Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Nagyjából 1,5 éve használom az 1.4-es 60 lovas F Classic Astrában a 98-es oktánszám-kódolót (a gyári 91/95 a mostani 95/98), és érzésem szerint alacsony fordulatról jobban elindul mint előtte, ill. a fogyasztás is 1-2 decivel kisebb, bár lehet, hogy azért mert tovább finomodott a stílusom.

Lenne egy kérdésem, valóban tudja kezelni ez az ősmotor a 98-as benzint és arra állítja a gyújtás?

Mi a helyzet akkor, ha 95-öst tankolok és nem pattintom át a 95-be a kódolót?

Előre is köszi!

Megosztás:

Nagyjából 1,5 éve használom az 1.4-es 60 lovas F Classic Astrában a 98-es oktánszám-kódolót (a gyári 91/95 a mostani 95/98), és érzésem szerint alacsony fordulatról jobban elindul mint előtte, ill. a fogyasztás is 1-2 decivel kisebb, bár lehet, hogy azért mert tovább finomodott a stílusom.

Lenne egy kérdésem, valóban tudja kezelni ez az ősmotor a 98-as benzint és arra állítja a gyújtás?

Mi a helyzet akkor, ha 95-öst tankolok és nem pattintom át a 95-be a kódolót?

Úgy érted a gyári 91/95-ös dugasz helyére szereztél egy 98/95-öst? Lehet hogy én vagyok nagy tévedésben, de szerintem az csak egy áramkört zár vagy egyik vagy másik irányban. :)

Ha nem jó helyen van a dugó extrém esetben becsöröghet a motor. Jellemzően alacsony fordulat nagy terhelés mellett. De szerintem nem kell tőle nagyon félni, nagyobb a tűréshatár.

Megosztás:

Úgy érted a gyári 91/95-ös dugasz helyére szereztél egy 98/95-öst? Lehet hogy én vagyok nagy tévedésben, de szerintem az csak egy áramkört zár vagy egyik vagy másik irányban. :)

Ha nem jó helyen van a dugó extrém esetben becsöröghet a motor. Jellemzően alacsony fordulat nagy terhelés mellett. De szerintem nem kell tőle nagyon félni, nagyobb a tűréshatár.

A dugóban van egy ellenállás, egyik állásban 220Ohm, másikban végtelen. A 95/98-as dugó, ha jól tudom 220/470Ohmos a két állásban. Kérdés, hogy a C14NZ tud-e kezdeni vmit a 470Ohmos értékkel? De sztem tud, mert valahol olvastam, hogy lehetett utólag kérni hozzájuk 98-as oktándugót.

Megosztás:

Kérdés, hogy a C14NZ tud-e kezdeni vmit a 470Ohmos értékkel? De sztem tud, mert valahol olvastam, hogy lehetett utólag kérni hozzájuk 98-as oktándugót.

A kezelési kézikönyvben szerepel (96. oldal), hogy a C14SE és C16SE motoroknál egy különleges kódoló csatlakozó használatával lehetőség van a harmadik oktánszámfokozat választására. Nem erre gondolsz?

Megosztás:

A kezelési kézikönyvben szerepel (96. oldal), hogy a C14SE és C16SE motoroknál egy különleges kódoló csatlakozó használatával lehetőség van a harmadik oktánszámfokozat választására. Nem erre gondolsz?

De, lehet. De azoknál a 91-hez lehetett ilyet kapni, mert azok alapból 95/98-asok.

Megosztás:

Szóval szerintetek felismeri a kis kehes a jobb benzint, vagy csak magam hülyítem ezzel a "tuninggal"?

Mint mondtam, amikor átpantintottam a 98-ra (már jó előtte is min 98-ast tankoltam :) ), érezhető volt, hogy elindulásnál nem olyan vérszegény, mint általában.

Valamint, ha 95-ös kódolóval járok és arra tankolok mondjuk Carerra 100-at vagy Evo Neo-t (Shell Racinget direkt nem írok, mert azok még horribilisabb összeget kérnek a prémium minőségért), akkor az annyit ér, mint halottnak a csók. Úgysem tud vele mit kezdeni, és szerintem, ha vki azt állítja, hogy jobban megy, akkor az azért lehet, mert pszihológiailag úgy hat rá a prémium benzin, hogy most egy két miliméterrel (vagy centivel) kövérebbet nyom a gázpedálon, vagy már olyan koszos volt a motor, hogy érezhetően jobban megy, bár ez utóbbi elég gáz helyzet...

Amúgy Miskolcon a Jet-nél szoktam 98-ast tankolni, még mindig kb.297Ft egy liter, máshol az 5-ös annyi...

Megosztás:

Amúgy Miskolcon a Jet-nél szoktam 98-ast tankolni, még mindig kb.297Ft egy liter, máshol az 5-ös annyi...

Még van 98 -as?? :) Nálunk már rég nincs.... Nekem a tapasztalatom a 95-98 között annyi hogy a 98 as-ból kevesebbet evett az autó nemhiszem hogy anyival jobb a magasabb oktánszám legalább is 95-98 között talán tökéletesebb az égés a 98 esetében.

Megosztás:

Még van 98 -as?? :) Nálunk már rég nincs.... Nekem a tapasztalatom a 95-98 között annyi hogy a 98 as-ból kevesebbet evett az autó nemhiszem hogy anyival jobb a magasabb oktánszám legalább is 95-98 között talán tökéletesebb az égés a 98 esetében.

A Mediterrán Régióban is lehet kapni 98-as oktánszámú benzint. A 91-es oktánszámú üzemanyag után a MOL a 98-ast is kivonta a forgalomból tavaly május elsejétől. A nagyobb kúthálózatoknál valóban nem lehet kapni (pl. MOL, Shell, OMV, akik ehelyett a saját prémiumbenzinjüket árulják Tempo 99 Evo, Shell V-Power Racing és OMV Super 100 néven), de kisebb hálózatoknál (pl. Agip, Jet, Esso) még mindig forgalmazzák, tekintve, hogy számos autóba ez az oktánszám az előírt.

Megosztás:

A Mediterrán Régióban is lehet kapni 98-as oktánszámú benzint. A 91-es oktánszámú üzemanyag után a MOL a 98-ast is kivonta a forgalomból tavaly május elsejétől. A nagyobb kúthálózatoknál valóban nem lehet kapni (pl. MOL, Shell, OMV, akik ehelyett a saját prémiumbenzinjüket árulják Tempo 99 Evo, Shell V-Power Racing és OMV Super 100 néven), de kisebb hálózatoknál (pl. Agip, Jet, Esso) még mindig forgalmazzák, tekintve, hogy számos autóba ez az oktánszám az előírt.

Előírt előírt...és valójában milyen oktánszámú lehet? :)

Megosztás:

Nálunk az érdi Jetnél és Bp. Hunyadi János úti Jetnél 285,9 Ft/l a 95-ös. Ez sajnos 11 Ft / liter a "hátrányos helyzetű Borsodi régió" hátrányára! Ez a mocskosság! Éljen a szabad verseny! :D :)

Megosztás:

Nálunk az érdi Jetnél és Bp. Hunyadi János úti Jetnél 285,9 Ft/l a 95-ös. Ez sajnos 11 Ft / liter a "hátrányos helyzetű Borsodi régió" hátrányára! Ez a mocskosság! Éljen a szabad verseny! :D :)

Több éves tapasztalat, amit a szakcikkek is megerősítenek, hogy Magyarországon a legnagyobb budapesti be- és kivezető utaknál, illetve az autópályák mentén a legdrágább a benzin/gázolaj literje. Több extrém példát tudnék mondani, ahol valóban 10-12 Ft különbség van egymáshoz viszonylag közel lévő benzinkutak egységárai között.

Megosztás:

Több éves tapasztalat, amit a szakcikkek is megerősítenek, hogy Magyarországon a legnagyobb budapesti be- és kivezető utaknál, illetve az autópályák mentén a legdrágább a benzin/gázolaj literje. Több extrém példát tudnék mondani, ahol valóban 10-12 Ft különbség van egymáshoz viszonylag közel lévő benzinkutak egységárai között.

Állítólag nálunk,Kecskeméten a legolcsóbb az üa,a benzinkutak városa vagyunk.Van vagy 25 a városban,de lehet mégtöbb.

Megosztás:

Előírt előírt...és valójában milyen oktánszámú lehet? :)

Először is tisztázzuk, hogy az oktánszám a benzin kompressziótűrését jelöli.

A benzinkutaknál a 95-ös és a 98-as valóban 95-ös és 98-as.

De, amit sokan nem tudnak az az, hogyan állapítják meg az oktánszámot.

Kétféle hivatalosan elfogadott módszer létezik:

1. laboratóriumi körülmények közötti kísérleti motoros tesztelés

2. gépjárműbe beépített, érzékelőkkel felszerelt motoros tesztelés

A laboratóriumi körülmények közötti kísérlet során azonos nyomású, hőmérsékletű, páratartalmú levegő mellett változtatják a motor tulajdonságait olyan mértékben, ahogy akarják. Mindeközben figyelik, hogy milyen értékeknél következik be a kopogásos égés.

A gépjárműves tesztelés során a levegő tulajdonságai mellett folyamatosan változik a motor terhelése is, mivel az autóval közlekedés közben tesztelik a benzint. Itt is a kopogásos égés kialakulását figyelik.

Most kapaszkodj meg! A benzinkúton a laboratóriumi tesztek által igazolt oktánszámú benzint kapsz, ami pontosan megfelel a kiírt értéknek. A gépjárműves tesztelés során megállapított oktánszám 95-ös benzin esetén 85, 98-as benzin esetén 88. A közúti forgalomban résztvevő autók ezekhez az értékekhez vannak beállítva. :D

Megosztás:

Először is tisztázzuk, hogy az oktánszám a benzin kompressziótűrését jelöli.

A benzinkutaknál a 95-ös és a 98-as valóban 95-ös és 98-as.

De, amit sokan nem tudnak az az, hogyan állapítják meg az oktánszámot.

Kétféle hivatalosan elfogadott módszer létezik:

1. laboratóriumi körülmények közötti kísérleti motoros tesztelés

2. gépjárműbe beépített, érzékelőkkel felszerelt motoros tesztelés

A laboratóriumi körülmények közötti kísérlet során azonos nyomású, hőmérsékletű, páratartalmú levegő mellett változtatják a motor tulajdonságait olyan mértékben, ahogy akarják. Mindeközben figyelik, hogy milyen értékeknél következik be a kopogásos égés.

A gépjárműves tesztelés során a levegő tulajdonságai mellett folyamatosan változik a motor terhelése is, mivel az autóval közlekedés közben tesztelik a benzint. Itt is a kopogásos égés kialakulását figyelik.

Most kapaszkodj meg! A benzinkúton a laboratóriumi tesztek által igazolt oktánszámú benzint kapsz, ami pontosan megfelel a kiírt értéknek. A gépjárműves tesztelés során megállapított oktánszám 95-ös benzin esetén 85, 98-as benzin esetén 88. A közúti forgalomban résztvevő autók ezekhez az értékekhez vannak beállítva. :)

Ezzel én is tisztában vagyok,csak szerintem amit a kúton kapsz nem mindig az a minőség,amit el is vársz.

Pl:

Befagyott gázolaj a tankba D Corsa....

Megosztás:

A MOL honlapján is megkülönböztetnek kísérleti és standard oktánszámot és valóban egy tízes az eltérés.

Szóval szerintetek számít-e az 1.4NZ-be a 98-as kódoló vagy sem, tud vki ilyen mérésekről vhol a neten pont erre a típusra?

Érdekes, hogy vkinek a 98-asból kevesebb fogyott, holott minden bizonnyal F Astráról lévén szó a gyári 95-re volt beállítva a gyújtás.. Tényleg ennyire rossz nálunk a minőség, mert én általában azt hallom, hogy nem trükköznek a kutakon ebben legalábbis?

Megosztás:

A MOL honlapján is megkülönböztetnek kísérleti és standard oktánszámot és valóban egy tízes az eltérés.

Szóval szerintetek számít-e az 1.4NZ-be a 98-as kódoló vagy sem, tud vki ilyen mérésekről vhol a neten pont erre a típusra?

Érdekes, hogy vkinek a 98-asból kevesebb fogyott, holott minden bizonnyal F Astráról lévén szó a gyári 95-re volt beállítva a gyújtás.. Tényleg ennyire rossz nálunk a minőség, mert én általában azt hallom, hogy nem trükköznek a kutakon ebben legalábbis?

A kutakon valóban nem trükköznek, ők eleve így kapják.

Megosztás:

Bizony.Onnan hozták kannában.

A lemezkannába a hőmérsékletváltozás miatt meglepő mennyiségű víz tud összegyűlni. Általában senki nem nézi meg, hogy milyen állapotú a kanna belseje. Ez tapasztalat. Mindenki csodálkozott, hogy miért dugul el a hajó benzincsőve. Hát a rengeteg dzsuvától, ami a kannákból került a tankba. Egyébként benzinszűrő cserénél rendszeresen van víz a szűrőben (nem a Dunából).

Megosztás:

Kinek volt már diagnosztikai mérése 93 évjárat C16NZ vagy 14NZ

Mert nekem a haver nem tudott kommunikációt létrehozni vele, pedig minden opelt mér neki.

De szerintem csak 96 utániakat.

Néztem a neten 2 fajta müszert ODB2 10 átalakítóval, meg ODB1-t és ezt a válasz küldték vissza.

üdv!

ehhez inkább az euroscan lenne jó,viszont fölösleges lessz szerintem bármi is!ugyanis az a tipus még villogókódos!ki lehet villogtatni a hibáit!

interfész legjobb esetben is max a vízhőmérsékletet fogja látni!

opelek 1997-től diagnosztikázhatóak!

vagy a gyári tech1 interfész az,ami többet tudna,de az nagyon húzós dolog!mondjuk nekem incs is,de vaterán legutóbb 600e-ért láttam!

a villogtatásról van infóm a honlapon!

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.