Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

EGR Topik van a G Astra fórumban (igaz tán AGR néven, mert úgyis hívják).

Nekem (1.4 16V) a szívósor jobb oldalán van (szemből nézve). Egy kb. 6 centi átmérőjű 10 centi magas henger alakú cucc. Két csavar fogja, előtte le kell szedni a csatiját és utána ki kell mosni. Szerintem vidd el egy hozzáértő szerelőhöz (nekem is pucolták, azóta jó). Szóval ez maga a szelep. Ha a cső van eldugulva, akkor gondolom azt is ki kell szedni és kipucolni, vagy cserélni.

De amúgy ha a komputer EGR hiábt ír, akkor sajna nem 100% hogy az a baj, hallottam már olyan esetről amikor nem az volt.

Az AC relé egyébként tud úgy tönkre menni, hogy néha működik, néha nem.

Megosztás:

sziasztok!

köszönöm a hozzászólásokat igazán jól esik hogy ismeretlenül is segítetek.

Alaposabban vizsgálva a dolgokat a helyzet a következő:

Indításkor a kiegyenlítő tartályban nincs buborék képződés és nem éreztem kipufogógáz szagot sem. A vastag csövek csak meleg motornál keményednek fel. A mociban (x 14nz) 157 000 km van (ha csak az eladó nem tekerte vissza)

A motort melegítettem nyitott tartállyal, kb 85 C fok-ig

a mutató a kék téglalap felső szélén volt, utána a tartályt lezártam és tovább melegítettem kb 93 C fok-ig. ( a vastag csövek kezdtek keményedni)

A tartály fedelét újra levettem amikor is a tartályban buborékolás és túlnyomás volt, majd visszazártam (a motor természetesen foly. ment).

Melegítettem mindaddig amíg a ventilátor be nem kapcsolt, kb 98 C fokon.

Amikor a vent. kikapcsolt újra ellenőriztem a csöveket, de azok nem voltak tulságosan kemények. Igaz, hogy a tartály lezárásától kb. 2 perc telt el.

Bocs ha túl hosszú voltam.

ja a vizet ell. rozsda barna színe van, gázszag nincs, olajnak nyoma nincs.

Az egész akkor kezdődött amikor cserélve lett a hűtőfolyadék. Valaki letudná írni hogyan kell légteleníteni egy ilyen motort? az igazság az, hogy aki csinálta szvsz nem túl jó szakember de haver :)

Megosztás:

Régi leenged - Cső vissza - Hőmérséklet jeladó kicsavar - Víz tölt, amíg el nem kezd folyni a jeladó furatán - Jeladó visszacsavar (10Nm nyomatékkal elvileg, de nem árt némi tömítőanyag, nekem anélkül csöpögött) - KALT jelig tölt víz - Zárófedél vissza - Motor melegít emelt fordszámmal amíg nem nyit a termosz (az alső csövek melegek) - Miután lehűlt ha kell öntsél még vizet a KALT jelig.

Ha vissza akarod tölteni ami most van benne, akkor nagyon tiszta edényben fogd fel.

Megosztás:

sziasztok!

köszönöm a hozzászólásokat igazán jól esik hogy ismeretlenül is segítetek.

Alaposabban vizsgálva a dolgokat a helyzet a következő:

Indításkor a kiegyenlítő tartályban nincs buborék képződés és nem éreztem kipufogógáz szagot sem. A vastag csövek csak meleg motornál keményednek fel. A mociban (x 14nz) 157 000 km van (ha csak az eladó nem tekerte vissza)

A motort melegítettem nyitott tartállyal, kb 85 C fok-ig

a mutató a kék téglalap felső szélén volt, utána a tartályt lezártam és tovább melegítettem kb 93 C fok-ig. ( a vastag csövek kezdtek keményedni)

A tartály fedelét újra levettem amikor is a tartályban buborékolás és túlnyomás volt, majd visszazártam (a motor természetesen foly. ment).

Melegítettem mindaddig amíg a ventilátor be nem kapcsolt, kb 98 C fokon.

Amikor a vent. kikapcsolt újra ellenőriztem a csöveket, de azok nem voltak tulságosan kemények. Igaz, hogy a tartály lezárásától kb. 2 perc telt el.

Bocs ha túl hosszú voltam.

ja a vizet ell. rozsda barna színe van, gázszag nincs, olajnak nyoma nincs.

Az egész akkor kezdődött amikor cserélve lett a hűtőfolyadék. Valaki letudná írni hogyan kell légteleníteni egy ilyen motort? az igazság az, hogy aki csinálta szvsz nem túl jó szakember de haver :)

Annak hatására buborékolt melegen, mert levetted a fedelet vagy közben is?

Ok, de ezután a csöveket "összeszívta" vagy nem? mert ha "összeszívta" akkor a fedél mindenképpen gázos és cserélni kell a szelep miatt!

uhuhu úgy néz ki neked lesz igazad :!: :oops:

Megosztás:

Egy új Opel Astra Caravan F tulajdonos vagyok (c14nz - 1.4 benzin, 8 szelep). A motor kb. 200 e. km.-t ment.

Mikor megvettem alapjáraton hallatszott egy enyhe kopogás (olyan mint amikor a dizel megindul). Ha idegen levegőt kapott (pl. lehúztam a belső levegőkeringtető csövecskéjét) a kopogás nem hallatszott.

Az elöző tulaj megnézette a szelepeket meg a főtengelycsapágyakat, de nem volt probléma. Azt mondja, hogy a hajtókarcsapszeg (az egyik dugattyú alatt) kopoghat.

Természetesen vétel után megcsináltam a szükségeseket (olajcsere - Durablend, vezérműszíj) és meglepetés.... :) sokkal jobban kopog, már nem csak alapjáraton hallatszik, hanem alacsonyabb fordulaton is. És ha fals levegőt kap még ugy is hallatszik.

A szerelőm szerint mehetek nyugodtan, egy jo darabig még elmegy. Nem szivesen szedném szét a motort, mert nagyon jól megy, olajat nem eszik, nem folyik, keveset fogyaszt, csak zavar a kopogás. Légysz. segítsetek, mitévő legyek? :?:

Megosztás:

EGR Topik van a G Astra fórumban (igaz tán AGR néven, mert úgyis hívják).

Nekem (1.4 16V) a szívósor jobb oldalán van (szemből nézve). Egy kb. 6 centi átmérőjű 10 centi magas henger alakú cucc. Két csavar fogja, előtte le kell szedni a csatiját és utána ki kell mosni. Szerintem vidd el egy hozzáértő szerelőhöz (nekem is pucolták, azóta jó). Szóval ez maga a szelep. Ha a cső van eldugulva, akkor gondolom azt is ki kell szedni és kipucolni, vagy cserélni.

De amúgy ha a komputer EGR hiábt ír, akkor sajna nem 100% hogy az a baj, hallottam már olyan esetről amikor nem az volt.

Az AC relé egyébként tud úgy tönkre menni, hogy néha működik, néha nem.

Szia Knight!

Igazad van AGR a cucc, és köszi a választ. Remélem jó lesz, mert a hétvégén szétszedjük. Szegről-végről szakember vagyok, az eredeti szakmám karosszérialakatos,ugyhogy megnézem. Eddig is én szereltem az autóimat, és eddig sikerrel. Remélem ezt is megtudom oldani. Mégegyszer köszi.

Üdv:

sznuni

Megosztás:

Sziasztok!

Egyik haveromnak van egy X14XE Ecotec mocis Astrája, ami tökéletesen ment addig amíg egy motormosást el nem követtek ellene. Azóta nincs alapjárat, ha beindul nagyon egyenetlenül jár 400 - 1600 rpm pár perc múlva már 2000 - 2800 rpm és így tovább! :shock: Az ECU hibakódot nem ír, de a sárga lámpa elég gyakran bevillan. Már vittem neki egy másik alapjárati motort azzal 1 percig jó volt és utánna ugyanúgy felpörgött a motor.

Mi lehet a probléma ?

Udi as Astra Fx

Megosztás:

Sziasztok!

Egyik haveromnak van egy X14XE Ecotec mocis Astrája, ami tökéletesen ment addig amíg egy motormosást el nem követtek ellene. Azóta nincs alapjárat, ha beindul nagyon egyenetlenül jár  400 - 1600 rpm pár perc múlva már 2000 - 2800 rpm és így tovább!  :shock:  Az ECU hibakódot nem ír, de a sárga lámpa elég gyakran bevillan.  Már vittem neki egy másik alapjárati motort azzal 1 percig jó volt és utánna ugyanúgy felpörgött a motor.

Mi lehet a probléma ?

Udi as Astra Fx

Mikor tették ellene ezt a merényletet?

Ki kellene hagyni száradni..könnyen lehet, hogy beázott vmi lehet, hogy épp a gyertyák környékén történt vmi a trafó hídnál...ilyenkor nem az alapjárati moci döglig meg tudtommal..de majd jön uhuhu és kiokosít minket pontosabb infókkal..egyébként ezeknél a mociknál kimondottan nem ajánlják a motortér mosását tudtommal! :?

Megosztás:

Én sem mostam még direktbe, mondjuk nem is koszos. Amikor a kerékjáratokat mosom ott ugyanúgy bemegy a víz, ahogy a retek is és elég szépen le is mossa amit kell....

Szerintem a gyertyákhoz nem nagyon folyhat be víz: ott a szelepfedél takaró is, na meg a kupakok is védik... meg akkor szerintem nem ez lenne a baj

A generátort viszont megtámadhatja a mosószer...

Megosztás:

Sziasztok!

Olyan gondom lenne, hogy nem akar visszaesni a motorfordulatszám /2000-ren pörög/, de ha megállok az autóval egy pár másodpercre bemelegedés után, akkor beáll normálisra, és utánna semmi baj vele. Ez egy X14NZ motor.

Figyelem már vagy fél éve a dolgot, úgyhogy a hideghez nincs köze. Kérdeztem már a szerelőt, akihez szoktam menni ha bajom van erről, de azt mondta, hogy az úgy jó, akkor kell neki visszaesni ha megállok. :roll:

Mi a véleményetek?

Megosztás:

Mikor tették ellene ezt a merényletet?

Ki kellene hagyni száradni..könnyen lehet, hogy beázott vmi lehet, hogy épp a gyertyák környékén történt vmi a trafó hídnál...ilyenkor nem az alapjárati moci döglig meg tudtommal..de majd jön uhuhu és kiokosít minket pontosabb infókkal..egyébként ezeknél a mociknál kimondottan nem ajánlják a motortér mosását tudtommal! :?

Sziasztok!

Kedden volt a "merénylet" :) .

Köszi a gyors infókat, megnéztük a vákumcsövek rendben voltak.

Minden kábelt megnéztünk a fojtószelep poti kábelkötege volt beázva,

kiszárítottuk és minden helyrejött.

Mégegyszer köszi!!!

Udi as Astra Fx

Megosztás:

Sziasztok!

Kedden volt a "merénylet" :) .

Köszi a gyors infókat, megnéztük a vákumcsövek rendben voltak.

Minden kábelt megnéztünk a fojtószelep poti kábelkötege volt beázva,

kiszárítottuk és minden helyrejött.

Mégegyszer köszi!!!

Udi as Astra Fx

Ugye-ugye..ne mindíg a legbonyolúltabb dolgokra tessék gondolni :wink:

Szívesen! 8)

Megosztás:

Opel Vectra 2000 16v 4x4 1990-es komplett bontásra egyben eladó

osztrák papírokkal

Motorja c20xe

Váltó F20

Hibátlan osztómű

Complett vectra 2000 lcd jeladókkal

4x el ablak

board comp

Ami hiányzik a teljes kipuff rendszer

az első lökös és a vízhűtő

a többi minden megvan.

Irányára 160 e ft

Hmm ... ezt inkább az eladó gépjárművekbe kellett volna ...

Megosztás:

Egy új Opel Astra Caravan F tulajdonos vagyok (c14nz - 1.4 benzin, 8 szelep). A motor kb. 200 e. km.-t ment.

Mikor megvettem alapjáraton hallatszott egy enyhe kopogás (olyan mint amikor a dizel megindul). Ha idegen levegőt kapott (pl. lehúztam a belső levegőkeringtető csövecskéjét) a kopogás nem hallatszott.

Az elöző tulaj megnézette a szelepeket meg a főtengelycsapágyakat, de nem volt probléma. Azt mondja, hogy a hajtókarcsapszeg (az egyik dugattyú alatt) kopoghat.

Természetesen vétel után megcsináltam a szükségeseket (olajcsere - Durablend, vezérműszíj) és meglepetés.... :) sokkal jobban kopog, már nem csak alapjáraton hallatszik, hanem alacsonyabb fordulaton is. És ha fals levegőt kap még ugy is hallatszik.

A szerelőm szerint mehetek nyugodtan, egy jo darabig még elmegy. Nem szivesen szedném szét a motort, mert nagyon jól megy, olajat nem eszik, nem folyik, keveset fogyaszt, csak zavar a kopogás. Légysz. segítsetek, mitévő legyek? :?:

Segítsetek nekem légysz.!

Megosztás:

Hali

Van egy kérdésem. De csak egy. :)

C20XE-nél hol találom az IAT (Intake Air Temperature) szenzort?

92-es autónál. (Remélem nem a légtömegmérővel van egybeépítve) :wink:

Válaszokat köszönöm :D

Asszem azóta már rájöttél, de ha mégse és jól tudom, nekem(96os) a légtömeg elött van a "gumi"csöben egy cucli.. az a bejövö levegö hömérséklet érzékelöje. Már ha ezt jelenti a IAT ...

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.