Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Te nagy tudója vagy az x16xel-nek.

Menyibe fáj egy generál?

Sok dologtól függ...

- te intézed-e a dolgokat, futkozol a hengerfejjel, hozod az alkatrészeket, stb...

- mennyiért csinálják meg a szerelői munkát

- mennyi lesz a gépműhelyes meló

- kell-e pl új hidrotőke szett

Ez alapján 200-300 közé lehet saccolni a teljes generált. Persze ha nem márkaszervíz csinálja, mert az min 2x szorzó :)

Megosztás:

Sok dologtól függ...

- te intézed-e a dolgokat, futkozol a hengerfejjel, hozod az alkatrészeket, stb...

- mennyiért csinálják meg a szerelői munkát

- mennyi lesz a gépműhelyes meló

- kell-e pl új hidrotőke szett

Ez alapján 200-300 közé lehet saccolni a teljes generált. Persze ha nem márkaszervíz csinálja, mert az min 2x szorzó :(

Gondolom generál lesz belölle, mert elvittem a norautoba zöldkártyára szombaton, és elhajtottak mint a legyet, mert olyan rossz értékeket mértek.

Nem adta meg a zk-t, majd elviszem a szerelömhöz, kiváncsi vagyok mit mond, ha mégis generál, akkor jó lenne 200 alatt meguszni. :)

Megosztás:

Gondolom generál lesz belölle, mert elvittem a norautoba zöldkártyára szombaton, és elhajtottak mint a legyet, mert olyan rossz értékeket mértek.

Nem adta meg a zk-t, majd elviszem a szerelömhöz, kiváncsi vagyok mit mond, ha mégis generál, akkor jó lenne 200 alatt meguszni. :)

Ha mindenképpen generál, akkor egy FONTOS jó tanács: ne akard mindenáron olcsón megúszni. Mert az lesz a legdrágább a végén.

Inkább akkor szedj össze kis pénzt még, és úgy állj neki. Csakis úgy érdemes. És csak olyan szerelővel, aki nagyon vágja a témát,

és csakis olyan gépműhelyben legyen a blokk, főtengely és a hf (fontos hogy ez is!) felújítva, akik "évszázados" referenciákkal bírnak.

Ezek a drágábbak általában, de ezek ritkán rontják el... és egy elrontott blokk miatt úszhat az egész, motorcsere lehet a vége.

Megosztás:

Katalizátorod milyen állapotban van? Nem lehet, hogy csak az a rossz?

Megosztás:

Sziasztok!

Mi volt pontosan rossz benne? CO? Mekkora volt, stb.? Engem is erdekel a dolog, mert nekem is epphogy atment zoldkartyan, a muszaki vizsgan is mérték 1.5 eve kb. es akkor is mar eleg rosszak voltak az ertekei sajnos... :(

x16xel motor.

Magas CO mit jelent, lehet az "csak" katalizator gond, hogy lehet azt kizarni a hibaforrasok kozul?

Tul dusra kepezi a kevereket az nem lehet? lambda szonda lampam neha vilagit. a lambda szondatol a motor fele van/volt egy kis, pici repedes, amit elvileg heggesztessel javitottak, arra gondoltam mi van, ha ott kap kis levegok a lambda soznda es ezert rossz jelet ad, ami miatt tul dusra kepzodik a keverekem, ami miatt a CO is magas a kipufogonal. Lehet ez, vagy valami mas, "rossz" a motor? Mi okoz magas CO-t altalaban?

Koszi!

Udv.

Megosztás:

Sziasztok kedves márkatársak!

Már fordultam hasonló problémával hozzátok az elmúlt hónapok alatt és-ha teljesen nem is,de-a probléma megszűnni látszódott.Ma azonban olyan történt ami még soha:ki kellett szállni az autóból és a város közepén vészvillogóval félretolni a járművet.

Szóval a jelenség hasonló a korábban észleltekhez-csak durvább.Tehát meleg nyári délután autózgatok a dolgaimat intézve,elindulok-megállok-vásárolok-elindulok stb,stb...No problem,minden flott.Aztán kb. egyórányi lóti-futi után elindulok és néhány méter után a motor gyengül,fordulat esik.Padlógáz-motor élénkül,de nagyon lassan-majd a pirosnál megállok és a motor STOP,ettől kezdve hasztalan indítózás-se kép,se hang.

Itt következett a félretolás.Motortérben rémült matatás,tanksapka le-fel(u.i. volt rá példa,hogy hegesztés miatti tankbolygatás után ha levettem a fedelet-mindegy mennyi a naftaszint-nagy szusszanás kíséretében engedett a sapka).

Tehát tanácstalanul keresgéltem,hiszen a szűrőt nemrég cserélték-kb. 2E. km-és a Hf. felújítása óta tényleg semmi gond a vassal...Most viszont két hosszabb nyári utazás előtt ismét gondterhes lettem.A jármű öt-tíz perc várakozás után végül is pöccre elindult és néhány fulladozó,hörgő méter után szépen hazahozott,de...Elinduljak-e több száz kilóméteres útra(persze,hogy javítás nélkül nem)és mi lehet a hiba oka?

Tehát újra a segítségeteket kérem nagy tisztelettel,ti mire gondoltok,mit ajánlatok.

Tisztelettel: 'kispit' -c14nz,'93.

Megosztás:

Sziasztok!

Mi volt pontosan rossz benne? CO? Mekkora volt, stb.? Engem is erdekel a dolog, mert nekem is epphogy atment zoldkartyan, a muszaki vizsgan is mérték 1.5 eve kb. es akkor is mar eleg rosszak voltak az ertekei sajnos... :)

x16xel motor.

Magas CO mit jelent, lehet az "csak" katalizator gond, hogy lehet azt kizarni a hibaforrasok kozul?

Tul dusra kepezi a kevereket az nem lehet? lambda szonda lampam neha vilagit. a lambda szondatol a motor fele van/volt egy kis, pici repedes, amit elvileg heggesztessel javitottak, arra gondoltam mi van, ha ott kap kis levegok a lambda soznda es ezert rossz jelet ad, ami miatt tul dusra kepzodik a keverekem, ami miatt a CO is magas a kipufogonal. Lehet ez, vagy valami mas, "rossz" a motor? Mi okoz magas CO-t altalaban?

Koszi!

Udv.

amiket leírtál, azok sorba, meg az x16xe- xel motorok 200ezer környékén haldokolnak általában, és akkor a szétkopott belső a magas co oka.

Megosztás:

Sziasztok! Egy hozzáértő segítségére lenne szükségem. Arról lenne szó hogy van egy opel f astra 1.4 8 szelep GL 60 lóérős motorral ám azt hallottam hogy van f astrába ugyanígy 1.4 8 szelep SI 85 ló aminek a hengerfeje tökéletesen ráillik erre a GL-re és egy hézagállítás után kész a 85 lovas kocsi. Tudni szeretném hogy ez igaz e és hogy csak ennyi vele a teendő. Mert ha igen ritka gyorsan hengerfejcsere lesz:D Válaszokat előre is köszi!

Megosztás:

Sziasztok! Egy hozzáértő segítségére lenne szükségem. Arról lenne szó hogy van egy opel f astra 1.4 8 szelep GL 60 lóérős motorral ám azt hallottam hogy van f astrába ugyanígy 1.4 8 szelep SI 85 ló aminek a hengerfeje tökéletesen ráillik erre a GL-re és egy hézagállítás után kész a 85 lovas kocsi. Tudni szeretném hogy ez igaz e és hogy csak ennyi vele a teendő. Mert ha igen ritka gyorsan hengerfejcsere lesz:D Válaszokat előre is köszi!

hézag állítás?? :)

egyébként olvass vissza, le van írva részletesen :(

hf comp kábelek csövek

Megosztás:

Írd be alul a keresőbe az "SI-re alakítás" kereső szavakat és millió találatot kapsz. Ezerszer kivesézték már e fórumon. Nem néztem, de az is lehet, hogy a GYIK-ben is megtalálod. Jó böngészést! (Egy tanács: először mindig próbálj olvasni a témáról, azután kérdezz, mert a válaszadóknak már zsibbad az ujjuk! :) )

De itt egy konkrét hsz: http://www.opelforum.hu/index.php?s=&s...st&p=116997

Megosztás:

Egy abszolut nem hozzáértő emberke vagyok nekem csak pénzem lenne hogy SI-re alakításhoz és ezért kérdem mi kell hozzá és hogy oldható meg hogy ne 60 lóval előzgessek a 85 ló megbízhatóbb lenne.Egy türelmes hozzáértő fórumozó leírhatná nekem :) Köszi

Megosztás:

Egy abszolut nem hozzáértő emberke vagyok nekem csak pénzem lenne hogy SI-re alakításhoz és ezért kérdem mi kell hozzá és hogy oldható meg hogy ne 60 lóval előzgessek a 85 ló megbízhatóbb lenne.Egy türelmes hozzáértő fórumozó leírhatná nekem :) Köszi

türelmesen kresgess :(

100-150 ezer környéki összeg, főleg, ha nem tecsinálod.

alkatrész beszerzési ártól függően.

Megosztás:

Úgy látom te egy fél magyar nemes vagy: "nem írok, nem olvasok" helyett: csak írok, de nem olvasok! Sőt keresésre is másokat noszogatsz.

Hát akkor olvass: http://www.opelforum.hu/index.php?s=&s...st&p=117146

Megosztás:

Sziasztok!

Mi volt pontosan rossz benne? CO? Mekkora volt, stb.? Engem is erdekel a dolog, mert nekem is epphogy atment zoldkartyan, a muszaki vizsgan is mérték 1.5 eve kb. es akkor is mar eleg rosszak voltak az ertekei sajnos... :)

x16xel motor.

Koszi!

Udv.

Hali.

Két CO érték van ezen a papiron amit kaptam.

850-es fordulaton, CO: 0.61 gyári érték 0.5

lambda 1.024 CO2:13.7

HC ppm 174

2890-es fordulaton, CO: 0.65 gyári érték 0.3

lambda 1.025 CO2:13.6

HC ppm 162

remélem jókat irtam, mert nem értek hozzá.

Megosztás:

Hali.

HC ppm 174

HC ppm 162

Ez bukta.

Megosztás:

Már fordultam hasonló problémával hozzátok az elmúlt hónapok alatt és-ha teljesen nem is,de-a probléma megszűnni látszódott.Ma azonban olyan történt ami még soha:ki kellett szállni az autóból és a város közepén vészvillogóval félretolni a járművet.

Szóval a jelenség hasonló a korábban észleltekhez-csak durvább.Tehát meleg nyári délután autózgatok a dolgaimat intézve,elindulok-megállok-vásárolok-elindulok stb,stb...No problem,minden flott.Aztán kb. egyórányi lóti-futi után elindulok és néhány méter után a motor gyengül,fordulat esik.Padlógáz-motor élénkül,de nagyon lassan-majd a pirosnál megállok és a motor STOP,ettől kezdve hasztalan indítózás-se kép,se hang.

Itt következett a félretolás.Motortérben rémült matatás,tanksapka le-fel(u.i. volt rá példa,hogy hegesztés miatti tankbolygatás után ha levettem a fedelet-mindegy mennyi a naftaszint-nagy szusszanás kíséretében engedett a sapka).

Tehát tanácstalanul keresgéltem,hiszen a szűrőt nemrég cserélték-kb. 2E. km-és a Hf. felújítása óta tényleg semmi gond a vassal...Most viszont két hosszabb nyári utazás előtt ismét gondterhes lettem.A jármű öt-tíz perc várakozás után végül is pöccre elindult és néhány fulladozó,hörgő méter után szépen hazahozott,de...Elinduljak-e több száz kilóméteres útra(persze,hogy javítás nélkül nem)és mi lehet a hiba oka?

Tehát újra a segítségeteket kérem nagy tisztelettel,ti mire gondoltok,mit ajánlatok.

Én méretnék egy AC nyomást kiszerelt AC-vel. Megjáratják jó alaposan, 10 perc alatt kiderül egy hozzáértőnek, ha már kezd haldoklani. Nekem eléggé üzemanyag problémának tűnik. Azért mikor ilyen van nézd meg, hogy szikra van-e indítózásnál, hogy a gyújtást ki lehessen zárni. De ha nem rángat, csak elerőtlenedig, akkor inkább AC. A szisszenés még mindig megvan? Mert ha igen, akkor a tank nem kap friss levegőt, és az AC vákumot csinál. Ez is lehet a gyenge üzemanyagnyomás oka.

Megosztás:

Hali.

HC ppm 174

HC ppm 162

Az a CO nem annyira kirívóan magas, főleg, ha ennyire maga a lambdája. Nekem rossz lambdával, de jó motorral simán volt magasabb! Meg rossz katalizátorral is bőven felette volt, szóval még az is lehet a lamdbán kívül gázos... Egy lambda cserét megérne próbaképp, ha már tudjuk, hogy rossz és jönnek rá a hibakódok. Persze előtte meg kell nézni, hogy valóban nem kap-e frisslevegőt valahol, ami miatt fals jelet ad. Vagy a testelését is meg lehetne mérni. Más. Elég sok olyan hely van, ahol lehet szerezni még így is zöldkártyát. Nem szerencsés, de a javításig is járni kell valahogy.

Megosztás:

...

.Aztán kb. egyórányi lóti-futi után elindulok és néhány méter után a motor gyengül,fordulat esik.Padlógáz-motor élénkül,de nagyon lassan-majd a pirosnál megállok és a motor STOP,ettől kezdve hasztalan indítózás-se kép,se hang.

Én meg csak fújom a magamét...gyújtásmodul - ha még nem cserélted..vagy valamelyik kontakt/vezeték hibája a morotérben.. Persze lehet AC hiba is, de mivel erre én is gyanakodtam és nem az volt a baj nem tartom a legvalószinűbbnek. Lehet a hall jeladó is a gyújtáselosztó alatt, illetve az az alatt/mögött van egy nagy csati amelyik egy lemezre van eredetileg felfogatva...az a csati is lehet gyanús..

Nekem dettó ilyenek voltak anno és a gyújtásmodul cseréje hozta el a megváltást.. :)

Volt olyan is, hogy több száz kilóméteren keresztül semmi baj nem volt, de olyan is, hogy néhány száz méteren többször is lefulladt ugyanigy...

Megosztás:

Sziasztok!

ujkent regisztraltam a forumban, elnezest, ha olyat irok, kerdezek, ami mar szerepel valamely oldalon, hosszasan kerestem de nem talatam valaszt a problemamra.

van egy oreg '92-es evjaratu C14NZ motoros astram, a motorban ora szerint 202ezer km van. nehany napja ha leallitom akkor felforr a viz a blokkban.

autopalyan, varosban, hegymenetben nem jelentkezik a problema, csak mikor leallitom, a vizszint megfelelo, a homero jelado, es a muszer is jo, kicsereltem mindkettot.

masik problemam, egy '98-as evjaratu X14XE motoros astra, egy hete vettem, hazafele, az elso utjan megadta magat. autopalyan az elso kb.100km-en nem volt gond, majd hazaerve az utolso kb. 10km-es szakaszon emelkedore fel elment az ero, kicsit emelkedett a vizhofok. otthagytam, majd elkerulve a problemat, inkabb hazavontattam. elso megallapitasok:

nem megy a 3. henger > gyertyakat felcsereltem, nincs megoldas

kicsereltem a gyertyakabeleket > nincs megoldas

kompressziot nem mertem (eddig), de nem pofog az olajterbe, azonban olaj van a szivocsoben

melegiti az vizet (gondolom megadta magat a tomites)

a motor hibat jelez, a kod 1405 (EGR szelep)

valosag lehet-e a szererlo allitasa, hogy a 16 szelepes opel motornal egy olyan bevonat van a szelepeket, ami ha vizzel erintkezik, akkor azonnal tonkreteszi a szelepet? ilymodon a tomitescsere eseten a szelepeket is ki kell cserelni.

megkoszonom a valaszokat

tisztelettel: csaba

Megosztás:

Sziasztok!

ujkent regisztraltam a forumban, elnezest, ha olyat irok, kerdezek, ami mar szerepel valamely oldalon, hosszasan kerestem de nem talatam valaszt a problemamra.

van egy oreg '92-es evjaratu C14NZ motoros astram, a motorban ora szerint 202ezer km van. nehany napja ha leallitom akkor felforr a viz a blokkban.

autopalyan, varosban, hegymenetben nem jelentkezik a problema, csak mikor leallitom, a vizszint megfelelo, a homero jelado, es a muszer is jo, kicsereltem mindkettot.

masik problemam, egy '98-as evjaratu X14XE motoros astra, .................

Üdv itt! Jól tetted, hogy regisztráltál, jó hely ez! :P

Honnan veszed észre, hogy forr a viz? Rendesen bugyog mint a fazékban? :( Jó a kiegyenlitő tartályon a sapi? Mert a motor leállitása után még emelkedik a motor/vizhő egy ideig mivel nem megy a pumpa, de akkor sem szabadna forrnia mivel nyomás alatt van a rendszer - persze ha minden rendben van - és nyugodtan mehet 100*C fölé is. Talán, rossz esetben, lehet hengerfejtömités hiba is, de ehhez nem értek és akkor azért hamarabb fogyna a viz is... :)

Az X14XE meg passz..majd jönnek a szakik.. :hiya:

...

szerk.: Jut eszembe! Ha hengerfejtömitést cserélsz, mindenképp érdemes rendbe tenni magát a hengerfejet és igy a szelepeket/szelepfészkeket is......

Megosztás:

valosag lehet-e a szererlo allitasa, hogy a 16 szelepes opel motornal egy olyan bevonat van a szelepeket, ami ha vizzel erintkezik, akkor azonnal tonkreteszi a szelepet? ilymodon a tomitescsere eseten a szelepeket is ki kell cserelni.

na ez csúsztatás :)

tömítésed szinte tuti hogy rossz, ezért hf-et mindenképpen le kell kapni, többi meg akkor kiderül :(

Megosztás:

Sziasztok!

masik problemam, egy '98-as evjaratu X14XE motoros astra, egy hete vettem, hazafele, az elso utjan megadta magat. autopalyan az elso kb.100km-en nem volt gond, majd hazaerve az utolso kb. 10km-es szakaszon emelkedore fel elment az ero, kicsit emelkedett a vizhofok. otthagytam, majd elkerulve a problemat, inkabb hazavontattam. elso megallapitasok:

nem megy a 3. henger > gyertyakat felcsereltem, nincs megoldas

kicsereltem a gyertyakabeleket > nincs megoldas

kompressziot nem mertem (eddig), de nem pofog az olajterbe, azonban olaj van a szivocsoben

melegiti az vizet (gondolom megadta magat a tomites)

a motor hibat jelez, a kod 1405 (EGR szelep)

megkoszonom a valaszokat

Erre csak azt tudom mondani, h könyv szerint a kipufogó szelepekben (benne) található nátrium töltet, a jobb hővezetőképesség matt. Ha eltörik a szelepszár, akkor van az, h ha vizet ér akkor elég keményen hidrogén gáz fejlődik és maró anyag keletkezik a vízben.

De bevonat nincs rajta.

A többire nem tom a választ.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.