Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

E85 a gyakorlatban

mélykék76

Recommended Posts

• Hozzászólások 7,4k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Legtöbb hozzászólás

Ha eléri ezt az értéket az injektor kapacitása, akkor hibanaplót ír, amit ki lehet olvasni (ez elég

jól segít a beállításnál), és további bedúsítást nem végez a kütyü, hogy az injektorok is védve legyenek a túlmelegedés okozta

hibáktól.

bocsánat Mester :D de az injektorok nem melegednek túl, hanem egyszerűen felakadnak 90-95% duty cycle fölött :)
Megosztás:

ettől kezdve pedig el lehet dönteni, hogy megoldja-e az ember a problémát

a fenti módszerek segítségével, vagy mondjuk inkább nem sűrűn akar 5500 fölé menni :D

Remélem a témában elég kielégítő volt a mondandóm :D

Én azt vettem észre h 5000től úgy elkezd menni, mint akit kergetnek... :)

2000-től kezd el húzni igazából. Ezt is úgy értem el, hogy állítgattam a potiját. Ha ez alá tekerem egy picivel is, akkor nem megy és zabál(mert nyomni kell neki, gondolom). Ha pedig fölé tekerem akkor jól megy, de zabál is, viszont akkor is csak 2000től kezd húzni...

Tudom h nem inteligens, de most evvan! :D

Megosztás:

PDA csati, bluetooth lesz rajta?... :D :D :D

Külön kérésre bármi, persze súlyos összegekért :D

bocsánat Mester :D de az injektorok nem melegednek túl, hanem egyszerűen felakadnak 90-95% duty cycle fölött :D

És szerinted mitől akadnak fel? Elárulom: a túlmelegedés okozta hőtágulástól beszorul a tű.

Egyébként ahogy utánaolvasgattam, elég 5-10%-os off időt hagyni, hogy ez ne történjen meg... tehát egy 90% körüli

kapacitáshatárral kivédhető ez a jelenség :D

láttam már nem egy injektort kiírva 105%-ra... :) Az tény, hogy a lehetőség adott, de nem feltétlenül...

mondjuk a nyitási időnél 100% az, ha állandóan nyitva van. Szerintem az a 105% már valami határértéken belüli

paraméter volt (tehát pl a 90%-os engedélyezett nyitvatartási idő lett 5%-kal túllépve).

Megosztás:

Valóban... annyi a különbség, viszont számolj azzal is, hogy 25-32%-kal több nafta is kell bele...

Ezt tapasztaltad? :D

25% bőven elég felső értéknek átlagfogyasztás számításnál. :D

Tehát legrosszabb esetre 262ft-ra jön ki ezzel a 209,9-es etanol.

De mint mondtam, lehet ennél lejjebb is vinni majd azt a %-ot,

normál közlekedésnél (1.03-1.06 lambda részterhelésen).

Ezt majd szeretném én is bizonyítani az omegával, csak már

tartanék ott, hogy az Eco módot teszteljem :)

Megosztás:

mondjuk a nyitási időnél 100% az, ha állandóan nyitva van. Szerintem az a 105% már valami határértéken belüli

paraméter volt (tehát pl a 90%-os engedélyezett nyitvatartási idő lett 5%-kal túllépve).

Nem... 100% feletti nyitási időről akkor beszélnek, ha 100%-ban teljesen nyitva van az injektor, de ugyanakkor ha már az előírt átfolyás mennyisége is meg van növelve a benzinnyomás megemelésével...ilyenkor már 100% feletti nyitásról van szó...de ezek nem egészséges megoldások, viszont a dragban a 402 m erejéig sokan alkalmazzák...

Megosztás:

Nem... 100% feletti nyitási időről akkor beszélnek, ha 100%-ban teljesen nyitva van az injektor, de ugyanakkor ha már az előírt átfolyás mennyisége is meg van növelve a benzinnyomás megemelésével...ilyenkor már 100% feletti nyitásról van szó...de ezek nem egészséges megoldások, viszont a dragban a 402 m erejéig sokan alkalmazzák...

De az már nem nyitvatartási idő % :)

Az befecskendezett mennyiség % :D

És igen, pont a benyanyomás szabályzó az egyik megoldás a felül elszegényedő keverék esetére, ahogy mondod :D

Megosztás:

Ezt tapasztaltad? :)

25% bőven elég felső értéknek átlagfogyasztás számításnál. :D

Tehát legrosszabb esetre 262ft-ra jön ki ezzel a 209,9-es etanol.

De mint mondtam, lehet ennél lejjebb is vinni majd azt a %-ot,

normál közlekedésnél (1.03-1.06 lambda részterhelésen).

Ezt majd szeretném én is bizonyítani az omegával, csak már

tartanék ott, hogy az Eco módot teszteljem :D

Ha szívó autóm lenne már rég kipróbáltam volna, csak kíváncsiságból, a subaunál viszont mint ahogy írtam is, tartok tőle, illetve komolyabb beruházást igényelne a dolog...és itt ha valami kuka lesz akkor 50 év E85-özés után sem térülne meg a játék... :D

Megosztás:

Ha szívó autóm lenne már rég kipróbáltam volna, csak kíváncsiságból, a subaunál viszont mint ahogy írtam is, tartok tőle, illetve komolyabb beruházást igényelne a dolog...és itt ha valami kuka lesz akkor 50 év E85-özés után sem térülne meg a játék... :D

Egy jól beállított etanolos rendszer (akár az írt ecu és cserélt injektorok vagy emelt nyomás) pont ugyanolyan eséllyel

okozhat galibát, mint a benzin :D Persze most ezt úgysem fogod elhinni, mert inkább hiszel a rémisztgetésben :)

Nálad inkább annyi a probléma, hogy nehezebb megoldani a benzin+etanol üzemet, könnyebb a vagy-vagy üzemet,

ami ugye hátrányokkal jár :D

Megosztás:

De az már nem nyitvatartási idő % :)

Az befecskendezett mennyiség % :D

És igen, pont a benyanyomás szabályzó az egyik megoldás a felül elszegényedő keverék esetére, ahogy mondod :D

Így van... ennek ellenére ezt a kifejezést használják rá, habár a két tulajdonság keverve van...

Ezzel teljesen tisztában vagyok, hogy milyen módon lehet több benzint adni egy mocinak...progizás, injektor nagyobbra cserélése, (akár két soros injektor híd - duplán), benzinnyomás megemelése... ezek úgy gondolom mint alap feltételei bármilyen motorbeli módosításnak...

Egyébként hasonló célt lehet elérni, ha mondjuk a benzint és nem az E85-öt használja valaki szegény keverékkel... úgy is lehet kevesebb fogyit és jobb menetteljesítményt kreálni... bár nem hosszú távon... ugyan ezt gondolom az E85 esetében is...

Megosztás:

Egyébként hasonló célt lehet elérni, ha mondjuk a benzint és nem az E85-öt használja valaki szegény keverékkel... úgy is lehet kevesebb fogyit és jobb menetteljesítményt kreálni... bár nem hosszú távon... ugyan ezt gondolom az E85 esetében is...

E85-tel jobb dolgokat lehet elérni... lévén 105 oktán. :D

Egyébként én is majd a versenyautót E85-re iratom, ha eljön az ideje, és előszedem a gazból :)

Addig még ki kell találnom, milyen injektorok kerüljenek bele :D

Megosztás:

Egy jól beállított etanolos rendszer (akár az írt ecu és cserélt injektorok vagy emelt nyomás) pont ugyanolyan eséllyel

okozhat galibát, mint a benzin :) Persze most ezt úgysem fogod elhinni, mert inkább hiszel a rémisztgetésben :D

Nálad inkább annyi a probléma, hogy nehezebb megoldani a benzin+etanol üzemet, könnyebb a vagy-vagy üzemet,

ami ugye hátrányokkal jár :D

Nem, nem hiszek én a rémisztgetéseknek... mondom... ha szívó autóm lenne már kipróbáltam volna én is... bár arról nem vagyok meggyőződve, hogy maradtam is volna a használatánál... de turbóssal egyszerűen nem merek belevágni...

Jelen esetben nekem két táblás az ECU-m, viszont sajnos nem lehet minden paramétert külön külön változtatni... van amit egy közös táblából vesz, van ami külön írható...viszont akár menet közben is át tudom kapcsolni... nekem most jelen pillanatban a két tábla közti kül. a turbónyomás illetve overboost szabályzásában jelenik meg... Le-ben ugyan annyi, csak az előbb boostolos esetében dinamikusabb, viszont hosszú távon és autópályán nem igazán használható...

Megosztás:

Itt is érdemes olvasgatni.

Van egy két érdekes dolog.

Kint voltak a pályanapon is.

