opelastras Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Vagy esetleg nem kap sebességjelet az ECU, az is így adja elő magát. Lenne egy olyan kérdésem a szakértőkhöz, hogy mi a különbség az én C14NZ motorom és egy X14NZ motor között? Utóbbi már Euro2-es, de mitől? Üdv FPepe! A mitől kérdésre sajnos nem tudok válaszolni, csak a miértre. A C ugyebár azt jelenti, hogy az autó katalizátoros, az X pedig azt, hogy az autó megfelel az 1996-ban életbe lépett uniós szabályoknak, azaz a szigorúbb szennyezőanyag kibocsátási határértékeknek, ahogy erre Te is utaltál. Érdekesség, hogy mindkét motor 60 LE-s volt, kivéve azok az X14NZ-ék, amelyeket Ausztriában gyártottak (?) vagy forgalmaztak (?), mert azok állítólag valamilyen szigorúbb környezetvédelmi előírás miatt 44 helyett csak 40 kW-os teljesítményre voltak képesek. A fentiekből következik, hogy körülbelül 1994-ig C14NZ-ket gyártottak, utána pedig már csak X14NZ-ket, ha helyesek az információim. Különbség továbbá az is, hogy a C14NZ-nek sokkal szélesebb körű volt a felhasználása. Nemcsak F-Astrákba, hanem A- és B-Corsákba, Combókba és még az E-Kadettbe is rakták. A két motor műszaki paraméterei egyébként teljesen egyezőek. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Más gyújtása van. Meg más a motorvezérlő. Azt nem tudom hogy a szívósor és az injektor változott-e, de gyanítom igen. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Más gyújtása van. Meg más a motorvezérlő. Azt nem tudom hogy a szívósor és az injektor változott-e, de gyanítom igen. Más gyújtás alatt mit értesz? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Sörös Sanyi Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Gyertya helyett mécses van benne. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Más gyújtás alatt mit értesz? Gondolom DIS gyújtást, mivel az enyém még hagyományos elosztós. Sanyi :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Gondolom DIS gyújtást, mivel az enyém még hagyományos elosztós. Sanyi <_< Azt biztos nem, mert nekem is elosztós volt. ;) De a mécses lehet, azt nem néztem akkoriban. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Lenne egy olyan kérésem, hogy valaki, akinek X-es motorkódú motor van az autójában, tehát Euro2-es leírná a zöldkártyája hátuljáról a határértékeket (CO%, Lambda)? Köszi! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Udi Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Pjoc-nak van X14NZ-je, őt kellene megkeresned pü-ben. C14NZ(SE) zöldkártya adatai: Alapjárat Gyári adat: 830 - 990 f/p Mért érték: 952 f/p CO (%) Gyári adat: 0,5 % Mért érték: 0,04 % Emelt üresjárat Gyári adat: 2800 - 3200 f/p Mért érték: 3008 f/p CO (%) Gyári adat: 0,3 % Mért érték: 0,08 % Lambda Gyári adat: 1 +-0,03 Mért érték: 1,00 Kiváncsi lennék, hogy mennyit enged az Euro 4-es szabvány...:rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opelastras Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 X14NZ zöldkártya adatai: Alapjárat: - gyári adat 830-990 f/p (mért érték: 939 f/p) - CO (%) 0,50 (mért érték: 0,03) Emelt üresjárat: - gyári adat 2800-3200 f/p (mért érték: 2970 f/p) - CO (%) 0,30 (mért érték: 0,01) - lambda 0,97-1,03 (mért érték: 1,003) Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Sziasztok! 1.6 si atsrába szertnék fordulatszámmérőt beszerelni utólag. Milyen módon lehetséges ez? Honnan kapja mahd a jelet? Egyáltalán lehet-e a haygományos gyújtásvezérelt fordulatszámmérőt beszerlni? A válaszokat előre is köszönöm. Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Lenne még egy kérdésem. Az ecotech motor miért olyan bonyolult? Tele van jeladóval, érzékelővel, meg minden hülyeséggel. Ha jól tudom akkor a 16 szelepes motor ugyanazt a teljesítményt produkálja, mint az én si-m. Akkor meg minek az a sok felesleges alkatrész? Milyen jeladó van a kipufogó vezérműtengelyén? Egyszerűen nem jöttem rá. :rolleyes: Remélem fel tudtok világosítani! Sziasztok Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 X14NZ zöldkártya adatai: Alapjárat: - gyári adat 830-990 f/p (mért érték: 939 f/p) - CO (%) 0,50 (mért érték: 0,03) Emelt üresjárat: - gyári adat 2800-3200 f/p (mért érték: 2970 f/p) - CO (%) 0,30 (mért érték: 0,01) - lambda 0,97-1,03 (mért érték: 1,003) Ez érdekes. Ez alapján nem értem, miért Euro1-es az enyém, mikor szinte tök ugyanezeket mérték nálam is, sőt a lambda érték 1.001 lett nálam :rolleyes: Ráadásul a tűrések ugyanakkorák, mint az Euro1-nél... Tudja vki, mekkorák ezek a határértékek Euro3-nál, ill. Euro4-nél? Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Sziasztok! 1.6 si atsrába szertnék fordulatszámmérőt beszerelni utólag. Milyen módon lehetséges ez? Honnan kapja mahd a jelet? Egyáltalán lehet-e a haygományos gyújtásvezérelt fordulatszámmérőt beszerlni? A válaszokat előre is köszönöm. Nem írtad, milyen évjáratú az autó, de ha facelift ('94.09) előtti, akkor elvileg be van kábelezve, tehát csak beteszed a fordszámmérős műszerfalat, és már megy is. Ha fiatalabb az autó, akkor valszeg be kell kábelezni. Az ECU-tól lehet vinni a jelet, ha visszaolvasol az elektromos topicba (ez a téma oda való! ), megtalálhatod pontosabban. Műszerfal vásárlásnál arra figyelj, hogy a kmóra számlap alján levő W= szám azonos legyen az új műszerfalon is a régivel, a fordszámmérő része 7000-ig legyen skálázva (6000 a dieselé, 8000 a GSi-é, Calié), a kmóra pedig 220-ig legyen skálázva. Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Nem írtad, milyen évjáratú az autó, de ha facelift ('94.09) előtti, akkor elvileg be van kábelezve, tehát csak beteszed a fordszámmérős műszerfalat, és már megy is. Ha fiatalabb az autó, akkor valszeg be kell kábelezni. Az ECU-tól lehet vinni a jelet, ha visszaolvasol az elektromos topicba (ez a téma oda való! ), megtalálhatod pontosabban. Műszerfal vásárlásnál arra figyelj, hogy a kmóra számlap alján levő W= szám azonos legyen az új műszerfalon is a régivel, a fordszámmérő része 7000-ig legyen skálázva (6000 a dieselé, 8000 a GSi-é, Calié), a kmóra pedig 220-ig legyen skálázva. Köszönöm a válaszod. 1994-es az autó, de valószínűleg szeptember utáni. Úgy emlékszem, hogy a műszerfalhoz futó vezetékek között nincs olyan szál, ami nem működtet semmit. Azért nem adom fel és utána járok. Köszi :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Milyen jeladó van a kipufogó vezérműtengelyén? Egyszerűen nem jöttem rá. :rolleyes: Remélem fel tudtok világosítani! Vezérműtengely jeladó. Ez érzékeli a pozícióját. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Köszönöm a válaszod. 1994-es az autó, de valószínűleg szeptember utáni. Úgy emlékszem, hogy a műszerfalhoz futó vezetékek között nincs olyan szál, ami nem működtet semmit. Azért nem adom fel és utána járok. Köszi :rolleyes: Műszeregység 8-as lábára menő zöld vezeték a fordszámjel Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Azt biztos nem, mert nekem is elosztós volt. <_< De a mécses lehet, azt nem néztem akkoriban. :rolleyes: A C-s motorokon még elosztós gyújtás szokik lenni, az X-eseken meg már DIS. Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Vezérműtengely jeladó. Ez érzékeli a pozícióját. És az miért jó? Ahhoz igazítja a motor vezérlését? Mármint az elektronikát. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 És az miért jó? Ahhoz igazítja a motor vezérlését? Mármint az elektronikát. Ahhoz is. Meg a főtengely-jeladóhoz. Ezek adják a pozícióját a tengelyeknek és a dugóknak. Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 A C-s motorokon még elosztós gyújtás szokik lenni, az X-eseken meg már DIS. Általában. Mert C20XE-ből is van DIS gyújtásos '93-'94-ből, mégse Ecotec. De sztem ezt az Opel csak azért csinálta, hogy utólag nekünk ne legyen egyszerű megfejteni hogy mi volt benne a rendszer. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Toro Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 A C-s motorokon még elosztós gyújtás szokik lenni, az X-eseken meg már DIS. Hi! Az enyém 2002-es X14NZ és hall-os, rotoros, narancssárga van rajta. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Ahhoz is. Meg a főtengely-jeladóhoz. Ezek adják a pozícióját a tengelyeknek és a dugóknak. Nem igazán értem, hogy miért kell ennyire bonyolulttá tenni egy motort. A szerelést is és a meghibásodás lehetőségét is megnövelték, a motor teljesítménye pedig nem változott számottevő mértékben. Akkor inkább én a régi motorokra szavazok. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
warwolf Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Nem igazán értem, hogy miért kell ennyire bonyolulttá tenni egy motort. A szerelést is és a meghibásodás lehetőségét is megnövelték, a motor teljesítménye pedig nem változott számottevő mértékben. Akkor inkább én a régi motorokra szavazok. :rolleyes: Euro3 volt a cél, csak nem jött össze......... Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Általában. Mert C20XE-ből is van DIS gyújtásos '93-'94-ből, mégse Ecotec. De sztem ezt az Opel csak azért csinálta, hogy utólag nekünk ne legyen egyszerű megfejteni hogy mi volt benne a rendszer. :rolleyes: Igen, de az C-s keverés volt... X-eseknél már azért jellemző a DIS, de úgy láccik ez alól is van kivétel <_< Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Július10, 2007 Megoszt Elküldve Július10, 2007 Nem igazán értem, hogy miért kell ennyire bonyolulttá tenni egy motort. A szerelést is és a meghibásodás lehetőségét is megnövelték, a motor teljesítménye pedig nem változott számottevő mértékben. Akkor inkább én a régi motorokra szavazok. :rolleyes: Nem teljesítménynövelés volt a cél vele, hanem az újabb környezetvédelmi normáknak való megfelelés. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts