Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

E85 a gyakorlatban

mélykék76

Recommended Posts

• Hozzászólások 7,4k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Legtöbb hozzászólás

Nagyjából megvan a HW terve a saját kütyünek, 4 és 8 hengeres verziók lesznek.

Lambdára lehet kötni, és van benne szabályozott lambda kimenet is (tehát be lehet lőni úgy 0.85-re a lambdát,

hogy az ecu felé 1-es lambda érték megy). Továbbá TPS (gázpoti) és ICT (motor hőmérséklet jeladó) bemenete

van. Táblákat USB-n lehet rátölteni egyszerűen. keverékszabályzáshoz 3D-s tábla lehetőség is lesz (RPM-TPS szerint),

de egyszerűbb üzemmódok is lesznek.

Külön lesz hidegindításhoz táblázat, fokértékekhez lehet rendelni dúsítási értéket, valamint tervezek bele extra

algoritmust is, saját injektorvezérlő sablonnal, hidegindítást elősegítendő.

Az USB-n keresztül élőben lehet nézni rpm-lambda-keverékszabályzás-szenzorstátusz adatokat, illetve üzemmódok

közt könnyen váltani.

A későbbiekben rá lehet majd kötni egy display modult is, melyet az utastérben lehet elhelyezni. Ebben egy 128*64-es

grafikus kijelzőn lehet követni az eseményeket, pl lambda monitorozás, stb.

Egyelőre nem lesz a kábelkötegen injektor csatlakozó, későbbiekben rendelhető lesz majd hozzá pár fajta csatlakozó is.

Nagyjából ez lesz a v1.0 :huh:

4hengeres ára 32+áfa, 8hengeresé 38+áfa lesz előreláthatólag. November környékén várhatóak az első darabok.

Ha nagyobb volumenű kereslet mutatkozik rá, akkor 1-2ezerrel olcsóbb is lehet.

Megosztás:

Nagyjából megvan a HW terve a saját kütyünek...

Néhány kérdés/javaslat a HW-rel kapcsolatosan:

- a különböző motorokon/autókon más-más érzékelő van (lambda, ICT és TPS egyaránt, gondolok itt pl. a Bosch, Delphi vezérlőkre), ezt hogyan tudod kezelni?

- nem lenne egyszerűbb, ha pl. az OBD-2 keresztül lekérdezné a fenti adatokat a motorvezérlő ECU-tól(bár az újabb autók CAN rendszere miatt legalább 2 féle vezérlő kellene)?

- célszerű lenne egy előgyújtás eltoló (szabályozó) HW+SW rész is, mint köztudott, az E85-nek kb 10 fok előgyújtás kell, ez, amellett hogy növelné a teljesítményt, még a fogyasztásra is kedvezően hatna. Ha kell, leírhatom, hogy más adapter tervezőknél ezt hogyan képzelik megoldani.

- célszerű lenne több, választható üzemmódot beprogramozni az SW-be egymás mellett (sport-normal-econ), amit pl. egy gombbal lehetne választani (a gomb mögött lévő LED színe jelezné az aktív üzemmódot, pl. kék - normál, zöld - econ, piros - sport). És ezen üzemmódok ne csak az E85 üzem esetén működjenek, hanem a benzin üzemnél is.

- a HW esetleges meghibásodása esetén lesz-e onboard diagnosztikája, ill. mennyire fogja befolyásolni a motor/autó működését (a Hunflex DeLuxe ha nem működik, akkor egyszerűen nem csinál semmit, olyan, mintha ott sem volna).

Megosztás:

Sziasztok!

Némi kieséssel beszámolok a szeszkazán működéséről.

A fogyasztásom vegyesben 8,5-9 körül van, tehát megvan a 20 %-os többlet, amit a szesz okoz.

A kocsi viselkedése jó, bár két napos állás után harmadjára indult be. Nem dadog hidegen sem, nincs alapjáratingadozás. Teszi a dolgát. Bár még szesszel kb 600 km-t mentem, továbbra is tetszik. Most az alap és a hideginditási poti is félig van feltekerve.

Meg néztem a gyertyákat(NGK) és mellékelem a képeket, a henger száma szerint. (a 2-esé koszmósabb, de a kocsi megvétele óta ilyen)

1.

507560705PICT0001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

2.

403434215PICT0002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3.

PICT0003_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

4.

303278625PICT0004_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ne haragudjatok a matrica-ügybeni késésemért. Nem volt időm és lehetőségem érdemben foglalkozni a dologgal.

Bár kitaláltam egy jó megoldást. Ha valakinek nem muszáj a műgyanta bevonat, akkor meg tudom oldani a kérdést egész olcsón.

Az enyémre feltettem és itt a kép is róla. Ha ez a verzió jó, akkor aki kér az priviben küldje el a postacímét és elpostázom neki a két(igen kettő! :lol: ) matricát.

1144372435PICT0005_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(szerk: tudom, kicsit rozsdás, de az enyém... :huh: )

Megosztás:

...Ne haragudjatok a matrica-ügybeni késésemért. Nem volt időm és lehetőségem érdemben foglalkozni a dologgal.

Bár kitaláltam egy jó megoldást. Ha valakinek nem muszáj a műgyanta bevonat, akkor meg tudom oldani a kérdést egész olcsón.

Az enyémre feltettem és itt a kép is róla. Ha ez a verzió jó, akkor aki kér az priviben küldje el a postacímét és elpostázom neki a két(igen kettő! :huh: ) matricát.

...

Te se haragudj, de én lemondanám, mivel már nem alkoholizálok.

Megosztás:

Meg néztem a gyertyákat(NGK) és mellékelem a képeket, a henger száma szerint. (a 2-esé koszmósabb, de a kocsi megvétele óta ilyen)

Sziasztok!

nálam is ugyan ez a tapasztalat, az E85 lemossa a gyertyákat...

20NE-SEH 4,5bar benzinnyomással +30% körül eszik (és nem nagyon megy, kb C20NE szinten) a hidegindítás hőgomba potméterezéssel van megoldva, tisztán E85-el. más kütyü nincs.

a 2. henger befecsijét, vagy gyújtását, vagy kompresszióját ellenőrizned kellene, valami ott nem kerek.

Megosztás:

nem teljesen ide tartozik,de lenne 1 kérdésem:milyen gyorsan reagál a lambda szonda a keverék változására?

tegyük fel új a szonda.....van jelentősége háhy vezetékes???

elviekben elég gyorsan. gyakorlati tapasztalatok majd később :huh:

ha sokvezetékes, akkor van fűtése, ezáltal hidegindításkor hamarabb aktiválódik a lambda-szabályzás.

Néhány kérdés/javaslat a HW-rel kapcsolatosan:

- a különböző motorokon/autókon más-más érzékelő van (lambda, ICT és TPS egyaránt, gondolok itt pl. a Bosch, Delphi vezérlőkre), ezt hogyan tudod kezelni?

- célszerű lenne egy előgyújtás eltoló (szabályozó) HW+SW rész is, mint köztudott, az E85-nek kb 10 fok előgyújtás kell, ez, amellett hogy növelné a teljesítményt, még a fogyasztásra is kedvezően hatna. Ha kell, leírhatom, hogy más adapter tervezőknél ezt hogyan képzelik megoldani.

- a HW esetleges meghibásodása esetén lesz-e onboard diagnosztikája, ill. mennyire fogja befolyásolni a motor/autó működését (a Hunflex DeLuxe ha nem működik, akkor egyszerűen nem csinál semmit, olyan, mintha ott sem volna).

Teljesen mindegy, a szenzor státuszok programozhatók a kütyüben. Tehát pl bármilyen TPS vagy ICT szenzorra kötöd rá, arra

fel tudod venni egyszerűen a karakterisztikát. A lambda belövés neccesebb, mert azt ugye mérni kéne pl zk géppel, a hitelesség

kedvéért... de annak se lesz nagy csalás, aki részterhelés mellett lő be egy 1.00 lambdát mérés nélkül... feltéve hogy jó a lambda :lol:

Már korábban említettem, hogy a gyújtás nem lesz piszkálva, mivel az kivitelezhetetlen, ahhoz már komplett programozható ecu-t

kellene kreálni ^_^ A gyári vezérlő is tudja állítani a kopogásszenzor segítségével magától, etanollal kb mindig maxon lesz B)

HW meghibásodás esetén általában ez is tovább engedi menni az autót, legalábbis míg a logikai áramkörök kapnak tápot és

azok nem halnak be. Ha proci áll meg, attól még szabályzás nélkül normál módban mennek tovább az injektorok.

Diagnosztika adott lesz az USB-n.

Megosztás:

elviekben elég gyorsan. gyakorlati tapasztalatok majd később :huh:

ha sokvezetékes, akkor van fűtése, ezáltal hidegindításkor hamarabb aktiválódik a lambda-szabályzás.

Teljesen mindegy, a szenzor státuszok programozhatók a kütyüben. Tehát pl bármilyen TPS vagy ICT szenzorra kötöd rá, arra

fel tudod venni egyszerűen a karakterisztikát. A lambda belövés neccesebb, mert azt ugye mérni kéne pl zk géppel, a hitelesség

kedvéért... de annak se lesz nagy csalás, aki részterhelés mellett lő be egy 1.00 lambdát mérés nélkül... feltéve hogy jó a lambda :P

Már korábban említettem, hogy a gyújtás nem lesz piszkálva, mivel az kivitelezhetetlen, ahhoz már komplett programozható ecu-t

kellene kreálni :lol: A gyári vezérlő is tudja állítani a kopogásszenzor segítségével magától, etanollal kb mindig maxon lesz :D

HW meghibásodás esetén általában ez is tovább engedi menni az autót, legalábbis míg a logikai áramkörök kapnak tápot és

azok nem halnak be. Ha proci áll meg, attól még szabályzás nélkül normál módban mennek tovább az injektorok.

Diagnosztika adott lesz az USB-n.

Nagyon kis profi cucc lesz!

:lol:

Majd írok a Télapónak, h karira ilyet kérek! ^_^ B)

Megosztás:

most Debrecenben volt, hogy 3. ra indult be reggel 13 fokban.

Ezen kellene állítani de ez már a deluxe hunflex amin elméletileg nem kellene ugye?

ha mégis kellene kire bízzam? Tech2 van.

De a hidegindítást hozzá tudod hangolni az autóhoz. A deluxe-ban annyival van több, hogy egy hőmérő nézi a fűtéscsövedet, és 30 fokig többletmennyiséget biztosít, aminek mértékét az egyik potméterrel tudod állítani. Ha leszeded a hunflex hátsó burkolatát, akkor a kábelköteghez közelebbi potin kell tekergetned, ami alapállapotban 0-n van, kicsit próbáld meg feljebb tekerni és akkor szépen be tudod állítgatni, hogy mikor pont jó.

Megosztás:

De a hidegindítást hozzá tudod hangolni az autóhoz. A deluxe-ban annyival van több, hogy egy hőmérő nézi a fűtéscsövedet, és 30 fokig többletmennyiséget biztosít, aminek mértékét az egyik potméterrel tudod állítani. Ha leszeded a hunflex hátsó burkolatát, akkor a kábelköteghez közelebbi potin kell tekergetned, ami alapállapotban 0-n van, kicsit próbáld meg feljebb tekerni és akkor szépen be tudod állítgatni, hogy mikor pont jó.

nálunk az OFF autóban nem jött be így a dolog, ugyanis ez a 30 fok pont olyan határérték, amikor kikapcsolja a dúsítást, pedig hidegindításnál még szüksége lenne rá

Megosztás:

nálunk az OFF autóban nem jött be így a dolog, ugyanis ez a 30 fok pont olyan határérték, amikor kikapcsolja a dúsítást, pedig hidegindításnál még szüksége lenne rá

Ezt mindenképpen meg kellene írni a forgalmazónak, hátha a fejlesztésben is foganatosítja. Mondjuk egy harmadik potival, amivel a hidegindításnál a kikapcsolási hőmérsékletet lehet állítani.

Megosztás:

• Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.