Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Sztem 1.4Si. A 16 szelepesek inkább csak magasabb fordulaton kezdenek húzni, az Si alacsonyabb fordulaton is majdnem ugyanolyan erős. :blush:

Ráadásul az olajfogyasztása se problémás, ellentétben némelyik 16 szelepessel, és az alkatrész is olcsóbb hozzá...

Megosztás:

Sztem 1.4Si. A 16 szelepesek inkább csak magasabb fordulaton kezdenek húzni, az Si alacsonyabb fordulaton is majdnem ugyanolyan erős. :blush:

Ráadásul az olajfogyasztása se problémás, ellentétben némelyik 16 szelepessel, és az alkatrész is olcsóbb hozzá...

Viszont az XE-k újabbak, Euro2-esek (sőt szinte Euro 2+ az AGR miatt ;) - amivel mondjuk lehet szívás, de nekem a tisztítás óta eltelt 25e alatt nem volt vele gond), és fordulatra viszont méretéhez képest szépen húz. Olajfogyi nekem legútóbb 11e alatt 6-7 deci volt (Metabond), úgy hogy abban volt minden vegyesen: országút, város, pálya is. Viszont nyáron 2e km pálya alatt (130-140) 1 deci olajat evett ami sztem tökjó. Jah és ilyen tempó mellett 6.8-as fogyit tudott :D

Megosztás:

De pl. erről nem tudom megállapítani, milyen motor lehet: x

Hengerenként injektorosnak tűnik, de hagyományos gyújtással :blush:

C14SE motoros ez.

Ha 97-től kell csak, és 1.4, akkor erősen be van határolva a dolog. :D

X14NZ, X14XE :lol:

A légkondi miatt nem javallom az elsőt, mert előzéshez ki kell kapcsolni majd a légkondit adott esetben. ;)

Megosztás:

Sziasztok!

Haveromnak van egy 93'-s 1.6-s (x16sz) astra caravan-ja, probléma az, hogy menet közben befullad a moci mintha motorfékezne. Lamda szonda (Bosch) most lett cserélve és most a fogyija visszaesett normálisra. A szonda csere előtt is fennt állt ez a probéma.

Adhatnátok egy két tippet ha tudtok, előre is köszönöm.

Megosztás:

igazából jobb lenne az 1.4 a kötelező miatt,bár gondolom az többet fogyaszt mint az 1.6 :blush: ,de az olajfogyasztásból elég volt a coupe astránál :D

Most olvastam miket írtok.

Az 1,6 jobb a fogyi miatt, az 1,4 meg a kötelező miatt.

Én ha ismét vennék, az 1,4-et részemről kihagynám. Nincs vele gond, de a fogyija magasabb, és nincs akkora erőtartaléka. (vagy csak hozzászoktam már).

Ha a fogyasztás a fő szempont akkor dízel legyen. (de azt ÉN nem szeretem a kopogása miatt, meg az autó az benzinnel megy)

Megosztás:

Hát nemtom, nekem szerintem nem fogyaszt rosszul az 1.4 16V sem, vegyesen használatban a legtöbbször 7-et eszik. Szerintem amit hosszútávon, ill. pályán nyersz az 1.6-tal fogyiban azt városban el is veszted. A kötelező viszont jobb az 1.4-re, meg az olajat sem hajlamos annyira enni. Az viszont kétségtelen tény, hogy az 1.6 erősebb.

Megosztás:

Van egy barátom akinek 1.4si van.Az ővé 8-10Litert fogyaszt.Végül 1.8ast vettem,még nem tudom mennyit fogyaszt,viszont elég jól megy és alul is elég fürge.Szerintem ha normálisan van használva nem fog ez se 8L nél többet enni.Azért se vettem 1.4-et mert sokkal drágább mint az 1.6 vagy 1.8

Megosztás:

Na, gratula, jó kis gép lesz ez. A lököst sztem egy műanyagos még meg tudná csinálni. A tankbetöltőnél sztem az csak felületi rozsda, egy csiszolóvászonnal, rozsdamaróval, javítófestékkel Te is meg tudod oldani egy időre. Az 1.8-as motor állítólag talán a legjobb Opel motor a teljesítmény-fogyasztás szempontjából. Remélem Te nem találsz benne olyan meglepiket, mint mi a Caravanban, pl. hogy a csomagtérben jobb oldalon azt a kis fedelet levéve egy öklömnyi lyuk van a sárvédődobon (vagy mi van ott) Érdekes dolog, mert a kerék felől benézve nem látszik, nem tudom, hogy vannak ott a dolgok. :blush:

Nade kezdünk kicsit OFFolni sztem...

Megosztás:

Idézek egy kartársat, aki megoldott egy x-aktás problémát a C14NZ Astráján. :blush:

"Győrből írok, a sz@arakodó C14Nz (95' astra 150e Km) miatt. Már sokat beszéltünk a témáról(12-20L/100Km fogyasztás), de úgy néz ki, hogy sikerül pontot tenni a dolog végére, így majnem másfél év után!!!!.

Régen jelenkeztem, de sajna a zölkártyán sem derült ki semmi, simán jó volt, de a brutális fogyasztása megmaradt.

Hosszab utakon(Balaton környéki melóim)kímélő üzemben 12L-ig le lehetett nyomni a fogyit, de ez volt a csúcs, amúgy a városban átlag 20L.

A mocim egyébként nem egy kopott dög, olajat nem eszik.

Szóval azóta bontós ismerőstől kaptam próbára ECU-t, alapjárati mocit, fojtószelep potit, injektorfúvókát, lambda-szondát, komplett gyújtást, de szinte semmi sem segített. Pl. a komputerem cseréjekor az első néhány napban egész jól ment a gép(direktebb reakció), aztán a második hét végére sikerült hozzászoknia a gépemben uralkodó (akkor még ismeretlen), rendkívül kedvezőtlen üzemi körülményekhez, és visszaállt a jól megszokott zabálás.

Aztán vissza az én compimat, újra jó 8-10 napig, aztán a régi nóta...

Szóval a múlt héten észrevettem, hogy egyenetlenül jár a motorom néhány másodpercig, amikor megállok pl. a lámpa alatt. A motorháztető alá kukkantva láttam, hogy az aktívszenes szűrőből( továbbiakban: szűrő) jövő cső végén lévő fékvákuum kiegyenlítő membránból csöpög a benzin. Ezen membránnak 3 kivezetése van: 1, a bejövő a szűrőből, 2, az injektor alján lévő kamrából jövő vákuumcső( a membrán vezérlője) 3, a fékvákuum megcsapolása a 4.henger szívócsonja és a rásegítő között. Ezen membrán a szívócsonk vákuumja függvényében engedi el a fékrásegítő vákuumját, nehogy nagy fordulaton károsodjon a rásegítő. Szóval ezen membránból csöpögött a benzin.

Rövid tanulmányozás után átlátva a helyzetet a tényállás a következő volt:

- a szénszűrő szitaszerkezete megbomlott, és széngranulátum ürült ki belőle, a tank irányába, és a fékvákuum irányába

-elcseszte a kiegyenlítő membránomat, amelyen a szén áthaladva televágta az injektor kis kamráját(szénnel föltelve, a benzint a fékvákuummal átszívva, kaviárszerű trutymó lett), és a 4. henger eszegette a szenet

-a szénszűrő kijövő csöve gyakorlatilag teljesen eldugult, így a vékony fékvákuumcsö más szellőzése nem lévén az injektor alól(alsó síkjánál van a kamra) lopta a levegőt+benzint is.

A probléma kisebb-nagyobb mértékben már régóta fennállt, mivel közel éve ki kellett vettem a tanksapkából a tömítőgumit, mert horpadozott a tankom a szellőzetlenségtől de akkor még nem akartam szénszűrőt cserélni, bár akkor gyanakodnom kellett volna, csak akkor még nem láttam át a szellőzését.

Szóval a szénszűrőnek(jobb első sárvédő alatt) van egy légbeszívó kivezetése a motortérbe lógatva, van egy másik a tankba menet(túlnyomás, vákuum elvezetése), meg a harmadik a fékvákuum kiegyenlítésére.

Az injektort, csöveket kipucoltam a széngranulátumtól, kicseréltem a szűrőt(biztonság kedvéért raktam a csőre a membrán elé egy univerzális átlátszó benzinszűrőt), és a membránt(amely már átengedte a szenet minden irányban).

Azóta a gépem új életre kelt, egyenletesen jár,direkten húz a fogyija rendbejött, már nem kormolja a kitörölt kipuf.végemet. NAGGGGGGYON ÖRÜLÖK!!!!

Ezt a hibát (2005 év vége, a vásárlás óta) sehol(márkaszerviz, egyéb diagn. műhely), semmilyen műszeres diagnosztikával nem tudták kimutatni.Ennyit a technikáról..."

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.