Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

gsi.tamás

Recommended Posts

Kéne ez a szelepfedél bakker, talán jó az enyémre is, mi a hirdetés linkje? :D

hogy őszinte legyen én is szemezek vele, mondjuk most a tömítés alá/mellé kapott odavaló szilikont is

egyenlőre nem folyik, neked is féltünk mennyire tök száraz a blokk azon a motoron? semmi olaj.....

Megosztás:

Sziasztok. Steretném a tanácsotok kérni!

A motorolaj beöntő nyílás körül, belülről, és a kupak alján valamilyen fehéres , világos barnás, anyag gyűlt fel.

Egyből az ugrott be hogy: ááááá "hengerfejes"! A hűtőfolyadékból fogyott is vagy 2-3 dl tél kezdete óta, de azt pár havonta amúgy is pótolnom kell már rég óta, szóval az nem perdöntő.

Szóval van valami módszer amivel tutira meg tudnám állapítani ill. kizárni hogy hengerfej vagy hengerfejtömítés problémám van?

Megosztás:

A motorolaj beöntő nyílás körül, belülről, és a kupak alján valamilyen fehéres , világos barnás, anyag gyűlt fel.

Egyből az ugrott be hogy: ááááá "hengerfejes"! A hűtőfolyadékból fogyott is vagy 2-3 dl tél kezdete óta, de azt pár havonta amúgy is pótolnom kell már rég óta, szóval az nem perdöntő.

Szóval van valami módszer amivel tutira meg tudnám állapítani ill. kizárni hogy hengerfej vagy hengerfejtömítés problémám van?

Télen ez rendeltetésszerű jelenség, főleg ha rendszeresen rövidtávra használod.

Megosztás:

Halihó mindenkinek!

Új vagyok itt, de már van pár éve egy F-es kombi a családban. C14SE 82pacis szörnyeteg van a motorháztető alatt.

Egy kósza elhatározás miatt leszenvedtem az alapjárati léptetőmotort (csavarok bele voltak rohadva az alu öntvénybe, ki kellett őket fúrni) hogy kipucoljam. Raktam vissza, erre nincs alapjárat... Betoltam teljesen a kúpot, akkor meg nagyon magas lett a fordulatszám nyilván... Ígyhát megnéztem mennyire kell belőni a kinyúlását, és 28mm alá kellett picit, most olyan mint volt eredetileg. Beszorulva nincs, mert gyújtásra rakva kimegy pár millimétert, visszavett gyújtásnál pedig visszaáll oda ahol volt.

A kérdésem tehát, mivel és hogyan lehet korrektül beállítani az alapjárati fordulatszámot?

Illetve ezeknek a motoroknak hidegen magasabb alapjárattal kell üzemelniük gyárilag avagy sem?

(Mert a mienk az nem jár magasabb fordulaton hidegen.)

Aztán még egy probléma, az hogy néha nagyon makacskodik, és nem hajlandó elindulni. Úgy néztük hogy szikra az van, ergo benzinhiány lesz. Ígyhát az üzemanyagpumpa relére gyanakodtunk első körben. Fixen gyújtásra lett kötve a pumpa, és így indítás előtt fel tudjuk tölteni a rendszert. Csakhogy néha még így sem indul. Valakinek valami ötlete esetleg erre?

Nem kell beállítani az alapjárati fordulatszámot, nem is lehet majd a motorvezérlő beállítja azt magának. Hidegen elméletileg magasabba fordulatszám egy kicsit.

Én hallok valamit 1-2 másodpercig, mikor a gyújtást rárakom, szerintem az a pumpa lesz. Lehet egy visszacsapó szelep megoldaná a dolgot?

Nem kell bele visszacsapó szelep gyujtás után meg kell várni amíg a pumpa megáll akkor már fel van töltve a rendszer és ha más gond nincs indul a motor. Mindegyik C14NZ így műkszik.

Megosztás:

Helló

Ha úgy tűnik hogy hf es az autód akkor ellenőrizni kell néhány dolgot ami vagy megerősíti vagy megcáfolja annak a tényét hogy az!

1 Az hogy habos az olaj lehet attól hogy hf es de lehet attól is hogy csak rövidtávon használod!

2 Nézd meg a Hűtővíz szintet, nem e fogyott, vagy figyeld nem e fogy, ha igen akkor, kizárhatjuk azt hogy elcsöpög, vagy elfolyik különböző okok miatt, vagy a motor eszi meg! Ha a motor eszi meg akkor annak jelei vannak mint (pl a Hűtővíz üzemmeleg motornál leállított állapot után pár percel, lassan megnyitod a kupakot(vigyázz forró víz!) és ovatosan odahajolva szimatolsz a kupak alól kisziszegő illatra, ha benya szagu akkor bizony hf es lesz.. ) "ha hosszan sziszeg már az is azt jelenti.." VAGY pl:

3 kipufogóból kiáramló fehér "gőz" szerű füst ez a megevett víz elporlasztása/elforrása(vízgőz)..

4 Üzemmeleg motornál a vízcsövek kemények felpuffadtak, majd ki durranósak! (mivel nyomás van a rendszerben) ez könnyen szétnyomhatja a hűtőt is, (nekem pl szét nyomta)

5 indításnál, főleg hideg motorral, általában egy hengerrel kevesebb indul el, vagy 2 de az már nagyon brutál...Ez erős rángással, és "traktorhanggal" társul, hisz csak 3 henger megy! Ez kis idő mulva el kell hogy múljon hisz a hengerbe befolyt vízet amint kidolgozta ismét működni fog.Ez viszont már egy drasztikus szakadás jelei ilyenkor már nagyon aktuális a csere!

Ha valóban hf ed van és időben észleled, és cseréled akkor nagy valószinűséggel nem kell felsikolni a hf et mert még nem égett meg annyira hogy deformálódjon! Ezt még olcsón meg kell hogy úszd, mert csak tömítés csere, ha más nem jön elő...pl szelepszárszimering, hidrótőke, himba....

Megosztás:

Én hallok valamit 1-2 másodpercig, mikor a gyújtást rárakom, szerintem az a pumpa lesz. Lehet egy visszacsapó szelep megoldaná a dolgot?

A központisokat alapból sokáig kell forgatni. Nekem nem tűnt fel, csak mikor betettem az se-t, mert az egy negyed fordulattól már jár, pedig az nem indítja az ac-t csak ha forog a motor.

Megosztás:

A központisokat alapból sokáig kell forgatni. Nekem nem tűnt fel, csak mikor betettem az se-t, mert az egy negyed fordulattól már jár, pedig az nem indítja az ac-t csak ha forog a motor.

Mert az tartja a nyomást. Központisnál meg illik megvárni amíg megáll a pumpa és csak utána fordítani tovább a kulcsot. Akkor az is indul azonnal.

Megosztás:

Hidegen nekem is, pedig újra rászokott arra, hogy előre feltölti benyával a rendszert.

Mert az tartja a nyomást. Központisnál meg illik megvárni amíg megáll a pumpa és csak utána fordítani tovább a kulcsot. Akkor az is indul azonnal.

Ha megvárom, akkor is addig tart beindulnia jéghidegen (egy éjszakás állás után), mintha nem várom meg. Viszont néhány órás állásnál szinte egyet sem forog körbe a főtengely és már röffen is. Meg is lepődöm, mert az önindító kerreg ilyenkor. :D

Megosztás:

Ha tartja...

Nekem pl nem indul az AC gyújtáson, és bizony forog is 2-3-at mire beindul. lehet sz@r a visszacsapószelepem?

Megosztás:

Nem kell beállítani az alapjárati fordulatszámot, nem is lehet majd a motorvezérlő beállítja azt magának. Hidegen elméletileg magasabba fordulatszám egy kicsit.

Ha beállítaná magát akkor nem kellett volna szórakoznom vele egy fél napot hogy beállítsam manuálisan a kinyúlását. Először túlságosan kint volt, így elzárta a megkerülőcsatornát teljesen, nem is volt alapjárat. Aztán benyomtam teljesen, így pedig jó magas lett a fordulatszám. Aztán megkerestem neten hogy mennyire kell belőni, itt 28mm-t írnak a kinyúlásra: http://vauxhall.work...dex.php?id=3043 De itt is csak olyan címen hogy "must not be greater", tehát ne legyen ennél nagyobb a kinyúlás.

Be is lőttem, kicsit magasabb lett az alapjárat az eredetinél, úgyhogy kicsit kijjebb húztam a kúpot, és akkor lett f@sza. Még egyszer mondom nincs beszorulva, mert gyújtásnál kimozdul, és érezni is hogy durmol.

Megosztás:

Ha beállítaná magát akkor nem kellett volna szórakoznom vele egy fél napot hogy beállítsam manuálisan a kinyúlását. Először túlságosan kint volt, így elzárta a megkerülőcsatornát teljesen, nem is volt alapjárat. Aztán benyomtam teljesen, így pedig jó magas lett a fordulatszám. Aztán megkerestem neten hogy mennyire kell belőni, itt 28mm-t írnak a kinyúlásra: http://vauxhall.work...dex.php?id=3043

Be is lőttem, kicsit magasabb lett az alapjárat, úgyhogy kicsit kijjebb húztam a kúpot, és akkor lett ######a. Még egyszer mondom nincs beszorulva, mert gyújtásnál kimozdul, és érezni is hogy durmol.

Hát igazából nem szabadna tekergetni, nyomkodni a kúpot. Az általában csak úgy magától szokott mocorogni hogy meglegyen a gyárban beleprogramozott fordulatszám.

Megosztás:

Hát igazából nem szabadna tekergetni, nyomkodni a kúpot. Az általában csak úgy magától szokott mocorogni hogy meglegyen a gyárban beleprogramozott fordulatszám.

Ez a Vauxhall-os oldal úgy írja hogy ha túlságosan kint van a kúp akkor óvatosan nyomjuk vissza...

Valaki akinek roncsolásmentesen leszedhető az alapjárati léptetőmotorja (nincs berohadva a csavar úgy :D) megnézné hogy mit csinál a (rendes)motor teljesen benyomott kúppal (C14SE-ről)? Mert a mienk az csak felpörgött olyan 2-3000es fordulatszámra, és nem állított utána semmit, pedig tudhatná hogy a fojtószelep nincs is nyitva...

Megosztás:

Ez a Vauxhall-os oldal úgy írja hogy ha túlságosan kint van a kúp akkor óvatosan nyomjuk vissza...

Valaki akinek roncsolásmentesen leszedhető az alapjárati léptetőmotorja (nincs berohadva a csavar úgy :D) megnézné hogy mit csinál a (rendes)motor teljesen benyomott kúppal (C14SE-ről)? Mert a mienk az csak felpörgött olyan 2-3000es fordulatszámra, és nem állított utána semmit, pedig tudhatná hogy a fojtószelep nincs is nyitva...

Nekem hidegen, beindulást követően forog kb 1200 max 1300-on de csak 7-8 mp-ig majd lejebb megy 1000 körülig, és onnan ahogy melegedik úgy megy lefele 750-800 ig kb

Megosztás:

Továbbra sem lehet azzal a kúppal kézileg állítani az alapjárati léptetőmotort. A motorvezérlő vezérli, ahogy Zotya videóján is látszik. Szerintem inkább az alapjárati léptetőmotorod van megdögölve, ezért nem állít.

Egyébként nekem egy éjszakás állás után reggeli indításkor felpörög 2000-re, majd fokozatosan (3-4 lépcsőben) visszaengedi a fordulatot 1200 körülire pár másodperc alatt és ahogy melegszik, esik lejjebb, majd 750-nél megáll üzem melegen.

Igen, nekem hallhatóan lépcsőzetesen engedi vissza nem szép egyenletesen. Mintha egy kapcsolóval állítanám.

Megosztás:

Továbbra sem lehet azzal a kúppal kézileg állítani az alapjárati léptetőmotort. A motorvezérlő vezérli, ahogy Zotya videóján is látszik. Szerintem inkább az alapjárati léptetőmotorod van megdögölve, ezért nem állít.

Egyébként nekem egy éjszakás állás után reggeli indításkor felpörög 2000-re, majd fokozatosan (3-4 lépcsőben) visszaengedi a fordulatot 1200 körülire pár másodperc alatt és ahogy melegszik, esik lejjebb, majd 750-nél megáll üzem melegen.

Igen, nekem hallhatóan lépcsőzetesen engedi vissza nem szép egyenletesen. Mintha egy kapcsolóval állítanám.

Ha meg lenne halva, akkor nem menne ki pár millimétert gyújtás ráadásakor, majd levételkor vissza oda ahol volt.

Itt valami a vezérléssel lesz inkább.

Hirtelen kigondolt teóriám az hogy a fojtószelep potenciométer rossz, mert ha a motor ekkora fordulaton forog és a fojtószelep zárva van, akkor joggal gondolhatja a motorvezérlő hogy most motorfékezni kéne, amihez pedig sem levegő, sem benzin nem kell. Ergo be kellene zárni a kúppal a rést. Csakhogy ennél nem zárta le, nem csökkentette a fordulatszámot.

Mondjuk egyből leállítottam ahogy így felpörgött a motor, és lehet hogy nézi hogy mennyi ideje jár ekkora fordulaton a motor fojtószelep nyitás nélkül... Mindenesetre ennek utánajárok, majd megnézem hogy betolt kúppal vissza tud-e állni normális fordulatra a motor több idő után...

Megosztás:

Ha meg lenne halva, akkor nem menne ki pár millimétert gyújtás ráadásakor, majd levételkor vissza oda ahol volt.

Itt valami a vezérléssel lesz inkább.

Hirtelen kigondolt teóriám az hogy a fojtószelep potenciométer rossz, mert ha a motor ekkora fordulaton forog és a fojtószelep zárva van, akkor joggal gondolhatja a motorvezérlő hogy most motorfékezni kéne, amihez pedig sem levegő, sem benzin nem kell. Ergo be kellene zárni a kúppal a rést. Csakhogy ennél nem zárta le, nem csökkentette a fordulatszámot.

Mondjuk egyből leállítottam ahogy így felpörgött a motor, és lehet hogy nézi hogy mennyi ideje jár ekkora fordulaton a motor fojtószelep nyitás nélkül... Mindenesetre ennek utánajárok, majd megnézem hogy betolt kúppal vissza tud-e állni normális fordulatra a motor több idő után...

Szedd ki az alapjáratit, aztán kösd össze a diagcsatiban a két pontot kódkiolvasáshoz. Ekkor kell ki-be mozgatnia a kúpot az ECU-nak, ahogy a videón is láttad.

Az összezáráshoz kis segítség, ha nem tudnád:

b007.jpg

Ilyen csati esetén az 5-ös és 6-ost kell összekötni, majd gyújtást ráadni.

Ha pedig ilyen csatid van, akkor:

b008.jpg

Akkor az A és B pontot kell és ezután szintén ráadni a gyújtást.

• Like 1
Megosztás:

Szedd ki az alapjáratit, aztán kösd össze a diagcsatiban a két pontot kódkiolvasáshoz. Ekkor kell ki-be mozgatnia a kúpot az ECU-nak, ahogy a videón is láttad.

Erre kíváncsi vagyok, holnap meg is ejtem a próbát. Csak azt tudnám honnan tudja ez a sima léptetőmotor, hogy milyen pozícióban van a kúp? Ugyanis ez csak egy sima bipoláris léptetőmotor. Hacsak nem valami áramfelvétel-figyelést néz? :unsure:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.