Tápiószecső Elküldve Június7, 2007 Megoszt Elküldve Június7, 2007 Kedves Opelben gazdag fórumtársaim! <_< Véleményeket kérek a következő témában. Jelenleg van egy tinlyeg tökéletes műszaki állapotú 98-as F Astrám, 1,4. Tehát nem eszik sokat! :-) (közel 300Ft-os benzinnél ez nem hátrány!!!) Ezt az 1,4-es motort akarom kicserélni nagyobb lökettérfogatúra, ugyanilyen F Astrás, benzines motorra. Olyan hozzászólásokat várok, amiben a műszaki kivitelezhetőségre, vagy épp lehetetlenségre, esetleg megbízható motor beszerzési helyre utal. Előre is köszönöm a fáradozását a hozzászólónak! :rolleyes: Először gondold át mit vársz (vagy mit szeretnél) teljesítményben, fogyasztásban és mennyit szánsz rá. A legolcsóbb valóban az autócsere. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Psyho Elküldve Június9, 2007 Megoszt Elküldve Június9, 2007 Köszönöm a válaszokat! :rolleyes: Ha már korábban volt ilyen irányú véleménykifejtés, akkor visszaolvasok egy keveset. Ha a legoccsób megoldás egy GSi, akkor valszeg azt kell vennem! Tényleg köszönöm a válaszokat! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Jamo Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Helo Mindenki Figyu srácok! Szeretném kicserélni az 1,6-os 8 szelepes zizegőmet (a motort) egy izmosabbra, ti mit tennétek a sajátotokba? Gsi 2,0 16-osat (DOHC) -t , vagy 2,0 16-os turbo calibra mocit? Melyikkel lesz kevesebb gondom? Melyik birja jobban ha ütöm vágom? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Kicsit fentebb írva vagyon, mivel jár a motorcsere... szerintem fel kell ébredni, és másik autót venni, ha ez nem elég. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
warwolf Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Kicsit fentebb írva vagyon, mivel jár a motorcsere... szerintem fel kell ébredni, és másik autót venni, ha ez nem elég. :rolleyes: Akinek van kedve szerelni, van alkatrésze, és meg tudja oldani a dolog neccesebb részét papírozás+mszv.+zk. annak megéri. Mindent lehet, te is tudod, csak pénz kérdése.CSak kérdés, hogy megéri-e...... Tehát ha van otthon motor+váltó+sallangok+hozzáértés, akkor akár meg is érheti.Ha nincs ,akkor célszerűbb olyan motorral szerelt autót venni inkább, mert többe kerül a leves, mint maga a hús ami benne van. Ebként én inkább bevállalnék a 16NZ-C16SE projektet,Költséghatékonyabb, húzható a motor+megmarada motorszám, amivel elkerülhetőek a felesleges b@szakodások. Szerintem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Helo Mindenki Figyu srácok! Szeretném kicserélni az 1,6-os 8 szelepes zizegőmet (a motort) egy izmosabbra, ti mit tennétek a sajátotokba? Gsi 2,0 16-osat (DOHC) -t , vagy 2,0 16-os turbo calibra mocit? Melyikkel lesz kevesebb gondom? Melyik birja jobban ha ütöm vágom? Egyik sem igazán ütős-vágos motor, pláne a turbós nem. Az XE-re váltás olyan 300-ban, a LETre váltás pedig olyan 7-800ban állna meg, persze papír nélkül és azt feltételezve hogy a vásárolt motor és váltó hibátlan, üzemképes állapotú. Ennek a fényében keresgélj és tervezz. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Akinek van kedve szerelni, van alkatrésze, és meg tudja oldani a dolog neccesebb részét papírozás+mszv.+zk. annak megéri. Mindent lehet, te is tudod, csak pénz kérdése.CSak kérdés, hogy megéri-e...... Motorcsere Azonos típusú motor beépítése esetén a járművet a területi Közlekedési Felügyeleten szemlére kell bemutatni. Az adatváltozásról Adatlap kerül kiállításra, melyet az Okmányiroda bejegyez a nyilvántartásba, és új forgalmi engedélyt ad ki. Az eredeti típustól és típusjelzéstől eltérő motorcsere engedélyköteles átalakításnak minősül. Az engedély iránti kérelmet a területi Közlekedési Felügyelethez kell benyújtani. A kérelemhez az alábbiakat kell mellékelni: - forgalmi engedély másolat, - a beépítésre kerülő motor származási igazolása (adásvételi szerződés, forgalmi engedély, stb.), - 2 példányos műszaki dokumentáció, - nem gyári típusváltozat létrehozása esetén szakértői intézmény vizsgálati jelentése – a jármű környezetvédelmi osztályba sorolásához, - az eljárási díj befizetését igazoló bizonylat. Nem típusazonos (értsd: nem az eredeti gyári motorkódú) motorcserének alapja az 5/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet (továbbiakban Rendelet) 2. § (2) bekezdésében meghatározottak. Ennek alapján a nem típusazonos motorcsere engedélyköteles tevékenység. A Rendelet 16. § (1) bekezdése értelmében az előzetes átalakítási engedély kérelmet a területileg illetékes közlekedési felügyelethez kell benyújtania, a kérelemhez csatolni szükséges az elbíráláshoz szükséges műszaki dokumentációt, melyet csak szakintézmény, gyakorlott gépész-, vagy közlekedés technikus, ill. gépész- vagy közlekedésmérnök készíthet el. Felhívom figyelmét, hogy a Rendelet 16. § (6) bekezdése értelmében: Nem engedélyezhető a jármű olyan átalakítása, amely a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet Függelékeinek Mellékleteiben meghatározott valamely közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi követelmény tekintetében a jármű gyárilag kialakított jellemzőinek romlását eredményezi. Nem gyári motorral szerelt jármű:- a jármű kategórián belül végrehajtott motorcsere esetén a motor minősítettségének az ENSZ-EGB 49.02/B (Euro-II), ENSZ-EGB-49. 03/B (Euro-III) normáknak való megfelelőség, gyártóművi igazolása szükséges. Tehát C20XE-re vagy C20LET-re alakítást semmilyen körülmények között nem fognak engedélyezni! Az ilyen átalakítások csakis illegálisan végezhetők el, szabálysértési eljárás mellett büntetőeljárást is von maga után, egy esetleges KPM ellenőrzés során... :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Tehát C20XE-re vagy C20LET-re alakítást semmilyen körülmények között nem fognak engedélyezni! Az ilyen átalakítások csakis illegálisan végezhetők el, szabálysértési eljárás mellett büntetőeljárást is von maga után, egy esetleges KPM ellenőrzés során... :rolleyes: XE-re miért nem adnak engedélyt a fentiek alapján? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 XE-re miért nem adnak engedélyt a fentiek alapján? Mert nem legalább euró2-es besorolású :rolleyes: Azok ugyanis az X-es motorok voltak. Tehát manapság csakis X kóddal kezdődő motorszámot lehet legalizálni, de azt is csak mérnöki tervekkel ellátott átépítési engedélykérelemmel, ami milliós költség. És úgy hallottam, hogy május1-től szigorították az engedély kiadásokat is, szigorúan névhez van kötve a kpm-nél, felelősséggel ellátva. Úgyhogy most már "kicsit" nehezebb lesz bratyózni, akinek van ismerőse. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 De ez még mindig nem teljesen világos a számomra. Ez a tipusazonos motor dolog. Tehát: ha én tegyük fel szeretnék az enyémbe egy X14XE mocit, ami ugyebár létező konfiguráció az Astráknál, azt engedélyezni fogják? És kell akkor is terveztetni? A fenti példánál maradva a C20XE helyett X20XEV-vel már működhetne a dolog... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Egyik sem igazán ütős-vágos motor, pláne a turbós nem. Az XE-re váltás olyan 300-ban, a LETre váltás pedig olyan 7-800ban állna meg, persze papír nélkül és azt feltételezve hogy a vásárolt motor és váltó hibátlan, üzemképes állapotú. Ennek a fényében keresgélj és tervezz. :rolleyes: Elég relatív az ár, de gondolom csak motorra értetted. Viszont megspórolható a beszerelési díj ha maga rakja be, és hozzájönnek az egyéb apróságok, mint a futómű és fék cseréje. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Pontosan. Xesnél működne, csak terveztetni kéne. Viszont ez magában foglalja azt is, hogy az összes üzemi rendszert (pl fék) hozzá kell tervezni, és csak úgy lehet vizsgáztatni a tervdoksi alapján. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Mert nem legalább euró2-es besorolású :rolleyes: Azok ugyanis az X-es motorok voltak. Jó de ez szerencsére nem is kritérium, csak ababn az esetben, ha nem gyári motorral szerelném. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Elég relatív az ár, de gondolom csak motorra értetted. Viszont megspórolható a beszerelési díj ha maga rakja be, és hozzájönnek az egyéb apróságok, mint a futómű és fék cseréje. Nem ez komplett csere mindennel. Egy XE válótval kb. 120, a LET váltóval 5-600. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Jó de ez szerencsére nem is kritérium, csak ababn az esetben, ha nem gyári motorral szerelném. Kicsit félreérthető a megfogalmazás, de anno ennek utánajártam. Tehát ha nem a gyári típuskódot rakod bele, akkor mindenképpen az új típuskódú motornak legalább euro2-es besorolásúnak kell lennie. Kapisch? :rolleyes: C20XE-t tehát csak olyan autóba tehetsz, amiben eredetileg is ez volt, illetve ha olyan kit-cart építesz, aminek a homológ lapján ez a motor van feltüntetve. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve Június13, 2007 Megoszt Elküldve Június13, 2007 Kicsit félreérthető a megfogalmazás, de anno ennek utánajártam. Tehát ha nem a gyári típuskódot rakod bele, akkor mindenképpen az új típuskódú motornak legalább euro2-es besorolásúnak kell lennie. Kapisch? :rolleyes: C20XE-t tehát csak olyan autóba tehetsz, amiben eredetileg is ez volt, illetve ha olyan kit-cart építesz, aminek a homológ lapján ez a motor van feltüntetve. Oksa, így tiszta. Link to comment Megosztás: More sharing options...
atis c14se Elküldve Június21, 2007 Megoszt Elküldve Június21, 2007 Sziasztok! Olyan gondom van, hogy kicseréltem az ékszílyat mert inditáskor kb egy fél percig csúszott. A csere után is ugyanúgy megcsúszik, és ad egy pici süvitő hangot mintha turbo lenne. Húztam rajta egy picit a csúszás megszünt de a süvités erősebb lett. Nem tudja valaki, hogy mi lehet a gond? Be kell még kopnia netán? Segítségeteket előre is köszönöm! Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Június21, 2007 Megoszt Elküldve Június21, 2007 Sziasztok! Olyan gondom van, hogy kicseréltem az ékszílyat mert inditáskor kb egy fél percig csúszott. A csere után is ugyanúgy megcsúszik, és ad egy pici süvitő hangot mintha turbo lenne. Húztam rajta egy picit a csúszás megszünt de a süvités erősebb lett. Nem tudja valaki, hogy mi lehet a gond? Be kell még kopnia netán? Segítségeteket előre is köszönöm! Az a sűvítés sztem a generátor csapágya lesz. Ha kezd tönkremenni, annál jobban sűvít, minél jobban meghúzod a szíjat. A csúszás sztem a kopott szíjtárcsa miatt van. Összegezve: vidd el a generátort felújíttatni, ahol - többek között - kap új csapágyat és szíjtárcsát, és a probléma megszűnik :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
atis c14se Elküldve Június21, 2007 Megoszt Elküldve Június21, 2007 Az a sűvítés sztem a generátor csapágya lesz. Ha kezd tönkremenni, annál jobban sűvít, minél jobban meghúzod a szíjat. A csúszás sztem a kopott szíjtárcsa miatt van. Összegezve: vidd el a generátort felújíttatni, ahol - többek között - kap új csapágyat és szíjtárcsát, és a probléma megszűnik :rolleyes: De az előző szíjjal nem volt semmi hangja. Ahogy felraktam az új szíjat akkor kezde el csak! Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Június21, 2007 Megoszt Elküldve Június21, 2007 De az előző szíjjal nem volt semmi hangja. Ahogy felraktam az új szíjat akkor kezde el csak! Ez így szokott lenni... A régi szíjhoz képest az új mindenképpen feszesebb (pláne hogy még húztál is rajta), és ez már sok a csapágynak. Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Június23, 2007 Megoszt Elküldve Június23, 2007 Üdvözlök minden fórumozót! Értetlenül állunk egy barátom autója előtt. Kiszámíthatatlan időközönként elkezd rángatni, majd leáll. A motorkódja c14nz. A jelenség nem köthető sem időjáráshoz, sem forgalmi viszonyokhoz, sem fordulatszámhoz. Valaki tud segíteni, hogy mi lehet az oka? Előre is köszönöm Link to comment Megosztás: More sharing options...
Gepard Elküldve Június23, 2007 Megoszt Elküldve Június23, 2007 Nekem úgy tűnik, mitha üzemanyagellátási gond lenne, legalábbis első körben. Üzemanyagszűrő volt cserélve mostanában? Na meg ezer más oka is lehet persze. Link to comment Megosztás: More sharing options...
C16SE Elküldve Június23, 2007 Megoszt Elküldve Június23, 2007 Nekem úgy tűnik, mitha üzemanyagellátási gond lenne, legalábbis első körben. Üzemanyagszűrő volt cserélve mostanában? Na meg ezer más oka is lehet persze. Én is ezt javasoltam neki, de a hibajelenség közben világít a motordiagnosztikai lámpája. Csak akkor alszik el, ha leállítja az autót és a következő indításkor nem világít. A komputer nem ír ki hibakódot. Link to comment Megosztás: More sharing options...
mackosajt Elküldve Június23, 2007 Megoszt Elküldve Június23, 2007 kell hogy legyen hibakód, ha lámpicsek is világít Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Június23, 2007 Megoszt Elküldve Június23, 2007 ...Csak akkor alszik el, ha leállítja az autót és a következő indításkor nem világít. A komputer nem ír ki hibakódot. A következő indításkor nem világít? Minden indításkor világítania kell (amíg beindul az autó). Nézzétek meg azt a csatit, ami a motortérben a gyújtáselosztó alján van, egy 3 pólusú csati, alapjáraton ketyegő motornál mozgassátok meg. Ha leáll, az a hibás. Ha nem az a gond, akkor van a gyújtáselosztó mögötti részen egy csatlakozó egy fémlemezhez rögzítve, 2-2 vezeték megy bele, azt is ellenőrizzétek mozgatással. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts