Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Az lenne a kérdésem, hogy nektek hogyan melegszik mostanában a hideg időben a motor? Alig 1 éve cseréltem a termosztátot, és napok óta azt látom reggelente, hogy kb. 10 km haladás után áll csak be a mutató az eddig megszokott 90 és 100 fok között félúton lévő vonalra. A kék sávból pár km után kijön, de aztán a 90 környékén álldogál egy darabig. Lehet, hogy ez a termo nem bírt ki egy évet se? Vagy esetleg a hőfokjeladó lenne elöregedve? Kézzel néztem, alapjáraton a 90-es vonal környékén még nem melegszik a felső cső, meg a hűtő. 92 fokos a termóm, 1.4 16 V a motor.Igaz, nem gyári termó lett legutóbb betéve, hanem Vernet, de azt hallottam, hogy az nem olyan rossz. Lehet, hogy valóban nem bírt ki egy évet se?

hát ha rossz lenne a termo akkor szerintem visszhülne a motorod akár a kék vonalig is menetközben....

Sőt, az a bizonyos felső cső is egyből melegedne. Nekem is másképp mutat ilyen időben mint a nyári kánikulában. Nyáron elhagyja azt a 90 és 100 közti("95-ös") vonalat, 100-on van a mutató amikor kapcsol a ventilátor, télen meg attól a 95-östől nem is megy feljebb. Szerintem azzal a 90 fokkal semmi baja nem lesz a motornak és tényleg lehetséges hogy nem 100%-osan pontosan mutatnak ezek a műszerek, nem egyeznek minden egyes autóban. :lol:

Megosztás:

Köszi a válaszokat. Ezek szerint még nem kell termót cserélnem, ha másnak is másképp mutat ilyenkor. Amúgy valahol olvastam, hogy a 92 fokot termónál a 92 fok azt jelenti, hogy ott van teljesen nyitva, de már pár fokkal alatta elkezd nyitni. Ezt jól értettem? Ha így van, akkor valóban teljesen normális is lehet, hogy a nagy hidegben 90-95 között álldogál a mutató. :lol:

Megosztás:

Nekem már 1.6bárnál sok minden bánta :lol:

Alapjárat 1.6 fordulaton 4.5 szabályzott vissza 3bárra.

Most 3.5 alapon és5.5 6bár fordulaton.

0.5bár igen csak karcsú.

Én ezt máshol, általánosságban olvastam, nem Astrára. De ha 1,6bar-nál már gáz volt, akkor adódik a kérdés, hogy hol jelez?

Megosztás:

Én ezt máshol, általánosságban olvastam, nem Astrára. De ha 1,6bar-nál már gáz volt, akkor adódik a kérdés, hogy hol jelez?

Én többek között ezért is szeretnék egy olajnyomás mérőt az autóba... Nivan meg tudták csinálni az elvtársak.. az új modern csilivili autócsodák egy részén meg még vízhőfokmérő sincs... :lol:

1

2

Mi kell még ezekhez, hogy MUKODJON? Elég elágaztatni a vezetéket, ami jön a gombáról?

Megosztás:

Alapjáraton a 16v opel motorokban 1,5bar olajnyomásnak kell lennie, üzemmelegen.

Emelt fordulaton is 3-4bar között kell maradnia. 8v motorok sem térnek el ettől sokban.

Ha túl sok van, az már nem jó, 6-7bar-nál már kitámasztanak a hidrotőkék is, ami nem

használ a motornak.

Jah, és a gyári gomba 1baros

Megosztás:

Mi kell még ezekhez, hogy MUKODJON? Elég elágaztatni a vezetéket, ami jön a gombáról?

Nem. Adnak hozzá egy másik gombát, ki kell venni a gyárit, azt meg a helyére. De általában

nem stimmel a menet, így kell adapter is hozzá. Amúgy meg csak +12V meg test kell neki, és

a jelvezeték az új szondáról. Azon a szondán rajta van a kapcsolójel is külön, amire a gyári

vezetéket vissza lehet kötni, hogy működjön az olajnyomásjelző lámpa.

Megosztás:

Nem. Adnak hozzá egy másik gombát, ki kell venni a gyárit, azt meg a helyére. De általában

nem stimmel a menet, így kell adapter is hozzá. Amúgy meg csak +12V meg test kell neki, és

a jelvezeték az új szondáról. Azon a szondán rajta van a kapcsolójel is külön, amire a gyári

vezetéket vissza lehet kötni, hogy működjön az olajnyomásjelző lámpa.

Értem, köszönöm, fullriszpekt GÁBOR MESTER! :lol: ( kosárkában benne vagyok már újra? :lol: )

Megosztás:

Kell hozzá egy külön adó is.

Nekem anno ladán volt. Két adó volt benne, egy a lámpához egy a mérőhöz. Az adók egy helyre voltak a motoron felfogatva, egy elágazással.

Megosztás:

Kell hozzá egy külön adó is.

Nekem anno ladán volt. Két adó volt benne, egy a lámpához egy a mérőhöz. Az adók egy helyre voltak a motoron felfogatva, egy elágazással.

És úgy, ahogy Gabi mondja, nem jó? Adnak hozzá új szondát, amire rá lehet kötni a lámpát is + alapértelmezetten a mérőt... :lol:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.