Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

E85 a gyakorlatban

mélykék76

Recommended Posts

• Hozzászólások 7,4k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Legtöbb hozzászólás

Csak mert az előző ketyerével a központisoknak volt gondja, meg is kérdeztem az előbb az ürgétől, ennél nincs-e komplikáció. Gyanitom, hogy azt mondja, hogy nincs, de nem tudom ki is próbálta-e?

Szerintem alapvetően tök mind1 milyen ketyerét tesztek a központisba.

Az injector akkor sem lesz közelebb a hengerekhez.

Ez talán annyival jobb, hogy max 50% a + dúsítás és nem 30 mint a hunflexnél.

Megosztás:

Ja, az annyival több a hunflexnél, hogy be lehet vinni a potit az utastérbe :lol:

Viszont ennek megvan az a hátránya, hogy összevissza lesz tekergetve, és sosem lesz optimális működés/fogyasztás.

És ez is csak a beállított fix értéket tudja. De majd várjuk ide a teszteredményeket :)

Mindegy hogy központisba milyen kütyüt tesz az ember, a fizika az fizika, azt nem lehet semmilyen szoftverrel

átverni. A hidegben meglévő gondok minden kütyünél meglesznek. Még a hengerenkéntinél is gond a hideg

szívószelep, el lehet képzelni, egy 100x akkora hideg felület, ami a szívótorok, hogy lecsapatja az alkoholt :lol:

Holnap megyek mérni fékpadra, kíváncsi vagyok, mennyi +powa lett a káposztaszállítóban :D

Majd publikálok itt holnap este, ha lesz egy kis időm :)

Megosztás:

teljesitmenymeres.hu :D

Budakalászon.

az előző mérés is ott volt, a körülmények ugyanazok, kivéve a levegő hőmérséklet, légnyomás és páratartalom (de azok itt úgysem

osztanak-szoroznak mérhetően). Jah, meg az üzemanyag :) :)

Akkor üdv Ogrének... :lol:

Amúgy amikor mi mértük az autót 36 fok volt... jövő héten lehet megmérjük ilyen hidegben is... kíváncsi vagyok mennyi lehet a különbség, mert érzetre van...

Megosztás:

teljesitmenymeres.hu :P

Budakalászon.

az előző mérés is ott volt, a körülmények ugyanazok, kivéve a levegő hőmérséklet, légnyomás és páratartalom (de azok itt úgysem

osztanak-szoroznak mérhetően). Jah, meg az üzemanyag :lol: :lol:

Elivitted benzinesen leméretni a 2 lityós, 8 szelepes Omegát ? :) :) :D

Mennyi vót ? B) ;)

Megosztás:

Sziasztok!

Lehet h nekem is ki kellene vezetnem a hidegdúsító potit az utastérbe...

Mert egyrészt be van ragadva egy állásban, másrészt meg indításkor fel lehetne tekerni, majd mikor beindult akkor vissza venni

majd meglesem, hogy meg lehet e oldani...

Nem akarom mindenáron tönkre csöszni a deluxe-ot...

Megosztás:

roncsolás nélkül szerintem sehogysem tudod megoldani. de amúgy garban ezt cserélnie kéne a srácnak,

és akkor simán fel lehetne tekerni max közeli állapotba, mert úgyis csak 30 fok körülig nézi, ha jól értelmeztem :)

tehát felesleges bevezetni, csak ki kell cseréltetni a kütyüt.

Megosztás:

roncsolás nélkül szerintem sehogysem tudod megoldani. de amúgy garban ezt cserélnie kéne a srácnak,

és akkor simán fel lehetne tekerni max közeli állapotba, mert úgyis csak 30 fok körülig nézi, ha jól értelmeztem :)

Én most kicsit visszatekertem a Hunflex deluxot. Inkább tekerek 2x a motoron. Amikor maxon van elindul akár elsőre is, de amikor eléri a 30 fokot akkor az átkapcsolás elég szar tud lenni. Néha szinte belefullad a motor.

Mennyi idő után indul meg a lambda szabályzás ilyen 0 fok körül?? Mert ha még nincs szabályzás az alatt amíg felmelegszik 30 fokra a motor akkor hülyeséget beszélek és egyszerűen csak kevés még neki amikor elveszi a hidegindítós dúsítást..

Megosztás:

Én most kicsit visszatekertem a Hunflex deluxot. Inkább tekerek 2x a motoron. Amikor maxon van elindul akár elsőre is, de amikor eléri a 30 fokot akkor az átkapcsolás elég szar tud lenni. Néha szinte belefullad a motor.

Mennyi idő után indul meg a lambda szabályzás ilyen 0 fok körül?? Mert ha még nincs szabályzás az alatt amíg felmelegszik 30 fokra a motor akkor hülyeséget beszélek és egyszerűen csak kevés még neki amikor elveszi a hidegindítós dúsítást..

Így van, kevés neki... ezért kell a fokozatos szabályzás. Már a bioetunban is ilyen van, és én is egy külön táblát

definiáltam a kütyümben, 10 fokonként lehet megadni a +dúsítást. Nekem most úgy alakul, hogy +10 fok alatt mindenhol

+20%, utána 10 fokonként folyamatosan csökkentem, és 50foknál van nullán a +dúsítás. Persze ez az alap dúsításra jön

rá, ami amúgy alapdefinícióban 16%, míg nincs lambda szabályzás. Mivel szorzódik a dúsítás, ezért 39% dúsítás van pl

10 fok alatt :)

Lambdaszabályzás tág határok között éled... nekem fűtött szondám van, ezért viszonylag hamar elkezd mérni, de teljesen

jó mérési eredménye csak később van. Ebben az időben kb fél perc kell, hogy elkezdjen mérni, de kb 60 fokos motornál

kezdenek jók lenni a mérési értékei teljesen (ami érdekes, hogy a motorvezérlő ennél hamarabb vált closed-loop módba).

Nem fűtött szonda jóval később éled, de szerintem 60-70 fokos motornál már annak is jók az eredményei :)

Megosztás:

Így van, kevés neki... ezért kell a fokozatos szabályzás. Már a bioetunban is ilyen van, és én is egy külön táblát

definiáltam a kütyümben, 10 fokonként lehet megadni a +dúsítást. Nekem most úgy alakul, hogy +10 fok alatt mindenhol

+20%, utána 10 fokonként folyamatosan csökkentem, és 50foknál van nullán a +dúsítás. Persze ez az alap dúsításra jön

rá, ami amúgy alapdefinícióban 16%, míg nincs lambda szabályzás. Mivel szorzódik a dúsítás, ezért 39% dúsítás van pl

10 fok alatt :)

Lambdaszabályzás tág határok között éled... nekem fűtött szondám van, ezért viszonylag hamar elkezd mérni, de teljesen

jó mérési eredménye csak később van. Ebben az időben kb fél perc kell, hogy elkezdjen mérni, de kb 60 fokos motornál

kezdenek jók lenni a mérési értékei teljesen (ami érdekes, hogy a motorvezérlő ennél hamarabb vált closed-loop módba).

Nem fűtött szonda jóval később éled, de szerintem 60-70 fokos motornál már annak is jók az eredményei :)

Szóval akkor ez azt jelenti, hogy szinte mind1 hova tekerem, mert váltásnál akkor úgy is kevés lesz és fulladozni fog..??

Megosztás:

Csak kicsit félek ettől a gariban cseréli dologtól, mert anno több mint 2 hét volt mire az újat megkaptam...addig 3x egyeztettünk telefonon, hogy megkaptam-e vagy nem... :s

és hétközben még elvagyok a kocsi nélkül, de hétvégén már szükségem van rá...és benyát nem akarok bele tenni...

Megosztás:

Csak kicsit félek ettől a gariban cseréli dologtól, mert anno több mint 2 hét volt mire az újat megkaptam...addig 3x egyeztettünk telefonon, hogy megkaptam-e vagy nem... :s

és hétközben még elvagyok a kocsi nélkül, de hétvégén már szükségem van rá...és benyát nem akarok bele tenni...

Nekem azért egy kanna benzint megérne, hogy hibátlan készülékem legyen...

Megosztás:

Na megvan a mérés, ezen is túlvagyunk már :)

Az új adatok tiszta E85-tel:

Normált max teljesítmény: 119,6LE / 5430 rpm

Normált max forgatónyomaték: 175,3Nm / 3090 rpm

Az első mérésen kiderült hogy dús keveréknél csal egy kicsit a lambda az omiban, 0,86 mért érték mellett 0,7 volt igazából.

Így kicsit átkalibráltam a lambda mérést, és így meglett a második mérés, amin a fenti adatok is születtek. A diagramból

ami látszik, hogy alsó fordulaton (2000-3500) nőtt meg leginkább a nyomaték, ezért is érzem nagyon dinamikusnak az

autót az E85 használatával. A nyomatékcsúcs és a teljesítménycsúcs is lejjebb tolódott, mindkettő úgy 200rpm-nyit.

A nyomatékgörbe egyenletesebb E85-tel, és alsó fordulaton lényegesen jobb eredményei vannak, a teljesítménygörbe

viszont hasonló a benzin üzemhez, de a csúcs környezetében egyenletesebb az is, és szélesebb forszámtartományban

van a csúcsérték közelében.

Emissziót csak teljes terhelésen mértünk ugye, itt ami lényeges változás, hogy a szénhidrogének nagyságrenddel kevesebben

vannak, a CO2 is csökkent valamennyit, és az O2 alapján látszik hogy tökéletesebb az égés. Egyedül a CO diagram nem lett

túl szép, alacsony fordulaton lett egy kis kiugrás, ezt majd finomhangolással el lehet tüntetni (kicsit finomítani kell a lambda

szabályzást a sport módban).

A görbéket és a pontos értékeket este felrakom ide, lehet majd nyálazni :)

Megosztás:

Amúgy százalékosan:

teljesítmény: 113,3 volt, 119,6 lett, tehát +5,6%

nyomaték: 161,1 volt, 175,3 lett, tehát +8,8%

Ami látszott a diagramokból, hogy az X20SE motornak itt a fizikai határa, a nagyobb erőhöz legalább

másik injektor kellene (teljesítmény max előtt már 100%-on mennek az injektorok), mégtöbbhöz meg

másik vezérműtengely is :)

Megosztás:

Amúgy százalékosan:

teljesítmény: 113,3 volt, 119,6 lett, tehát +5,6%

nyomaték: 161,1 volt, 175,3 lett, tehát +8,8%

Ami látszott a diagramokból, hogy az X20SE motornak itt a fizikai határa, a nagyobb erőhöz legalább

másik injektor kellene (teljesítmény max előtt már 100%-on mennek az injektorok), mégtöbbhöz meg

másik vezérműtengely is :)

Én meg megkaptam a vaterástól a választ a központisokkal kapcsolatos kérdésre.:

Tisztelt zolika975!

Központis autónál sajnos nem lehet túl nagyra állítani a többlet üzemanyagot, mert egymásra nyit az injektor. Ilyenkor az történik, hogy 50%-os Poti állásnál nem indul olyan jól, mint pl 40%-on.

A problémát megoldja kb 6L benzin egy telitankhoz.

A kutak sajnos nem áltak még át téli üzemanyagra, így azt az embernek saját magának kell bekeverni a 30%-os etanol-benzin keveréket.

Nekem -3 fokon és 22%-os többlet üzemanyag mellett még nem volt gondom.

- Amarton

Király -3 fokon nem volr gondja. Na és ha lesz -15?

Megosztás:

• Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.