozta nekem folyamatosan a hangerő növekedést. De mivel mondták, hogy nyomkodjam a kuplungot, és figyeljek, és én nem hallottam különbséget, kizártam a váltót. Aztán mégis bogarat ültettem a saját fülembe, hogy terhelés alatt másképp viselkedik... Azt hiába hallgatgatom ilyen módon. Most már szállitódik az olaj és a tömítés, ha valamilyen csoda folytán megérkezne a Cromaxba holnap, lehet megpróbálom valahol lecseréltetni. Ha nem, akkor jövő hét, és ezt a sarki időjárást ki kell bírnia valahogy. Most inkább üresben hagytam éjszakára. Nemtom úgy jobb-e... Én felhúztam a váltószoknyát és fújtam szilikont a rúdra ami kimegy a motortérbe, a szoknya alatt van egy persely amiben csúszkál..ha gondolod próbáld meg, alapból zsírozva van és a zsír főleg ha már régi-szennyezett télen megkeményedik. Meg lehet csinálni ugyanezt a tűzfalnál is a motortérben, de ott először le kell húzni a gumi harmonikát, ami ilyen hidegben lehet nem jó ötlet. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Janó32 Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 11 órája, Norbixxx írta: Sziasztok. Van egy Vectra A-m 95' 1.6 os benzines gépem. Milyen motorolajat érdemes bele rakni? Olvastam olyat hogy 10W 40 meg 15W 40 de ezeket nem igen jó ötlet mert állítólag "lassan" öli meg a motort. Tippem szerint az még a legendás 8 szelepes C16NZ lesz. Egy jó minőségű 10w40 nem rossz választás abba a motorba, de a 15w40-et még viccből se emlegessük mint motorolaj. De ha jót akarsz a gépnek, egy 5w40 vagy 0w40 is jó választás. Én valami Mobil/Mobil1 kenőanyagban gondolkodnék a helyedben. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Norbixxx Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 Nekem X16SZ 8 szelepesem van. De köszi a választ Link to comment Megosztás: More sharing options...
outsider Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 2 órája, Janó32 írta: Tippem szerint az még a legendás 8 szelepes C16NZ lesz. Egy jó minőségű 10w40 nem rossz választás abba a motorba, de a 15w40-et még viccből se emlegessük mint motorolaj. De ha jót akarsz a gépnek, egy 5w40 vagy 0w40 is jó választás. Én valami Mobil/Mobil1 kenőanyagban gondolkodnék a helyedben. Ez oximoron volt. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Janó32 Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 44 perce, outsider írta: Ez oximoron volt. Nem, nem igazán... 2000-ben került családunkba egy 1992-es Astra F 1.6i GL, ebben az ominózus C16NZ volt (ez a motor emlékeim szerint a késői Ascona-val ill a ránc-felvarrt E Kadett-el jelent meg 1989-ben, ez ment 1995-ig az F Astra-ba és az A Vectra-ba), később ez lett az én autóm. 13-14 évig volt nálunk, mindig 10w40 ment bele (az NZ motoros Corsa-ba is ezt ajánlották anno az Opel Szuna-ba, az Opel fórum akkor még gondolat sem volt). Soha-semmi motorikus baja nem volt, a sok városi használat miatt a legnagyobb tétel a megszoruló szelep volt (17-18 évesen), azon kívül soha nem kellet a motorhoz nyúlni csak az alap cserék intervallumonként (ill egy hűtő csere volt), bár a vezérlése is simán túlment éveket (mint kiderült) gond nélkül, bár ennél nincs akkora tragédia ha szakadt. Egy 80-as évek második felében tervezett és gyártásba indított motorcsaládnál nem szeretnék dexos2-ről elmélkedni... Mondjuk egy 5w40 pláne elég lesz abba a motorba, az egy egyszerű de nagyszerű motor. Bár a G-be is szerelték volna változatlan formában, akkor biztos addig megyek amíg abból nem találok egy normális darabot és most akkor nem egy 1.6 16v Z16XE lenne a garázsban... Mondjuk ezzel sincs semmi bajom, remélhetőleg ez addig így is lesz amíg nálam van, de tény hogy ez az Ecotec már kényesebb világ. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Geopake Elküldve Január7, 2017 Megoszt Elküldve Január7, 2017 1 óra, Janó32 írta: Nem, nem igazán... 2000-ben került családunkba egy 1992-es Astra F 1.6i GL, ebben az ominózus C16NZ volt (ez a motor emlékeim szerint a késői Ascona-val ill a ránc-felvarrt E Kadett-el jelent meg 1989-ben, ez ment 1995-ig az F Astra-ba és az A Vectra-ba), később ez lett az én autóm. 13-14 évig volt nálunk, mindig 10w40 ment bele (az NZ motoros Corsa-ba is ezt ajánlották anno az Opel Szuna-ba, az Opel fórum akkor még gondolat sem volt). Soha-semmi motorikus baja nem volt, a sok városi használat miatt a legnagyobb tétel a megszoruló szelep volt (17-18 évesen), azon kívül soha nem kellet a motorhoz nyúlni csak az alap cserék intervallumonként (ill egy hűtő csere volt), bár a vezérlése is simán túlment éveket (mint kiderült) gond nélkül, bár ennél nincs akkora tragédia ha szakadt. Egy 80-as évek második felében tervezett és gyártásba indított motorcsaládnál nem szeretnék dexos2-ről elmélkedni... Mondjuk egy 5w40 pláne elég lesz abba a motorba, az egy egyszerű de nagyszerű motor. Bár a G-be is szerelték volna változatlan formában, akkor biztos addig megyek amíg abból nem találok egy normális darabot és most akkor nem egy 1.6 16v Z16XE lenne a garázsban... Mondjuk ezzel sincs semmi bajom, remélhetőleg ez addig így is lesz amíg nálam van, de tény hogy ez az Ecotec már kényesebb világ. Én 10 évig 10W-40-es olajat raktam az A vectrámba.154 ezer km-rel vettem,300 ezerrel adtam el.Soha semmi baja nem volt a motorjának.Igaz hogy abban C20NE volt/van.Egy kollégámnak adtam el,ő meg egy másiknak.420 ezer van most benne,de még megy.Kicsit viseltes szegény,mert melós autó.Nagyon szereti a kolléga:) Link to comment Megosztás: More sharing options...
david.peter Elküldve Január8, 2017 Megoszt Elküldve Január8, 2017 Sziasztok! Tudom, hogy lerágott csont már, de kinek mi a tapasztalat, milyen olajat javasoltok? 1,6 benzin G astra, X16XE - 260 000km. Eddig 10w40 Eneos volt benne. Sokat olvasgattam most a fórumot és a Castrol Magnatec 5w40-t nagyon sokan írtátok. Tapasztalatok? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január8, 2017 Megoszt Elküldve Január8, 2017 12 órája, Janó32 írta: Nem, nem igazán... 2000-ben került családunkba egy 1992-es Astra F 1.6i GL, ebben az ominózus C16NZ volt (ez a motor emlékeim szerint a késői Ascona-val ill a ránc-felvarrt E Kadett-el jelent meg 1989-ben, ez ment 1995-ig az F Astra-ba és az A Vectra-ba), később ez lett az én autóm. 13-14 évig volt nálunk, mindig 10w40 ment bele (az NZ motoros Corsa-ba is ezt ajánlották anno az Opel Szuna-ba, az Opel fórum akkor még gondolat sem volt). Soha-semmi motorikus baja nem volt, a sok városi használat miatt a legnagyobb tétel a megszoruló szelep volt (17-18 évesen), azon kívül soha nem kellet a motorhoz nyúlni csak az alap cserék intervallumonként (ill egy hűtő csere volt), bár a vezérlése is simán túlment éveket (mint kiderült) gond nélkül, bár ennél nincs akkora tragédia ha szakadt. Egy 80-as évek második felében tervezett és gyártásba indított motorcsaládnál nem szeretnék dexos2-ről elmélkedni... Mondjuk egy 5w40 pláne elég lesz abba a motorba, az egy egyszerű de nagyszerű motor. Bár a G-be is szerelték volna változatlan formában, akkor biztos addig megyek amíg abból nem találok egy normális darabot és most akkor nem egy 1.6 16v Z16XE lenne a garázsban... Mondjuk ezzel sincs semmi bajom, remélhetőleg ez addig így is lesz amíg nálam van, de tény hogy ez az Ecotec már kényesebb világ. Hát valóban nem..99%-ban 10W40-el futnak az F-ek ( A vectrák, A-B corsák egy része...stb) és ha jól láttam most is ilyen motorról beszélünk. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts