pjoc Elküldve Február22, 2006 Megoszt Elküldve Február22, 2006 Ha jól tudom a c14nz benzinyomása 0,8 bar, a hengerenkénti befecskendezőseké meg valahol 3 bar körül, ezért kell AC csere. De azt nem tudom és kiváncsi vagyok, miért kell az hengerenkéntinek nagyobb nyomás? Ha csak abba belgondolsz, hogy abban 4 injektor van akkor 0,8*4 Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Ha jól tudom a c14nz benzinyomása 0,8 bar, a hengerenkénti befecskendezőseké meg valahol 3 bar körül, ezért kell AC csere. De azt nem tudom és kiváncsi vagyok, miért kell az hengerenkéntinek nagyobb nyomás? Ha csak abba belgondolsz, hogy abban 4 injektor van akkor 0,8*4 Ez önmagában nem indok, mert nem egyszerre dolgoznak az injektorok, mint ahogy nem egyszerre van munkaütem a 4 hengerben. :rolleyes: Inkább a precízebb adagolás miatt, és amiatt, hogy teljesen más a kialakítása, sokkal kisebb átmérőjű, más lukkialakítású. Link to comment Megosztás: More sharing options...
wzsolt_1.6_16V Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Ez önmagában nem indok, mert nem egyszerre dolgoznak az injektorok, mint ahogy nem egyszerre van munkaütem a 4 hengerben. :rolleyes: Inkább a precízebb adagolás miatt, és amiatt, hogy teljesen más a kialakítása, sokkal kisebb átmérőjű, más lukkialakítású. Én is a precízebb adagolásra szavazok. Arról nem is beszélve, hogy a hengerenkénti esetében szakaszos pontos befecskendezés kell míg a központi szerintem folyamatosan nyomja az üzemanyagot amíg megy a motor és áramlik a levegő tehát ott csak a mennyiséget kell szabályozni. Remélem nem írtam hülyeséget de szerintem így működik. Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Jól beszélsz, mert nem dadogsz! :rolleyes: :blink: De szerintem is kb. így van... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Udi Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Én is a precízebb adagolásra szavazok. Arról nem is beszélve, hogy a hengerenkénti esetében szakaszos pontos befecskendezés kell míg a központi szerintem folyamatosan nyomja az üzemanyagot amíg megy a motor és áramlik a levegő tehát ott csak a mennyiséget kell szabályozni. Remélem nem írtam hülyeséget de szerintem így működik. Én dadogok, de szerintem a központis is "szakaszosan" és mindig a megfelelő pontos mennyiséget nyomja be... :rolleyes: Mivel más a befecskendező szelep kialakítása így érthető, hogy a üzemi nyomás is eltér. C14NZ esetében nagyon egyszerűen meg lehet figyelni a befecskendezést. Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Természetesen a központi se folyamatosan ad, de ott jobban összefolyik a dolog, mert közös torokba megy és a 4 hengerből egynél mindig van egy szívó ütem. De az biztos, mint feljebb írtam, más a kialakítása alapvetően és talán még a levegő nyomása is más, amibe be kell fecskendezni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Na megnéztem a fordulatot alapjáraton 1100 hidegen,900 körül van melegen. :blink: akkor azzal nincs bibi. Még egy kérdés. Mikor elindulok a kocsival és váltogatok a kuplung kinyomásnál nyikkan néha egyet olyasmi mintha ékszij csúszna vagy ilyesmi az mi lehet?Vagy lehet már beképzelek dolgokat :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Így talán kicsit érthetőbb a kapcsolat a lőerők és a nyomatékok közt. Akit érdekel a forrás: http://www.pumaracing.co.uk The rate of work being done (or Power) is Force x Distance per minute = Weight x radius x 2 pi x rpm foot pounds per minute. However we already know that Weight times Radius = Torque so we can equally say: Power = Torque x 2 pi x rpm To turn this into Horsepower we need to divide by 33,000. Our final equation therefore becomes: Horsepower = Torque x 2 pi x rpm / 33000 which simplifies to: Horsepower = Torque x rpm / 5252. This is the universal equation that links torque and horsepower. It doesn't matter whether we are talking about petrol engines, diesel engines or steam engines. If we know the rpm and the torque we can calculate horsepower. If we know horsepower and rpm we can calculate torque by rearranging the equation above: Torque = Horsepower x 5252 / rpm Ezzel csak egy gond van, hogy ez fontláb-ból (footpound) számolja a lóerőt. Előtte a meglévő Nm-s nyomatékértéket el kell osztani 1,356-al!! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Exian Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Na megnéztem a fordulatot alapjáraton 1100 hidegen,900 körül van melegen. :blink: akkor azzal nincs bibi. Még egy kérdés. Mikor elindulok a kocsival és váltogatok a kuplung kinyomásnál nyikkan néha egyet olyasmi mintha ékszij csúszna vagy ilyesmi az mi lehet?Vagy lehet már beképzelek dolgokat :rolleyes: Nekem már olyan szinten nyekereg a kuplung kinyomáskor, hogy hajaj ;) Én már megszoktam. Mondjuk belehet kenni, akkor nem nyekereg. Vagy neked nem a szokásos Astrás nyikorgó hangja van? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Nekem már olyan szinten nyekereg a kuplung kinyomáskor, hogy hajaj :blink: Én már megszoktam. Mondjuk belehet kenni, akkor nem nyekereg. Vagy neked nem a szokásos Astrás nyikorgó hangja van? :rolleyes: Nem tudom ;) Nem volt astrám sőtt autóm se idáig.Apum sógorom és céges kocsikat nyűttem :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Köszi a hozzászólásokat :blink: Mostmár csak a legfontosabb kérdésemre nem kaptam választ: kellene-e cserélnem a kipuff. leömlőt ennél a műtétnél, vagy nem? :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
szantozoli Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Köszi a hozzászólásokat :blink: Mostmár csak a legfontosabb kérdésemre nem kaptam választ: kellene-e cserélnem a kipuff. leömlőt ennél a műtétnél, vagy nem? :rolleyes: Én úgy tudom, hogy nem! 1.6 l-ig csak 1 kimenetes a leömlő, 1.8-2.0l 2 csatornás a leömlő, és csak a 2.0 GSI-nek van 4 leömlője! És semmi köze ahhoz, hogy központi vagy hengerenkénti az injektor. Persze azt is lehet cserélni tuningolás céljából, de az általad említett beavatkozáshoz fölösleges! És Tápiószecső ezeket írta nekem anno, amikor ugyanezt a kérdést tettem fel neki az átalakítással kapcsolatban: "NZ => SI Ami kell: -hengerfej sallangokkal (szelepek, szeleprugók, stb...) -vezérműtengelyház tengellyel -vezérműtengelyfedél (bár a régi is jó (nekem az lett visszarakva)) -gyújtás, gyújtótrafó és gyertyakábelek -kábelköteg sallangokkal (MAP szenzor, oktánszámdugasz, stb...) -komputer -benzinpumpa -szívósor+fojtószelepház sallangokkal (alapjárati motor, fojtószeleppotenciométer, stb...) -injektorsor -ékszíjtárcsa -hűtővízcső (a műanyag, van rajta egy plusz leágazás) -légszűrőhöz vezető cső (esetleg légszűrőház) -fékszervócső -néhány cső ide-oda (bár ezeket is át lehet menteni a régiről szerintem) -és a tömítések Remélem nem hagytam ki semmit." Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Köszönet Zoli! Egyébként erről lenne szó: http://www.duen.hu/hirdetes.php?o=hir_resz...8eeb0f81&s=23&b De mostmár kezdek elbizonytalanodni :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
szantozoli Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Köszönet Zoli! Egyébként erről lenne szó: http://www.duen.hu/hirdetes.php?o=hir_resz...8eeb0f81&s=23&b De mostmár kezdek elbizonytalanodni :rolleyes: Én nem hajtottam végre a beavatkozást, mert nincs rá fölösleges pénzem, én inkább csak érdeklődni szoktam ilyen témában, de küldj egy privit Tápiószecsőnek, és elmeséli az ő átalakítási proceduráját, és hogy szerinte megéri-e a fentebb említett motoralkatrész az árát. Ui.: Örülök, ha segítettem! :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Udi Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Ha már a témánál vagyunk nem elég csak a szívósort cserélni nem egyezik meg véletlen a hengerfej a C14NZ-vel? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Egy picit más: az alapjárati motor az a levegő beömlőnél az aluba van belecsavarozva? ovális és fekete?És 2 kábel megy bele? :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rebel Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Szevasztok! nem elég csak a szívósort cserélni nem egyezik meg véletlen a hengerfej a C14NZ-vel?Tudomásom szerint a motorblokk teljesen megegyezik (furat,löket), vélhetően a nagyobb kompresszióviszonyt a hengerfej égéstér térfogatának csökkentésével érték el... Hacsak nem a dugyattyúk "púposságát" növelték... De majd kiigazít valaki aki jobban ismeri az NZ és SE közti különbséget, én ennyit tudtam hozzászólni. Üdv.:Rebel Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Központi befecskendezésnél is szaggatva van az injektorszelep vezérlése. A hengerenkénti befecskendezésnél azért kell nagyobb nyomás, mert a szívószelepekhez van közvetlenül befecskendezve a benya, ahol már nagy sebességgel közlekedik a szívott levegő, és ezzel "lépést kell tartania" a benyának is. Ehhez pedig szűkebb fuvókaprofil, és nagyobb nyomás kell. NZ SE hengerfej más, nem elég csak a szívósor. Alapjárati motor négy vezetékes, és közvetlen a folytószelepházon van. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Központi befecskendezésnél is szaggatva van az injektorszelep vezérlése. A hengerenkénti befecskendezésnél azért kell nagyobb nyomás, mert a szívószelepekhez van közvetlenül befecskendezve a benya, ahol már nagy sebességgel közlekedik a szívott levegő, és ezzel "lépést kell tartania" a benyának is. Ehhez pedig szűkebb fuvókaprofil, és nagyobb nyomás kell. NZ SE hengerfej más, nem elég csak a szívósor. Alapjárati motor négy vezetékes, és közvetlen a folytószelepházon van. És mennyire gázos az alapjárati motor takarítása?Mire kell vigyázni ha nekilátnék?És ha elcseszem mennyibe kerül egy ilyen kis motor? :rolleyes: Egyáltalán el lehet e rontani ha nem barom módra fogok neki? Link to comment Megosztás: More sharing options...
szantozoli Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 És mennyire gázos az alapjárati motor takarítása?Mire kell vigyázni ha nekilátnék?És ha elcseszem mennyibe kerül egy ilyen kis motor? :rolleyes: Egyáltalán el lehet e rontani ha nem barom módra fogok neki? Elvileg csak egy torx csavarhúzó kell fozzá és féktisztító spray. A csatlakozót szétveszed, a 2 csavart kiszeded, az alapjárati motort alaposan kitisztítod a spray segítségével. Az a lényege, hogy a felvitt féktisztító alaposan feloldja a lerakódott szennyeződéseket. azután szépen visszateszed. Egy kicsit fog dadogni a motor, mert a benzín-levegő keverék mellett még a tisztítót is el kell égetnie, de egy-két nagyobb gázadás az egész és kész. Azt hogy el lehet-e rontani, nem tudom, de ránézésre elég "egyszerű" szerkezetnek tűnik. Csak a tömítésére vigyázz, hogy ne csíptesd el visszaszereléskor, mert akkor fals levegőt fog szívni, és változó lesz az alapjáratod, mármint 1500 és 1000 között fog ingadozni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Na megnéztem a fordulatot alapjáraton 1100 hidegen,900 körül van melegen. :blink: akkor azzal nincs bibi. Még egy kérdés. Mikor elindulok a kocsival és váltogatok a kuplung kinyomásnál nyikkan néha egyet olyasmi mintha ékszij csúszna vagy ilyesmi az mi lehet?Vagy lehet már beképzelek dolgokat :rolleyes: Az Astra F bizony nyekereg ha nem kenik, de még a "G" is! Céges kocsimon annóóó a rendszeres szervízek után kb 1000 km-ig nem nyekergett, azután 14000 km-en át meg nyekergett. Ha már nem bírtam füllel, adtam neki WD40et a pedálnál. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
szantozoli Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Nekem meg elvileg a kormánymű kattog hidegen, de ha már ment valamennyit az autó, akkor ez a jelenség megszűnik. Meg még a km órám is zörög egy picit, de jó zenével mindezek a problémák felejthetők (vagy inkább elnémíthatók :rolleyes: ). Ezt javaslom a kuplungnyiszorgásra is, hátha beválik. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 Elvileg csak egy torx csavarhúzó kell fozzá és féktisztító spray. A csatlakozót szétveszed, a 2 csavart kiszeded, az alapjárati motort alaposan kitisztítod a spray segítségével. Az a lényege, hogy a felvitt féktisztító alaposan feloldja a lerakódott szennyeződéseket. azután szépen visszateszed. Egy kicsit fog dadogni a motor, mert a benzín-levegő keverék mellett még a tisztítót is el kell égetnie, de egy-két nagyobb gázadás az egész és kész. Azt hogy el lehet-e rontani, nem tudom, de ránézésre elég "egyszerű" szerkezetnek tűnik. Csak a tömítésére vigyázz, hogy ne csíptesd el visszaszereléskor, mert akkor fals levegőt fog szívni, és változó lesz az alapjáratod, mármint 1500 és 1000 között fog ingadozni. Ennyire egyszerű :rolleyes: http://img.tar.hu/silver79/size2/19958687.jpg Az egyes vagy a kettes az amit keresek.Netán egyik se ;) GSM88: közbe én már választ is kaptam erre a kérdésre a 2-es számú az alapjárati motor :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 napsi: Köszi a kiigazítást. Igazából nem a számokat néztem csak az összefüggéseket, az pedig ugyanaz. Fpepe: Nem kell a leömlőt cserélni, tök ugyanaz. Magad akarod megcsinálni? Silver79: El lehet rontani az alapjárti mocit, és nem is nehéz. A tengelyt semmiképpen nem szabad forgatni, mert 4 hajszálvékony vezeték van a motor házában forrasztva és ha elszakad, akkor... De én a ki-be tologatást huzogatást sem javasolom. Aki egyszer már elrontotta utána úgy bánik vele, mint a hímestojással. :rolleyes: (az egyes a fojtószeleppotméter csatija) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Február23, 2006 Megoszt Elküldve Február23, 2006 napsi: Köszi a kiigazítást. Igazából nem a számokat néztem csak az összefüggéseket, az pedig ugyanaz. Fpepe: Nem kell a leömlőt cserélni, tök ugyanaz. Magad akarod megcsinálni? Silver79: El lehet rontani az alapjárti mocit, és nem is nehéz. A tengelyt semmiképpen nem szabad forgatni, mert 4 hajszálvékony vezeték van a motor házában forrasztva és ha elszakad, akkor... De én a ki-be tologatást huzogatást sem javasolom. Aki egyszer már elrontotta utána úgy bánik vele, mint a hímestojással. :rolleyes: (az egyes a fojtószeleppotméter csatija) És az elrontás mennyibe fáj? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts