Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Odanézz, városbéli! :)

Enyimben is zörögnek már, mióta megvettem. De még bírják. (koppkoppkopp). Mondjuk azt marhára élvezem, hogy ha tökhidegen odalépek neki egyesben meg kettesben, akkor egy V6 2.5 TDi motorhang hallatszik az utastérben. :)

De nyugi, nem kínzom, Hidegen szigurúan 1500-2000-ig pörget, aztán váltás. :)

Enyémbe meg mindenki gázolajat akar rakni :rolleyes:

Megosztás:

Hello!

Csak a tisztánlátás végett okosítottam magam a neten, kerestem képeket. Leírom hogyan képzelem el a dolgokat, kérlek javítsatok ki, ha nem így van.

A motor felől haladva, a fütengelyre fel van csavarozva a lendkerék, ami a kerültén fogazott, az önindító ezen hajtja meg a főtengelyt. A lendkerékre van felcsavarozva a nyomólap (azt hiszem ez a becsületes neve), ennek a közepe lyukas, és sugárirányban kifelé szélesedő fém "nyelvek" futnak. A lendkerék és a nyomólap között van a kuplung-tárcsa, súrlódó betét. Ennek a közepén bordás tengelynek kiképzett lyuk van. Ez így egy az egyben rögzítve van a főtengelyre.

A váltóból kilógó bordás tengely lenne a nyeles tengely ami egyszerűen belecsúszik a kuplung tárcsába. Ezen a tengelyen a tárcsa csúszkál, mikor a nyomólap hozzászorítja azt a lendkerékhez, illetve a kuplung pedál benyomásakor, megszűnik a nyomó erő és elválik a tárcsa a lendkeréktől. A kinyomócsapágy pontos működésére még nem jöttem rá a robantott rajzok alapján, de nem sokat találtam eddig sajnos.

Talán a nyomólapon levő középre mutató nyelveket nyomja meg tengelyirányban, miközben a nyomólap forog, és a váltó felől álló rész a motor irányába nyomódik, amikor benyomjuk a kuplung pedált.

Ha szimplán lehúzzuk a motort a váltóról, a nyomólap rögzíti a súrlódó tárcsát a lendkerékhez, miközben a bordás tengely kicsúszik belőle.

Összeszerelésnél bele kell játszani a bordás tengelyt a tárcsa furatába és kész?

Megosztás:

Odanézz, városbéli! :)

Enyimben is zörögnek már, mióta megvettem. De még bírják. (koppkoppkopp). Mondjuk azt marhára élvezem, hogy ha tökhidegen odalépek neki egyesben meg kettesben, akkor egy V6 2.5 TDi motorhang hallatszik az utastérben. :D

De nyugi, nem kínzom, Hidegen szigurúan 1500-2000-ig pörget, aztán váltás. :)

Ez a "koppkoppkopp" te voltál az asztallapon, vagy a hidrotőkék hangját linkelted be? :rolleyes: :)

Megosztás:

Ez a "koppkoppkopp" te voltál az asztallapon, vagy a hidrotőkék hangját linkelted be? :) :)

Sajnos a lakásba nem fér be a kocsi, így nem tudok azzal közlekedni itthon, pedig milyen jó lenne :rolleyes:

De ha nagyon kell, egyszer felveszem telóval a motor hangját, indításkor, tökhidegben, aztán majd egyik admin addolja, mint szmálji :koppkoppkopp: névvel és leadja a hangot :)

Megosztás:

takarp:

én ugy olvastam, hogy sztem pntosan igy

a kinyomócsapágy pedig ..pont jol irtad le :rolleyes:

gratula :)

mikor megnyomoda pedált az a bowdennel össze van kötve egy karral, minek a végében csücsül a kinyomócsapágy. pedált lenyomva ezt a csapágyat nyomod neki, a nyeles tengely mentén előre elmozdulva, azoknak a nyelveknek amit irtál( hasított tárcsás rugó) és a közepét benyomva a széle mind eltávolodika nyomlaptol, és így oldódik a tárcsát összenyomó erő, amit a nyomlap, és a lendkerék összenyomódása okoz.

Megosztás:

ja igen

hidrotőkékre visszatérve, egyszer átmosom olyan adalékkal majd, hátha attol elmulik, több bíztató tanácsot tapasztalatt is hallottam már, és ez egyenlőre a legolcsóbb.

olajcserénél átmosom, megkapja az uj olajat, és reménykedem hogy jó lesz, ha nem akkor marad iy mert egyenlőre még tök hideg mocinál is elhalgat félperc mulva, és egy telet kifutott ugy, multéven is... nemigen lesz baja ennyitől, hameg romlik az állapot, szte megoldható a cseréje.

Megosztás:

Tényleg. Ma reggel szegény iciripiciri kocsikácskám alig akart beröffenni. Szombat délután leparkolás, ma hajnalig egy mm-t sem moccant. Vagy 5-6 mp-ig csak köszörűlt, mire elkapta, utána meg erős zörgő hang a motortérből. Valamilyen probléma előjele lehet?

Lecserélted már belőle azt a 15W-s olajat? Mert ebben a hidegben az pont elég neki a csörgéshez...

Megosztás:

Hello!

Ma kibeleztem szegény járművemet. Durva, most már a motorházban is utazhatna valaki. :rolleyes:

Valamit furcsállok: a nagyjavított blokkon nem látszik a motorszám. A mostanin a 4. hengernél tisztán olvasható, de az újon tükor sima, síkra köszörülhették és annyit leszedtek, h eltünt a szám is? Hogy van ez? Mi lesz műszakin? Vagy ha, határátlépésnél megnézik?

Megosztás:

Hello!

Ma kibeleztem szegény járművemet. Durva, most már a motorházban is utazhatna valaki. :rolleyes:

Valamit furcsállok: a nagyjavított blokkon nem látszik a motorszám. A mostanin a 4. hengernél tisztán olvasható, de az újon tükor sima, síkra köszörülhették és annyit leszedtek, h eltünt a szám is? Hogy van ez? Mi lesz műszakin? Vagy ha, határátlépésnél megnézik?

Papír volt róla mikor vetted? Hivatalos adásvételi volt?

Megosztás:

Persze hogy volt, minden meg van. Csak azt nem tudom igazolni, ez konkrétan az a motor.

Én ezért írtam olyan szerződést, amin a motorszám is szerepel. :rolleyes: Bár, ha azzal a mocival írtál szerződést, ami most van és nem látható a motorszám, valamint motorszám is bent van a szerződésben, akkor az tényleg szopóka...

Megosztás:

Nekem sem ott van a motorszám, ahol a magyar gyártásúaknál. Műszakin majdnem elhajtottak, hogy nem látszik a szám. És hol van az enyémen? A motorblokk függőleges peremén, ahol a váltóval össze van fogatva.

Megosztás:

Nekem sem ott van a motorszám, ahol a magyar gyártásúaknál. Műszakin majdnem elhajtottak, hogy nem látszik a szám. És hol van az enyémen? A motorblokk függőleges peremén, ahol a váltóval össze van fogatva.

Csakhogy az NZ-n a felső síkon van a szám a 4. hengernél.

Takarp!

Nem tudom van-e még AF-es szám. Leget, hogy azt fogsz kapni rá. Az is lehet, hogy csak motorkódod lesz. :rolleyes:

Megosztás:

Csakhogy az NZ-n a felső síkon van a szám a 4. hengernél.

Takarp!

Nem tudom van-e még AF-es szám. Leget, hogy azt fogsz kapni rá. Az is lehet, hogy csak motorkódod lesz. :rolleyes:

Lehet, tényleg az oldalán van, mert mikor vettem akkor is nagyon nehezen találtuk meg, már nem emlékszem, de délután jobban megnézem.

Hol kell intézni, ha tényleg eltűnt a motorszám? Közlekedés felügyelet? Gondolom új forgalmi stb. sújos ezresek...

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.