grünypower Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Sziasztok. Engem is érdekel az e85 üzem, ehhez szeretnék összerakni egy hozzá való motort, és szeretném a véleményeteket kérni a témában. Az alapötlet a 105-ös oktánszámból kiindulva egy emelt kompressziójú motor, kb 1:13-as.- Most egy kicsit opel nyelven - Szóval maga a blokk egy c16se vagy x16xe (a lényeg, hogy 1.6-os legyen és sít dugattyújú). A hengerfej c14nz, a rá való injektorral c18nz befecsi szeleppel. A több nafta érdekében. Az előgyújtást az elosztó fordításával könnyen meg lehet oldani. Hát dióhéjban ennyi. <_<
Udi Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Érdekes elképzelés, de szerintem jobban jársz ha eleve hengerenkénti befecskendezéses motorban gondolkodol pl. C16SE, X16XE + átalakító elektronika (E85power) vagy spéci programozható ecu. Amit leírtál ahhoz eleve a motorvezérlő elektronikát is kellene programozni, C14NZ hengerfej + 1.8-as injektor az már eleve túl sok lenne, vészüzemben sárga lámpával menne esetleg ami nem jó. <_<
opel16v Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Sziasztok. Engem is érdekel az e85 üzem, ehhez szeretnék összerakni egy hozzá való motort, és szeretném a véleményeteket kérni a témában. Az alapötlet a 105-ös oktánszámból kiindulva egy emelt kompressziójú motor, kb 1:13-as.- Most egy kicsit opel nyelven - Szóval maga a blokk egy c16se vagy x16xe (a lényeg, hogy 1.6-os legyen és sít dugattyújú). A hengerfej c14nz, a rá való injektorral c18nz befecsi szeleppel. A több nafta érdekében. Az előgyújtást az elosztó fordításával könnyen meg lehet oldani. Hát dióhéjban ennyi. <_< Maga az elképzelés nagyon érdekes :D De látszik hogy nem ismered egyik motort sem, meg úgy alapból nem rendelkezel gyakorlati tapasztalattal. Így én nem ajánlanám, hogy pénzt ölj egy ilyen projektbe, mert a gyakorlatban nem tudod végig vinni. Már ott megakad az egész, hogy nem tudod összelegózni a különböző motorok alját és tetejét (pl X16-ra a C14), de nincs is értelme. Ugyanis mondjuk egy X16XE alapmotorból tudsz csinálni saját alkatrészeivel is kívánt kompressziót, csak az már más kérdés, hogy a gyári dugattyú és hengerfej nem fogja elviselni. Szóval a téma érdekes, csak a gyakorlati megoldása máshogy működik, kicsit drágább, mint ahogy elképzeled :D
grünypower Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Maga az elképzelés nagyon érdekes :) De látszik hogy nem ismered egyik motort sem, meg úgy alapból nem rendelkezel gyakorlati tapasztalattal. Így én nem ajánlanám, hogy pénzt ölj egy ilyen projektbe, mert a gyakorlatban nem tudod végig vinni. Már ott megakad az egész, hogy nem tudod összelegózni a különböző motorok alját és tetejét (pl X16-ra a C14), de nincs is értelme. Ugyanis mondjuk egy X16XE alapmotorból tudsz csinálni saját alkatrészeivel is kívánt kompressziót, csak az már más kérdés, hogy a gyári dugattyú és hengerfej nem fogja elviselni. Szóval a téma érdekes, csak a gyakorlati megoldása máshogy működik, kicsit drágább, mint ahogy elképzeled :D Köszi a hozzászólást, de miért nem lehet a 16xe-t a 14ne vel összehozni Mindkettő kisblokkos nem? A gyári dugattyú és hengerfej miért ne bírná (ez nem versenymotor lesz), amúgy a etanolnak kisebb az égési sebessége és hőmérséklete. c14nz már van (eredeti motor) c18nz pedig a jelenlegi, úgyhogy csak az alja hiányzik. Lehet hogy, hűdesok gyakorlati tapasztalatom nincs, igaz a szakmám autószerelő, de legózni tudok <_< :D :D
zotya975 Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Köszi a hozzászólást, de miért nem lehet a 16xe-t a 14ne vel összehozni Mindkettő kisblokkos nem? A gyári dugattyú és hengerfej miért ne bírná (ez nem versenymotor lesz), amúgy a etanolnak kisebb az égési sebessége és hőmérséklete. c14nz már van (eredeti motor) c18nz pedig a jelenlegi, úgyhogy csak az alja hiányzik. Lehet hogy, hűdesok gyakorlati tapasztalatom nincs, igaz a szakmám autószerelő, de legózni tudok <_< :D :D A c14nz, és a c18nz központi injektoros, és erre még nem találtak ki átalakítót ami normálisan használható, csak a hengerenkénti befecsis motorokra.
Udi Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Nálam C14NZ motor + C14SE hengerfej és a szokásos sallangja + E85power átalakító működik. Lehet legózni de csak bizonyos határok. <_< Zoltya975! Központishoz is létezik már "peak and hold"-os átalakító ami jó az Opelhez, viszont télen nehezen indul az ismert okok miatt. :D .
zotya975 Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Nálam C14NZ motor + C14SE hengerfej és a szokásos sallangja + E85power átalakító működik. Lehet legózni de csak bizonyos határok között. Zoltya975! Központishoz is létezik már "peak and hold"-os átalakító ami jó az Opelhez, viszont télen nehezen indul az ismert okok miatt. <_< . Igazából jópár készüléknél rákérdeztem a gyártótól/forgalmazótól a központis mocira, Gábor kivételével mint azt mondták jó ahhoz is. Aztán nálunk is próbálták jópáran, és télen használhatalan volt. :D Már arra is gondoltam teszek be egy kis tartályt egy pumpával, benzinnel indulok melegen meg átkapcsolok etanolra.
FPepe Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Igazából jópár készüléknél rákérdeztem a gyártótól/forgalmazótól a központis mocira, Gábor kivételével mint azt mondták jó ahhoz is. Aztán nálunk is próbálták jópáran, és télen használhatalan volt. :D Már arra is gondoltam teszek be egy kis tartályt egy pumpával, benzinnel indulok melegen meg átkapcsolok etanolra. Mint a gázosok <_< Én meg arra gondoltam, kéne csináltatni műanyagból szívósort a gyári aluöntvény helyett, mégpedig úgy, hogy fűtőszálak legyenek beleöntve a műanyagba. Indítás előtt kézmelegre pillanatok alatt fel lehetne fűteni.
zoloj Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Sziasztok. Engem is érdekel az e85 üzem, ehhez szeretnék összerakni egy hozzá való motort, és szeretném a véleményeteket kérni a témában. Az alapötlet a 105-ös oktánszámból kiindulva egy emelt kompressziójú motor, kb 1:13-as.- Most egy kicsit opel nyelven - Szóval maga a blokk egy c16se vagy x16xe (a lényeg, hogy 1.6-os legyen és sít dugattyújú). A hengerfej c14nz, a rá való injektorral c18nz befecsi szeleppel. A több nafta érdekében. Az előgyújtást az elosztó fordításával könnyen meg lehet oldani. Hát dióhéjban ennyi. <_< Üdv! Ha mondjuk van egy x16xe vagy c16se motorod, ami 4 injektoros, miért akarsz rátenni központi injektoros vezérlést? Szerintem nem jó ötlet egy fogyasztásra és viszonylag jó hatásfokra épített motoron ilyen befecskendezést használni. Van egyébként idehaza is néhány 13:1 kompressziójú etanollal hajtott motor, de kb. 11:1 is elég lenne szerintem. Az etanol lángterjedési sebessége is AFR függő, gyorsabban ég mint a benzin ezek szerint http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT...YOR8P-N&t=1 Tehát pl sok ponton kisebb az előgyújtás igénye is. Valami ilyesmi a C16SE gyári gyújtása, nem is biztos h kellene rajta emelni ilyen kompresszió mellett. http://www.kepfeltoltes.hu/110222/C16SE_ig...ltoltes.hu_.jpg Nem tudom pl a dugattyúk/hengerfej miért ne bírnák, akkor már a hajtókarokat/hajtókarcsapágyakat jobban félteném szvsz. Mondjuk az egész túl sokba nem kerülne.
TomTech Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 A műanyag alatt fröccsöntöttet értesz? Az is hideg télen, és igen drága lenne hozzá szerszámot csinálni. Üvegszálast lehetne kenni viszonylag elérhető áron, de az mennyivel jobb hidegben? A műanyagoknak rosszabb a hővezetésük, lassabban melegednének át mint a fémek.
AstraGé Elküldve Február22, 2011 Elküldve Február22, 2011 Vaterán belefutottam egy érdekes dologba. Először azt hittem az opel16v féle átalakító, de a képeket megnézve már nem hasonlít, viszont a logót rátették. Ez mi???
zotya975 Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Vaterán belefutottam egy érdekes dologba. Először azt hittem az opel16v féle átalakító, de a képeket megnézve már nem hasonlít, viszont a logót rátették. Nem tudom ez milyen kütyü, de már kérdeztem tőle, kiváncsi vagyok a válaszra.... :D Amúgy a cég amelyet megjelelőt gyártónak/forgalmazónak műanyag fröccsöntéssel foglalkozik... <_<
AstraGé Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Nem tudom ez milyen kütyü, de már kérdeztem tőle, kiváncsi vagyok a válaszra.... :) Amúgy a cég amelyet megjelelőt gyártónak/forgalmazónak műanyag fröccsöntéssel foglalkozik... :D Én is néztem a weboldalát :D nem csodálkoznék, ha a cégnél kikerekedett szemekkel néznének <_< , ha rákérdezne valaki. A matrica is rajta vmi otthoni rossz minőségű nyomtatóval van nyomtatva. Nemcsak az E85power-nek csinál negatív reklámot (mert sokan nem fogják észre venni a különbséget, csak ha megvették), hanem azt is sajnálom, aki megveszi. Nemrégiben majdnem vettem egy eredetit vaterán, ami nem volt még beépítve, de végül majdnem annyiba került, mint a weboldalon. A mostani hirdetés legalább megerősített abban, hogy a weboldalról rendeljem.
Udi Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Csináld magad átalakító központishoz: http://bsselektronika.hu/index.php?id=511 Vélemények között van egy C20NE, C14NZ is de téli tapasztalatról nem ír. <_<
J0hnny Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 A hidegindulási problemre melyiken is kell állítani? Cold és First 3. paramétere?
pszilaj Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 A hidegindulási problemre melyiken is kell állítani? Cold és First 3. paramétere? A COLD paramétere az a hidegindítási algoritmust szabályozza. De azt nem tudom hogyan. Ha emeled, annál erősebben dolgozik. A FIRST 2. paramétere az indítási plusz befecsi idejét szabályozza, a harmadik pedig a beindult motornál tartott plusz dúsítás idejét, motorciklusokban számolva. Nekem a 3. 40-en van, és -2 fok alatt 1-2 másodperc után le is áll(csak mivel nincs most laptopom, nem tudom állítani). Simán lehet 50-60 is...sztem!
opel16v Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Köszi a hozzászólást, de miért nem lehet a 16xe-t a 14ne vel összehozni Mindkettő kisblokkos nem? A gyári dugattyú és hengerfej miért ne bírná (ez nem versenymotor lesz), amúgy a etanolnak kisebb az égési sebessége és hőmérséklete. c14nz már van (eredeti motor) c18nz pedig a jelenlegi, úgyhogy csak az alja hiányzik. Lehet hogy, hűdesok gyakorlati tapasztalatom nincs, igaz a szakmám autószerelő, de legózni tudok <_< Sok sikert! :D Majd várjuk a végeredményt :) Mint a gázosok :D Én meg arra gondoltam, kéne csináltatni műanyagból szívósort a gyári aluöntvény helyett, mégpedig úgy, hogy fűtőszálak legyenek beleöntve a műanyagba. Indítás előtt kézmelegre pillanatok alatt fel lehetne fűteni. Sok szempontból rosszabb lenne, és a gyártása is horror összeg, a szerszámok miatt (több millió). Vaterán belefutottam egy érdekes dologba. Először azt hittem az opel16v féle átalakító, de a képeket megnézve már nem hasonlít, viszont a logót rátették. Ez mi??? Ez egy barkács analóg átalakító, kb hunflex szintű, vagy annál rosszabb.
opel16v Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 A hidegindulási problemre melyiken is kell állítani? Cold és First 3. paramétere? CSETFIRST=1,40,60 CSETCOLD=12 beállítást próbáld, majd a COLD értéket emelheted négyesével. Table1 eleje 14,12,10,8,... legyen, ezzel még próbálkozhatsz. Amire figyelj: akkunak pöpecnek kell lennie, és gyújtás ráadás után várj 2-3mp-et. Ha ezek után sem találsz olyan beállítást, amivel elsőre indul, akkor az a baj, hogy nincs üa nyomás, be kell építeni az említett relét az AC körbe.
Monof Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 CSETFIRST=1,40,60 CSETCOLD=12 beállítást próbáld, majd a COLD értéket emelheted négyesével. Table1 eleje 14,12,10,8,... legyen, ezzel még próbálkozhatsz. Amire figyelj: akkunak pöpecnek kell lennie, és gyújtás ráadás után várj 2-3mp-et. Ha ezek után sem találsz olyan beállítást, amivel elsőre indul, akkor az a baj, hogy nincs üa nyomás, be kell építeni az említett relét az AC körbe. Gabi, holnap megpróbálok adatokat szerezni, de ma reggel is -2 alatt szenvedés volt... 0 körül meg pöpecül megy... Azt tudom, h a Cold már 16on van azt hiszem, másik értékek is elég magasak. Aksi pöpec új.... Mi lehet a problema? (És mivel kedves kocsim gyújtás leállítás után is kb fél percig aktív így hát... nem is mondok mit csinálok a kocsiban addig ilyenkor <_< )
opel16v Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Gabi, holnap megpróbálok adatokat szerezni, de ma reggel is -2 alatt szenvedés volt... 0 körül meg pöpecül megy... Azt tudom, h a Cold már 16on van azt hiszem, másik értékek is elég magasak. Aksi pöpec új.... Mi lehet a problema? (És mivel kedves kocsim gyújtás leállítás után is kb fél percig aktív így hát... nem is mondok mit csinálok a kocsiban addig ilyenkor <_< ) Tudsz egy olyat csinálni, hogy amikor állt legalább 6 órát az autó, kimész egy notival, és felhívsz? 1 perc alatt be tudjuk lőni :D Azt a tápkábelt meg jó lenne átkötni, egyzser Daniékhoz kellene beugranod, aztán átkötik neked ingyé' :D
Monof Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Tudsz egy olyat csinálni, hogy amikor állt legalább 6 órát az autó, kimész egy notival, és felhívsz? 1 perc alatt be tudjuk lőni :D Azt a tápkábelt meg jó lenne átkötni, egyzser Daniékhoz kellene beugranod, aztán átkötik neked ingyé' :D OK, Holnap reggel fél 8 játszik? <_< Elvileg csepelen is van egy fószer, aki beszerel, esetleg ha hozzá beugranék? Úgy is a sebesség jelet is be akarom már tetetni.
opel16v Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 OK, Holnap reggel fél 8 játszik? <_< Elvileg csepelen is van egy fószer, aki beszerel, esetleg ha hozzá beugranék? Úgy is a sebesség jelet is be akarom már tetetni. Holnap 8-tól leszek onlány. Viheted Vilkohoz is, ő is megoldja az átkötést, és a sebesség jel bekötését. Viszont ő majd fog 1-2 ezret kérni érte.
Monof Elküldve Február23, 2011 Elküldve Február23, 2011 Holnap 8-tól leszek onlány. Viheted Vilkohoz is, ő is megoldja az átkötést, és a sebesség jel bekötését. Viszont ő majd fog 1-2 ezret kérni érte. Akkor hívlak 8kor. <_<
opel16v Elküldve Február24, 2011 Elküldve Február24, 2011 "Magyarországon egy jobb évben 9 millió tonna kukorica terem, amiből a belső fogyasztás alig 4 millió tonna, és ebben már benne van a takarmány is. Jelenleg kevesebb, mint fél millió tonnát használnak el évente bioetanol gyártásra" "Jóval kevesebb szénhidrogén kerül a levegőbe az E85-tel hajtott autók kipufogójából, és ha ki nem is válthatja a fosszilis energiát, csökkenti az importfüggőséget. A mezőgazdasági túltermelés feleslege jól hasznosítható, a bioetanol mellékterméke pedig kiváló takarmány. Lengyel Attila szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kidolgozott Nemzeti Cselekvési Terv a megújulók között megfelelő szerepet szán a bioetanolos közlekedés fejlesztésének is." http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/23/e85/
Gabo Elküldve Február24, 2011 Elküldve Február24, 2011 "Magyarországon egy jobb évben 9 millió tonna kukorica terem, amiből a belső fogyasztás alig 4 millió tonna, és ebben már benne van a takarmány is. Jelenleg kevesebb, mint fél millió tonnát használnak el évente bioetanol gyártásra" "Jóval kevesebb szénhidrogén kerül a levegőbe az E85-tel hajtott autók kipufogójából, és ha ki nem is válthatja a fosszilis energiát, csökkenti az importfüggőséget. A mezőgazdasági túltermelés feleslege jól hasznosítható, a bioetanol mellékterméke pedig kiváló takarmány. Lengyel Attila szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kidolgozott Nemzeti Cselekvési Terv a megújulók között megfelelő szerepet szán a bioetanolos közlekedés fejlesztésének is." http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/23/e85/ Na ez szép.. csak a sorrend nem jó... Étem, hogy bizonyos körök kissé lazábbra vennék a láncot - még egyet is értek velük, csak ezt nem úgy kell(ett volna) csinálni, hogy előbb beintek mindenkinek, és utána keresek megoldást, hanem fordítva....
Recommended Posts