És melyik része érdekes??? Mert a sablon dolgok, hogy mi az E85 meg társai az már a könyökömön jön ki... ellenben pont az autó technikai adatai nincsenek megadva...miket változtattak, milyen vezérléssel megy...

Ráadásul ez sem a legjobb példa, hiszen a FORD a felxinaftában élenjáró dolgokat művel, részben vannak típusok amik már gyárilag úgy készülnek, hogy bevegyék az E85-öt...

A ford.hu-ról...

"A hagyományos benzinmotor négy elemén kell változtatni ahhoz, hogy E85-tel is működjön. A szelepülést különösen kemény anyagból kell készíteni, az üzemanyag-ellátó rendszer elemei nem lehetnek érzékenyek a bioetanolra, nagyobb üzemanyag-szivattyúra és befecskendezőkre van szükség – mivel nagyobb átfolyást kell biztosítani, mint a hagyományos motorban –, és a motorvezérlő modult változó gyújtásvezérléssel kell kiegészíteni, amely automatikusan képes igazodni a bioetanol-benzin keverék arányához."

A szelepülést is módosították... gondolom ennek is meg van az oka... :D

Megosztás:

...

A szelepülést is módosították... gondolom ennek is meg van az oka... :D

Szerintem az lehet, hogy hiába a nagyobb befecskendező rendszer, ha a szelepeken keresztül úgysem tud annyi keverék átmenni, gondolom ott sem árt a nagyobb áteresztőképesség a megnövekedett fogyasztáshoz :)

Megosztás:

Szerintem az lehet, hogy hiába a nagyobb befecskendező rendszer, ha a szelepeken keresztül úgysem tud annyi keverék átmenni, gondolom ott sem árt a nagyobb áteresztőképesség a megnövekedett fogyasztáshoz :D

Hát az új kontrukciós Subaruknál a 2.5-ös mociknál van is ebből bibi... nagyobb a szívóoldal mint a kipu... ebből eredően nem tudja kipréselni az égésterméket, holott már ott jön az új nafta... ezért szinte általánosságban elmondható, hogy 8-10.000 km alatt adot a dugótörés... ezért sok helyen már a szalonokban orvosolják ezt a problémát, és megbontják a mocikat... jah... és kovácsolt dugóval rakják össze... mert hogy gyárilag még csak az sem az már... az én fajtám 2 licisei még megkaptak minden földi jót...

Megosztás:

Valóban... annyi a különbség, viszont számolj azzal is, hogy 25-32%-kal több nafta is kell bele...

Ez 263 és 277 HUF közötti benzináraknak felel meg arányaiban... :D

Óvassá vissza!! .. 100Ft/100 km azt írtam.. és nem 100%os üzemmel... akkor? 200 lesz ha csak E85tel járok?... (És ebben benne van a túlfogyasztás is :) )

Megosztás:

de ha ahogy mondod, alul dús, felül szegény, akkor ezt én inkább annak nevezném, hogy felül már nem tudta az ecu lekövetni a helyzetet.

Vagyis van legalább 1 szűk keresztmetszet a rendszerben, ami miatt felül szegény. Injektor, lambda, ecu stb.

Mikori is a gép? Minél jobban haladunk a mai dátum felé, annál jobban lekövetik a változást a gépek.

Ha jól tudom, Coupe nem is használta fullban, mert végül nem vett elektronikát sem.

Vagyis még egy analóg, "buta" kütyüje sem volt, ami segített volna, hogy picit többet kapjon a kajából a gép. Vagy tévedek, és volt?

Van egy barátom akinek 2007es Honda civicje van.Ő telibe tankolta az e85öt.Az Ő computerje sem tudta megoldani,hogy ne legyen szegény a keverék,és villágított neki a chec lámpa :D

Kipróbáltam Pista kocsiját,Hunflexel és tiszta E85el.Akkor jónak tünt,de csak azért mert nekem felesbe volt,és szarul ment.Most hogy benzinnel járok már más a helyzet.Az Ővé se megy jól.Most is azt mondom:Lehet hogy jó az E85,csak nem a nálunk vásárolt átalakítokkal kell használni.Lehet hogy Gabi cucca jó lesz,de neki se hiszek el semmit,mert Ő is el szeretné adni a cuccot,mint minden E85el foglalkozó cég aki mindent bemesél csak vedd meg.(Bocs Gabi,de ez van :) )

Vidd el az enyémet és próbáld ki :D

Ha valaki tényleg a spórólás miatt akar belevágni vegyen dízelt,annak még mindig több értelme van.Az újabb dfóízelek meg már mennek rendesen,és még mindig 5L fogyasztanak :D

Az Én esetemben a focus vs. GSi évi 240000frint különbség a focus javára.Ennyit E85el senki nem tud spórolni :D Ebbe még belefér az is hogy 150-200e porlasztót kell cserélni :D

Megosztás:

Óvassá vissza!! .. 100Ft/100 km azt írtam.. és nem 100%os üzemmel... akkor? 200 lesz ha csak E85tel járok?... (És ebben benne van a túlfogyasztás is :D )

Amúgy én 209,9 ért nyomom az etanolt és 276-280 ért a benyát... min 66Ft a különbség.

Ezt írtad... erre reagáltam...

Adott, hogy x licit fogyaszt benyából, és 1.25X-et E85-ből... Benya ára 276, E85-é 209... számomra ebből az adódik, hogy ha E85-öt használsz akkor az olyan mintha 262 HUF-os benzint tankolnál... Vagy rosszul gondolom??? :)

Forintosítva... 20.000 km esetén (szerintem ez átlagosnak mondható...) számoljunk úgy, hogy 8 licit fogyaszt az autó benzinből... a többi számot már ismerjük...

- 100 km alatt 8 lici benya -> 8X276 HUF = 2208 HUF

- 100 km alatt 10 lici E85 -> 10X209 HUF = 2090 HUF

- 20.000 km alatt benya -> 441.600 HUF

- 20.000 km alatt E85 -> 418.000 HUF

A két dolog között 23.600 HUF különbség van (ez tény, hogy nem kevés)... Egy AC ennek 3 szorosába kerül, ha tönkre megy... 40.000 a kütyü ami átalakítja...

Vagy nem jó számokkal számoltam???

Megosztás:

Én csak a pénzt számoltam ki, mivel NINCS pontos infom arról, hogy mennyivel eszik többet %ban uyganolyan részletesen mint mondjuk a tesztben volt (ehhez ugye hitelesített cuccok kellettek volna). Azt tudom mennyi maradt meg KB.... 20% többlettel számoltam anno, mikor kiszámoltam, hogy milyen benzinár felett marad pár fillér.

(a benyaárat meg azért írtam oda, mert TE vmi hihetetlen árat írtál.... )

Ez alapján mondjuk kiszámolhatnám a %os fogyasztás növekedést, de nem.. :)

A városi fogyim 17L x 276 = 4692 Ft

ugyanaz E85tel 20L x 210 = 4200 Ft - Túlfogyasztással számolva, ezért a 20 L - majd 500 Ft, azt tankonként kb 2000 Ft...

Ugyanaz a 20ezer km : 938400Ft

E85: 840000Ft - nem tom ki hogy van vele, de nekem az az évi 100000 Ft (hjaj bocs csak 98400) asszem jól jön.. az adó meg egy negyed éves biztosítás...

Tempomatos autópályázás csak Debcrecen volt, ott 11,5 lett a vége etanollal, és hazafelé csak benyával 10,5 (persze csalóka, mert az átállás miatt tuti több ment bele az első 20-40 kmen mint kellett volna. de az 10% körül van, tehát mégtöbb marad meg :D

De a matek nem az erősségem, szal kéretik átszámolni!

Megosztás:

Ezt írtad... erre reagáltam...

Adott, hogy x licit fogyaszt benyából, és 1.25X-et E85-ből... Benya ára 276, E85-é 209... számomra ebből az adódik, hogy ha E85-öt használsz akkor az olyan mintha 262 HUF-os benzint tankolnál... Vagy rosszul gondolom??? :D

Forintosítva... 20.000 km esetén (szerintem ez átlagosnak mondható...) számoljunk úgy, hogy 8 licit fogyaszt az autó benzinből... a többi számot már ismerjük...

- 100 km alatt 8 lici benya -> 8X276 HUF = 2208 HUF

- 100 km alatt 10 lici E85 -> 10X209 HUF = 2090 HUF

- 20.000 km alatt benya -> 441.600 HUF

- 20.000 km alatt E85 -> 418.000 HUF

A két dolog között 23.600 HUF különbség van (ez tény, hogy nem kevés)... Egy AC ennek 3 szorosába kerül, ha tönkre megy... 40.000 a kütyü ami átalakítja...

mennyi benyapumpa ment eddig tönkre?

én egyről sem hallottam

Megosztás:

• Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.