Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

E85 a gyakorlatban

mélykék76

Recommended Posts

• Hozzászólások 7,4k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Legtöbb hozzászólás

Akkor a mérés publikálása:

A mérések excel táblázatban, összehasonlítással:

http://www.opel16v.hu/e85meres.zip

Szép táblázat. Érdemes lett volna még a delta M és Ps értékeket is kiszámoltatni.

Ahogy néztem a karakterisztika maradt szinte ugyanaz. Minimális az eltérés, a nyomaték kicsit később, a teljesítmény kicsit hamarabb éri el a maxot mint benzinnel. Amit még érdemes lenne megnézni, hogyha az így kapott karakterisztikákra valamilyen sokadrendű görbét illesztünk mondjuk (akár curve expertt-tel), és megnézzük ezeknek a görbéknek a gradiensét minden pontban. A gradiensek eltérése pedig megmutatja, hol progresszívabb a teljesítmény vagy a nyomaték növekedése, azaz benzinnel vagy etanollal "vehemensebb" az autó, melyik tüzelőanyaggal épül fel gyorsabban az erő.

Megosztás:

Igaz, elnéztem. Sorry. Mindkettő hamarabb jön. De a nyomaték sokkal...és mennyivel több. Impozáns. :)

igazából nekem a nyomatékgörbe tetszik nagyon, azon belül is a 2000-3500 közti rész. ez nem kicsit

érezhető is a gyakorlatban, nagyon dinamikus lett az autó E85-tel :)

Megosztás:

igazából nekem a nyomatékgörbe tetszik nagyon, azon belül is a 2000-3500 közti rész. ez nem kicsit

érezhető is a gyakorlatban, nagyon dinamikus lett az autó E85-tel :)

Elhiszem. Biztos nagyon élvezetes. Nyáron gondolkodom, hogy megint TDK-zni kellene, de nem olyan gépészes témát szeretnék mint amit csináltam eddig, hanem inkább jobban autósat, és az etanol érdekel. Szóval egy lehetséges téma. :)

Megosztás:

Elhiszem. Biztos nagyon élvezetes. Nyáron gondolkodom, hogy megint TDK-zni kellene, de nem olyan gépészes témát szeretnék mint amit csináltam eddig, hanem inkább jobban autósat, és az etanol érdekel. Szóval egy lehetséges téma. :)

elég sokfelé elindulhatsz a témában, sok a nyitott lehetőség, és sok ember tud már majd segíteni tapasztalatokkal :)

Megosztás:

közben számoltam a tankolás utáni fogyasztási adatokat... ennél a legutóbbi mérésnél sok város és sport mód teszt volt,

meg a mérések is,hasonló felhasználási módnál mért benzinfogyasztáshoz képest most 25% volt a difi (jobbik benzinfogyasztási

adathoz képest). Tehát kb 37ft-ot fogtam most literenként magamnak.

Megosztás:

közben számoltam a tankolás utáni fogyasztási adatokat... ennél a legutóbbi mérésnél sok város és sport mód teszt volt,

meg a mérések is,hasonló felhasználási módnál mért benzinfogyasztáshoz képest most 25% volt a difi (jobbik benzinfogyasztási

adathoz képest). Tehát kb 37ft-ot fogtam most literenként magamnak.

És ha nem "sport módba" van állítva az elektronika akkor érezhetően gyengébb? Mondjuk autópályázáshoz...vagy hasonló ciklusokhoz a kímélőbb fogyasztás is megfelelő lehet.

Megosztás:

És ha nem "sport módba" van állítva az elektronika akkor érezhetően gyengébb? Mondjuk autópályázáshoz...vagy hasonló ciklusokhoz a kímélőbb fogyasztás is megfelelő lehet.

Az az igazság, hogy ez a fogyasztás téma engem is jobban érdekelne.

Abban az eco vagy normál módban mennyire lehet javítani a fogyasztáson.

Remélem a jövőhéten megjön az "olcsó" etanol kütyü és akkor berakom azt a hunflex helyett. Kíváncsi vagyok már nagyon.. :)

Régebben panaszkodtam arra a hülye hullámzós rángatós gyorsulásra. Na hát az az igazság, hogy kipróbáltam egy ugyan ilyen autót csak benzinnel és ugyan az.

Egyszerűen csak az elmúlt 10 évben nem nagyon vezettem csak disel autót. És hozzá kéne szoknom ehhez a "jófajta" benzineshez.

Szerintetek mennyi lehet a normális fogyasztása az autómank benzinnel és esetleg etanolal.??

Astra G 2005 Z16XE.

Most nem nagyon tudom 8 alá vinni tiszta etanolal.

Benzinnel 6.5 volt.

Megosztás:

Alapvetően az 1. üzemmódja (a 8 közül) úgy néz ki, hogy tök automata minden. Azaz normál menetben tartja az 1.00 lambdát,

itt az ecuval "közösen dolgozva" ügyködik ezen a kütyü. Ha a gázpedál huzamosabb ideig a beállított eco pont alatt van, és a

paraméterek között engedélyezve van az eco mód, akkor bekapcsol ez a mód automatikusan, azaz a lambda értéket feljebb

tartja, és egy spéci algoritmust használ arra, hogy a motort és az ecu-t ez a kis szegényedés ne zavarja. Ha pedig a beállított

sport gázpedál állás felett van az értéke a TPS-nek, akkor rögtön átvált sport módba, ilyenkor rögtön rádúsít, és próbálja tartani

a 0,86 lambdaértéket. Közben az ecu felé menő lambda jelet trimmeli, azaz oda már 0,9 feletti lambdaérték megy. Minden automata

és adaptív módon szabályzott, szóval nem kell küszködni a beszerelés után mindenféle felparaméterezéssel. Csak a szenzorok jelét

kell illeszteni paraméterekkel a kütyüben, néhány user specifikus adatot megadni (pl gázpedál állások, kívánt lambdaablak, sport

mód kitartási ideje, stb). Tehát ebben az 1. módban nem kell semmit kapcsolgatni és állítgatni, teljesen automata.

Az az igazság, hogy ez a fogyasztás téma engem is jobban érdekelne.

Abban az eco vagy normál módban mennyire lehet javítani a fogyasztáson.

Most nem nagyon tudom 8 alá vinni tiszta etanolal.

Benzinnel 6.5 volt.

Még tesztelés alatt, de úgy tűnik, be lehet vinni a túlfogyasztást 20% alá. Túl sokat azért nem érdemes várni tőle, főleg

ha valaki sportosabban, sietősebben szokott vezetni, vagy sokat jár rövid távra.

Ne is számíts kisebb fogyasztásra, ha a 20%-kal számolunk, akkor 7.8 lehet a min fogyid. azt is számold hozzá, hogy

most hideg van, szóval ne a nyári benzines fogyasztással számolj.

Megosztás:

Ne is számíts kisebb fogyasztásra, ha a 20%-kal számolunk, akkor 7.8 lehet a min fogyid. azt is számold hozzá, hogy

most hideg van, szóval ne a nyári benzines fogyasztással számolj.

Akkor beletörődök ebbe a 8 lityibe.

Már csak azt kellene kitalálnom, hogy mennyire állítsam a dúsítást.

Inkább a kütyü toljon rá több anyagot vagy a lambda.....

Megosztás:

Akkor beletörődök ebbe a 8 lityibe.

Már csak azt kellene kitalálnom, hogy mennyire állítsam a dúsítást.

Inkább a kütyü toljon rá több anyagot vagy a lambda.....

Ha jól veszem ki, akkor neked most jól van a hunflexen a beállítás, legalábbis fogyasztásból ítélve.

Ugyanilyen re kellene az újat is belőni, bár szerintem csak érzetre ill. fogyasztásmérés alapján fogod tudni.

Megosztás:

Ha jól veszem ki, akkor neked most jól van a hunflexen a beállítás, legalábbis fogyasztásból ítélve.

Ugyanilyen re kellene az újat is belőni, bár szerintem csak érzetre ill. fogyasztásmérés alapján fogod tudni.

Sajna még nem kaptam meg az újat, már nagyon kíváncsi vagyok rá... A Te kütyüdből mikor lesz esetleg egy tesztelhető változat? Van lehetőség egyáltalán egy esetleges tesztre ? Mert amiket írsz az nagyon jól hangzik.... és szívesen ki is próbálnám.

Megosztás:

Gabi, ha én majd használni szeretném az általad fejlesztett cuccot, akkor mit kéne kicserélni a kocsiban hogy biztosan jól működjön? pl lambda szondát gondolom illő lenne. De ezen kívül? :)

ha jól műxik a lambdaszondád, és úgy általában rendben van a motorod, akkor semmit nem kell csinálni, csak berakni a kütyüt.

Sajna még nem kaptam meg az újat, már nagyon kíváncsi vagyok rá... A Te kütyüdből mikor lesz esetleg egy tesztelhető változat? Van lehetőség egyáltalán egy esetleges tesztre ? Mert amiket írsz az nagyon jól hangzik.... és szívesen ki is próbálnám.

a tesztlehetőség még csak most körvonalazódik. ami biztos, hogy két hét múlva kb két autóba lesz berakva még további

tesztekre két kütyü, aztán a többit majd meglátjuk.

Ezúttal is jelezném, hogy keresnék akkor a tesztre két embert.

Az egyik motor X14XE vagy X16XE(L) kell legyen astra f-ben, a másik X20XE(V) ill X18XE motor legyen omegában vagy astra f-ben.

Elvárás a motor és üzemanyagrendszer újszerű állapota, valamint a teljesen működőképes lambdaszonda. Tehát nem jöhet szóba

olyan, akinek kajálja az olajat a motor, vagy van bármi kehe a gépével, ill. nem működik rendesen a lambdaszondája. Az autók

előzetes ellenőrzésen esnek keresztül beépítés előtt. A tulajdonosnak vállalnia kell 3 vagy 4 utat önköltségen Budaörsre ill.

Törökbálintra, valamint teszteléshez az üzemanyag is önköltséges. Ezért cserébe ingyen van a kütyü. Előnyben van az, akinek

van otthon notebookja, és bármikor rá tud így csatlakozni a kütyüre (USB port).

Mielőtt bármi anyázás lenne, a kiválasztást személyes kiváltságomnak tekintem, részemről az autó minél jobb állapota a leginkább

mérvadó. :)

Megosztás:

ha jól műxik a lambdaszondád, és úgy általában rendben van a motorod, akkor semmit nem kell csinálni, csak berakni a kütyüt.

a tesztlehetőség még csak most körvonalazódik. ami biztos, hogy két hét múlva kb két autóba lesz berakva még további

tesztekre két kütyü, aztán a többit majd meglátjuk.

Ezúttal is jelezném, hogy keresnék akkor a tesztre két embert.

Az egyik motor X14XE vagy X16XE(L) kell legyen astra f-ben, a másik X20XE(V) ill X18XE motor legyen omegában vagy astra f-ben.

Elvárás a motor és üzemanyagrendszer újszerű állapota, valamint a teljesen működőképes lambdaszonda. Tehát nem jöhet szóba

olyan, akinek kajálja az olajat a motor, vagy van bármi kehe a gépével, ill. nem működik rendesen a lambdaszondája. Az autók

előzetes ellenőrzésen esnek keresztül beépítés előtt. A tulajdonosnak vállalnia kell 3 vagy 4 utat önköltségen Budaörsre ill.

Törökbálintra, valamint teszteléshez az üzemanyag is önköltséges. Ezért cserébe ingyen van a kütyü. Előnyben van az, akinek

van otthon notebookja, és bármikor rá tud így csatlakozni a kütyüre (USB port).

Mielőtt bármi anyázás lenne, a kiválasztást személyes kiváltságomnak tekintem, részemről az autó minél jobb állapota a leginkább

mérvadó. :)

X14XE jelen!

De remélem nem vágod széjjel a kábeleim! :)

Megosztás:

X14XE jelen!

De remélem nem vágod széjjel a kábeleim! :)

Mióta van f astrában X14XE-d? :) Cseréltél motort a két autóban? :D

Amúgy de, kábelvágás mindenképpen kell a beépítéshez. A motortér kábelkötegben az ecunál

el kell vágni a 4 injektor vezetékét, és a lambda vezetékét, valamint vágás nélkül ugyan, de rá

kell kötni a TPS és ICT szenzorra is egy-egy kábelt, aztán meg föld és gyújtás + is kell.

Az eredeti állapot könnyen visszaállítható innen :lol:

Megosztás:

Tisztelettel köszöntöm a Társaságot!

Rólam annyit, hogy ex opelos vagyok (volt egy Rekord 2.0E, 1985-ös csodám, de sajna kihalt alólam, kb450000 km-rel). Most egy félig-meddig tesvér típussal pusztíttatom a benzint illetve már inkább az E85-öt. Renkívül érdekel a téma, mivel foglakozási ártalom nálam. Nem véletlenül találtam ide, opel16v kolléga (ha megengedi, hogy így szólítsam) ajánlotta. Vele Budakalászon találkoztam, teljesítménymérés ügyén. Türelmetlenül és igen komoly érdeklődéssel várom a további eredményeket, idáig meggyőző volt.

Üdv:Tomy61

Megosztás:

• Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.