Tápiószecső Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Valaki le tudná irni mi a különbség az 1.6 16v és a 1.6Si motor között. érdekes mert mind a kettő 101LE-s. tudom hogy DOHC -vezérlésü a 1.6 16V az Si meg (S)OHC, igazából ez se mond semmit nem vagyok egy nagy autosszaki... Az SI = soros 8 henger? Általánosságban a sohc utal a 8 szelepre a dohc meg a 16-ra. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Sziasztok! Valaki le tudná irni mi a különbség az 1.6 16v és a 1.6Si motor között. érdekes mert mind a kettő 101LE-s. tudom hogy DOHC -vezérlésü a 1.6 16V az Si meg (S)OHC, igazából ez se mond semmit nem vagyok egy nagy autosszaki... Az SI = soros 8 henger? Azt ugye jól tudom a G astra-kban (és a tigra A -ban) ugyanszintén ugyanez a 1.6V motor van? előre is köszi. G Astrákban és A tigrákban is megtalálhatók azon motorok nagyrésze, amik F Astrában is. :blush: Link to comment Megosztás: More sharing options...
donpepe Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 1,6 16V 16 szelepes, két vezérműtengely(dohc) vezérli, 1,6 SI 8 szelepes, egy vezérműtengely(sohc) vezérli. Teljesen más a szívósor, a hengerfej és a dugók kialakítása is. Általánosságban a sohc utal a 8 szelepre a dohc meg a 16-ra. és hogyhogy nem jön ki teljesitméynben a különbség? meg miért van hogy az SI alacsonyabb fordulaton leadja azt a teljesitményt? -->ezt innen szedtem:http://en.wikipedia.org/wiki/Opel_Astra Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 és hogyhogy nem jön ki teljesitméynben a különbség? meg miért van hogy az SI alacsonyabb fordulaton leadja azt a teljesitményt? -->ezt innen szedtem:http://en.wikipedia.org/wiki/Opel_Astra Ennek megválaszolásához messzire kellene menni. :blush: Az hogy hány szelep dolgozik csak 1 paraméter a millió közül. :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 G Astrákban és A tigrákban is megtalálhatók azon motorok nagyrésze, amik F Astrában is. :blush: ezen még gondlkoz kicsit, nemrég beszéltem erről Gabival :) G be csak akorai kiadások voltak azonosak F el de sztem nincs bennük 60lovas 1.4es :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Amíg nem mondanak kompresszió értékeket az emberek, addig miért ajánlasz motorgenerált? Biztos vagyok benne, hogy sok esetben olcsóbban és egyszerűbben meg lehet úszni a dolgot. Nekem is volt már szerencsém C20XE-hez, ami 600km-re megevett 1 liter olajat, füstölt is rendesen menet közben, mégse kellett generálozni. Elég csúnya is lenne egy minden hengeren egyenletesen 14bar felett nyomó motort megfúrni. Szelepszárszimering csere megoldotta a problémát, persze akkor már a hengerfej teljesen rendbe lett téve, mert ugye nem olyan nagy összeg az se. Az is teljesen normális, hogy hordósra kopnak a furatok, de amiatt is csak akkor fúrnék meg motort, ha már kicsi a kompressziója. Amíg az rendben van, én tuti nem nyúlnék blokkhoz. Egyébként az is teljesen normális, hogy lötyögnek valamennyire a dugattyúk a hüvelyben, mert általában nem üzemmelegen szedik szét és ellenőrzik ezeket a dolgokat. :lol: Leborulok a szakmai háttered előtt, de most itt két dologról volt szó generál kapcsán: - ha lötyögnek a dugók a hengerben (és bezony ha már érezhetően lötyögnek, az már nem a hidegen nézés eredménye) - ha csapágysort akarnak cserélni a főtengelynél Ezek egyikét sem lehet olcsó "sározzuk be, oszt jó lesz egy darabig" módon javítani, ha valaki közép- ill. hosszútávon nem akarja megszopatni magát, akkor gépmunka-generál a célravezető :D A szóba hozott X16XEL motorról pedig elég személyes tapasztalatot sikerült gyűjtenem már, hasonlóan mint neked a C20XE-kről :) Párszor már borítottuk szét a sok év alatt a két ilyen mocimat :blush: Persze én sem azt mondom, hogy egy szelepszár-szimmering probléma miatt teljes generált kell csinálni, de sajnos sejthető, hogy ezeknél a motoroknál nem csak ez a gáz... :D Ezért is javasoltam, hogy ellenőrizzék a blokk állapotát :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
donpepe Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Ennek megválaszolásához messzire kellene menni. :blush: Az hogy hány szelep dolgozik csak 1 paraméter a millió közül. :lol: ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. Ha én autó gyártó vagyok miért éri meg nekem az autóba 16szelepes motort tenni (a 8 szelepes helyett) amikor nyilvan az drágább( dupla vezérmütengely, kétszerannyi szelep) illetve ha autot veszek miért vegyek 16V-s motort? Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. Ha én autó gyártó vagyok miért éri meg nekem az autóba 16szelepes motort tenni (a 8 szelepes helyett) amikor nyilvan az drágább( dupla vezérmütengely, kétszerannyi szelep) illetve ha autot veszek miért vegyek 16V-s motort? Ezek a 16-szelepes motorok már más környezetvédelmi normák szerint készültek, mint a C-s jelű SE motorok. Valszeg ha ez nem lett volna szempont, a 16-szelepes motorok ugyanannyi lökettérfogattal erősebbek lehetnének. És ezért építik be a gyártók az SE helyett, mert a környezetvédelmi normáknak meg kell felelni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. Ha én autó gyártó vagyok miért éri meg nekem az autóba 16szelepes motort tenni (a 8 szelepes helyett) amikor nyilvan az drágább( dupla vezérmütengely, kétszerannyi szelep) illetve ha autot veszek miért vegyek 16V-s motort? próbálj ki egy Si-t meg egy 16V -t és rájössz szerintem az hogy lóerőben ugyan ott van nem jelent szinte semmit. nyomaték, nyomaték görbék, fordulatszám stb :lol: nekem egy 60lovas 1.4es van... Si-t sajna még nem volt lehetőségem vezetni, de egy 1.4es 16v- s et igen, és azt hittem, hogy legalább 1.8as, mert annyival megy jobban csak...aztán felnyitottam a mocitetőt és :blush: ilyen idősbe meg lehet inkább csak Si-t vegyél, mert ha olvasgatsz, pont most kezdenek kihullani a 16v-s gépek, és ha nem értesz hozzá nagyon sokba kerülhet a generál. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. Ha én autó gyártó vagyok miért éri meg nekem az autóba 16szelepes motort tenni (a 8 szelepes helyett) amikor nyilvan az drágább( dupla vezérmütengely, kétszerannyi szelep) illetve ha autot veszek miért vegyek 16V-s motort? A 16 szelep az újabb technológia (4 henger esetén), mivel itt jobb a töltési foka a motornak, és több lehetőség van a motor karakterisztikájának szabályzására :lol: Pl az újabb twinport motoroknál elképzelhetetlen lenne ez a jó fogyasztás, ha nem 16v-k lennének :blush: A C16SE és az X16XEL motorok között igaz hogy lóerőben nincs különbség, mert az X16XEL már a környezetvédelmi normákra gyúr rá, ezért eléggé visszafogták. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 A 16 szelep az újabb technológia (4 henger esetén), mivel itt jobb a töltési foka a motornak, és több lehetőség van a motor karakterisztikájának szabályzására :) Pl az újabb twinport motoroknál elképzelhetetlen lenne ez a jó fogyasztás, ha nem 16v-k lennének :blush: A C16SE és az X16XEL motorok között igaz hogy lóerőben nincs különbség, mert az X16XEL már a környezetvédelmi normákra gyúr rá, ezért eléggé visszafogták. Akkor nem írtam túl nagy hülyeséget :lol: De ha már szóba hoztad, a twinport motornak mi a lényege? Mi az újítás benne? Még nem láttam közelről ilyen mocit. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Akkor nem írtam túl nagy hülyeséget :lol: De ha már szóba hoztad, a twinport motornak mi a lényege? Mi az újítás benne? Még nem láttam közelről ilyen mocit. Van benne pár újítás, de az egyik legfontosabb, hogy van a twinport szelep a szívósorban, ami hengerenként egy szívószelep-csatorna zárásáért felel :blush: Ezzel lehet szabályozni a motor töltési fokát, lényegesen kevesebb fogyasztást lehet elérni velük, mint pl az X16XEL, Z16XE motorokkal :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 én meg akkor nagy hüleséget írtam? de sztem egy c16se gyengébben muzsikál egy 16v nél. hm? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 én meg akkor nagy hüleséget írtam? de sztem egy c16se gyengébben muzsikál egy 16v nél. hm? Halvány különbség lehet csak, főleg mert a C16SE motoros astrák könnyebbek :blush: Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 ok akkor máshogy teszem fel a kérdést. Ha én autó gyártó vagyok miért éri meg nekem az autóba 16szelepes motort tenni (a 8 szelepes helyett) amikor nyilvan az drágább( dupla vezérmütengely, kétszerannyi szelep) illetve ha autot veszek miért vegyek 16V-s motort? Nekem úgy rémlik, hogy azért szaporodtak meg a szelepek, mert azzal gyorsabb töltést és kiürülést értek el a hengerben és valami miatt ezek hatékonyabban hasznositják a keveréket, gazdaságosabbak..(a szakszerűtlenség illetve pontatlanság a tudatlanságom miatt van, ne kötekedjetek :blush: !) Az előállitási illetve fejlesztési költségeket beleszámolják az autó eladási árába, nem kell miattuk aggódni, nem azért csődölnek most be sorban(üzleti terv)! :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Halvány különbség lehet csak, főleg mert a C16SE motoros astrák könnyebbek :blush: uhhh akkor már van fogalmam arról, hogy a 1.4se mivel lehet jobb... az enyémtől Link to comment Megosztás: More sharing options...
donpepe Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Ok. köszi mindenkinek: Azt hiszem mindenre kérdést kaptam, nincs több kérdésem. :blush: bocsi a hülye kérdésekért:) mindig tanul az ember valamit itt... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Nekem úgy rémlik, hogy azért szaporodtak meg a szelepek, mert azzal gyorsabb töltést és kiürülést értek el a hengerben és valami miatt ezek hatékonyabban hasznositják a keveréket, gazdaságosabbak..(a szakszerűtlenség illetve pontatlanság a tudatlanságom miatt van, ne kötekedjetek :blush: !) Az előállitási illetve fejlesztési költségeket beleszámolják az autó eladási árába, nem kell miattuk aggódni, nem azért csődölnek most be sorban(üzleti terv)! :lol: gyorsabban vagy lassabban... inkább úgy mondanám, hogy jobb a feltöltésük. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Ok. köszi mindenkinek: Azt hiszem mindenre kérdést kaptam, nincs több kérdésem. :blush: bocsi a hülye kérdésekért:) mindig tanul az ember valamit itt... pontosan ezért van ez a fórum :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
donpepe Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 próbálj ki egy Si-t meg egy 16V -t és rájössz szerintem az hogy lóerőben ugyan ott van nem jelent szinte semmit. nyomaték, nyomaték görbék, fordulatszám stb :) nekem egy 60lovas 1.4es van... Si-t sajna még nem volt lehetőségem vezetni, de egy 1.4es 16v- s et igen, és azt hittem, hogy legalább 1.8as, mert annyival megy jobban csak...aztán felnyitottam a mocitetőt és :blush: ilyen idősbe meg lehet inkább csak Si-t vegyél, mert ha olvasgatsz, pont most kezdenek kihullani a 16v-s gépek, és ha nem értesz hozzá nagyon sokba kerülhet a generál. ha fehérváron jársz feltétlenül szólj, mehetsz egy kört az én 1.4si-mmel (természetesen ésszel, én az anyósülésen, mert hogy a lóerők el ne ragadjanak :lol: ) Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 ha fehérváron jársz feltétlenül szólj, mehetsz egy kört az én 1.4si-mmel (természetesen ésszel, én az anyósülésen, mert hogy a lóerők el ne ragadjanak :lol: ) Miért nem kell már a kocsi? :blush: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Demó Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Konkrét páldának ott van az egyik LET calibra, amit csináltunk. Kb.10e km-el azelőtt csináltak egy full generált rajta. Az más dolog, hogy egyes szerelők bal######sága miatt nekünk megint mélyen bele kellett nyúlni, de az itt most nem fontos. Amikor levettem a hengerfejet, nekem is feltűnt, hogy elég nagy a dugók holtjátéka. Nem mértem meg pontosan, de kb. 1 mm-re(!!!) saccolom. És ezt egy 10e km-es blokkban! Biztonság kedvéért felhívtam tőlem okosabb embereket és mind azt mondta, hogy ez abszolút nem gáz, mert a hőtágulás miatt van, meg egyébként is kovácsolt dugók vannak a C20LET ben. Na meg milyen lenne már egy 10e km-es blokkot ismét megfúrni! :blush: Szívóknál ez a hézag kisebb, de ott is szokott lenni. A főtengellyel kapcsolatban azért annyival kiegészíteném a dolgot, hogy mindenképp ki kell mérni alaposan mindent, mielőtt akármit is köszörültetnénk! Már csak azért is, mert ha valamit megköszörülnek, már soha nem lesz olyan tartós, mint a gyári és amíg belefér a gyári, vagy valamelyik pár százados javítóméretbe, addig nem bántanám a főtengelyt se. Jó dolgokat kár elrontani. Csak azért írtam, mert volt aki már nekiállt volna egy generáloztatásnak, mert Te mondtad neki. Holott annyit tudtál, hogy eszi az olajat a kocsi és hogy füstöl. De rá se kérdeztél kompresszióra, vagy akármi ilyesmi, egyből rávágtad, hogy generál. Azért próbáljunk már ne felesleges költségekbe verni az itt fórumozó embereket, hanem legjobb tudásunk szerint segíteni a problémáik költséghatékony megoldásában. Elvégre válság van! :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 Miért nem kell már a kocsi? :blush: pont ezért mondja, hogy az anyósülésen ülhetek majd, de asszem ezt akkor kihagyom :lol: van vkinek egyébként itt c16nzje? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 A főtengellyel kapcsolatban azért annyival kiegészíteném a dolgot, hogy mindenképp ki kell mérni alaposan mindent, mielőtt akármit is köszörültetnénk! Már csak azért is, mert ha valamit megköszörülnek, már soha nem lesz olyan tartós, mint a gyári és amíg belefér a gyári, vagy valamelyik pár százados javítóméretbe, addig nem bántanám a főtengelyt se. Jó dolgokat kár elrontani. ezt nem értem... köszörülni is csak a javítókon belül szoktak... vagy javító méretű csapágyat neki és annyi? ilyenről már hallottam egyébként, csak kicsit :blush: szerintem... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Demó Elküldve Február23, 2009 Megoszt Elküldve Február23, 2009 ezt nem értem... köszörülni is csak a javítókon belül szoktak... vagy javító méretű csapágyat neki és annyi? ilyenről már hallottam egyébként, csak kicsit :blush: szerintem... Épp előző héten néztünk bele egy garantáltan már 300e km-t lefutott 2,5 24V BMW motorba. Olyan szinten jó állapotban volt az összes hajtókar és főtengelycsapágy, hogy ki se cseréltük őket, pedig már oda volt készítve a csapágysor. Tehát ha 300e-nél még minden olyan, mint egy új motornál, akkor kíváncsi lennék mennyi van egy csapágyas motorban. Egyébként azért is mondtam, hogy alaposan ki kell mérni a főtengelyt, nem csak úgy belepakolni a csapágyakat. :lol: Nagyon sokan vannak, akik alapméretes főtengelyt keresnek csere esetén, csak ne kelljen köszörültet betenniük. Lehet nem, véletlenül. :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts