Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve

Nem, meleg motornál, leállítás után 5-10 perccel és természetesen sík talajon.

Értem, majd megnézem így, viszont biztosan önteni kell majd hozzá. Hideg motornál néztem, miután kiálltam a garázsból. (sajnos a garázs lejt, ott nem ellenőrizhető) Így éppen elérte a legalsó csíkot. :S

Megnéztem üzem meleg motornál is, akkor viszont már elérte a második csíkot/rovátkát, vagyis kb majdnem a felét. Ennyit tágulna az olaj?

Mivel nem tudom milyen márkájú olaj van benne (elvileg 5W40) így nem is nagyon merek utána töltögetni.

A mostani olajba 9 hónap és 8000 km van, ebből 6000 km feltételezésem szerint csak városi üzem.

Lehet benevezek egy olajcserébe (+ szűrő) Mit kellene még ilyenkor cserélni?

Elküldve

Értem, majd megnézem így, viszont biztosan önteni kell majd hozzá. Hideg motornál néztem, miután kiálltam a garázsból. (sajnos a garázs lejt, ott nem ellenőrizhető) Így éppen elérte a legalsó csíkot. :S

Megnéztem üzem meleg motornál is, akkor viszont már elérte a második csíkot/rovátkát, vagyis kb majdnem a felét. Ennyit tágulna az olaj?

Mivel nem tudom milyen márkájú olaj van benne (elvileg 5W40) így nem is nagyon merek utána töltögetni.

A mostani olajba 9 hónap és 8000 km van, ebből 6000 km feltételezésem szerint csak városi üzem.

Lehet benevezek egy olajcserébe (+ szűrő) Mit kellene még ilyenkor cserélni?

Persze hogy tágul az olaj melegen, de leállítás után azért kell vele várni kicsit hogy mindenhonnan vissza tudjon folyni és a rendes szintet mérd. Természetesen az is igaz amint fent írtak, ha méred mindig egyforma állapotban mért úgy fogja a valós viszonyítási értéket adni egymáshoz.

Ha középen lesz melegen az jó, nem jó se alacsonyan tartani se túltölteni a szintet.

8000km lassan cserés lesz, én 10e km-nél már cserélek, nem hagyom bent tovább. Viszont ilyenkor még a légszűrőt szoktam kicserélni újra, az sem tétel. Olajból GM 5W30, olajszűrőből eredeti GM és long life, légszűrőből pedig Filtront használok.

• Like 1
Elküldve

Persze hogy tágul az olaj melegen, de leállítás után azért kell vele várni kicsit hogy mindenhonnan vissza tudjon folyni és a rendes szintet mérd. Természetesen az is igaz amint fent írtak, ha méred mindig egyforma állapotban mért úgy fogja a valós viszonyítási értéket adni egymáshoz.

Ha középen lesz melegen az jó, nem jó se alacsonyan tartani se túltölteni a szintet.

8000km lassan cserés lesz, én 10e km-nél már cserélek, nem hagyom bent tovább. Viszont ilyenkor még a légszűrőt szoktam kicserélni újra, az sem tétel. Olajból GM 5W30, olajszűrőből eredeti GM és long life, légszűrőből pedig Filtront használok.

Nos, hidegen minimumon, üzem meleg motornál inkább az 1/3-nál. Nincs egészen a feléig. Vettem most Castrol EDGE 5W40-es olajat Dexos 2 logó van rajta.

Abból töltök utána egy keveset, hogy hideg motornál elérje legalább az 1/4-ét. Aztán, ha kell majd még tölteni, marad a dobozban. Január-február környékén pedig megejtem a cserét. Addigra eléri kb a 10e km-t és a 12 hónapot.

Elküldve

Nos, hidegen minimumon, üzem meleg motornál inkább az 1/3-nál. Nincs egészen a feléig. Vettem most Castrol EDGE 5W40-es olajat Dexos 2 logó van rajta.

Abból töltök utána egy keveset, hogy hideg motornál elérje legalább az 1/4-ét. Aztán, ha kell majd még tölteni, marad a dobozban. Január-február környékén pedig megejtem a cserét. Addigra eléri kb a 10e km-t és a 12 hónapot.

Nem értem, hogy mire vársz. Olajat megvetted, szűrőt is, nem tudod milyen olaj van most benne és mióta. Jön a tél, sok hidegen megtett km. Én biztosan most csinálnám meg a cserét, csak lenne rá 30 percem egy hétvége délelőtt. De mindenki maga tudja :)

• Like 1
Elküldve

Nem értem, hogy mire vársz. Olajat megvetted, szűrőt is, nem tudod milyen olaj van most benne és mióta. Jön a tél, sok hidegen megtett km. Én biztosan most csinálnám meg a cserét, csak lenne rá 30 percem egy hétvége délelőtt. De mindenki maga tudja :)

Teljesen egyetértek. Évente cserélek olajat, 6000km-nél több nem megy bele, viszont sok a város. Papírbetétes szűrő volt az Astrámba, ne tudd meg hogy nézett ki ennyi út megtétele után. Sajnálom hogy nem csináltam képet róla. Több milliméter vastagon állt rajta a trutyi.

• 2 weeks later...
Elküldve

Megérkezett a rendelésem, teszek egy próbát a dicsért Castrol-al. Magnatec-et mondjuk nem igazán szerettem ebben a motorban, remélem ez beválik és hogy nem módosított gépzsírt (hamis) anyagot kap a kocsi. (Remélem nem bánom meg, hogy a Mobil Super XE 5w30-at lecserélem...)

http://galeria.digitalisalbum.hu/V1485M8oukQ4eMo5PrYFCnCkX17n38x5uhPC6C6FGM4q0U4BqTw9LioQ9uEFbdLunIMy3B979HbGoQoDcNTOwY46h4L4cc6u7IW5

• Like 1
Elküldve

Én semmi pénzért nem váltanám le a jelenleg is használt Mobil-t! Próbáltam jó pár márkát, de ami mindig tökéletesen üzemelt/üzemel az a Mobil (most pont a Super 3000 XE 5W-30). Persze csak a hologrammos matricást veszem! ;)

Elküldve
1 hour ago, travolta76 írta:

Én semmi pénzért nem váltanám le a jelenleg is használt Mobil-t! Próbáltam jó pár márkát, de ami mindig tökéletesen üzemelt/üzemel az a Mobil (most pont a Super 3000 XE 5W-30). Persze csak a hologrammos matricást veszem! ;)

Én pont a melegoldali viszkozítás miatt cserélem/próbálok ki 40-est. Hol/milyen hologram van az említett kenőanyagon?

Elküldve
3 hours ago, Janó32 írta:

Én pont a melegoldali viszkozítás miatt cserélem/próbálok ki 40-est. Hol/milyen hologram van az említett kenőanyagon?

Én is most vettem. olajshop.hu-n.  Hologram a hátoldalán van, 4.- 5. képen látod, lakat formájú.

Én most rakom bele másodjára. előtte c3 volt benne.

• Like 1
Elküldve
3 minutes ago, Atala írta:

Én is most vettem. olajshop.hu-n.  Hologram a hátoldalán van, 4.- 5. képen látod, lakat formájú.

Én most rakom bele másodjára. előtte c3 volt benne.

Köszi, azt tudom hogy a Castrol Edge-et elvileg miként jelölik (az általad említett lakat hologramon kívül a zárófedél nyomása és azon a zárófedélen a nyomtatott Castrol felirat, így bízom benne hogy amit kézhez kaptam az is eredeti, én a filltershop-tól vásároltam ismét). Én a kolléga megjegyzését próbálom megfejteni, hogy a Mobil-on hol és milyen hologramot lát. (Csak mert nekem van vagy 5 flakon az általa említett kenőanyagból, azon semmi hologram nincs, és ez Lubexpert-es.)

Elküldve
29 minutes ago, marton.csaba2 írta:

T Janó32!

"... Lubexpert ..."

Hologrammal ellátott Mobil kenőanyagok...

T marton.csaba2!

Köszönöm a hasznos információt, erről nem tudtam... Igaz, nekem 2014 decemberében lett beletéve a 2014 októberében/novemberében vásárolt Mobil Super 3000 XE 5w30, és azon csak egy Lubexpert-es matrica van mindösszesen, semmi más. (De linken is látható, hogy ez csak 2015 őszétől él, így már kerek a történet.

Elküldve
16 hours ago, L4Fleur írta:

Sziasztok. :icon1:

Egy 2.0-as dizelbe milyen olajat ajanlotok?

Tudtommal nem szentségtőrés abba a motorba a 10w40, de én inkább valami 5w40-ben gondolkodnék mindenképpen. Ezek közül valamit:

Mobil 1 ESP 0W-40 olajwebshop.hu
Mobil Super 3000 XE 5W-30 olajdokk.hu
Castrol Edge Titanium Fst 0W-40 castrolmintabolt.hu
Castrol Edge Titanium Fst 0W-30 olajshop.hu
Castrol Edge Titanium Fst 5W-40 olajshop.hu
Castrol Edge Titanium Fst 5W-30 C3 castrolmintabolt.hu
Castrol Edge Titanium Fst Turbo Diesel 5W-40 the-filtershop.com
Castrol Magnatec 5W-40 C3 olaj24.hu
Total Quartz Ineo Mc3 5W-30 totalolaj.hu
Elf Evolution Full-Tech Msx 5W-30 bardiauto.hu
Elf Evolution Full-Tech Lsx 5W-40 bardiauto.hu
Eni i-Sint Ms 5W-30 olajshop.hu
Shell Helix Ultra AG 5W-30 shellshop.hu
Statoil LazerWay G 5W-30 webautoshop.hu
Mol Dynamic Gold 5W-30 kenoanyagfutar.hu
Motul Specific dexos2 5W-30 motul-bolt.hu
Omv Bixxol special C3 5W-30 premiumolaj.hu
Q8 Formula Special G Long Life 5W-30 formula3000.hu
Eneos Premium Hyper 5W-40 szilkerauto.hu
Eneos Premium Hyper 5W-30 szilkerauto.hu
Gulf Formula Gmd 5W-30 gulf.hu
Fuchs Titan Gt1 Pro Flex 5W-30 olajborze.hu
Comma Syner-Z 5W-30 gepex.hu
Liqui Moly Top Tec 4600 5W-30 kicsikocsiautosbolt.hu
Genuine GM Motor Oil dexos2 5W-30 autoteka2000.hu
Valvoline SynPower Mst 5W-30 sgconsult.hu
Mannol O.e.m. Opel 5W.30 the-filtershop.com
Megol Motorenoel Efficiency 5W-30 goldolaj.hu
Ravenol Longlife LSG SAE 5W-30 sct-hungary.hu
Rowe Hightec Synt Rs 5W-30 Hc-Fe west-autoteka.hu
Midland Axxept 5W-30 midland.hu
Vat Oil SynGold 5W-30 olaj24.hu  

Elküldve

Sziasztok.

Olvasgattam a témát és rájöttem, hogy nem igazán jó olaj van az autómban (Castrol Magnatec 10w 40).

Az Autó egy 2002-es Astra G 1.4 16v, 81.000 Km-el.Nem rég vettem egy idősebb Bácsitól.

Találtam benne egy Castrol matricát amin 15w 40 volt x-elve, lehet ezt rakatott bele az öreg :S.

Én azt durvának tartottam ezért 10w 40 et tettem bele.

Mit tudnátok ajánlani? Olaj,olajszűrő érdekelne, és egy oldal ahonnan meg is tudnám rendelni! 

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Elküldve

T goose!

"... 10w 40 ..."

AZ X motorkóddal rendelkező Euro 2-t teljesítő motoroknál még nem volt tiltva a 10W-40.
Y-tól már a GM elszakadt az említett viszkozitási osztálytól..

• Like 1
Elküldve
2 hours ago, goose írta:

Sziasztok.

Olvasgattam a témát és rájöttem, hogy nem igazán jó olaj van az autómban (Castrol Magnatec 10w 40).

Az Autó egy 2002-es Astra G 1.4 16v, 81.000 Km-el.Nem rég vettem egy idősebb Bácsitól.

Találtam benne egy Castrol matricát amin 15w 40 volt x-elve, lehet ezt rakatott bele az öreg :S.

Én azt durvának tartottam ezért 10w 40 et tettem bele.

Mit tudnátok ajánlani? Olaj,olajszűrő érdekelne, és egy oldal ahonnan meg is tudnám rendelni! 

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

Akkor ha minden igaz, ez egy Z14XE motor. Picivel fentebb megtalálod a felsorolást amit anno mantec dobott össze. Én a Z16XE-be (ua motor mint a Tiéd csak ez 1.6 16v), 5w30-at vagy 5w40-et használok, olajszűrőből Mann-t, légszűrőből és pollenszűrőből Mahle-t. A Mobil Super 3000XE 5w30 eddig jól bevált, de az oldalon sokan írtak nagyon jókat a Castrol Edge Titanium FST termékcsaládról, így jövő héten az előzetesen említett olajat cserélem Castrol Edge Titanium FST 5w40-re.

Én innen szerzem be az olajat és a szűrőt is: https://the-filtershop.com/

• Like 1
Elküldve

1940182 ilyen olajat öntöttem az F23 as váltóba de azóta ha kiforgatom a fokozatokat akadozik a váltó és szinte majdnem reccsen is előtte nem tudom milyen volt benne de azzal hibátlan volt . Milyet kellene beleönteni?

• 2 weeks later...
Elküldve

Megvolt az 5.olajcsere mióta nálam van az autó,sorrendben ezek a márkák kerültek bele:

Castrol Magnatech 10W-40,Shell Helix 10W-40,majd az utóbbi 2 évben Mobil 3000 5W-40,minden télen nagy mennyiségű "capuccinó" jelentkezett az olajbetöltőn és környékén a szelepfedélen belül a sok városi járás után.

Volt termosztát csere,hengerfejtömítés csere,és a szerelő(szervízes) az olajat is cserélte,mert szerinte összefojt a vízzel:huh:

GM 10W-40-et tett bele megkérdezésem nélkül,nem örűltem neki,hiszen már 5W-40-et használtam 2 éve,és GM-et sem preferáltam a sok kritika miatt.1 hónapja van benne volt sok hideg városi üzem,de capuccino nincs!

A mostani állapotot fotóztam,most akkor melyik olaj is a jó?A dobozát nem láttam,Opel szervízben lett csinálva minden

Fénykép0064.jpg

Elküldve

T csicsó!

"... capuccino ..."
HC alapolajjal készült motorolajok jellemzője, városi használat esetén.

"... GM 10W-40 ..."
A motorolaj teljesíti a gyártó gyártáskori olajkövetelményét (ACEA: A3).
De lehet kapni korszerűbb és nem sokkal drágább motorolajat, az említett piacvezető márkáktól is.

Elküldve
1 hour ago, csicsó írta:

Megvolt az 5.olajcsere mióta nálam van az autó,sorrendben ezek a márkák kerültek bele:

Castrol Magnatech 10W-40,Shell Helix 10W-40,majd az utóbbi 2 évben Mobil 3000 5W-40,minden télen nagy mennyiségű "capuccinó" jelentkezett az olajbetöltőn és környékén a szelepfedélen belül a sok városi járás után.

Volt termosztát csere,hengerfejtömítés csere,és a szerelő(szervízes) az olajat is cserélte,mert szerinte összefojt a vízzel:huh:

GM 10W-40-et tett bele megkérdezésem nélkül,nem örűltem neki,hiszen már 5W-40-et használtam 2 éve,és GM-et sem preferáltam a sok kritika miatt.1 hónapja van benne volt sok hideg városi üzem,de capuccino nincs!

A mostani állapotot fotóztam,most akkor melyik olaj is a jó?A dobozát nem láttam,Opel szervízben lett csinálva minden

Fénykép0064.jpg

A hengerfejesedést nem szabad csak a hab miatt egyből elfogadni, az F-nél is az egyik szerelő hengerfej hibát kiáltott mikor mutattam neki a sok sárga trutyit. Ez kb 5 éve volt, az autó még most is hibátlanul teljesít másnál, nem hengerfejes. Továbbá én most is 5w40-et tettem bele (előtte a Mobil Super XE 3000 5w30 volt benne), mikor vettem 10w40. A napi átlag rutinom (ha semmi más dolgom nincs), reggel melóba be (~4km), kora este melóból haza (~4km). soha egyik kenőanyagnál sem volt egy szemernyi hab sem a betöltősapkán (rem nem kiabálom el, de ez az elmúlt két tél és a mostani eddigi tapasztalata). Lehet hogy a más motortípus is számít, mert ua használatnál az F 1.6 motorja is habosított minden olajat (abba mindig Castrol Magnatec 10w40 volt)... 

Elküldve (edited)
2 hours ago, csicsó írta:

Kb.ilyen volt minden télen idáig

Fénykép0025.jpg

Módosítva : csicsó
Elküldve
51 minutes ago, Janó32 írta:

A hengerfejesedést nem szabad csak a hab miatt egyből elfogadni, az F-nél is az egyik szerelő hengerfej hibát kiáltott mikor mutattam neki a sok sárga trutyit. Ez kb 5 éve volt, az autó még most is hibátlanul teljesít másnál, nem hengerfejes. Továbbá én most is 5w40-et tettem bele (előtte a Mobil Super XE 3000 5w30 volt benne), mikor vettem 10w40. A napi átlag rutinom (ha semmi más dolgom nincs), reggel melóba be (~4km), kora este melóból haza (~4km). soha egyik kenőanyagnál sem volt egy szemernyi hab sem a betöltősapkán (rem nem kiabálom el, de ez az elmúlt két tél és a mostani eddigi tapasztalata). Lehet hogy a más motortípus is számít, mert ua használatnál az F 1.6 motorja is habosított minden olajat (abba mindig Castrol Magnatec 10w40 volt)... 

nem ez miatt lett cserélve a hengerfejtömítés,amúgy nem is idegesített ez a habosodás,csak érdekességképpen írtam

Csak azt nem tudom,hogy a GM olaj jósága ez vagy a tömítés csere miatt nem habosodik már

Elküldve
1 hour ago, marton.csaba2 írta:

T csicsó!

"... capuccino ..."
HC alapolajjal készült motorolajok jellemzője, városi használat esetén.

"... GM 10W-40 ..."
A motorolaj teljesíti a gyártó gyártáskori olajkövetelményét (ACEA: A3).
De lehet kapni korszerűbb és nem sokkal drágább motorolajat, az említett piacvezető márkáktól is.

Tudom,nem is én kértem,hogy ezt tegye bele sőt ha mondja határozottan tiltakoztam is volna ellene

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.