Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

E85 a gyakorlatban

mélykék76

Recommended Posts

Amikor E85-tel használod, akkor van értelme. Viszont ha 95-ös benyával, akkor inkább nem kéne, mert a nagyobb előgyújtás

miatt becsöröghet, ami nem tesz jót a motornak hosszú távon.

Pénteken megyünk Bajára, úgyhogy ott befigyel 25l 85-ös (szokás szerint:-)), így megadom a vasnak a kívánt "CHIP-TUNINGot": átfordítom a csatlakozót 98-asra:-PB-) Ha

tetszik neki- bár mér'ne tetszene- legközelebb is kap ebből a teljesítményfokozólbólB-)!!! Köszi Neked is Gábor!:-)

Megosztás:

• Hozzászólások 7,4k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Legtöbb hozzászólás

Pénteken megyünk Bajára, úgyhogy ott befigyel 25l 85-ös (szokás szerint:-)), így megadom a vasnak a kívánt "CHIP-TUNINGot": átfordítom a csatlakozót 98-asra:-PB-) Ha

tetszik neki- bár mér'ne tetszene- legközelebb is kap ebből a teljesítményfokozólbólB-)!!! Köszi Neked is Gábor!:-)

Majd akkor nézd meg amikor visszaállsz tiszta benyára, hogy reklamál! :huh:

Megosztás:

Amikor E85-tel használod, akkor van értelme. Viszont ha 95-ös benyával, akkor inkább nem kéne, mert a nagyobb előgyújtás

miatt becsöröghet, ami nem tesz jót a motornak hosszú távon.

Hát kedves Druszám... a C20NE olyan vígan ment 98 as dugóval 95 benzinnel csörgés nélkül.. sőt 95 ös dugóval 91 essel...

Valaki anno az omegaforumon taglalta, hogy kb mekkora tűrése van az ilyennek... Fogyasztás meg.. alapjáraton kb 0,1-0,15 litert számított BC szerint, azaz pl 98 as dugóval ha 100ast tankoltam ennyivel volt kevesebb mint 95 ös dugóval ua. szal valami erőt ^_^ csak számított - tényleg a gyári 115Le-s C20NE 100assal legaláb 125 Le :huh: :lol: Tény, hogy mérhetően jobban gyorsult jó benzinnel... E85tel nem gyorsulgattam, mert csak...

Megosztás:

Köszi Skacok!:-) Akkor még ma megforditom. Ezek szerint mindegy h. 85-95-98-v. 100-as nafta megy bele, ugye? +fogyasztásilag nézve nem annyira észrevehetö, jól gondolom? Mivel csak az elögyújtáson állit.

A félreértések elkerülése végett az E85 nem azt jelenti h 85 az oktánszám. Hanem h 85 % etanol.

Az E85 tulajdonképpen 105 oktánszámú üzemanyagnak felel meg.

Szal inkább 98 dugóállás, mint 95... :huh:

Kopogásérzekelősök előnyben! :lol:

Megosztás:

Majd akkor nézd meg amikor visszaállsz tiszta benyára, hogy reklamál! :huh:

Nem mondod komolyan...:-o Ha jól értem: vagyis ha elfogy a kukoricalé-benzin turmix és csak 95-öst kap a gép és én visszafordítom a csatit, nem fog tetszeni a motornak? Ezzel ijesztgetni szegény engemet??? :-) Most komolyan, tényleg rosszul is elsülhet a dolog? :-( Merem remélni hogy nem...

Megosztás:

A félreértések elkerülése végett az E85 nem azt jelenti h 85 az oktánszám. Hanem h 85 % etanol.

Szal inkább 98 dugóállás, mint 95... :lol:

Kopogásérzekelősök előnyben! ^_^

Nekem ezen a dugón csak A és B van. Melyik melyiket jelenti? :huh:

Megosztás:

Nem mondod komolyan...:-o Ha jól értem: vagyis ha elfogy a kukoricalé-benzin turmix és csak 95-öst kap a gép és én visszafordítom a csatit, nem fog tetszeni a motornak? Ezzel ijesztgetni szegény engemet??? :-) Most komolyan, tényleg rosszul is elsülhet a dolog? :-( Merem remélni hogy nem...

Én nem forgattam a dugót, csak egyből észrevettem, hogy nincs benne az E85. Elkezdett berángatni alacsonyabb fordulatszámon, de lehet csak a megszokás miatt volt.

Megosztás:

A teljesítményben fogod észrevenni (meg a zsebedben).... Nem hal be a moci ne aggódj!

Megosztás:

Nekem ezen a dugón csak A és B van. Melyik melyiket jelenti? :huh:

próbálkozz, van BC-d?... tankolj 98ast, 100ast vagy 50-50% E85-t és ahol alapjáraton kisebb a fogyi, és/vagy használva jobban húz... na az a 98 as :lol: de sztem a casey könyvben le kell írva vagyon hogy melyik melyik.

Megosztás:

Szal inkább 98 dugóállás, mint 95... :huh:

Kopogásérzekelősök előnyben! :lol:

Az oké, hogy a 85 az nem oktánszám. Kb. tavasz óta járok E85-tel most már felesben, de eddig eszembe se jutott, hogy megfordítsam a csatlakozót- pedig ennyi eszem igazán lehetett volna...:-) De mi az, h. "Kopogásérzékelősök előnyben?" Nékem is van olyan, csak nem tudok róla? :-P

Megosztás:

Az oké, hogy a 85 az nem oktánszám. Kb. tavasz óta járok E85-tel most már felesben, de eddig eszembe se jutott, hogy megfordítsam a csatlakozót- pedig ennyi eszem igazán lehetett volna...:-) De mi az, h. "Kopogásérzékelősök előnyben?" Nékem is van olyan, csak nem tudok róla? :-P

Ha van oktándugód tuti nem kopogásérzékelős a verda. Az enyém az, azaz automatikusan állítja az előgyújtást a kopogásérzékelő jelei alapján (csörög a moci, visszavesz, ha nem rátol - elvileg 91-98 között, hogy honnan kezd gőzöm sincs, de nekem az tünne logikusnak ha kis előgyújtástól indít felfelé használat közben)

Megosztás:

Én nem forgattam a dugót, csak egyből észrevettem, hogy nincs benne az E85. Elkezdett berángatni alacsonyabb fordulatszámon, de lehet csak a megszokás miatt volt.

Ez az, ezért vagyok mérges magamra, hogy eddig nem foglalkoztam a dugóval, pedig ha csak józan paraszti ésszel ha belegondolok, h. ha megforditanám azt a dugót, amikor magasabb oktánú cucc megy bele- ha meg kisebb, vissza.

A teljesítményben fogod észrevenni (meg a zsebedben).... Nem hal be a moci ne aggódj!

Azt már a múltkor írtam, h. ha azon a bizonyos bajai kúton tankolok -akár most 85-öst, akár tavaly, mikor még csak ismerkedtem itt a fórumon az E85-tel-, érezhettőbben szebben jár a motor, egyenletesebb az alapjárat, vagyis nem ugrál néha egy-egy pillanatra fel-vagy le. Véleményem szerint ott a legjobb minőségű az üa.

Megosztás:

E85 100-105 oktán között. Nem fix, melyik milyen, hogy sikerül kifőzni :huh:

Hát kedves Druszám... a C20NE olyan vígan ment 98 as dugóval 95 benzinnel csörgés nélkül.. sőt 95 ös dugóval 91 essel...

ez sok dologtól függ, de gondolom nem akarsz felelősséget vállalni azért, hogy a kartárs egy mecseki túra alkalmával

hajtókarcsapágyasra vágja a verdáját :lol: Tehát ha valaki 95 benyával járkál, annak legyen 95-ös állásban a dugó, amúgy

sem európa legjobb benzinje a mienk B) E85-el lehet 98 állásban is, akinek olyan van :P

Ha van oktándugód tuti nem kopogásérzékelős a verda. Az enyém az, azaz automatikusan állítja az előgyújtást a kopogásérzékelő jelei alapján (csörög a moci, visszavesz, ha nem rátol - elvileg 91-98 között, hogy honnan kezd gőzöm sincs, de nekem az tünne logikusnak ha kis előgyújtástól indít felfelé használat közben)

Adaptív a szabályzás, emeli az előgyújtást egy bizonyos érték szerint (táblázatból), de ha a kopogásszenzor bekopogást észlel, visszavesz belőle.

Majd újra emeli, és ez így megy, míg világ a világ ^_^

Megosztás:

ez sok dologtól függ, de gondolom nem akarsz felelősséget vállalni azért, hogy a kartárs egy mecseki túra alkalmával

hajtókarcsapágyasra vágja a verdáját :lol: Tehát ha valaki 95 benyával járkál, annak legyen 95-ös állásban a dugó, amúgy

sem európa legjobb benzinje a mienk :lol: E85-el lehet 98 állásban is, akinek olyan van :D

Olvasod Te mi van nálam a képem alatt odaírva?... "Kinyilatkoztatom, hogy nyilatkozataim nem tőlem származnak, és elnyilatkozódom tőlük :huh:" ^_^

De egyébként pont ezért van az hogy elég tág határok között "dolgozik" a dugó, mert nem mindenhol TUV benya van B)

Adaptív a szabályzás, emeli az előgyújtást egy bizonyos érték szerint (táblázatból), de ha a kopogásszenzor bekopogást észlel, visszavesz belőle.

Majd újra emeli, és ez így megy, míg világ a világ :P

Na én azt gondoltam, hogy indításkor belövi, majd azzal elmegy, hacsak nem csörög be, és csak akkor állít lejjebb, tök zsír, hogy fokozatmentes, folyamatos....

Megosztás:

De egyébként pont ezért van az hogy elég tág határok között "dolgozik" a dugó, mert nem mindenhol TUV benya van ^_^

nincs tág határok között dolgozik, hanem az van, hogy van két előgyújtás táblázat, attól függ melyiket használja,

hogy a dugó merre van :huh: magyar benyával meg könnyű kicsúszni a "tűréshatárból" :lol:

Megosztás:

nincs tág határok között dolgozik, hanem az van, hogy van két előgyújtás táblázat, attól függ melyiket használja,

hogy a dugó merre van :huh: magyar benyával meg könnyű kicsúszni a "tűréshatárból" :lol:

Jó akkor elmondom még egyszer csak NEKED... ^_^ B) 98 as dugóval csörgés NÉLKÜL használtam 95 ös MAGYAR benzint.

Tehát valószínűsítem, hogy a 98 as előgyújtás az nem konkrétan 98 as speciális, hanem mondjuk 96 oktánhoz lett belőve, mert ugye az autót nem csak német üzemanyaggal fogják használni, ezért a mérnöknek biztosan kellett erre gondolnia. Azt ugye Te sem gondolod, hogy Esso, meg egyebek a 95 ös benzint "javítanák, hogy jobb legyen. (mondjuk a német mérnökökről is megvan a véleményem 1-2 dologgal kapcsolatban, de ez mellékes)

Megosztás:

A kézikönyvében azt hiszem benne van, hogy ha 91/95 -ös dugót 95-össel használod, akkor is legalább minden harmadik tankolás 98-as üzemanyaggal történjen, úgyhogy biztos van egy kis ráhagyás. Meg a másik, hogy mostmár a rendes üzemanyaghoz is kevernek etanolt (én se nemrégóta tom innen :huh: ). Úgyhogy eléggé sok a változó (az egyes kutak variálásairól nem is beszélve) :lol:

Megosztás:

A kézikönyvében azt hiszem benne van, hogy ha 91/95 -ös dugót 95-össel használod, akkor is legalább minden harmadik tankolás 98-as üzemanyaggal történjen, úgyhogy biztos van egy kis ráhagyás. Meg a másik, hogy mostmár a rendes üzemanyaghoz is kevernek etanolt (én se nemrégóta tom innen :huh: ). Úgyhogy eléggé sok a változó (az egyes kutak variálásairól nem is beszélve) ^_^

A tankolásnál adott blokkon általában feltüntetik, hogy 4,4% etanol. Anno mikor tesco volt még a mostani kagylós, akkor is írták, a kagylós blokkon tuti100, hogy rajta van ez a felirat. :lol:

Amúgy nekem is kopogásszenzoros és egyszer mentem 100-as benyával is úgy 280km-t. Ment mint állat, nem csörgött, szóval van tűréshatár bőven.

Megosztás:

Amúgy nekem is kopogásszenzoros és egyszer mentem 100-as benyával is úgy 280km-t. Ment mint állat, nem csörgött, szóval van tűréshatár bőven.

Álljálljállj.... a kopogásos az állít utána, mint Futó úr közölte, de asszem csak 98 ig. Itt arról van szó, hogy lefelé.. azaz 98 as dugóval 95 öst használsz akkor mi van... fölfelé, max nem hozod ki a "maximumot" a nyálból és kész, de lefelé elvileg becsöröghet és az káros.

Megosztás:

Jó akkor elmondom még egyszer csak NEKED... B) :P 98 as dugóval csörgés NÉLKÜL használtam 95 ös MAGYAR benzint.

És mértél abban a szegény öreg párában előtte kompressziót? :huh: Az már lehet hogy a 85-ös benzintől sem csörgött volna be :D :lol:

Kopogásszenzorosok mind adaptíven állítják az előgyújtást, erről volt eddig szó :lol: Nem figyelsz, kartárs? :D

Amúgy felesleges 100-ast tankolni, 98 is elég, mert ami kompressziótűrés van a nagyobb oktánban, azt már

úgysem használja ki a motorvezérlőd ^_^

Megosztás:

És mértél abban a szegény öreg párában előtte kompressziót? :huh: Az már lehet hogy a 85-ös benzintől sem csörgött volna be :D :lol:

Állok elébe, abban megvan mind a 115 ló... 91 oktánnal! B)

Kopogásszenzorosok mind adaptíven állítják az előgyújtást, erről volt eddig szó :P Nem figyelsz, kartárs? :lol:

Amúgy felesleges 100-ast tankolni, 98 is elég, mert ami kompressziótűrés van a nagyobb oktánban, azt már

úgysem használja ki a motorvezérlőd ^_^

Mondjuk magyar viszonyokat tekintve sztem a 99+ meg a 100asok egy része jó esetben 98 at teljesíti is :D

Megosztás:

Kopogásszenzorosok mind adaptíven állítják az előgyújtást, erről volt eddig szó :P Nem figyelsz, kartárs? :lol:

úgysem használja ki a motorvezérlőd B)

Én a tűréshatárra gondoltam, bár elég merész optimizmusra vall, hogy a tűréshatárt felfele is gondoltam, nem csak lefele. Szóval annyit akartam, hogy ügye 98-ig tudja a szenzoros, de a 100-as benyával is el tud lenni... akkor ezekszerint nem. Lehet nekem is ronggyákopott motorom van, azért nem csörgött már be... ^_^

Megosztás:

Nekem van oktándugóm a C20XEben, tehát abban sem lenne kopogásérzékelő szenzor? :huh:

Egyéb adatai: - két vezérműtengely, DOHC konstrukció, hengerenként 4 szelep, légtömegmérővel, hengerenkénti - a gyújtási sorrendben történő befecskendezéssel (SFI), szelektív kopogás érzékelővel és automatikus benzin oktánszám megállapítással. Hengerenkénti leömlő. C20XE motorkódból az X = 10.5-ös - magas kompresszió viszony. Maximum fordulatszám: 6800 rpm

Motronic verzió száma: 2.5 (illetve bizonyos modelleknél - 2.8)

Megosztás:

• Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.