adamoka15 Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 27 perce, zotya975 írta: Ez egy sima uborkás üvegből készült, és olyan csövekből amit akkor itthon éppen találtam. A működési el v az hogy egy szűrőanyag ( itt sima szivacs) alá vezetem a gázt, az kiszűri belőle a trutyit ami az üveg alján gyűlik, majd a motor a szivacson felülről szívj a már toszta gázt. Ugye két kartergáz cső van, mindegyik a szelepfedélről indul, de különböző helyen csatlakozik be. A vékony alapjáraton üzemel a vastag meg akkor ha már nyomod a gázt és nyitva a pillangószelep. A vékonyabbik becsatlakozása az injektorház hátulján az esetek többségében el is van már tömődve. Én a vékonyat egy 8-as csavar betekerésével ledugóztam és a szűrőtől vittem tovább a két csövet így egyszerűbb volt. Időnként télen 2-3 hetente ki kell ürítenem, a szivacsot meg évente cserélem, mert a kartergázban benzin is van és az megeszi. Az ötletet egy fórumtárs ( EPK) adta bevált és nem is lett továbbfejlesztve. Műszakikor kiveszem, egyszerűbb mint magyarázkodni a vizsgán mi ez mire való ésatöbbi. Itt van beszerelés előtt: Itt beszerelve a nyilak mutatják hol voltak eredetileg a csövek: Azóta nem kellett kitakarítanom ( 7 éve): Takarítani úgy lehet hogy leveszed a fedelét azt a nagy fekete műanyag kupakot, egy rongyot tömsz le a torokba hogy ne jusson le sok trutyi, és benzinnel, higítóval vagy féktisztítóval kimosod, a rongyot időnként cseréled ha megtelik trutyival. Vagy ha van némi műszaki érzéked akkor megjegyzed, lefényképezed melyik cső hová való, aztán szétszeded elmosod, összerakod. Én vízszűrőből szeretném megcsinálni, olyanból amit a házi vízműre kötnek. Valami ilyesmiből szeretném megcsinálni. Olyan kérdésem volna még, hogy ezzel a módszerrel csak a folytószelepházon segítek, vagy tényleg van egy kis fogyasztás változás is? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 8 perce, adamoka15 írta: Olyan kérdésem volna még, hogy ezzel a módszerrel csak a folytószelepházon segítek, vagy tényleg van egy kis fogyasztás változás is? Elméletileg segítesz a fogyasztáson, mert a kartergázban nem minden éghető, tehát a motor hatékonyságát csökkenti . Gyakorlatilag a kartergáz a beszívott levegőnek csak egy kis hányadát teszi ki, én sem vettem észre különösebb fogyasztás csökkenést. Ha tippelnem kéne azt mondanám esetleg pár deci összejöhet így, de inkább kevesebb. Persze attól függ mennyi a kartergáz láttam már olyat hogy szabályosan belefulladt a motor, nem is járt ha nem volt lehúzva a cső. Link to comment Megosztás: More sharing options...
adamoka15 Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 6 perce, zotya975 írta: Elméletileg segítesz a fogyasztáson, mert a kartergázban nem minden éghető, tehát a motor hatékonyságát csökkenti . Gyakorlatilag a kartergáz a beszívott levegőnek csak egy kis hányadát teszi ki, én sem vettem észre különösebb fogyasztás csökkenést. Ha tippelnem kéne azt mondanám esetleg pár deci összejöhet így, de inkább kevesebb. Persze attól függ mennyi a kartergáz láttam már olyat hogy szabályosan belefulladt a motor, nem is járt ha nem volt lehúzva a cső. Ebből is össze lehet hozni? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 2 perce, adamoka15 írta: Ebből is össze lehet hozni? Igen össze, van is valahol leírás róla...például itt ha lejjebb görgetsz: http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=80112438&t=9128597 Nyáron nem sok mindent szed össze mert a nagy része egyszerűen elpárolog a forró motortérben, de a sűrű trutyi lent marad, azt néha ki kell mosnom, ahogy a csöveket is úgye azt ami a szűrőig megy, mert utána már tiszta. Télen meg érdekes módon nem fagy meg gondolom, mert nem tiszta víz hanem olajos-vizes emulzió, de azért nem szoktam megvárni amig tele lesz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
adamoka15 Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 12 perce, zotya975 írta: Igen össze, van is valahol leírás róla...például itt ha lejjebb görgetsz: http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=80112438&t=9128597 Nyáron nem sok mindent szed össze mert a nagy része egyszerűen elpárolog a forró motortérben, de a sűrű trutyi lent marad, azt néha ki kell mosnom, ahogy a csöveket is úgye azt ami a szűrőig megy, mert utána már tiszta. Télen meg érdekes módon nem fagy meg gondolom, mert nem tiszta víz hanem olajos-vizes emulzió, de azért nem szoktam megvárni amig tele lesz. Ebben mi van benne a szűrőben? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 Just now, adamoka15 írta: Ebben mi van benne a szűrőben? Nekem sima szivacs azt hiszem egy matracot szabtam be valahová, abból maradt, Amit belinkeltem abban meg lecsupaszítottak sokeres réz villanyvezetéket, és összegubancolták-gyűrték az egészet. Némi próbálgatással meg lehet találni miből mennyit kell beletenni, mert ha sok és nehezen megy át rajta akkor megnövekedik a nyomása a szelepfedél alatt és kinyomja a tömítést. Ha meg kevés akkor meg ugye nem szűr rendesen. Ha megszívom a kész szűrő kivezető csövét ( nyilván amikor még tiszta) és jön átt rajta levegő anélkül hogy behorpadna a homlokom az erőlködéstől akkor kábé jó. Ez például már sok volt, elég lett egy szivacs is. A csőre kellett tennem egy bilincset meg egy lemezt, mert amint megtelt folyadékkal a szivacs lecsúszott. Link to comment Megosztás: More sharing options...
joecockroach Elküldve Július7, 2017 Megoszt Elküldve Július7, 2017 On 2017. 07. 06. at 8:08, Kispotter írta: Szegény összevissza van már törve meg ragasztva. Kiszedéskor én is eltörtem egy helyen. De ha ritka akkor össgeragasztom meg hátha kell majd télen. Alapjárati motorba jó az utángyártott is ügye? Mert nekem mondták csak gyárit de 40 ezrekért nem fogok venni. Persze nem a legolcsóbra gondoltam. Kovács autónál a legnépszerűbb meat & Doria 9 ezer ft bárdiba 16. Talán az jó lesz remélem. Szerk: Apropó aht hiszem rájöttem miért van benzinszag. Járó motornál felnyitott mocitetővel észrevettem halvány füst száll fel a motortól és beleszagolva erős benzinszaga volt. Motor mögött tiszta olaj minden és az füstől. Valszeg a karter csőnél ereszt kikéne cserélnem csak nemtudom hogyan férek hozzá.. marha fos helyen van.. Szia! Korábban én is olcsó alapjárati szelepet vettem, ami azóta is tökéletesen működik. Elküldve July 15, 2016 (edited) · Sziasztok! Megoldódni látszik az alapjárat problémám. Egyre gyakrabban leesett a fordulatszám, sokszor le is állt az autó. Kicseréltem az alapjárati szelepet, úgy néz ki, az volt a bűnös. A régi szelep rúdját nem tudtam kézzel mozgatni ki-be, az újat igen, tehát itt valami elkopás/szorulás dolog lehetett. Egyébként egy webshopról (wrcauto) sikerült rendelnem 2370 forintért ezt az alkatrészt. A többi nevesebb alkatrészboltokban 10-20 ezrekért voltak ilyen alapjárati motorok. :O Mindenkinek köszi aki próbált segíteni, legfőképp Zotyának! Módosítva July 15, 2016 : joecockroach 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kispotter Elküldve Július8, 2017 Megoszt Elküldve Július8, 2017 13 órája, joecockroach írta: Szia! Korábban én is olcsó alapjárati szelepet vettem, ami azóta is tökéletesen működik. Elküldve July 15, 2016 (edited) · Sziasztok! Megoldódni látszik az alapjárat problémám. Egyre gyakrabban leesett a fordulatszám, sokszor le is állt az autó. Kicseréltem az alapjárati szelepet, úgy néz ki, az volt a bűnös. A régi szelep rúdját nem tudtam kézzel mozgatni ki-be, az újat igen, tehát itt valami elkopás/szorulás dolog lehetett. Egyébként egy webshopról (wrcauto) sikerült rendelnem 2370 forintért ezt az alkatrészt. A többi nevesebb alkatrészboltokban 10-20 ezrekért voltak ilyen alapjárati motorok. :O Mindenkinek köszi aki próbált segíteni, legfőképp Zotyának! Módosítva July 15, 2016 : joecockroach Köszönöm! Hétfőre itt is van! ;) Hátha! Link to comment Megosztás: More sharing options...
joecockroach Elküldve Július8, 2017 Megoszt Elküldve Július8, 2017 4 órája, Kispotter írta: Köszönöm! Hétfőre itt is van! ;) Hátha! Hátha, én is így voltam vele, hogy annyira kis osszeg, hogy soman megeri megprobalni, ha nem jön össze, akkor nem egy érvágás az összeg. várjuk a fejlemènyeket! Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július8, 2017 Megoszt Elküldve Július8, 2017 1 órával ezelőtt, joecockroach írta: Hátha, én is így voltam vele, hogy annyira kis osszeg, hogy soman megeri megprobalni, ha nem jön össze, akkor nem egy érvágás az összeg. várjuk a fejlemènyeket! Nekem az újjal éppúgy megmaradtak az időnkénti felpörgések főleg indulás után hideg motorral. vagy hogy viszi az autót gázadás nélkül, főleg akkor csinálja ha azonnal elindulok. ha kinyitom a kaput és közben jár a motor már nincs ilyen. Nem jövök rá mi lehet az oka..marad így. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Barret Elküldve Július8, 2017 Megoszt Elküldve Július8, 2017 Sziaszok Miért lehet az hogy a kis F-esem általában első indításkor a fordulat fel pörög 2000 -re majd kb 5-10 mp múlva meg vissza megy a normális alapjáratra. Most kezdte el csinálni nem rég. C16SE a motorkód. Alapjárati motor már ki lett takarítva amennyire fék tisztítóval ki tudtam. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július8, 2017 Megoszt Elküldve Július8, 2017 30 perce, Barret írta: Sziaszok Miért lehet az hogy a kis F-esem általában első indításkor a fordulat fel pörög 2000 -re majd kb 5-10 mp múlva meg vissza megy a normális alapjáratra. Most kezdte el csinálni nem rég. C16SE a motorkód. Alapjárati motor már ki lett takarítva amennyire fék tisztítóval ki tudtam. Üdv, kicsit olvass vissza pont erről beszélgettünk nemrég. Alapból alapjárati motor , falslevegő és vákumproblémák okozhatják. Az alapjárati motor és a fészke legyen teljesen tiszta a vákumcsövek is, ne legyenek kirepedve, lecsúszva satöbbi. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kispotter Elküldve Július9, 2017 Megoszt Elküldve Július9, 2017 Na sziasztok! Korán örültem, hogy a kopott vezérmű kerekek miatt indult nehezen a kocsi. Nemrég ki lett cserélve jó lett, de most megint nem indul a kocsi. Illetve alig. Cserélve vezérmű mindenestől. Map szenzor, széntartály kiürítve, injektorház szétszedve pucolva, trafó és gyújtásmodul. Amikor nem indul befecskendezés van mert benzines a pillangó. Szikrát nem tudok nézni mert persze ilyenkor mindíg evyedül vagyok, de ez a második trafó meg modul a gyárival is ezt csinálta. Ha sokat áll a kocsi csak akkor indul nehezen. Ha egýszer elindult onnantól soha semmi baj és indul is pöcre amíg nem áll fél napot. Ac is jó hozza a 2 litert 1 barral. Olvastam itt egy fórumtárs esetét Zolpat volt a neve és neki is hasonló volt csak neki egyáltalán nem indult. Lehet, hogy nekem is széthulott a katalizátorom? Meg tudom nézni valahogy szerelés nélkül pl ha megkopogtatom valamivel? Talán ez megmagyarázná azt is, hogy miért van olyan fulladt hangja mikor nagynehezen beindul. Mintha visszafele szeretne.. bár akkor szerintem menetközbe is lenne baj vele vagy elsem indulna.. de nekem semmi baj vele ha elindul. Zolpatnak jólenne tudni volt-e előtte indítási problémája ésha igen milyen volt neki. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július9, 2017 Megoszt Elküldve Július9, 2017 18 perce, Kispotter írta: Na sziasztok! Korán örültem, hogy a kopott vezérmű kerekek miatt indult nehezen a kocsi. Nemrég ki lett cserélve jó lett, de most megint nem indul a kocsi. Illetve alig. Cserélve vezérmű mindenestől. Map szenzor, széntartály kiürítve, injektorház szétszedve pucolva, trafó és gyújtásmodul. Amikor nem indul befecskendezés van mert benzines a pillangó. Szikrát nem tudok nézni mert persze ilyenkor mindíg evyedül vagyok, de ez a második trafó meg modul a gyárival is ezt csinálta. Ha sokat áll a kocsi csak akkor indul nehezen. Ha egýszer elindult onnantól soha semmi baj és indul is pöcre amíg nem áll fél napot. Ac is jó hozza a 2 litert 1 barral. Olvastam itt egy fórumtárs esetét Zolpat volt a neve és neki is hasonló volt csak neki egyáltalán nem indult. Lehet, hogy nekem is széthulott a katalizátorom? Meg tudom nézni valahogy szerelés nélkül pl ha megkopogtatom valamivel? Talán ez megmagyarázná azt is, hogy miért van olyan fulladt hangja mikor nagynehezen beindul. Mintha visszafele szeretne.. bár akkor szerintem menetközbe is lenne baj vele vagy elsem indulna.. de nekem semmi baj vele ha elindul. Zolpatnak jólenne tudni volt-e előtte indítási problémája ésha igen milyen volt neki. Kösd le a katalizátor előtt a kipufogót, akár a leömlőnél is bár brutál hangja lesz és egyből kiderül ha ez a gondja . A szétesett katalizátor nekem zörgött menet közben, de gondolom tud többféle képen is sérülni, ha beékelődik keresztben a betét akkor nem zörög viszont fojt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kispotter Elküldve Július9, 2017 Megoszt Elküldve Július9, 2017 2 órája, zotya975 írta: Kösd le a katalizátor előtt a kipufogót, akár a leömlőnél is bár brutál hangja lesz és egyből kiderül ha ez a gondja . A szétesett katalizátor nekem zörgött menet közben, de gondolom tud többféle képen is sérülni, ha beékelődik keresztben a betét akkor nem zörög viszont fojt. Rendben. Majd valamikor meglesem. Meg arra gondoltam belefújok. Gondolom ha minden oks nem sok ellenállása van neki. Amúvy te mennyi rációt látsz ebbe? Lehetséges hogy ha elindul nagynehezen semmi gondja utánna törött katalizátorral se? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 11 órája, Kispotter írta: Rendben. Majd valamikor meglesem. Meg arra gondoltam belefújok. Gondolom ha minden oks nem sok ellenállása van neki. Amúvy te mennyi rációt látsz ebbe? Lehetséges hogy ha elindul nagynehezen semmi gondja utánna törött katalizátorral se? Hát így már második hallásra nem tűnik túl logikusnak, olyan volt már hogy egyáltalán nem indult el valakinek összeroskadt kipufogó dob miatt. De hogy nehezen indul aztán már jó...nem túl valószinű ez a hiba szerintem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
adamoka15 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 Sziasztok! Mit gondoltok az olajcsere előtti motoröblítő folyadékról? Használtátok már? Milyen tapasztalatotok van? Illetve mit gondoltok a komplett motortér mosásáról? Ha ti csináltátok, akkor hogyan csináltátok? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kispotter Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 2 órája, zotya975 írta: Hát így már második hallásra nem tűnik túl logikusnak, olyan volt már hogy egyáltalán nem indult el valakinek összeroskadt kipufogó dob miatt. De hogy nehezen indul aztán már jó...nem túl valószinű ez a hiba szerintem. Pl ma reggel pöc röff.. minden gond nélkül. Igaz 3x tettem gyújtásra hátha még is AC. Nem tudom azért e de simán indult. De viszont kimértem a szállítását az ac nek hozta amit kell. Igaz akkor jó volt pont az autó. Meg benzines volt a folytószelep mikor nem indult. Igaz attól még lehet kevés az üzemanyag azt sem láttam, hogy spriccel mert egyedül voltam.. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 1 óra, Kispotter írta: Pl ma reggel pöc röff.. minden gond nélkül. Igaz 3x tettem gyújtásra hátha még is AC. Nem tudom azért e de simán indult. De viszont kimértem a szállítását az ac nek hozta amit kell. Igaz akkor jó volt pont az autó. Meg benzines volt a folytószelep mikor nem indult. Igaz attól még lehet kevés az üzemanyag azt sem láttam, hogy spriccel mert egyedül voltam.. Hát ha például becsöpög az injektor állás közben, mert mondjuk az alatta lévő tömítés rossz akkor is nehezen indul mert ugye nagyon túldúsít. A pumpánál meg a szállítási menyiségen kívül a nyomás is számít amit otthon elég körülményes mérni. Ugye az lenne ha jó hogy valaki indítózik te meg figyeled a pillangószelepnél hogy rendesen porlaszt-e befelé. Link to comment Megosztás: More sharing options...
adamoka15 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 1 óra, adamoka15 írta: Sziasztok! Mit gondoltok az olajcsere előtti motoröblítő folyadékról? Használtátok már? Milyen tapasztalatotok van? Illetve mit gondoltok a komplett motortér mosásáról? Ha ti csináltátok, akkor hogyan csináltátok? Érdemes lenne egy ilyen mosást végrehajtani? Valamint a hűtőrendszert hogyan tudnám átmosni? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 2 órája, adamoka15 írta: Sziasztok! Mit gondoltok az olajcsere előtti motoröblítő folyadékról? Használtátok már? Milyen tapasztalatotok van? Illetve mit gondoltok a komplett motortér mosásáról? Ha ti csináltátok, akkor hogyan csináltátok? 6 perce, adamoka15 írta: Érdemes lenne egy ilyen mosást végrehajtani? Valamint a hűtőrendszert hogyan tudnám átmosni? A motoröblítéssel az a gond, hogy az olajsár jótékonyan tömíthet is, szóval ha most sehol nem szivárog előfordul hogy utána fog. Továbbá ha megindulnak olajsár darabok lentről azok el tudnak akadni a pár milis olajjáratokban. Persze nem biztos hogy így lesz csak senki nem tudja előre megmondani hogy lesz-e utána problémád. A motorteret lehet mosni az elosztót és a generátort kell letakarni rendesen hogy ne kapjon vizet, aztán be lehet pacsmagolni zsíroldóval, brigéciollal ( én mondjuk konyhai zsíroldót használok) majd várni kell amig hat a szer és mehet neki a magasnyomású mosó. Persze hideg motort kell mosni, és utána jó ha akár napon nyitott motorháztetővel szárad pár órát. A hűtőrendszerből le lehet engedni a régi folyadékot ( nem a földre mert mérgező) majd slaggal lehet mosni oda-vissza. A vízhűtőt jó ha kiveszed mert ugye a kifolyó cső nem alul van hanem középen, elfektetve lehet rendesen kimosni. Továbbá a radiátort is le lehet kötni a motor hátuljáról és azt is oda-vissza nyomatni slaggal. Lehet használni például trisót de itt is érvényes ami a motorolajnál, a vízkő tömít, ha kioldod előfordul hogy szivárog. De egy sima vizes mosás is nagyon sokat javít a hűtésen-fűtésen. a gyári bilincseket nem biztos hogy még egyszer vissza tudod rakni szivárgás mentesen lehet awab-bilincsre kell cserélni párat. utána motortípustól függően légteleníteni kell vagy légtelenitt magától attól függ milyen motorod van. Link to comment Megosztás: More sharing options...
adamoka15 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 9 perce, zotya975 írta: A motoröblítéssel az a gond, hogy az olajsár jótékonyan tömíthet is, szóval ha most sehol nem szivárog előfordul hogy utána fog. Továbbá ha megindulnak olajsár darabok lentről azok el tudnak akadni a pár milis olajjáratokban. Persze nem biztos hogy így lesz csak senki nem tudja előre megmondani hogy lesz-e utána problémád. A motorteret lehet mosni az elosztót és a generátort kell letakarni rendesen hogy ne kapjon vizet, aztán be lehet pacsmagolni zsíroldóval, brigéciollal ( én mondjuk konyhai zsíroldót használok) majd várni kell amig hat a szer és mehet neki a magasnyomású mosó. Persze hideg motort kell mosni, és utána jó ha akár napon nyitott motorháztetővel szárad pár órát. A hűtőrendszerből le lehet engedni a régi folyadékot ( nem a földre mert mérgező) majd slaggal lehet mosni oda-vissza. A vízhűtőt jó ha kiveszed mert ugye a kifolyó cső nem alul van hanem középen, elfektetve lehet rendesen kimosni. Továbbá a radiátort is le lehet kötni a motor hátuljáról és azt is oda-vissza nyomatni slaggal. Lehet használni például trisót de itt is érvényes ami a motorolajnál, a vízkő tömít, ha kioldod előfordul hogy szivárog. De egy sima vizes mosás is nagyon sokat javít a hűtésen-fűtésen. a gyári bilincseket nem biztos hogy még egyszer vissza tudod rakni szivárgás mentesen lehet awab-bilincsre kell cserélni párat. utána motortípustól függően légteleníteni kell vagy légtelenitt magától attól függ milyen motorod van. Köszönöm szépen a gyors választ! Szerintem a motort nem fogom átöblíteni, de viszont a hűtőrendszert tiszta vízzel ki fogom mosni. A motorteret meg nagyon ki szeretném takarítani, mert a motorblokk nagyon olajos és nagyon fekete már az olajtól. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Bundee Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 3 órája, adamoka15 írta: Köszönöm szépen a gyors választ! Szerintem a motort nem fogom átöblíteni, de viszont a hűtőrendszert tiszta vízzel ki fogom mosni. A motorteret meg nagyon ki szeretném takarítani, mert a motorblokk nagyon olajos és nagyon fekete már az olajtól. Legalább ott nem rozsdásodik Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 2 órája, Bundee írta: Legalább ott nem rozsdásodik Ez pontosan így van, amióta megszüntetem az olajszivárgást a karternél, azóta rozsdásodik. Link to comment Megosztás: More sharing options...
az igazi kilroy Elküldve Július10, 2017 Megoszt Elküldve Július10, 2017 (edited) Van egy (?) számomra nem érthető probléma. Kíváncsian várom a tippeket, megoldásokat. Lehetséges, hogy ez nem is egy probléma. Kicsit hosszú lesz, de talán informatív, és tanulságos. (Astra f, benzin, 1993, 1,4-es motor, 60LE, C14NZ) Az autó meleg motorral (10-15 km után) rángatni kezd, majd nagyon rángat (közben még haladok pár km-t), majd leáll a motor. Negyed- vagy fél óra pihenés után esetleg elindul, de akkor is nagyon nyögvenyelősen. Csak egy kicsit szedi össze magát (fogjuk rá), de hamarosan újra leáll. Nem teljesen tiszta, de úgy tűnik, hogy ezt leginkább dombnak felfelé szereti eljátszani - mintha vízszintesen (amikor ugye nem kell annyira nyomni neki a gázt) nem rángatna annyira, majd amikor jön a domb, megint kiakad. Gondoltam a gyújtásmodulra (a trafó alatt van). Azt egyszer régen már cseréltem. De akkor más volt a hibajelenség: nem rángatott, hanem hirtelen leállt, majd csak egy idő (percek, de volt hogy fél óra) után indult újra (kellemes hiba a legnagyobb forgalom közepette). Akkor úgy szűrtem ki, hogy a gyújtásmodul a rossz, hogy amikor leállt, és nem indult, fagyasztó-spray-al lehűtöttem. Utána indult. Ezt eljátszva 3-4x, egyértelműen kiszűrhető volt a hiba. Ezt a hibafelderítési módszert egyelőre most nem próbáltam, mert másra gyanakodtam, és nincs is fagyasztó-spaym. Szóba jöhet esetleg az üzemanyagpumpa(?). Elöregszik, elkopik benne valami tömítés, és dombnak felfelé már nem nyomja annyira. Hát ezt nem tudom, hogy lehetne jól kimérni - nyilván, forró motornál (amikor a hibajelenség előjön) nem akarom a lehúzott benzincsővel felgyújtani az autót. Máskor meg műxik, nyomja a benzint. Gondoltam a felső holtponti jeladóra (HALL-asszem) is. Csak nem tudom, hogy annak a jóságát, és rosszaságát hogyan lehetne kimérni, ellenőrizni. Valaki esetleg...? Aztán kivillogtattam a hibakódot: 15-lett, vagyis "Hűtőközeg hőszenzor – feszültség túl magas." Ez csak további kérdéseket vetett fel. Ugyanis: az autóban két db ilyen szenzor ("hőgomba") van. Az egyik egy egycsatlakozós, méri a hűtőfolyadékot, majd az adatot továbbítja a műszerfalon lévő mutatóra. Ez jónak tűnik. A másik szenzor (a kétvezetékes) pedig asszem a vezérlésnek szolgáltat adatokat. A kérdés itt természetesen az, hogy a fenti 15-ös hibajel, a kettő közül melyikre vonatkozik? Valamelyikre? Mindkettőre? Nem tisztázott? Kiszedtem a kétvezetékes szenzort. Gyújtás bekapcs, a vezeték két pólusa között 4.99 Volt van. Úgy olvastam, hogy pont annyinak kell lenni, vagyis a vezeték nincs megszakadva. Kicsavartam magát a szenzort is, és elkezdtem mérni az ellenállásait, közben belelógatva különböző hőfokú vízbe. Mint a kisangyal... pontosan azokat az ellenállás értékeket mutatta, amiket a nagykönyv szerint kell neki (az ellenállása a hőmérséklet növelésével csökken). Vagyis, ebből úgy tűnik, hogy jól működik az is. Akkor könyörgöm, mit jelenthet a 15-ös hibakód? Melyik "hűtőközeg hőszenzor"? És mit akar az jelenteni, hogy a "feszültség túl magas"? Igaz, hogy csak az ellenállását mértem (kiszerelt állapotban), feszültséget nem, mert hát azt nem is tudom, hogy hogyan kéne mérni rajta. Ja igen, és még egy kérdés: a kisokos autó mennyi ideig tárolja a hibakódokat? Mennyi idő után felejti el őket? Mi határozza meg, hogy egy hibakód törlődjön belőle? Valaki, szagértő, tud ehhez a probléma- és kérdéshalmazhoz valamit hozzászólni? Módosítva Július10, 2017 : az igazi kilroy Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts