Novy Elküldve Március30, 2009 Megoszt Elküldve Március30, 2009 Ha valamihez abszolút nem értek az az elektromos dolgok, de mintha már olvastam volna valakitől a fórumban hogy meg tudta úgy csinálni a ledesitést, hogy működött a fényerőszabályzás...de az is lehet hogy rosszul emlékszem. ;) :lol: lali írta de neki komplett panelok voltak, és egybe lehet ogy működik, több led egy ellenállással stb. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 lali írta de neki komplett panelok voltak, és egybe lehet ogy működik, több led egy ellenállással stb. Az a dolog lényege, hogy a fényerőszabályzó poti sorosan kapcsolódik az égők áramkörével, ezért a szabályzás mértéke a terheléstől függ. Pl. ha egy LED-re 20mA-t számolunk, és mondjuk van 10LED az áramkörben az ugyebár 200mA terhelés. Ha ugyanez 1.2W-os izzókból állna, mint eredetileg, az 1A terhelés lenne. Ahhoz, hogy kb. hasonló hatásfokkal működjön a szabályzás, a maradék 800mA terhelést is produkálni kéne az áramkörbe, pl. egy 15Ohm 15W-os ellenállással. Vagy a másik megoldás lenne, hogy a LED-ek áramkörébe nem csak soros előtétellenállást tennél, hanem a foglalat lábai közé + annyi terhelést, mintha egy izzó lenne ott (az előbbi 20mA-es példával 150Ohm 2W-ot). Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Az a dolog lényege, hogy a fényerőszabályzó poti sorosan kapcsolódik az égők áramkörével, ezért a szabályzás mértéke a terheléstől függ. Pl. ha egy LED-re 20mA-t számolunk, és mondjuk van 10LED az áramkörben az ugyebár 200mA terhelés. Ha ugyanez 1.2W-os izzókból állna, mint eredetileg, az 1A terhelés lenne. Ahhoz, hogy kb. hasonló hatásfokkal működjön a szabályzás, a maradék 800mA terhelést is produkálni kéne az áramkörbe, pl. egy 15Ohm 15W-os ellenállással. Vagy a másik megoldás lenne, hogy a LED-ek áramkörébe nem csak soros előtétellenállást tennél, hanem a foglalat lábai közé + annyi terhelést, mintha egy izzó lenne ott (az előbbi 20mA-es példával 150Ohm 2W-ot). Pepe! Majdnem... :lol: Az 1.2W az csak 100mA :lol: És ebből csak 4db van, szal 400mA ;) Amúgy meg a LED-nél áramgenerátoros meghajtással lehet a fényerőt szabályozni, egy kis ellenállásértékű potival nem sokra megy az ember (amilyen a gyári is) :lol: Ez a LED és az égő teljesen eltérő konstrukciójából adódik :) Ha egy nagyobb értékű poti lenne, akkor máris láthatóbb lenne a dolog mondjuk :( Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Pepe! Majdnem... :lol: Az 1.2W az csak 100mA :lol: És ebből csak 4db van, szal 400mA ;) Amúgy meg a LED-nél áramgenerátoros meghajtással lehet a fényerőt szabályozni, egy kis ellenállásértékű potival nem sokra megy az ember (amilyen a gyári is) :lol: Ez a LED és az égő teljesen eltérő konstrukciójából adódik :) Ha egy nagyobb értékű poti lenne, akkor máris láthatóbb lenne a dolog mondjuk :( ha több led van pl sorbakötve, akkor sem hoz jobb eredményt a gyári potméter? többledhez kisebb előtét ellenállás kell, csak ebből gondolom, illetve abból, hogy Laleenak kis panelok vannak, amin több led foglal helyet. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 ha több led van pl sorbakötve, akkor sem hoz jobb eredményt a gyári potméter? többledhez kisebb előtét ellenállás kell, csak ebből gondolom, illetve abból, hogy Laleenak kis panelok vannak, amin több led foglal helyet. De, úgy már láthatóbb eredményt lehet elérni, csakhogy ezzel meg jön egy olyan hátrány, hogy a LED-ek fényerősség-szórása baromira előjön. párhuzamosan, külön ellenállattal nem annyira ugye. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 De, úgy már láthatóbb eredményt lehet elérni, csakhogy ezzel meg jön egy olyan hátrány, hogy a LED-ek fényerősség-szórása baromira előjön. párhuzamosan, külön ellenállattal nem annyira ugye. eddig még nem próbáltam. meg nincs is szabályzó potim. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Pepe! Majdnem... :lol: Az 1.2W az csak 100mA :lol: És ebből csak 4db van, szal 400mA ;) Amúgy meg a LED-nél áramgenerátoros meghajtással lehet a fényerőt szabályozni, egy kis ellenállásértékű potival nem sokra megy az ember (amilyen a gyári is) :lol: Ez a LED és az égő teljesen eltérő konstrukciójából adódik :) Ha egy nagyobb értékű poti lenne, akkor máris láthatóbb lenne a dolog mondjuk :( Az 1.2W valóban 100mA, annyival is számoltam, de nem csak 4 van belőle, eleve a műszeregységben van 4, aztán ott a kijelző, a középkonzol kapcsolói... Valóban jobb az áramgenerátoros meghajtás, de ahhoz eléggé bele kell nyúlni a dologba, viszont ha kb. azt a terhelést tudod prezentálni, mint amit az eredeti izzók, akkor már sztem lesz érzékelhető fényerőváltozás a poti tekergetésére. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 A középkonzolban nem a világításra kapcsolnak az égők, hanem állandóra vannak kötve, azért égnek ki hamar ;) Bár igazad van, a kijelzőben van még kettő égő, az 600mA :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 A középkonzolban nem a világításra kapcsolnak az égők, hanem állandóra vannak kötve, azért égnek ki hamar :lol: Bár igazad van, a kijelzőben van még kettő égő, az 600mA :lol: Nekem a világitással/műszeregységgel együtt kapcsol a tekerentyűk megvilágitása...most akkor hogy is van ez? :lol: ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 A középkonzolban nem a világításra kapcsolnak az égők, hanem állandóra vannak kötve, azért égnek ki hamar ;) Ezen már agyaltam,hogy logikus lenne átkötni... Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 Nekem a világitással/műszeregységgel együtt kapcsol a tekerentyűk megvilágitása...most akkor hogy is van ez? :lol: ;) vagy nagyon egyedi autód van, vagy nézd meg mégegyszer jobban :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 vagy nagyon egyedi autód van, vagy nézd meg mégegyszer jobban :) És valóban! Erre rosszul emlékeztem :lol: ;) :lol: ..most meg mindig világitok is. Bevallom, nem is szoktam ilyenekre odafigyelni, csak igy rémlett. "tisztelettelelnézéstkérőselismerősmiley" :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 Ezen már agyaltam,hogy logikus lenne átkötni... bonyolult?? nekem nincs kapcsolási rajzom, és eléggé keveset is nézegettem ilyeneket, ezért nehezen igazodom el rajtuk, térképet se nagyon tudok kezelni ;) szeretnék hamarosan fordulatszámmérős órát, meg a rádió kábelezését is kicserélni, akkor esetleg azt is megoldhatnám. Fejbenszerelve :lol: , egy vezetéket kell átkötni, úgy, hogy ne gyújtásra menjen, hanem helyzetjelzőre. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 S.S. hol van? rem nem beteg megint annyira, mint multkor. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 átnézegettema gyik ot tényleg szépen gyülnek a dolgok a kárpitos képnél külön jó a kiskutyánk, az ajtó alatt ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
rtomi Elküldve Április23, 2009 Megoszt Elküldve Április23, 2009 Kicsit elmaradtam az Astra F téma olvasásával. Tápi! Feltetted a sedánra az RH felniket vagy eladtad? ;) Ha feltetted küldhetnél képet. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
hening Elküldve Április23, 2009 Megoszt Elküldve Április23, 2009 Kicsit elmaradtam az Astra F téma olvasásával. Tápi! Feltetted a sedánra az RH felniket vagy eladtad? ;) Ha feltetted küldhetnél képet. ;) Ezt nem ide kellett volna Tomi. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
rtomi Elküldve Április23, 2009 Megoszt Elküldve Április23, 2009 Ezt nem ide kellett volna Tomi. ;) Írtam,hogy lemaradtam. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
ha4nz Elküldve Május6, 2009 Megoszt Elküldve Május6, 2009 ajtókilncs rugójavítás. http://novy.5mp.eu/web.php?a=novy&o=WgS5OVWBnO Hogy mit nem adtam volna ezért a leírásért anno az F-es korszakomban... Azért még mindíg köszönet érte Novyy! (Miért van az a furcsa érzésem hogy egy héten belül hoznak egyet ilyen problémával?) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Május6, 2009 Megoszt Elküldve Május6, 2009 Hogy mit nem adtam volna ezért a leírásért anno az F-es korszakomban... Azért még mindíg köszönet érte Novyy! (Miért van az a furcsa érzésem hogy egy héten belül hoznak egyet ilyen problémával?) nincs mit :lol: bankszámalszámom, ahova a háladíjakat lehet utalni 11773346.... <_< Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Május6, 2009 Megoszt Elküldve Május6, 2009 Hogy mit nem adtam volna ezért a leírásért anno az F-es korszakomban... Azért még mindíg köszönet érte Novyy! (Miért van az a furcsa érzésem hogy egy héten belül hoznak egyet ilyen problémával?) Nincs már meg a verdád? <_< :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Május6, 2009 Megoszt Elküldve Május6, 2009 Nincs már meg a verdád? <_< :lol: zerintem azóta G-s Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Május9, 2009 Megoszt Elküldve Május9, 2009 Hasznos képek!Sanyi mentsd át őket pls! Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Május10, 2009 Megoszt Elküldve Május10, 2009 Találtam ilyen "felninézegetőket". Lehet, hogy valakit érdekel és nem talált még rá ilyenre...habár, valaki már linkelt be hasonlót. <_< ALCAR-HU CONFIGURATOR - igaz, ez a verzió cseh nyelven irja, de könnyű kezelni. Elsőnek az autó gyártóját választod ki, aztán a tipusát, végül a konkrét tipust motorizáció szerint. Provis3D - ez meg németül van, de ez sem ördöngősség. :lol: Persze, nem biztos hogy találsz olyan felnit a program kinálatában amelyeket épp tervezel venni, de hasonlót már valószinű hogy igen és mégis valamelyest segit elképzelni hogyan mutat majd a kocsidon. :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Május11, 2009 Megoszt Elküldve Május11, 2009 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts