Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Mint flash memória, abszolút érzéketlen a tápelvételre, ettől még nem fog megmurdálni egyik sem.

Az alaplapokban ott a gond, hogy a SW saját magát frissíti a flashben, és ha közben elveszed alóla a

delejt, akkor se a régi, se az új sw nem lesz működőképes, ugyanis a boot-vezérlő chip ebből a flashből

szedi a működtető sw-ét. Remélem érthető voltam :blush:

Érthető voltál, én is ezt próbáltam neked elmagyarázni. :) Arról meg nem tudtam, hogy az ECU flash nem olyan mint egy alaplapi BIOS csip. Ezért is fogalmaztam úgy (illetve próbáltam), hogy van ilyen is, olyan is. :lol:

Megosztás:

Na nekem is elkezdte. Mármint a 2-3 hengerrel indulást. Gyertyákat kivettem, de nem tűntek vészesnek ezért le gyöngyfújtam, beállítottam a hézagot és vissza. Ekkor megint csak 3 hengerrel akart indulni. Ekkor elővettem a vizes virágpermetezőt ráfújtam a kábelekre majd lekapcsoltam a villanyt, és láss csodát a 9hónapja vett champion gyertyakábeleim bizony szikráznak ott ahol hozzáérnek a hengerfejhez.

Akor sajnáltam a pénzt a gyárira....így jártam.

Elővettem a gyárit ami még a champion előtt volt benne. Az egy BERU Germany 0 890 300 016 feliratú kábel volt.

Most amit gyárinak árulnak az milyen gyártmány? Kinézetre a bosch drágábbik fajtája (56eFt) és a Facet márkájú (36eFt) hasonlít a korábban benne lévő berura.

Megkérdeztem egy-két helyen. Gyári 65eFt körül van de sehol nem tartanak mert drága és senki nem viszi, így csak rendelésre.

Gyári ident 22570(csergőnél) utángyártott 7500, de ez utóbbi inkább elfeljtem.

Na most ha nem gyári akkor mi a legközelebbi jó választás?

Akkor örülök, hogy nem hallgattam Rád, mikor ajánlottad az occsójót. :blush: Inkább vettem bontóban egy alig futott TK-s x16szr-es autóból kábelt. :lol:

Megosztás:

1.4 16V-hez ír még másik cikkszámot, de az tuti jó? (érdekes, hogy a beru net katalogus nem ír motorkódot csak hogy 1.4 16V vagy 1.6 16V na meg az alvázszám kezdő számait.)

Az epc szerint mi a gyári száma a gykábeleknek? Mert az alapján is tudok keresni? (GM szám pl: 90 443 584 vagy opel szám pl:16 12 552)

Hengerfej is ugyanaz, gyertyák is, DIS is, minden, szal nem lehet más :)

Érthető voltál, én is ezt próbáltam neked elmagyarázni. :D Arról meg nem tudtam, hogy az ECU flash nem olyan mint egy alaplapi BIOS csip. Ezért is fogalmaztam úgy (illetve próbáltam), hogy van ilyen is, olyan is. :blush:

Na pont az a lényeg, hogy ezek lényegében ugyanolyan flash chipek, csak míg az alaplapban a Bootvezérlő SW-e fut róla,

az autóban csak paramétereket tárol. Ezért ugyanolyan chipnek más a felhasználási területe. De magának a chipnek nem

gond, ha a tápot elveszik róla, attól még ugyanolyan használható marad, az alaplapban is (max az alaplap nem indul,

mert a régi sw már törölve van, az új még nem töltődött rá :lol: ) :D

Megosztás:

Hengerfej is ugyanaz, gyertyák is, DIS is, minden, szal nem lehet más :lol:

Na pont az a lényeg, hogy ezek lényegében ugyanolyan flash chipek, csak míg az alaplapban a Bootvezérlő SW-e fut róla,

az autóban csak paramétereket tárol. Ezért ugyanolyan chipnek más a felhasználási területe. De magának a chipnek nem

gond, ha a tápot elveszik róla, attól még ugyanolyan használható marad, az alaplapban is (max az alaplap nem indul,

mert a régi sw már törölve van, az új még nem töltődött rá :blush: ) :)

A BIOS frissítés abból áll, hogy van egy (általában 512kB-os) fájl, ami a teljes BIOS-t tartalmazza és a frissítés úgy zajlik le, hogy csak az eredetihez képest változott biteket/bájtokat írja felül. :D

Megosztás:

az lehet :blush:

most úgy jártam mint Johny, felcseréltem a sorrendeket :)

sűrítési végnyomás igen :lol:

Engem te ne kóstolgass Grécsi tanárúr,offmester,fejbenszerelőszaki.

Amúgy a sok nagyokos benzinszagúnak elárulom,ha nem megy a dízel kormolás után sem,érdemes katalizátort cserélni,vagy örökre száműzni.Persze csak ha a blokk ok.

Megosztás:

A BIOS frissítés abból áll, hogy van egy (általában 512kB-os) fájl, ami a teljes BIOS-t tartalmazza és a frissítés úgy zajlik le, hogy csak az eredetihez képest változott biteket/bájtokat írja felül. :D

Mármint a felhasználó ezt látja :D

Amúgy meg ennek a menete az, hogy a boot-vezérlő kontroller 256byte-os lapokat tud olvasni és írni a

flash-ben, tehát fogja az 512Kbyte-os file-t, 256 byte-onként felolvassa, és ezeket a rekordokat laponként

beírja a flash-be :lol: Ilyen eccerű :)

A tápelvételes baj leginkább azoknál az alaplapoknál jöhet elő, ahol a boot kontroller blokkos törlést csinál

a lapok beírása előtt. :blush:

Én is fejlesztek ilyen flash-ekkel, elég rutinszerű nálam a kezelésük :D

Megosztás:

Engem te ne kóstolgass Grécsi tanárúr,offmester,fejbenszerelőszaki.

de kedves vki..

egyik dolog én is a neveden említelek, légyszives te is

másik dolog, te is felcserélted a sorrendet, és pont Szobival kapcsolatos témában...és attól hogy ezt megemlítettem semmi kóstolgatás nem volt a dologban...

3. meg itt fórumon hogy beszéljünk meg egy két témát? nem is neked szólt, akivel beszéltem megértette, és rajtadkívűl más nem is problémázott ebből sose.

Megosztás:

Mármint a felhasználó ezt látja :D

Amúgy meg ennek a menete az, hogy a boot-vezérlő kontroller 256byte-os lapokat tud olvasni és írni a

flash-ben, tehát fogja az 512Kbyte-os file-t, 256 byte-onként felolvassa, és ezeket a rekordokat laponként

beírja a flash-be :lol: Ilyen eccerű :)

A tápelvételes baj leginkább azoknál az alaplapoknál jöhet elő, ahol a boot kontroller blokkos törlést csinál

a lapok beírása előtt. :blush:

Én is fejlesztek ilyen flash-ekkel, elég rutinszerű nálam a kezelésük :D

Respect.

Én meg hobbibó' szoftver- és webfejlesztő vagyok. :D

Úgylátom a moderátorok alszanak, még nem vágtak át minket az egyébbe. :P

Egyébként fogós kérdés: és amelyik BIOS-ban benne van a flashelő szoftver? :D Mint az én alaplapom is (a7n8x-e deluxe) tartalmazza. ALT+F2. :P Igaz, 4 megás a flash chip, ebből 512kB maga a BIOS. :D

Megosztás:

Üdv Cartársak!Valaki meg tudja mondani,hogy a c16nz motorba jó é a g-s astra főtengely.Asszem ecotech-es 1.4 v.1.6-é volt.Elég jó állapotban van,az Enyém meg elég szarba.Előre is köszönöm a válaszokat.JÓ AUTÓZÁST MINDENKINEK!

Nem hinném, hogy c16nz-be jó az x14xe főtengely.

Megosztás:

Ahhh.Hüjje volt a kérdés!!Akkor inkább úgy kérdezem,hogy csak a16nz-és vagy másiké is jó-é?Hát ez má megint hülére sikeredett!

Ez már fogósabb kérdés számomra, ennyire még nem vagyok Pro. :D

Minimum 1.6-osnak a főtengelye kell szerintem, dehogy az SZ, SZR főtengelyek is jók-e bele, az már passz. :blush: a c16nz és az x16szr pl azonos lóerősek. Talán azok passzolnak. :lol: Lángnál és unixnál pl együtt veszik a kettő motortípust a választásnál...

Hónap délelőtt Palotán leszek ha ráérsz összefuthatnánk! << Rendicsek, hol? :)

Megosztás:

Ez már fogósabb kérdés számomra, ennyire még nem vagyok Pro. :D

Minimum 1.6-osnak a főtengelye kell szerintem, dehogy az SZ, SZR főtengelyek is jók-e bele, az már passz. :blush: a c16nz és az x16szr pl azonos lóerősek. Talán azok passzolnak. :lol: Lángnál és unixnál pl együtt veszik a kettő motortípust a választásnál...

Hónap délelőtt Palotán leszek ha ráérsz összefuthatnánk! << Rendicsek, hol? :)

A tési dombon leszek de nekem jó bármely csomópont!

Megosztás:

Hát, hogy meddíg pörgeted? :blush:

Általában 20MHz-en pörgetem a flash-t :lol:

Respect.

Én meg hobbibó' szoftver- és webfejlesztő vagyok. :D

Úgylátom a moderátorok alszanak, még nem vágtak át minket az egyébbe. :D

Egyébként fogós kérdés: és amelyik BIOS-ban benne van a flashelő szoftver? :P Mint az én alaplapom is (a7n8x-e deluxe) tartalmazza. ALT+F2. :D Igaz, 4 megás a flash chip, ebből 512kB maga a BIOS. :)

Ahol a flash-ből fut a boot-vezérlő sw-e (ebben van a "flash-elés" lehetősége is), ott gond ez a tápelvétel, erről beszéltünk eddig is :D

Hogy ON legyen a téma, az ecu-kban nem így van :D Ott maga a proci tartalmazza a futtatott sw-t, a flash csak a paramétereket :P

Megosztás:

csak kicsit visszatérve a gyújtókábel kérdésre:

Egy ismerősön keresztül kaptam egy vadi új champion gykábelt pont olyat mint amivel az elmúlt szűk egy évben közlekedtem.

Beraktam és kiderült, hogy a vadi új is világít a sötétben ahol a hf-hez ér.

Most ez természetes jelenség vagy egyszerűen akkora a feszültség, hogy átüt ezen a nem gyári minőségű szigetelésen?

Lehet nem hiába ilyen drága a gyári?

Megkérdztem opel szalonban is. ott 70eFt-ot mondtak a gyárira persze náluk is csak rendelésre menne. horror árak főleg ha összevetem az auó jelenlegi értékével. :blush:

Lehet beru lesz a vége, de arra is nagyon sok az a 57eFt :lol:

Megosztás:

SZiasztok!!

Segítséget szeretnék kérni!!!

Opel astra f 1.4 8v

motor beindítása után pár perc mulva kigyulad a check engine lámapa és folyamatosan világit.

megvanak a hibakodok meg minden csak nemtudom kivilogtatni mert nemtudom melyik az A és melyik a B láb a diagnosztikai cstalakozón amiket rövidre kell záni.

Müszerfalat cseréltem benne gondolom az nem kavart be.

Ha tud valaki segítsen fontos lenne!!!

Köszönöm!

Megosztás:

SZiasztok!!

Segítséget szeretnék kérni!!!

Opel astra f 1.4 8v

motor beindítása után pár perc mulva kigyulad a check engine lámapa és folyamatosan világit.

megvanak a hibakodok meg minden csak nemtudom kivilogtatni mert nemtudom melyik az A és melyik a B láb a diagnosztikai cstalakozón amiket rövidre kell záni.

Müszerfalat cseréltem benne gondolom az nem kavart be.

Ha tud valaki segítsen fontos lenne!!!

Köszönöm!

b008.jpg

ha ilyen csati van.... :blush:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.