Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Na igen, így már értjük egymást. Csak azért kérdeztem mert -akár szégyen akár nem- hülye vagyok hozzá, életemben nem láttam még szerteszét bontva ennek a hengerfejét, még robbantott rajzon sem. Szóval azt mondod úgy néz az ki, hogy ami látszik levéve a fedelet az afféle "ikerszelep"? Hadd tudjak már valamit róla...

Sajna a te dízeledhez nem értek. De amit fentebb leírtam az akkor is áll. A leírásodból következtetve, 4 szelepet a vezérműtengelyen levő bütykök közvetlenül nyomnak, 4 szelepet pedig himbán keresztül.

Remélem, hogy a tipust ismerők majd írnak bővebbet is neked. :rolleyes:

Megosztás:

Egyszer 6 darabra tört a 2-es henger himbája, akkor szétszedtük -csak deknibontásig és alágyűrkésztük kis szenvedés árán az újat anélkül, hogy kivettük volna a vezérműtengelyt, ezért nem tudom hogy hogyan néz ki szét/lebombázva. Na most a himba a közepénél fogva a tengely alatt fekszik és egyik vége a hidrotőkét, a másik a szelep tetejét nyomja de semmi egyebet és a tengely se nyom mást. Az iménti kis "animációt" gondold el csak 1 vezérműtengellyel és alatta feleannyi (legalábbis látható) szeleppel. Sémikusan gondold el: húzol egy vízszintes vonalat (himba) középen a tetejére egy kört (vezérműtengely) és a vonal két végén alatta egyik oldalon a hidrotőke, a másikon a szelepszár. Mikor megláttam (összehasonlítva egy pócwágen golf hengerfejével) azt gondoltam, hogy érdekes egy technika, nem beszélve arról hogy a kipuff részét a motornak hogyan oldották meg. Hülyén hangzik de én olyanra tippelek mintha egy kétütemű motor kipuffrésze lenne. Na ezért állok ilyen értetlenül a dolgok előtt. Tetszik vágni mér' hülye ez a kölök?

Megosztás:

Egyszer 6 darabra tört a 2-es henger himbája, akkor szétszedtük -csak deknibontásig és alágyűrkésztük kis szenvedés árán az újat anélkül, hogy kivettük volna a vezérműtengelyt, ezért nem tudom hogy hogyan néz ki szét/lebombázva. Na most a himba a közepénél fogva a tengely alatt fekszik és egyik vége a hidrotőkét, a másik a szelep tetejét nyomja de semmi egyebet és a tengely se nyom mást. Az iménti kis "animációt" gondold el csak 1 vezérműtengellyel és alatta feleannyi (legalábbis látható) szeleppel. Sémikusan gondold el: húzol egy vízszintes vonalat (himba) középen a tetejére egy kört (vezérműtengely) és a vonal két végén alatta egyik oldalon a hidrotőke, a másikon a szelepszár. Mikor megláttam (összehasonlítva egy pócwágen golf hengerfejével) azt gondoltam, hogy érdekes egy technika, nem beszélve arról hogy a kipuff részét a motornak hogyan oldották meg. Hülyén hangzik de én olyanra tippelek mintha egy kétütemű motor kipuffrésze lenne. Na ezért állok ilyen értetlenül a dolgok előtt. Tetszik vágni mér' hülye ez a kölök?

Aki látott ilyet már, válaszoljon légyszi!

Bár ahogy elnézem a dolgot, amit te láttál, az nem a vezérműtengely, hanem a himbatengely, amit te vezérműtengelynek hiszel. A vezérműtengely a hidrotőke alatt kellene, hogy legyen.

Megosztás:

Bár ahogy elnézem a dolgot, amit te láttál, az nem a vezérműtengely, hanem a himbatengely, amit te vezérműtengelynek hiszel. A vezérműtengely a hidrotőke alatt kellene, hogy legyen.

Akkor alulvezérelt lenne ez a csúcstechnika? Minek akkor bele a vezérműszíj? Ez még érdekesebb mint az én elméletem.

Ha valaki tudna betenni ide egy robbantott rajzot erről a mociról (X17DTL "97 novemberi) annak én örülnék a legjobban...

Megosztás:

Akkor alulvezérelt lenne ez a csúcstechnika? Minek akkor bele a vezérműszíj? Ez még érdekesebb mint az én elméletem.

Ha valaki tudna betenni ide egy robbantott rajzot erről a mociról (X17DTL "97 novemberi) annak én örülnék a legjobban...

Ugyanaz a felépítése, mint a C20NE-nek, csak 1,7-es, és a hf dizel, és megvan fejelve egy turboval.

Megosztás:

Ugyanaz a felépítése, mint a C20NE-nek, csak 1,7-es, és a hf dizel, és megvan fejelve egy turboval.

Köszi, sokat segítettél de azt meg még úgyse tudom hogyan néz ki, nem vagyok autószerelő, max néha javítgató.

Esetleg valami link ahol található robbantott rajz róla?

Megosztás:

Köszi, sokat segítettél de azt meg még úgyse tudom hogyan néz ki, nem vagyok autószerelő, max néha javítgató.

Esetleg valami link ahol található robbantott rajz róla?

Nakérm.

Bár van ennek egy külön topik, de a jelenség a következő.

Adott a vez tengely ami a hengerfej közepén hosszában van. Rajta hengerenként két bütyökkel, ali a szelepnyitásért felelős.

Azt jól láttad, hogy a himba közepét nyomja, és annak egyik végén a hidrotőke, a másikon a szelep van. Ami megzavarhatott hogy ezek váltogatják a helyüket, a motor elülső oldalán a (talán szívó), a hátsó oldalán a kipufogó szelepek sorakoznak. A négyütemü motoroknak minimum két szelep kell hengerenként, és az azt jelenti, hogy a dizel is 4 ütemü.

Megosztás:

Nakérm.

Bár van ennek egy külön topik, de a jelenség a következő.

Adott a vez tengely ami a hengerfej közepén hosszában van. Rajta hengerenként két bütyökkel, ali a szelepnyitásért felelős.

Azt jól láttad, hogy a himba közepét nyomja, és annak egyik végén a hidrotőke, a másikon a szelep van. Ami megzavarhatott hogy ezek váltogatják a helyüket, a motor elülső oldalán a (talán szívó), a hátsó oldalán a kipufogó szelepek sorakoznak. A négyütemü motoroknak minimum két szelep kell hengerenként, és az azt jelenti, hogy a dizel is 4 ütemü.

Aha, vágom...

Azt észre vettem, hogy a középponttól hol az egyik-hol a másik oldalát nyomja a himbának de csak az egyik oldalon láttam szelepszárat. Na majd unalmamban leszedem a deknit és jobban szemügyre veszem azt az egész kacatot...

Megosztás:

Nem akarom elkiabálni, de már 2 napja nem állt le a motor lassítás-visszaváltás esetén kuplungoláskor :rolleyes: . A pillangószelepnél van egy csavar, amivel a szelep végállását lehetne állítani, ha nem lenne lefalazva a csavar fejénél az üreg. Szóval ide tettem egy kb. 1-1.5mm vastag öntapadós gumilapot, hogy ne tudjon teljesen végállásba állni a szelep és vele a potméter, és így egyenlőre jónak tűnik. Szóval lehet hogy már a poti ment szét. De az is lehet hogy nem ;) . Majd kiderül...

Megosztás:

Sziasztok!

Mi a különbség az Astra 1.6SI és 1.6SE hengerfeje és befecskendező berendezése között? Mindegyikre kb. 100LE-t írnak. Eddig itt mindenki SE hengerfejet mondott ami kompatibilis a sima c16nz-re az SI az teljesen más?

Köszi!

Az SI az autó nevében szerepel, aminek a motorkódja végződik SE-re. :lol: :lol:

Megosztás:

Jaaaaa! Mindig tanul az ember :lol: És szerinted érdemes ilyenbe belevágni, vagy költséges és nem lesz olyan megbízható utána az autó?(végülis nem gyári lesz már utána a motor)

Ha jól összerakják bírni fogja.

Csak legyen aki megcsinálja rendesen.

Azt meg neked kell tudni, hogy megéri-e az a + 25 ló azt a kb 80 ezer pízt. :lol:

Megosztás:

Hát én úgy vettem ki eddig a hozzászólásokból, hogy hengerfejestül egy az egyben kompatibilis a cucc, kábelezésnél nem tudom mennyire kell gányolni, mert ha ez az egész ilyen vezeték szétvagdosásával jár, meg a motor más részein is át kell alakítani akkor már most nem tetszik a dolog. 80 ezer abban benne van a kb munkadíj is?

Csak legyen aki megcsinálja rendesen.

Azt meg neked kell tudni, hogy megéri-e az a + 25 ló azt a kb 80 ezer pízt. :lol:

Megosztás:

Hát én úgy vettem ki eddig a hozzászólásokból, hogy hengerfejestül egy az egyben kompatibilis a cucc, kábelezésnél nem tudom mennyire kell gányolni, mert ha ez az egész ilyen vezeték szétvagdosásával jár, meg a motor más részein is át kell alakítani akkor már most nem tetszik a dolog. 80 ezer abban benne van a kb munkadíj is?

Nem igazán tudom, hogy mennyi vezetéket kell vagdosni, mert én még nem csináltam, de lehet, hogy semmit.

A 80 e sztem csak az anyag + a hf rendbetétele (szelepcsiszolás, síkolás, szimmeringek cseréje, olajjáratok tisztítása, stb..)

Megosztás:

kábelezésnél nem tudom mennyire kell gányolni, mert ha ez az egész ilyen vezeték szétvagdosásával jár, meg a motor más részein is át kell alakítani akkor már most nem tetszik a dolog. 80 ezer abban benne van a kb munkadíj is?

Nem kell gányolni. Az egészet ki kell cserélni.

Megosztás:

Nekem 2hete elkezdett kopogni a mocim, ma ránéztem a csapágyakra és sírvafakadtam.

De az olajszívócsonk végén a szűrőn szerintem nem sok olajt tudott szegény felszívni, merő sziloplaszt és egyéb dolgok voltak, még a tömítésen lévő fémgyűrű is onnan köszönt nekem.

Szombaton bontom szegényt, viszem köszörültetni.

Megosztás:

Nem igazán tudom, hogy mennyi vezetéket kell vagdosni, mert én még nem csináltam, de lehet, hogy semmit.

A 80 e sztem csak az anyag + a hf rendbetétele (szelepcsiszolás, síkolás, szimmeringek cseréje, olajjáratok tisztítása, stb..)

Nem kell semmilyen vezetéket vagdosni, csak ki kell cserélni a két kábelt.

Amit cserélni kell (ha esetleg nem tudnád)

AC pumpa (3bar-os!)

generátor

computer

hengerfej+szelepfedél

gyújtótrafó (ez nem fontos nekem most az NZ-é van fent)

kábelkorbács ( a computer-ét)

és egy müanyag vízcsövet

nekem amit cserélni kellett még és szerintem ajánlott!

vízpumpa

feszítőgörgő

termosztát

Ha esetleg van kérdésed szívesen válaszolok.

Egy kis kedvicsináló :lol:

DSCI0219_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.