Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Sziasztok! Új vagyok még ezen a fórumon, de úgy láttam itt sok a hozzáértő, ezért gyorsan regisztráltam.

A következő tünetek enyhítésére, illetve orvoslására kérném a segítségeteket.

Az öreg kecském mostanában olyat produkál, hogy beindítás után nem sokkal (2perc és 30perc között, amikor neki tetszik) kigyullad a narancs motor-check lámpa és égve is marad. Az alapjárat a lámpa kigyulladása előtt is magas, 1000-1500 közötti, mikor mennyi. A fogyasztás is 10l körül alakul, sokallom még városban is. Ha áll egy ideig, akkor kezdi a folyamatot elölről. Ha felpörgetem a motort, akkor lassan esik le a fordulatszám.

Nem szeretnék kókler szerelők kísérleti bábújává válni rengeteg pénzért ( ezt cseréljük, azt cseréljük, hátha valami beválik) , remélem ti tapasztalat alapján jobban be tudjátok határolni a lehetséges hibát.

Sajnos elég láma vagyok az autómhoz, ezért legyetek szívesek szájbarágósan írni, mint a dinka gyereknek. :rolleyes: Előre is köszönöm.

Első körben meg kéne kérdezni az autót, hogy mi is a problémája? Ezt megteheted Te magad is, nem muszáj szakszervízbe vinni (5e Ft-ért): itt találsz infókat, hogyan csináld. Röviden: a diagnóziscsatiban (ami a biztosítéktáblán található a kormány alatt) össze kell zárni a megfelelő lábakat (a Tiéd gondolom 10 pólusú csati, annál a jobb felsőt és az alatta levőt), majd ráadni a gyújtást (nem beindítani!) és figyelni a sárga lámpa villogásait. Először 12-ket fog villogni (egy villanás - szünet - két villanás - szünet...) háromszor, utána jön a hibakód, szintén háromszor, ha több is van benne, akkor utána a következő hibakód jön, szintén háromszor, ha nincs több, akkor a 12-t fogja megint villogni. A belinkelt oldalon ott vannak a hibakódok jelentése, innentől legalább tudod, merre indulj.

Megosztás:

Első körben meg kéne kérdezni az autót, hogy mi is a problémája? Ezt megteheted Te magad is, nem muszáj szakszervízbe vinni (5e Ft-ért): itt találsz infókat, hogyan csináld. Röviden: a diagnóziscsatiban (ami a biztosítéktáblán található a kormány alatt) össze kell zárni a megfelelő lábakat (a Tiéd gondolom 10 pólusú csati, annál a jobb felsőt és az alatta levőt), majd ráadni a gyújtást (nem beindítani!) és figyelni a sárga lámpa villogásait. Először 12-ket fog villogni (egy villanás - szünet - két villanás - szünet...) háromszor, utána jön a hibakód, szintén háromszor, ha több is van benne, akkor utána a következő hibakód jön, szintén háromszor, ha nincs több, akkor a 12-t fogja megint villogni. A belinkelt oldalon ott vannak a hibakódok jelentése, innentől legalább tudod, merre indulj.

Köszönöm szépen, holnap kifaggatom a lelki világát.

Megosztás:

Nem bírtam ki, eltekertem a kocsihoz megnézni a problémát. A hibakód 35, csak egy problémám van, az F Astrák között a felsorolásban nincs X16XEL motorkód.

Csak a B Vectrák között találtam olyat, 1996-1999 gyártási évvel, az én Astrám pedig 1995-ös, de szerintem '94 év végi gyártású, mert sok műanyagban olyan kód van.

Lehetséges, hogy ugyanarról a motorról van szó? Ha igen, akkor a kódra ezt dobja: Code:35 Item: Idle stepper motor Fault: Poor or no idle speed control

Az alapjárati motornál van valami gebasz? Azt ki tudom én is cserélni, vagy lehet tisztítani is. Ha igen, akkor hol van és van-e valami trükk.

Megosztás:

Nem bírtam ki, eltekertem a kocsihoz megnézni a problémát. A hibakód 35, csak egy problémám van, az F Astrák között a felsorolásban nincs X16XEL motorkód.

Csak a B Vectrák között találtam olyat, 1996-1999 gyártási évvel, az én Astrám pedig 1995-ös, de szerintem '94 év végi gyártású, mert sok műanyagban olyan kód van.

Lehetséges, hogy ugyanarról a motorról van szó? Ha igen, akkor a kódra ezt dobja: Code:35 Item: Idle stepper motor Fault: Poor or no idle speed control

Az alapjárati motornál van valami gebasz? Azt ki tudom én is cserélni, vagy lehet tisztítani is. Ha igen, akkor hol van és van-e valami trükk.

Igen az alapjárati léptető motort írja. Első körben próbáld meg kitakarítani, 2 torx csavar tarja. Van aki benzinnel, van aki féktisztítóval szokta pucolgatni. Vigyázat, nem szabad mozgatni a tengelyét. Ne tekergesd, ne húzogasd tisztítás közben, mert dobhatod a kukába. Érdemes kipucolni a kúp helyét is óvatosan.

Itt találsz fotót róla hol keresd.

Megosztás:

Igen az alapjárati léptető motort írja. Első körben próbáld meg kitakarítani, 2 torx csavar tarja. Van aki benzinnel, van aki féktisztítóval szokta pucolgatni. Vigyázat, nem szabad mozgatni a tengelyét. Ne tekergesd, ne húzogasd tisztítás közben, mert dobhatod a kukába. Érdemes kipucolni a kúp helyét is óvatosan.

Megtennéd, hogy az aláírásodat átjavítod? Erotikus a szememnek....köszönöm :rolleyes:

16 szelepesben nem ilyen az alapjárati és nem is ott van. Az X16XEL motor pedig 16 szelepes. <_<

Megosztás:

Megtennéd, hogy az aláírásodat átjavítod? Erotikus a szememnek....köszönöm :rolleyes:

Köszönöm a segítséget, sajnos ilyen rész nem ugrik be a motornál, majd holnap jobban megnézem, most már tudom mit kell keresni.

Le kell hozzá szedni valamit, hogy hozzáférjek? Az én motorterem ILYEN

Aláírás javítva, nem akartalak erotikus hangulatba hozni, bár a párod lehet örülne neki. <_<

Nekem meg a Caravan-ról tevék és sajt jut eszembe.

Jav: daykiller megelőzött, akkor ezért nem emlékszem ilyen alkatrészre.

Akkor az enyémben hol van?

Megosztás:

16 szelepesben nem ilyen az alapjárati és nem is ott van. Az X16XEL motor pedig 16 szelepes. B)

Ez valóban egy C16NZ -ét mutatja, de csak tájékoztató jellegű képnek szántam........ B) Azért nem sok olyan alkatrész van az X16-on sem, amire 4 vezeték megy és valahol azon a tájékon található :D

Köszönöm a segítséget, sajnos ilyen rész nem ugrik be a motornál, majd holnap jobban megnézem, most már tudom mit kell keresni.

Le kell hozzá szedni valamit, hogy hozzáférjek? Az én motorterem ILYEN

Aláírás javítva, nem akartalak erotikus hangulatba hozni, bár a párod lehet örülne neki. -_-

Nekem meg a Caravan-ról tevék és sajt jut eszembe.

Jav: daykiller megelőzött, akkor ezért nem emlékszem ilyen alkatrészre.

Akkor az enyémben hol van?

Passz! Hátha mutat valaki egy képet a tiedről is :rolleyes: Talán Day ... :)

A javítást meg én köszönöm! <_<

Megosztás:

Ez valóban egy C14NZ -ét mutatja, de csak tájékoztató jellegű képnek szántam........ B) Azért nem sok olyan alkatrész van az X16-on sem, amire 4 vezeték megy és valahol azon a tájékon található :)

Passz! Hátha mutat valaki egy képet a tiedről is :rolleyes: Talán Day ... B)

Ebben már nem tudok segíteni, visszakeresni meg nincs kedvem. 1-2 hete volt róla szó, max 1 hónapja és akkor volt kitárgyalva, hogy vékonyabb a hengerenkéntis motorok alapjáratija. :D Javítsatok ki ha tévedek. -_-

Megosztás:

hali srácok! olyan kérdésem van hogy 1.4 16V (X14XE)-m van és kiszeretném takaritani ill. az állapotukat megnézni a hidrotökéknek.

ehhez gondolom a vezérmütengelyeket ki kell kapni, na de nem tudom hogy a tárcsák a végükön hogy vannak rögzitve. ehhez le kell venni a vezérműszijat vagyis megbontani a vezérlést? vagy a tengelyek csavarral vannak rögzitve a tárcsákra azokat leszedni és simán kijön a tengely a szij leszedése nélkül? a másik kérdésem meg az hogy mindenféleképpen fontos mennyi nyomatékkal huzom majd meg a vezérmüt.-t tartó csavarokat vagy elég ha mondjuk csökulccsal amennyire birom 1kézzel?

ja és hogy lehet tudni h rossz a töke? azt tom ha kézzel bebirom nyomni kuka. de ennél pontosabb mérés hogy történik?

Megosztás:

hali srácok! olyan kérdésem van hogy 1.4 16V (X14XE)-m van és kiszeretném takaritani ill. az állapotukat megnézni a hidrotökéknek.

ehhez gondolom a vezérmütengelyeket ki kell kapni, na de nem tudom hogy a tárcsák a végükön hogy vannak rögzitve. ehhez le kell venni a vezérműszijat vagyis megbontani a vezérlést? vagy a tengelyek csavarral vannak rögzitve a tárcsákra azokat leszedni és simán kijön a tengely a szij leszedése nélkül? a másik kérdésem meg az hogy mindenféleképpen fontos mennyi nyomatékkal huzom majd meg a vezérmüt.-t tartó csavarokat vagy elég ha mondjuk csökulccsal amennyire birom 1kézzel?

ja és hogy lehet tudni h rossz a töke? azt tom ha kézzel bebirom nyomni kuka. de ennél pontosabb mérés hogy történik?

Nekem csak a szelepfedelet kell leszedni, aztán lenyomni a szelepet, lepiszkálni róla a himbát, és kijön a tőke. Nem tudom neked kifér-e a vezérműtengely mellett. Igazából ha csöndes akkor én nem bántanám.

Megosztás:

Ez valóban egy C14NZ -ét mutatja, de csak tájékoztató jellegű képnek szántam........ B) Azért nem sok olyan alkatrész van az X16-on sem, amire 4 vezeték megy és valahol azon a tájékon található -_-

Passz! Hátha mutat valaki egy képet a tiedről is :rolleyes: Talán Day ... :D

C16NZ :)

Megosztás:

Nekem csak a szelepfedelet kell leszedni, aztán lenyomni a szelepet, lepiszkálni róla a himbát, és kijön a tőke. Nem tudom neked kifér-e a vezérműtengely mellett. Igazából ha csöndes akkor én nem bántanám.

az enyémbe nincs himba:)

a vezérmüt. bütyke alatt van rögtön a töke szal tuti ki kell kapni a tengelyt.

szal nem tudom hogy jön ki a tengely meg kell e bontani a szijat?

Megosztás:

Nézegettem és csak egészen mélyen, a szívócsövek alatt, hozzáférhetetlenül találtam olyat, ami hasonlít. 5 vezeték meg egy csatiba, az egyik torxot látom, a másik nagyon takarva van. Még ha látnám is, olyan szűk a hely, hogy szerintem nem fér ki az öntvény talppal, amit fognak a csavarok.

Lefotóztam:p1120704.jpg

http://img707.imageshack.us/i/p1120710s.jpg/

Ez az egyáltalán?

Megosztás:

Nézegettem és csak egészen mélyen, a szívócsövek alatt, hozzáférhetetlenül találtam olyat, ami hasonlít. 5 vezeték meg egy csatiba, az egyik torxot látom, a másik nagyon takarva van. Még ha látnám is, olyan szűk a hely, hogy szerintem nem fér ki az öntvény talppal, amit fognak a csavarok.

Ez az egyáltalán?

Szerintem a szívócsonk előtt van valahol az injektor-ok környékén, valaki már kérdezte hosszúkás henger.

Megosztás:

Ez az egyáltalán?

Ez az EGR szelep. A levegőszűrő felől jövő cső körül, a motor szívócsonkján keress olyasmit, mint az előbbi képen levő (C16NZ).

Megosztás:

Ez az egyáltalán?

61070-20100714-eb5aKS.jpg

Szerintem Te megtaláltad az 5-öst, de neked a 8-as tételszámú kell. Kicsit időrabló lesz mert bontani kell hozzá, de nem nehéz.

Megosztás:

Szerintem Te megtaláltad az 5-öst, de neked a 8-as tételszámú kell. Kicsit időrabló lesz mert bontani kell hozzá, de nem nehéz.

Azt hiszem megtaláltam, ott van az EGR szelep mellett, nem kevésbé szívatós helyen. Persze lefelé néz a csatlakozó és az egyik torx, hogy ne lehessen látni.

http://img13.imageshack.us/i/p1120709.jpg/

A bal alsó sarokban az a hengeres, a két vastag cső alatt. Elég pici, én valami nagyobbat kerestem.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.